Na 5 jaar zendt radio Pros opnieuw uit op FM

Nadat ze in 2018 hun zendvergunning voor de 105.8 MHz in Haaltert verloren, deden de radiojongens naarstig verder via het wereldwijde net: veel Nederlandstalige en populaire plaatjes draaien voor hun luisteraars. Maar de honger naar een FM frequentie bleef hoog. Na vijf jaar lukte het eindelijk en sinds zondag 5 februari is radio Pros officieel terug via FM te beluisteren.

Bij de recentste erkenningsronde in het najaar van 2022 was het eindelijk prijs voor radio Pros. Niet voor een frequentie in de buurt van hun 40-jarige heimat Haaltert, wel 20 kilometer zuidwestwaarts in Brakel in de Vlaamse Ardennen.

Na vier eerdere mislukte erkenningspogingen om terug een plekje te bemachtigen in de FM band lukte het deze keer wel. Bedoeling was om al met Nieuwjaar in de lucht te gaan maar door de slechte weersomstandigheden raakte de antenne-installatie niet tijdig klaar en werd het 6 januari. Maar niemand die daar om maalt. Het waren de afgelopen 5 jaar die het moeilijkst waren. Op 1 januari 2018 had Radio Pros plots geen erkenning meer en moest de FM zender verplicht uit.

Dat Pros nadien succesvol verder ging via internet is een even straf verhaal. “Meer dan duizend Lenco internetradio’s hebben we aangekocht voor onze luisteraars. Die werden in rusthuizen geplaatst zodat de luisteraars niet verstoken werden van onze radio. Door een niet onbelangrijke subsidie door het gemeentebestuur van Haaltert konden luisteraars er een aanschaffen”, zegt voorzitter Peter Schepens. “Het waren vijf jaren van bloed, zweet en tranen maar door onze 15 vaste medewerkers en evenveel vrijwilligers hebben we het overleefd. “

Op zondagmiddag 5 februari was alles in gereedheid gebracht om minister van media Benjamin Dalle de officiële doorstart van PROS te laten geven. Maar door andere verplichtingen moest die in laatste instantie afhaken. Om 13.04 u. drukten die van Pros dan maar zelf op de rode knop om hun terugkeer naar de FM band officieel te maken. De radiomakers ontvingen wel een vooraf opgenomen boodschap waarin de minister hen proficiat wenste en de luisteraars opriep hun radio te koesteren en te steunen. Als afsluiter vroeg hij een verzoekplaat van Pommelien Thijs aan.

Ook zonder minister was de drukte in de radiostudio er niet minder om: vertegenwoordigers van het schepencollege van de gemeenten Haaltert en Brakel, regionale tv en fotografen van de lokale pers waren aanwezig. Lang geleden dat een lokale radio uit Oost-Vlaanderen nog zoveel mensen uit de media kon warm maken voor hun zaak.

Sinds vandaag zendt Pros ook 14 dagen lang als ‘valentijnsradio’ uit via de evenementenfrequentie 97.7 MHz vanuit Heldergem. “Zo zijn we zeker dat onze luisteraars in de regio Haaltert, waaronder Ninove, Mere en Denderleeuw, ons ook goed kunnen ontvangen via FM en kunnen we hen warm maken voor onze gloednieuwe frequentie 88.8 MHz in Brakel”, luidt het. Radio Pros blijft uiteraard ook online te beluisteren via https://radiopros.be/

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “Na 5 jaar zendt radio Pros opnieuw uit op FM

Plaats een reactie