Weldra kunnen de netwerkradio’s de frequenties van ex-BNL gaan aanvragen

Minister van Media Benjamin Dalle heeft op 12 oktober in de commissie Media meer toelichting gegeven rond het netwerkradiopakket 2, meer bepaald wat er met de FM frequenties gaat gebeuren die tot begin 2021 door BNL werden gebruikt.

De 17 frequenties van de afgevoerde netwerkradio met een Nederlandstalig en Vlaams profiel worden herverdeeld onder de drie overgebleven netwerkradio’s. “Het besluit dat de nadere voorwaarden en modaliteiten voor de herverdeling van de vrijgekomen FM-frequenties in uitvoering van artikel 134, paragraaf 5 van het Mediadecreet bepaalt en tegelijk overgaat tot de herverdeling van vrijgekomen FM-frequenties van dat netwerkpakket 2, is op 29 september definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering”, wist Dalle te vertellen in de commissie media.

Het is nu wachten op de publicatie van dat besluit in het Belgisch Staatsblad en de inwerkingtreding ervan. Dat wordt eerstdaags verwacht. Vanaf dan kunnen de netwerkradio’s Nostalgie+ (sinds eind vorige maand in de plaats van NRJ), TOPradio en Stadsradio Vlaanderen zendvergunningen voor de eigenlijke ingebruikname van de frequenties aanvragen bij de VRM. De extra FM frequenties worden op die manier netjes verdeeld onder de drie overblijvende netwerkradio-omroepen die hiermee hun bereik met een paar procent kunnen verhogen.

Zo zit de herverdeling eruit:

  • Netwerkradio 1 (Nostalgie+) krijgt er de frequenties Diksmuide (88.9 FM), Mechelen (99.0 FM), Oostende (103.6 FM) en Sint-Niklaas (106.4 FM) bij. Hierdoor verhoogt de dekkingsgraad van 63% naar 67%.
  • Aan het bestaand pakket van netwerkradio 3 (TOPradio) worden de frequenties Aalst (90.0 FM), Gent (96.3 FM), Hasselt (103.8 FM), Roeselare (106.7 FM) en Turnhout (103.9 FM) toegevoegd. Zo kan de jongerenzender zijn bereik in Vlaanderen verhogen van 65% naar 68%.
  • Het theoretisch bereik van netwerkradio 4 (Stadsradio Vlaanderen) wordt door toevoeging van de frequenties Antwerpen (100.2 FM), Bierbeek (105.3 FM), Brugge (89.6 FM), Brussel (105.0 FM), Genk (104.3 FM), Meerhout (106.7 FM), Kuurne (104.9 FM) en Poperinge (107.5 FM) verhoogd van 47% naar 53%.

Lokale radio’s die dachten een graantje mee te pikken van deze nieuwe lading frequenties zijn eraan voor de moeite. Over hoe de minister zal verhinderen dat er dubbele dekking (oa in Gent, Hasselt, Brussel) zal ontstaan door het aanvragen van deze extra frequenties – nochtans een vraag van de Sectorraad Media van de SARC – werd niet gerept.

Deze 3 netwerkradio’s zullen straks bijkomende FM frequenties krijgen

Nadenken over toekomst netwerkradio’s

De minister wil met zijn beslissing de drie overgebleven netwerkradio’s kansen geven op een betere leefbaarheid. “We hebben gezien dat de netwerkradio’s voor grote uitdagingen staan. Ook naar economische leefbaarheid is dit geen evident model. Klassiek werd er altijd gezegd dat zij een speciale schakel zijn in het medialandschap tussen de landelijke en lokale radio’s. Ze zorgen ook voor een specifiek aanbod op DAB+.”

Benjamin Dalle liet ook nog optekenen dat hij op langere termijn een grondige reflectie wil houden over de toekomst en plaats van deze ‘netwerkradio’s’ (nvdr: netwerkradio’s zijn geen uitvinding van hem, maar een erfenis van de vorige mediaminister Gatz). De nodige inzichten daarvoor hoopt hij te halen uit een studie over het globale radiolandschap in Vlaanderen die hij besteld heeft en begin volgend jaar moet klaar zijn.

Tabel: Netwerkpakket 2 houdt op te bestaan, de frequenties worden herverdeeld tussen de andere 3.

©Lokale Radio in Vlaanderen

2 gedachtes over “Weldra kunnen de netwerkradio’s de frequenties van ex-BNL gaan aanvragen

  1. Het zijn altijd de dikke radio’s die het krijgen lokale radio noemt zich zo iets nee sorry 1 pot nat waarom heeft een fm radio zoals die grote meer fm banden nodig terug lokale radio’s voor je eigen dorp dat noem ik lokale radio stemmen op deze regering sorry ik niet geld maakt macht en de kleine blijft klein

Plaats een reactie