Vlaamse Regulator Media trekt erkenningen in van twee radio’s

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de erkenningen van twee lokale radio’s ingetrokken: Radio Ham (uit het Limburgse Ham) en Kneistiradio (het vroegere Radio Paradijs uit het West-Vlaamse Knokke-Heist).

De VRM kon moeilijk anders dan de erkenningen in te trekken omdat de rechtspersonen achter de radio ontbonden waren. De VZW Radio Ham had op 3 juli 2016 beslist  de vennootschap op eigen initiatief te ontbinden;  zo ook voor de VZW Reformat (Kneisti radio, het vroegere Radio Paradijs).

Vermits de twee VZW’s geen verzoek gedaan hadden tot overdracht, kwamen de erkenningen (die in theorie nog liepen tot eind dit jaar) vroeger ten einde.

Einde Kneistiradio

KneistiPhilippe Maenhout, alias Bart Degraaf, van de Heistse lokale radio (Kneistiradio op 105.1 MHz) besliste als voorzitter van de vzw Reformat om op 3 mei 2017 in vereffening te gaan. In tegenstelling tot radio Ham – die al sinds eind vorig jaar vrijwillig gestopt was (link) – moest de Heistse zender maandagavond 17 juli verplicht uit de ether. Want de VRM had niet alleen de erkenning als lokale radio, maar ook de zendvergunning ingetrokken. De beslissing komt hard aan bij de luisteraars van de radio die sinds een viertal jaar uitzond als enige echte lokale radio voor Knokke-Heist en de opvolger was van Radio Paradijs.

De etherstilte op de 105.1 MHz zal maar van tijdelijke aard zijn want vrijdag kon je hier al lezen dat VZW Magic erkend werd om vanaf 1 januari 2018 radio te gaan maken onder de naam Kunstradio via de frequenties 105.1 (Knokke-Heist) en 107.6 (Blankenberge).

Pakket Lokaliteit en frequentie Naam VZW (radio)
32 Blankenberge 107.6 / Knokke-Heist 105.1 Magic (Kustradio)

Heropstart?

De huidige Kneisti-medewerkers hadden na de faling van de VZW Reformat in mei beslist zelf een nieuw erkenningsdossier in te dienen en stelden zich kandidaat voor pakket 98 (met 1 frequentie 106.2 MHz voor Knokke-Heist). Het is nu nog wachten op een eventuele erkenning door het departement Media van de Vlaamse Overheid want er zijn momenteel twee ontvankelijke kandidaten voor het beoogde pakket.

Meer lezen:
Beslissing VRM: VZW Reformat
Beslissing VRM: VZW Radio Ham
Bericht over einde Kneisti radio (met reacties van luisteraars en ex-medewerkers)

Plaats een reactie