VRM treedt op tegen Brusselse lokale radio die zich niet houdt aan haar erkenningsdossier

EAZYfm voldoet volgens de Vlaamse regulator (VRM) niet aan haar specifieke opdracht als erkende lokale radio en leeft ook haar erkenningsdossier niet na: enkel non-stop muziek, lokale nieuwsbulletins van amper 30 seconden in plaats van 3 minuten, geen cultureel nieuws, … . De regulator geeft de enige Brusselse lokale radio tijd tot 1 juli om zich te houden aan het ingediende dossier.

De onderzoekscel van de VRM deed op twee dagen (13 april en 21 april 2023) gedurende zeven uren een uitgebreid luisteronderzoek bij EAZYfm in Brussel. Aanleiding hiervoor was dat de VRM vastgesteld had dat sinds de lokale radio begin maart terug in de ether was, niet voldeed aan de basisvoorwaarden en de taakomschrijving uit het ingediende kandidaatstellingsdossier. Zo zond de radio enkel non-stop muziek uit zonder ook maar enige nieuwsuitzending, lokaal nieuws noch lokale info. De VZW achter de radio had de VRM nochtans beloofd dat er dagelijks lokale info en nieuwsuitzendingen zouden uitgezonden worden.

De bijkomende vaststellingen van de onderzoekscel, op 13 en 21 april 2023, tonen aan dat EAZY fm inderdaad is begonnen op zeer bescheiden wijze (nationaal en lokaal) nieuws te brengen, maar zij bevestigen tegelijkertijd ook dat de situatie voor het overige ongewijzigd is gebleven.

Nieuws van 25 seconden

EASY FM brengt elk uur van de dag vanaf 6 uur ’s morgens nationaal nieuws van Belga. So far so good. Maar het loopt fout bij het lokaal nieuws. De radio zou bij de controle op donderdag 13 april elk uur lokaal nieuws gebracht hebben met een gemiddelde duurtijd van 25 seconden, terwijl in het erkenningsdossier geschreven stond dat de gemiddelde duurtijd drie minuten per uur zou bedragen. De onderzoekscel geeft aan dat er geen lijst meer wordt bijgehouden van de regio-info, maar dat het toch opvalt dat één van regiobulletins reeds op maandag werd uitgezonden. “Het is woord per woord, klank na klank dezelfde opname met dezelfde lezer, zelfde tijdsduur, zelfde verwoording”, klinkt het bij de VRM.

Veel non-stopmuziek maar weinig nieuws, zo stelde de VRM tijdens een controle vast

Nog een tekortkoming is dat het beloofde cultureel nieuws om 11 uur afwezig is. Ook van de service info die beloofd werd in het radiodossier om 07.30, 08.30 en 12.30 uur blijkt niet uitgezonden te worden. Daarnaast stelt de VRM vast dat er er geen presentator is van een programma. Tijdens de periode van zeven uren waarin het onderzoek werd gedaan, was er enkel non-stop muziek

Geen lokaal karakter

Niet alleen stemt dit beperkte nieuws- en informatie-aanbod nog steeds niet overeen met het erkenningsdossier, evenmin leidt dit volgens de VRM ertoe dat de uitzendingen van de bewuste radio nu wel zouden beantwoorden aan de specifieke opdracht van lokale radio’s om een verscheidenheid van programma’s te brengen. EAZY fm zendt immers nog altijd in hoofdzaak non-stop muziek uit zonder presentatie en de uitzendingen vertonen, op het schaarse ‘lokaal nieuws’ na, geen lokaal karakter.

De VRM besluit daarom dat EAZYfm niet voldoet aan haar specifieke opdracht als erkende lokale radio en dat zij ook haar erkenningsdossier niet naleeft. Dat zijn zware inbreuken het het Mediadecreet. De VRM stelt de VZW van EAZY fm, met name Radio Candy, in gebreke en vraagt om de toestand uiterlijk op 1 juli 2023 te hebben geregulariseerd door aan alle voorschriften te voldoen.

Zou deze charge van de regulator ook gelden voor die ene netwerkradio die onlangs overgeschakeld is naar een non-stop format of worden enkel bepaalde lokale radio’s geviseerd? Mocht ik radiobaas zou, dan zou ik mijn offerte van 2017 nog maar eens gaan opdiepen en nalezen. Kwestie van de geschreven beloftes van toen eens te toetsen aan de radio-actualiteit van 2023. Het is nooit te laat om uw dossier te volgen….

Foto Brussel © Eric Danhier

Plaats een reactie