Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.

Periode: Januari 2019- Oktober 2019


21/5/2019: Radio Lanaken LRL uit Lanaken (hln.be)

LRL opent nieuwe studio

Herman Verbruggen signeert voetbalshirt.
Herman Verbruggen signeert voetbalshirt.

De opening van de nieuwe studio’s van Lokale Radio Lanaken (LRL) bracht heel wat volk op de been. De komst van Herman Verbruggen – Markske uit FC De Kampioenen – was hier niet vreemd aan. Anderzijds kan LRL ook rekenen op een trouw luisterpubliek.

Tal van medewerkers bij LRL maken al een kwarteeuw gepassioneerd radio. Eerst bij het  ter ziele gegaan station CRM en sinds enige tijd onder eigen vlag. Afgelopen jaar kreeg men een nieuwe zendvergunning voor de radiofrequentie 106 fm en er is  livestream.  Het station ligt op Gemeenteplein 3. Naast de grote studio met lounge en bar, is er ruimte voor een tweede studio, goed voor 85 vierkante meter werkplek. De doelgroep is  zgn. ‘Adult Contemporary’, een brede stijl van popmuziek, variërend van de sixties, over de softrock uit de seventies tot de harmonieuze muziek van vandaag. Ook lokale artiesten worden gepromoot. Prettige achtergrondmuziek om bij te winkelen of te werken. Met AC-muziek, die overigens uit de Cloud wordt geplukt, mikt men vooral op 18 tot 54-jarigen. Daarnaast is er het eigen lokaal nieuwsaanbod, aangevuld met berichten van het persagentschap Belga.

LRL telt 7 vaste medewerkers en een 10-tal losse krachten. Het zijn allemaal vrijwilligers. Men zendt 24 uur per dag uit, deels live of via voicetrack.  LRL zoekt nog nieuwswatchers en presentators. info: lokaleradiolanaken.be

bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/lanaken/lrl-opent-nieuwe-studio~a352f8dc/?fbclid=IwAR0HZTqXEeZSkq8Z6-wX6LBBXKXo17YZjJ6tkAomqeymQ27WMRavLzFEZ3w&referer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

19/10/2019: Noordzee uit Oostende (hln.be)

Radio Noordzee voortaan wereldwijd te ontvangen: “We komen aan grote vraag van luisteraars tegemoet”

Edwin Fontaine van Radio Noordzee in de studio.
Radio Noordzee Edwin Fontaine van Radio Noordzee in de studio.
 
 Radio Noordzee is gestart met uitzendingen via het internet. Daardoor zijn de programma’s van de lokale radio voortaan in elke uithoek van de wereld te beluisteren.

Radio Noordzee brengt vanuit Oostende 24 uur per dag lokaal nieuws en informatie op de frequentie 105 FM. Er zijn een hele reeks boeiende en speciale programma’s, zoals het Oostends Dialect, een samenwerking met de gidsenkring Lange Nelle en duiding bij straatnamen. Verder besteedt Radio Noordzee ook aandacht aan lokale artiesten in Oostende Muziekstad en wordt de Oostendse gemeenteraad live uitgezonden.


19/10/2019: Radio Scorpio uit Leuven (hln.be)

Radio Scorpio viert dit weekend haar 40-jarig bestaan

Een affiche viert drie jaar Radio Scorpio.
Een affiche viert drie jaar Radio Scorpio.
De Leuvense Radio Scorpio, het oudste nog actieve onafhankelijke radiostation van Vlaanderen, viert dit weekend haar 40-jarig bestaan. Na een symposium gisterenmiddag werd ’s avonds in lokalen van Cinema Zed een tentoonstelling over de zender ingehuldigd. Vandaag is er in jeugdclub Sojo nog een platenbeurs en ’s avonds zijn er concerten van Wheel of Smoke en Pink Room.

Radio Scorpio werd in 1979 opgericht door enkele studenten en zond op maandag 15 oktober 1979 voor het eerst (illegaal) uit vanaf een Leuvense zolderkamer. Na enkele maanden werd verhuisd naar ’t STUC (toen nog met een C). Op 18 februari 1980 kwam de toenmalige rijkswacht ter plaatse om de zender in beslag te nemen maar een inderhaast bijeengeroepen studentenmanifestatie verhinderde dit. Een tijd later werden de uitzendingen hervat. Het zou evenwel nog tot augustus 1985 duren vooraleer de zender gelegaliseerd werd. In 1999 diende onder meer wegens financiële problemen twee jaar lang gestopt te worden met uitzenden. In die periode werden allerlei benefietacties georganiseerd.

Anno 2019 telt Radio Scorpio 100 tot 120 medewerkers. Het gaat vooral om niet-studenten die allen op vrijwillige basis meewerken. De zender zendt dagelijks van 18 tot 24 uur live uit via 106 FM, met uitzondering van woensdagnamiddag wanneer al om 16 uur gestart wordt. Voor de rest wordt non-stop muziek gedraaid. De muziekkeuze varieert van hiphop tot reggae, jazz en dergelijke. Er wordt nog steeds geen reclame uitgezonden. De zender overleeft financieel met lidgelden van de medewerkers en een jaarlijkse subsidie van 3.000 euro van de stad Leuven waarmee het Sabam kan betalen.

Aan ’t STUK dient een lage huur betaald. Radio Scorpio kan af en toe ook genieten van sponsors. Zo financierde Cera de recente verhuis van de uitzendmast naar een toren op Sint-Maartensdal.

Liefde-haatverhouding met universiteit

Tijdens de inhuldiging van de expositie gisterenavond wees voorzitter Nils Roofthoofd op het feit dat Radio Scorpio een echte bruggebouwer is tussen studenten en Leuvenaars en een van de weinige plaatsen in de stad is waar beide groepen intens samenwerken. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) beloofde dat Leuven mee zal investeren in de vernieuwde studio na de geplande renovatie van ’t STUK.

Gewezen KUL-rector Marc Vervenne stelde dat er tussen de universiteit en Scorpio weliswaar steeds een ‘liefde-haatverhouding’ bestaan heeft, maar dat de KU Leuven toch wel een aantal keren in de bres gesprongen is voor de zender. Zo heeft ten tijde van de inbeslagname toenmalig vice-rector Herman Servotte bemiddeld ten voordele van de zender.

bron: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/radio-scorpio-viert-dit-weekend-haar-40-jarig-bestaan~a9be9c22/

5/9/2049: Radio Zoë uit Zoersel (gva.be)

Radio Zoe FM ondergaat totale make-over
Diederik Van Der Veken van Radio Zoe FM in de studio in het Lindepaviljoen

Radio Zoe FM ondergaat totale make-over

Voor de nieuwe vormgeving werd beroep gedaan op het Nederlandse bedrijf Pors Impact Creative. Mediamix uit Zoersel en Move Media uit Wuustwezel werkten het concept volledig uit. Het technische gebeuren werd verzorgd door het Duitse mAirlist. Naast de traditionele weg kan Radio Zoe ook digitaal via de stream of op het digitale platform naar keuze gevolgd worden.

De Zoe-antennes staan op de grens Halle-Schilde aan De Toverfluit en aan Drieboomkensberg in Malle. De radiostudio’s zijn in het Lindepaviljoen in Zoersel. Zoe FM speelt vooral hits uit de jaren zeventig en tachtig.

bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20190905_04593951/radio-zoe-fm-ondergaat-totale-make-over

21/5/2019: Radio Park uit Kapellen

Radio Park is nu ook een Kapelse radio

Radio Park zal ook geregeld te zien zijn op Kapelse evenementen.
Alfons Schryvers Radio Park zal ook geregeld te zien zijn op Kapelse evenementen.
De Brasschaatse vzw Radio Park verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie in de Brasschaatse Hemelhoeve. “We worden dus een echte parkradio” zegt voorzitter Vince ’t Jolle.

“Bovendien ziet onze toekomst er rooskleurig uit. We hebben de frequenties 105,6 FM en 106,3 FM op zak en zijn nu te beluisteren in Antwerpen, Merksem, Ekeren, Deurne, Schoten, Brasschaat, Kapellen, Stabroek en Brecht. Onze antenne staat aan het Antwerpse Sportpaleis.”

“Omdat we voortaan daar ook duidelijk te horen zijn is in Kapellen, neemt onze nieuwsredactie ook dat plaatselijke nieuws mee op. Dat hoor je dagelijks, elk half uur, vanaf 6.30 tot 18.30 uur.”

De radio werkt met twee vaste mensen en een ploeg van 9 vrijwilligers. Om hun bereikbaarheid in Kapellen te promoten zal Radio Park aanwezig zijn op verschillende plaatselijke evenementen.

bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/kapellen/radio-park-is-nu-ook-een-kapelse-radio~ac3bd6ef/?fbclid=IwAR2L12lhvRea0IgevqKi7sm6Z8PG-yV5m7Mus-QiWXsv5-1Ey7ORGwELCKI

5/4/2019: Radio Pros  (Haaltert)

Radio P.R.O.S. vier weken op FM met paas- en lenteradio

Een deel van het radio P.R.O.S.-team in de studio.
Een d*eel van het radio P.R.O.S.-team in de studio.
Radio P.R.O.S is terug op FM. Althans tijdelijk toch, want de lokale radio mag opnieuw gebruikmaken van de evenementenfrequentie 97.7 FM.

Radio P.R.O.S. verloor op 1 januari 2018 haar frequentie op 105.8 FM omdat minister Sven Gatz de zender geen nieuwe erkenning gaf. Sindsdien zet het P.R.O.S.-team volop in op digitale radio. Zo installeerden medewerkers al tal van internetradio’s bij luisteraars thuis en in rusthuizen in Haaltert, onder meer dankzij een gemeentelijke subsidie. De lokale radio was vorig jaar, ondanks het verlies van haar licentie, toch verschillende keren tijdelijk op FM te horen. Door het radiomaken aan een evenement te koppelen, mocht het team meermaals uitzenden op de evenementenfrequentie 97.7 FM.

Ook dit jaar maakt P.R.O.S. weer gebruik van die mogelijkheid. Vanaf maandag 8 april is P.R.O.S. twee weken lang te horen als ‘paasradio’ op 97.7 FM. Ze plant ook een actie voor Pasen. De medewerkers verzamelen momenteel paaseitjes met de bedoeling ze op zondag 21 april uit te delen in rust- en opvangtehuizen in de streek.

Vanaf 1 mei is P.R.O.S. dan nog eens veertien dagen lang te horen op FM als ‘lenteradio’. Leerlingen van het vijfde leerjaar aan het KCD Denderleeuw zullen op donderdagvoormiddag 9 mei langskomen om zelf radio te maken in de studio van P.R.O.S. in de Leistraat in Heldergem. Ze zullen tijdens het programma bellen met zanger Gers Pardoel in Nederland. De leerlingen zullen ook zingen in de studio met een accordeonist.

bron: https://www.hln.be/regio/haaltert/radio-p-r-o-s-vier-weken-op-fm-met-paas-en-lenteradio~a4a6d2e9/

11/3/2019: City Music (Aalst)

Ook City Music getroffen door stormweer, zender tijdelijk uit de lucht

citymusic_mast_2019
CityMusic De zendmast op het dak van het ASZ kreeg het hevig te verduren, maar ondertussen is de schade hersteld.

De Aalsterse lokale radio City Music ging tijdelijk uit de ether door de hevige stormwind. De schade is hersteld, maar op sommige plekken kan de ontvangst nog wat verstoord zijn, waarschuwt de zender.
“De hevige wind van zondagnamiddag heeft ook de Aalsterse stadsradio CityMusic getroffen”, zo communiceert City Music via sociale media. “De zendmast, die zich bovenaan het ASZ bevindt, werd slachtoffer van de hevige windstoten, waardoor de zender tijdelijk uit de lucht ging. De technische ploeg van CityMusic was binnen het half uur ter plaatse en besliste onmiddellijk om de brandweer op te roepen voor assistentie.”

Ondertussen is de schade hersteld. “Door een goede samenwerking met de Aalsterse brandweer, kon erger vermeden worden en is de situatie ondertussen gestabiliseerd. Hierdoor kan het zijn dat de ontvangst van de Aalsterse frequentie, 107.8 FM, op sommige plaatsen wat verstoord is. Luisteraars kunnen uiteraard nog steeds terecht op de tweede frequentie van CityMusic, 105.8 FM of op de internetstream via http://www.citymusic.be”, klinkt het.

bron: https://www.hln.be/regio/aalst/ook-city-music-getroffen-door-stormweer-zender-tijdelijk-uit-de-lucht~a293d481/

8/3/2019: Trudo FM (St. Truiden)

Radiomast Trudo FM begeeft het in stormweer

trudo_mast_2019.jpg

De zendmast van de lokale radio Trudo FM en Vrije Radio Wellen is gisterennacht door het stormweer doormidden geknakt. De radiozender is voorlopig uit de ether, maar zal vanaf morgen terug opnieuw operationeel zijn.

“Onze zendmast had al wat averij opgelopen tijdens de zomerstorm van 2017, maar was toch blijven rechtstaan. Vannacht heeft een hevige windstoot van de andere kant komende  onze trouwe mast doen plooien. Onze verzekeraar is vanmorgen ter plaatse gekomen om de schade op te meten en wij hopen morgen terug in de ether te gaan”, zegt Peter Claes, eigenaar van radiozender Trudo FM. Ook Vrije Radio Wellen hangt van de zendmast af die iets verder als Ijzerwaren Pirard op Schurhovenveld staat. “Je kan ons wel blijven beluisteren via onze live stream en via de apps Radioline en Tuneln”, zegt Peter Claes nog.

bron: https://www.hln.be/regio/sint-truiden/radiomast-trudo-fm-begeeft-het-in-stormweer~aa0ef918/

14/1/2019: Radio Max (Aalter)

Radio MAX moet verplicht van naam veranderen en wordt KIX

Joeri Seymortier Wim Van Geert op een archiefbeeld in de studio van Radio MAX. Dat wordt nu KIX.
De lokale radio MAX uit Aalter moet op bevel van een Nederlandse rechter van naam veranderen. Het wordt binnenkort KIX.

Radio MAX bestaat iets meer dan twee jaar en heeft ondertussen haar plaats veroverd in het medialandschap. Maar op bevel van een rechter uit Nederland moet de lokale radio uit Aalter nu van naam veranderen. “Er werd een klacht tegen ons ingediend van de Omroep Max Nederland”, zegt stationmanager Wim Van Geert. “Die mensen hebben een groot advocatenkantoor op het dossier gezet, en een rechter in Nederland heeft nu beslist dat wij de naam MAX niet verder mogen gebruiken. Jammer, want ons radiostation en de naam zijn in amper twee jaar tijd zeer populair geworden. We bereiken tot 300.000 luisteraars in de regio tussen Gent en de kust. We kiezen nu voor de naam KIX en hopen dat die naam heel snel even bekend en populair wordt. Onze baseline ‘maximaal radio’ blijft wel behouden.”

De naamsverandering kost het radiostation ook een pak geld. “We moeten al onze jingles veranderen en moeten al ons promotiemateriaal vernieuwen. Stickers, banners, vlaggen: die mogen allemaal in de vuilbak en er moeten nieuwe gemaakt worden met de nieuwe naam KIX erop. We gaan dat de komende weken stap voor stap doen, om dan op 1 februari een officiële doorstart te maken als Radio Kix”, zegt Van Geert nog.

https://www.hln.be/regio/aalter/radio-max-moet-verplicht-van-naam-veranderen-en-wordt-kix~aece24a9/_03495269

10/1/2019: Radio Meteor (Tielt)

Radio Meteor lanceert nieuw seizoen praatprogramma

De studio van Radio Meteor
Johan Laroy De studio van Radio Meteor
Lokale radiozender Radio Meteorlanceert op zaterdag 19 januari een nieuw seizoen van het praatprogramma ‘@The Studio’. Om de twee weken worden op zaterdag tussen 9 en 11 uur praatgasten ontvangen in de studio.

“Bij de eerste uitzending van 2019 krijgen we meteen al schoon volk over de vloer”, zegt presentator Johan Laroy. “Zo komen Willy Ramboer van The Voice Senoir, Johan Vergotte van uitgeverij Bibliodroom en Karel Deknudt van Lokaal Markt Deerlijk en Roeselare langs. Verder komen ook enkele politici langs, zoals Michiel Vandewalle van Waregem en schepen Kris Ally van Aalter.”

Radio Meteor is te beluisteren op 105.8 FM in Tielt en op 105 FM in Aalter of online op www.radiometeor.com.

bron: https://www.hln.be/regio/tielt/radio-meteor-lanceert-nieuw-seizoen-praatprogramma~a2bf7600/

4/1/2019

Radio Sinjaal vandaag opnieuw in de ether

36 jaar na de start van Radio Sinjaal, de populaire lokale radio van Leuven, wordt de zender door enkele oude getrouwen nieuw leven ingeblazen. Ook de naam krijgt een opknapbeurt: voortaan is het Radio Singjaal, en die is vanaf vandaag via het internet te beluisteren zijn op de website http://www.radiosingjaal.be. De oude Radio Sinjaal bestond van 1982 tot 1996. De nieuwe Radio Singjaal start vandaag met een speciaal in elkaar gebokst openingsprogramma.

Het team achter Retro Radio Singjaal.
Vertommen Het team achter Retro Radio Singjaal.

Initiatiefnemer Geert Kinnaert: “Het wordt tijdloze radio, en die zal via stream te beluisteren zijn, maar op de website kunnen ook programma’s opgevraagd worden. Radio à la carte dus, met een ruime keuze: oude hits, nummers die je haast nooit meer hoort, luistermuziek, humor, Franse muziek, noem maar op. Telkens met achtergrond of leuke verhalen, zeker geen behangradio. De bedoeling is om de komende maanden het aanbod nog uit te breiden.”

Retro Radio Singjaal.
Vertommen Retro Radio Singjaal.

Net als vroeger bestaat de ploeg uit vrijwilligers, maar zowat iedereen heeft een professionele achtergrond. Bij de programmamakers zijn onder meer Kris Mannaerts (Joe FM) en de VTM-sportcollega’s Dirk Deferme, Rudy Lanssens en Jan Dewijngaert. Niet van de minsten dus.

“Ik stond 36 jaar geleden ook aan de wieg van Sinjaal”, zegt Jan Dewijngaert. “De passie voor radio is gebleven, maar intussen hebben we wel 36 jaar ervaring in de media, en die nemen we mee naar Singjaal. Het is radio maken met vrienden van vroeger. Het enthousiasme is groot. Dit is een project naar ons hart.”

Retro Radio Singjaal.
Vertommen Retro Radio Singjaal.

De hele ploeg wil vooral proberen en experimenteren met het medium om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken en zal de sociale media volop integreren in het radiogebeuren. “Het platform Singjaal kan je dus als een ‘medialaboratorium’ of een groot ‘free podium’ bekijken waar we nieuwe en verrassende dingen serveren. Je kan luisteren, lezen én kijken, maar vooral genieten van retro radio Singjaal en dat via pc, tablet of smartphone”, zo klinkt het nog. Alle informatie over de programma’s zijn vanaf vandaag, vrijdag 4 januari, te vinden op http://www.radiosingjaal.be.

bron: HLN


Oudere artikels  >>