Na anderhalf jaar werd de radiomast teruggeplaatst op de Leuvense Sint-Maartensdaltoren

De skyline van de stad Leuven is terug in ere hersteld nu de iconische torenspits van Sint-Maartensdal opnieuw op zijn voetstuk staat. Op de toren staan tal van zendantennes van zowel de openbare omroep, commerciële omroepen als lokale radio.

In december 2019 kon je hier al lezen dat de bekende torenspits van de sociale woonblok Sint-Maartensdal in Leuven zou gerenoveerd worden. Uiteindelijk zou het nog duren tot april 2023 voor het hele project beëindigd is.

In november 2021 werd de tien ton wegende torenspits naar beneden gehaald voor een grondige renovatie. Die renovatie duurder niet alleen een jaar langer dan voorzien, ook de kostprijs liep hoger op op tot 600.000 euro. Na twee eerdere mislukte pogingen de voorbije dagen wegens te veel wind, lukt het vrijdagmorgen wel. Eerst werd de stalen mast van 45 meter met het kraaiennest omhoog gehesen, nadat die verankerd was was volgde de antennemast met pregemonteerde zendantennes.

De iconische torenspits bepaalt niet alleen het uitzicht van de studentenstad, maar de antennemast er bovenop zorgt ook voor een optimale FM en DAB+ ontvangst van heel wat radiostations: zowel netwerkradio’s,  landelijke als lokale. Naast de DAB+ antennes voor de VRT mux vind je er de FM antennes voor NRJ (104.2, 3162 W), Topradio (102.6, 1995W),  Stadsradio Vlaanderen (105.6, 100W) en radio Scorpio (106.0, 100 W). Wanneer de finale verhuis ingepland wordt van deze antennes die sinds het weghalen van de toren een tijdelijk onderkomen vonden 45 meter lager tegen de betonnen sokkel van de torenspits, is ons nog niet gekend.

De zestig jaar oude torenspits kan er volgens de experten nu terug – mits goed onderhoud tegen roesten – evenveel jaren tegen. Onnodig te zeggen dat tegen dan de FM en DAB+ antennes al lang verwezen zijn naar het kerkhof van voorbijgestreefde technologieën.

Foto’s gemaakt door Bert Van de Weyer en Patrick Van Cauwenberge

Plaats een reactie