Radio VRD en ZRO moeten hun tweede frequentie uiterlijk op 1 september re-activeren

Een frequentiepakket van 2 of 3 FM frequenties blijkt voor sommige lokale radio’s meer een vloek dan een zegen te zijn. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) houdt regelmatige luistercontroles op zoek naar lokale radio’s die (al dan niet tijdelijk) niet meer uitzenden via alle toegekende frequenties.

Bij een controle op 6 mei 2022 stelde de VRM vast dat Radio VRD geen gebruik meer maakte van haar zendmogelijkheid in Diepenbeek, de vroegere uitvalbasis. VRD heeft sinds de erkenningsronde van 2017, twee frequenties: één in Hasselt (106,1) en één in Diepenbeek (106.5). Het staken van de uitzendingen via de frequentie 106.5 MHz werd niet gemeld aan de VRM en volgens het onderzoeksrapport maakt Radio VRD zichzelf ook onbereikbaar voor het verkrijgen van meer informatie omtrent dit staken.

De VRM kan de erkenning van deze lokale radio intrekken, maar doet dat pas na een ingebrekestelling. Eerst heeft de radio nog de mogelijkheid om aan alle voorschriften te voldoen. Radio VRD krijgt bijgevolg tot 1 september 2022 de tijd om zich te conformeren door gebruik te maken van alle haar toegewezen frequenties.

ZRO vroeg uitstel

Het lijkt wel een virus dat ‘ongebruikt laten’ van frequenties. Want ook ZRO uit Zelzate wordt in gebreke gesteld. Dat gebeurde al in het voorjaar toen de VRM vaststelde dat ZRO niet meer uitzond via haar tweede frequentie in Gent (107.3 MHz). De VRM had op 9 mei dit jaar de rechtspersoon van de radio, VZW Mietje Stroel, al eens een keer in gebreke gesteld om de toestand te regulariseren tegen 15 juni. Maar één dag voor het verstrijken van deze deadline, vroeg de radio om uitstel om de zender in Gent aan te zetten.

In tegenstelling tot radio VRD, ging ZRO wel in dialoog met de VRM en motiveerde de reden van het off-air zijn. Door het wegvallen van de locatie op de terreinen van Suez, zit ZRO in het Gentse momenteel zonder opstellingsplaats voor de antenne. In het voorjaar dachten de Zelzaatse radiomakers nog de watertoren in Oostakker te gebruiken, daar werd van afgezien. ZRO ging onderhandelen met Broadcast Partners voor de site van Eurosilo’s. Maar ook die ballon ging niet op want de daaraan verbonden kosten zouden volgens ZRO ruim boven haar huidig budget gaan. ZRO heeft dus nog steeds de tweede frequentie niet aanstaan.

Het moet zijn dat de VRM in een goede bui was want ze geeft ZRO nogmaals de kans om ook aan haar uitzendverplichtingen in Gent 107.3 MHz te voldoen. ZRO verliest de vergunning niet, maar wordt wel nogmaals in gebreke gesteld en krijgt tot 1 september 2022 de tijd om zich te conformeren door gebruik te maken van al haar toegewezen zendmogelijkheden.

2 gedachtes over “Radio VRD en ZRO moeten hun tweede frequentie uiterlijk op 1 september re-activeren

  1. Is VRD al niet even non-stop gegaan om deel uit te maken van het netwerk ‘Regioradio’ van Marc Peersmans, met oa nog 10FM, Be One, …?

Plaats een reactie