Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.

Periode: Januari-Februari-maart 2018


14/3/2018: Lokale radio’s niet op DAB+ (nieuwsblad.be)

Sven Gatz begrijpt dat sommige lokale radio’s ongeduldig zijn

Vlaams minister van Media Sven Gatz begrijpt dat er lokale radio’s zijn die ongeduldig worden. “Er zijn er evenveel die ook tijd nodig hebben. Daarnaast kozen we ervoor om onze landelijke zenders, die de sterkste zijn, de overgang naar DAB+ te laten dragen”, zegt Gatz woensdagavond.

De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Verenging Regionale Radio Omroepen (VRRO), lieten woensdag weten dat ze zich in de kou gezet voelen door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om de capaciteit voor digitale radio uit te breiden met een derde DAB+-platform. De lokale radiozenders willen echter ook investeren in DAB+.

Gatz heeft begrip voor het ongeduld van de lokale radio’s. “Er zijn er even veel die ook tijd nodig hebben. Daarnaast kozen we ervoor om onze landelijke zenders, die de sterkste zijn, de overgang naar DAB+ te laten dragen. De radiozenders van de VRT, Q-Music, Joe en Nostalgie bereiken immers meer dan 90 procent van de luisteraars. De beslissing ligt in lijn met het digitale radioplan uit 2016. En komt dus niet uit de lucht vallen.”

Volgens de Vlaamse minister moeten ten laatste op 1 september deze landelijke zenders in heel Vlaanderen en Brussel op DAB+ uitzenden. “Ook de vier nieuwe netwerkradio’s moeten digitaal uitzenden. S-Radio, Stadsradio, VBRO en Topradio moeten tegen 1 september 2019 op DAB+ zitten. Daarom is ook een derde digitaal platform op de markt gebracht dat een landelijk (Vlaanderen en Brussel) bereik moet hebben.”

De erkende lokale radio’s werd in 2016 geen verplichting opgelegd. “We maakten het FM-zendgebied voor hen ruimer, met potentieel meer luisterpubliek en inkomsten. Dat vergt grotere investeringen. Een DAB+-verplichting opleggen zou net niet verstandig zijn”, benadrukt Gatz.

In een eerste fase moeten dus de grote zenders aan de kar van DAB+ trekken. “Overigens, alle radio’s die vandaag op DAB+ actief zijn, waaronder enkele lokale zenders, zaten recent nog mee aan de ronde tafel over de digitale uitrol. Dus de actieve zenders worden ook betrokken. Verder is de keuze om op DAB+ uit te zenden een commercieel gegeven tussen operator en zenders.”

De nieuwe erkenningen voor lokale radio’s gingen in vanaf 1 januari 2018. Volgens Gatz gelden ze voor 9 jaar. “Vandaag is nog niet iedereen klaar met zijn FM-huiswerk. Daarom ga ik nog geen bijkomende taken meegeven voor DAB+. In een volgende fase wordt er werk gemaakt van DAB+ plan op regionaal of lokaal niveau. Dan kunnen we rekening houden met de ervaring van de nieuwe lokale radio’s en hun nieuw zendgebied. Logischerwijze volgt de voorbereiding daarvoor ten vroegste na minstens een jaar werking.”

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180314_03408922

10/3/2018: Raddio Oppèk uit Opwijk (Nieuwsblad)

Toekomst van radio Goeiedag ziet er weer wat rooskleuriger uit

Carnaval brengt lokale radio even terug

Er zijn nog zekerheden in Opwijk. Raddio Oppèk zendt weer uit. Foto: ego
Opwijk – Radio Goeiedag mag dan (tijdelijk) het zwijgen zijn opgelegd, Raddio Oppèk zendt in aanloop naar het carnaval weer uit via een tijdelijke vergunning. Inmiddels ziet het er naar uit dat de toewijzingen van de radiolicenties onzorgvuldig zijn gebeurd.

Raddio Oppèk verkreeg een tijdelijke zendvergunning (95,9 fm) om het carnaval te verslaan. De uitzendingen worden gemaakt vanuit de radiostudio’s in Nijverseel en uitgezonden vanop de torens van brouwerij Affligem in Opwijk. De playlist bestaat uitsluitend uit carnavalsnummers uit Opwijk en Aalst, aangevuld met ludieke reclamespots van lokale handelaars in ’t ‘Oppeks’ ingesproken.

Live-uitzendingen

Raddio Oppèk verzorgt live-uitzendingen van maandag- tot vrijdagavond en op zaterdag- en zondagmiddag. Elke vrijdag is het publiek welkom in de studio. Presentatoren zijn Emily Van Aken (voor het eerst), Jos Lelie, Pieter Vermeiren (Chewie) en Jasper Baeyens. Glenn Verbesselt en Davy Moortgat zitten aan de knopjes.

Raddio Oppèk startte voor het eerst in 2011 gedurende één uur op de frequentie van SpitsFM. Sinds 2014 zendt de carnavalsradio op een tijdelijke zendfrequentie de klok rond uit. De uitzendingen zijn ook via livestream te beluisteren via http://www.radio-oppek.be.

Rooskleuriger

Inmiddels ziet de toekomst van radio Goeiedag, die op 1 januari in Opwijk het zwijgen werd opgelegd, er opnieuw wat rooskleuriger uit. Verschillende radiozenders, waaronder Goeiedag, voelden zich bekocht bij de nieuwe toewijzingen van radiolicenties en stapten naar de Raad van State.

“De overheid lijkt volgens een eerste arrest van de Raad Van State te kort te schieten in haar plicht om de aanvraagdossiers zorgvuldig te beoordelen”, weet Jean-Paul Van der Elst van Goeiedag. “De overheid moet controleren of de elementen in het dossier waarheidsgetrouw zijn.

N-VA, CD&V en SP.A stelden daarover al parlementaire vragen. “Politica Katia Segers (SP.A) uit Liedekerke, die professor Media is aan de VUB, verwoordde het zo: de beoordelingsprocedure moet aan een evaluatie onderworpen worden en aan een reality-check.”

Oordeel

Dat is niet gebeurd. De beoordelaars hebben alleen beoordeeld op basis van wat in de ingediende dossiers werd beloofd.”

“Ze moeten bijvoorbeeld nagaan of de technische criteria vervuld zijn en de indieners moeten de kans krijgen om hun dossier mondeling te komen toelichten. Zoals het nu gegaan is, worden bepaalde pistes in de aanvraagdossiers al te gemakkelijk geïnterpreteerd als concrete engagementen.”

INFO

Raddio Oppek van maandag 12 tot zondag 25 maart

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180309_03399681

9/3/2018: Radio PROS uit Haaltert (HLN.be)

Rusthuis luistert weer naar P.R.O.S.

BEWONERS KRIJGEN INTERNETRADIO OP KAMER

De medewerkers van radio P.R.O.S. bij bewoner Frans De Pauw. Claudia Van den Houte De medewerkers van radio P.R.O.S. bij bewoner Frans De Pauw.
dio P.R.O.S. plaatst gratis internetradio’s in rusthuizen, zodat bewoners naar hun lokale radio kunnen blijven luisteren, zelfs nadat die op 1 januari uit de ether moest. De radio maakt daarvoor gebruik van de subsidie van 25.000 euro die ze kreeg van de gemeente Haaltert.

De medewerkers van P.R.O.S. installeerden al een 100-tal internetradio’s bij particulieren thuis, sinds de radio geen nieuwe licentie kreeg en op 1 januari uit de ether moest. Ze deden die installatie gratis nadat de luisteraars zelf een radio aankochten. Nu radio P.R.O.S. een subsidie van 25.000 euro kreeg van de gemeente, kan de zender ook gratis internetradio’s aanbieden om te installeren. Gisteren kregen alvast 21 bewoners van rusthuis Sint-Jozef in Haaltert een gratis internetradio. Later plaatsen de medewerkers nog 18 gratis internetradio’s in Sint-Jozef en acht toestellen in rusthuis De Pastorij in Denderhoutem. “Er werd rondgevraagd welke mensen graag opnieuw naar onze zender wilden luisteren”, zegt Peter Schepens, voorzitter van radio P.R.O.S.

Beter bereik

Bewoonster Alice De Block (94), afkomstig uit Denderhoutem, is blij dat ze weer naar P.R.O.S. kan luisteren. “Ik luister er al heel lang naar, elke dag”, vertelt Alice. “Radio P.R.O.S. doet mij iets, ik luister naar geen andere zender. Als ik de muziek hoor, word ik levendig. Ik was dan ook geschokt toen P.R.O.S. uit de ether moest, maar ik ben terug gelukkig nu”, zegt ze.

”Vroeger kon ik de zender niet goed nemen en zou ik hemel en aarde hebben verzet om toch nog P.R.O.S. te kunnen luisteren. Nu heeft de radio wel een beter bereik. Vanaf het moment dat ik ’s middags na het eten terug op mijn kamer ben, zet ik de radio op, en pas wanneer ik ga slapen zet ik hem weer af. Ik kan niet meer stappen en kan niet meer te lang blijven rechtstaan, wat moet ik anders doen dan naar mijn favoriete radio te luisteren?”

500 streamers

Ook Frans De Pauw (97) die vroeger in de Ninovestraat in Haaltert woonde, kan voortaan terug naar P.R.O.S. luisteren. “Ik luisterde vaak naar de radio toen ik nog thuis woonde, omdat het een zender uit de streek was. Ik heb de studio van radio P.R.O.S zelfs nog bezocht. Spijtig dat het uit de ether moest”, zegt Frans. Met de subsidie kan radio P.R.O.S. ook internetradio’s aanbieden aan het verminderd tarief van 60 euro. “Inwoners van Haaltert die een Uitpas met kansentarief verkregen via de gemeente Haaltert, kunnen een gratis radio krijgen via internetradio@radiopros.be of 070 22 22 50. We hebben intussen 500 streamers via internet en en hopen op 1.000 streamers tegen de zomer”, aldus Schepens.

bron: https://www.hln.be/regio/haaltert/rusthuis-luistert-weer-naar-p-r-o-s~a13ef8b6/

6/3/2018: WFM uit Heultje (Niewsblad.be)

Nieuwe start en extra zendvergunning voor radio WFM

Nieuwe start en extra zendvergunning voor radio WFM
De medewerkers van WFM zijn verheugd met de bijkomende zendvergunning. Foto: rr
Westerlo – Bgin december kreeg lokale radio WFM uit Heultje-Westerlo een nieuwe erkenning als lokale radio-omroep. Dat resulteerde in een bijkomende zendvergunning voor een tweede zendlocatie in Herentals. Vanaf 7 maart is de radio in die regio te beluisteren op 105.7 FM.
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180305_03391988

2/3/2018: Radio Rivierenland uit Willebroek

Radio Rivierenland vecht voor nieuwe vergunning

radio_rivierenland
 Foto EDT Geert Bollé en Marc Van Praet van Radio Rivierenland.

Radio Rivierenland, de regionale zender die geen erkenning meer kreeg van de Vlaamse regering, vecht deze beslissing aan. “Ons dossier was in orde, maar door een bestuurswissel binnen de vzw Radio Sint Jan nam bevoegd minister Gatz de vreemde beslissing om ons geen nieuwe erkenning meer te geven. Wij stappen naar de Raad van State om dit aan te vechten én dienen een nieuw dossier in. Hopelijk zijn we over enkele maanden weer te horen op onze vaste stek, 104,9 megahertz”, zeggen Marc Van Praet en Geert Bollé.

”Radio Rivierenland bestond net één jaar toen we het slechte nieuws vernamen. Op dat jaar tijd bouwden we een stevig luisterpubliek uit, we waren aanwezig op regionale evenementen, werkten samen met lokale verenigingen en voor goede doelen en werden gesteund door handelaars en gemeentebesturen. We hopen snel weer in de ether te kunnen, want we staan zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht te popelen om nieuwe regionale programma’s te maken. Onze studio en antenne staan er nog, dus we kunnen metéén weer van start gaan.” De steun van het Willebroekse gemeentebestuur krijgt Radio Rivierenland alvast: “Wij stoppen een brief met steunbetuiging vanuit het college van burgemeester en schepenen mee in het nieuwe dossier”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) (EDT)

bron: https://www.hln.be/regio/willebroek/radio-rivierenland-vecht-voor-nieuwe-vergunning~a8d05ef4/

28/2/2018: Radio Noordzee uit Oostende

Kondig je activiteit aan op Radio Noordzee

Edwin Fontaine en Glenn Beuselinck. Foto rv Edwin Fontaine en Glenn Beuselinck.
Het nieuwe radiostation Radio Noordzee is sinds vorige week te beluisteren op 105 FM van De Haan en Westende tot in Ichtegem.

De radiozender wil naast muziek uit de jaren 70, 80 en 90 vooral inzetten op lokaal nieuws. Er is elk uur nieuws uit de regio. Elk half uur zijn er interviews en worden er activiteiten voorgesteld. Verenigingen zullen ook hun activiteiten kunnen aankondigen op Radio Noordzee.’s Avonds houdt Radio Noordzee het rustig met lovesongs, ballads en luisterliedjes. Maandagavond was de Oostendse gemeenteraad trouwens live te horen op 105 FM. “Een traditie die we willen voortzetten”, zegt Edwin Fontaine. Hij wordt bijgestaan door nog een viertal mensen. (LBB)

bron: https://www.hln.be/regio/oostende/kondig-je-activiteit-aan-op-radio-noordzee~a83688a4/

26/2/2018: Netwerkradio Hit fm (newsmonkey.be)

TOPradio krijgt gelijk: ook Hit FM moet uit de ether wegens misleidende info

hitfm
Hit FM moet de ether uit na een klacht van TOPradio bij de Raad van State. Zo zou Hit FM gelogen hebben over een samenwerking met het weekblad Flair. Het incident gebeurt amper twee maanden na de lancering van het nieuw frequentieplan van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).

Alleen bleek uit het dossier, waarmee TOPradio naar de Raad van State stapte, dat er nog geen concrete afspraken waren tussen Flair en Hit FM. Het ging enkel nog om lopende gesprekken.

De Raad van State geeft TOPradio nu gelijk. Het ‘partnerschap’ met Flair is één van de redenen waarom de licentie van Hit FM ingetrokken wordt. De beslissing op de erkenningsaanvraag van CFM nv achter Hit FM “berustte op een feitelijk fout motief”, klinkt het in de kranten van De Persgroep.

TOPradio tevreden

TOPradio-directeur Bruno Heyndrickx laat aan newsmonkey weten tevreden te zijn: “Er is schorsing en vernietiging aangevraagd. De Raad van State volgt onze stelling van in den beginne, namelijk dat het dossier van Hit FM vol leugens staat. De Raad van State heeft dat inhoudelijk ook gevolgd. Als je het arrest leest, wordt duidelijk dat de mensen van Hit FM hun licentie niet hadden mogen krijgen.”

Heyndrickx wacht nu op de volgende maatregelen van Gatz.

Het kabinet van Gatz zegt aan newsmonkey dat het nu geen reactie wil geven: “Wij nemen akte van de uitspraak van de Raad van State en gaan nu intern bekijken hoe het verder moet.”

Wel digitaal

De vraag is wat er nu zal gebeuren met het frequentieplan van Gatz, dat in het begin al voor redelijk wat ophef zorgde. Het plan moest net meer rust brengen in het radiolandschap door het aantal radiozenders terug te dringen en de overblijvende zenders meer overlevingskansen te geven.

Ook Radio Maria en Club FM zijn van antenne sinds het plan van Gatz ingevoerd werd. Die zenders trokken ook al naar de Raad van State. Ook wordt er verwacht dat TOPradio schadeclaims zal indienen wegens misgelopen reclame-inkomsten.

TOPradio is momenteel wel digitaal te beluisteren via DAB+. Dat is een technologie om radio-uitzendingen digitaal de wereld in te sturen in plaats van via de FM-band. Ook de radiozenders van de publieke omroep (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) en Qmusic, Joe FM en Nostalgie moeten tegen september op DAB+ zitten.

bron: http://newsmonkey.be/article/86478

16/2/2018: CityMusic uit Aalst (Nieuwsblad.be)

Het had heel wat voeten in de aarde, maar lokale radio CityMusic met druk op rode knop van start op 105.8 FM

Het had heel wat voeten in de aarde, maar lokale radio CityMusic met druk op rode knop van start op 105.8 FM
Een delegatie van de Haalterse politiek streek neer bij CityMusic om de frequentie mee op te starten. Foto: emd
Haaltert / Aalst – Lokale radiozender CityMusic heeft de uitzendingen op zijn nieuwe frequentie 105.8 FM officieel op gang getrapt. Dat gebeurde in het bijzijn van een delegatie van Haaltertse politici met een druk op de rode knop.

CityMusic Aalst kreeg eind vorig jaar van de Vlaamse regering een verlenging en uitbreiding van zijn radio-erkenning voor de komende jaren. Het behalen van de nieuwe vergunning betekende voor hen de nieuwe frequenties 107.8 Aalst en 105.8 Haaltert. Vorige maand werden de uitzendingen in Aalst opgestart, maar die in Haaltert liepen vertraging op door de heisa over het verdwijnen van P.R.O.S. van de FM-band. P.R.O.S. maakte ondertussen een doorstart als internetradio en eind januari zette de gemeenteraad het licht op groen voor het gebruiksrecht van de radartoren.

“Ook ons hart bloedde voor P.R.O.S. als radiocollega’s die al jaren ook gewoon goede vrienden zijn. Als gebaar van goede wil draaien we zelfs op 105.8 een gratis promospotje om hun luisteraars die de weg naar het internet nog niet vonden de weg te wijzen. Ook als ze een zogenaamde evenementenzender starten, zullen we hen ondersteunen”, zegt Philippe Vangerven van CityMusic.

Dichtbij de mensen

Er viel donderdag dan ook heel wat te beleven in de radiostudio. Een delegatie van de Haaltertse politiek streek er neer om officieel de frequentie 105.8 mee op te starten. “Het is onder andere voor onze verenigingen en evenementen belangrijk dat er opnieuw een radio is”, vertellen burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) en schepen Lisa Houtman (SP.A).

“Een lokale zender staat ook dichtbij de mensen, dus hopelijk vinden opnieuw heel wat onder hen snel de weg naar de frequentie”, vult CD&V-fractieleider Phaedra Van Keymolen aan. “Wij zullen zorgen voor positief nieuws om te kunnen meedelen”, beloven ze.

Vangerven is enthousiast: “We zijn blij om volledig terug te zijn in Haaltert en hopen zo snel mogelijk een volwaardige spreekbuis te worden voor de Haaltertse verenigingen, inwoners en middenstand. Net als in Aalst willen we alle positieve vibes van Haaltert, Ninove en het ruime Denderland in de kijker zetten. We plannen alvast verrassende live-uitzendingen in Haaltert en ook verkiezingsdebatten over het hele zendgebied.”

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180215_03359548

7/2/2018: Radio Noorderkempen uit Oud-Turnhout (gva)

noorderkempen_groter

 

noorderkempen_janssens


5/2/2018: Radio Utopia uit Baal (hln.be)

“We zijn té lokaal voor lokale radio…”

RADIO UTOPIA VRAAGT MINISTER OM TERUGKEER OP FM-BAND

Radio Utopia wil weer op de FM-band te horen zijn. Radiomaker Harry Mattheus heef zijn studio al voorbereid. Foto: Stefan Van De Weyer.         Radio Utopia wil weer op de FM-band te horen zijn. Radiomaker Harry Mattheus heef zijn studio al voorbereid.
Radiomaker Harry Mattheus (68) uit Baal gaat Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) in een brief vragen opnieuw via de FM-band te mogen uitzenden. Harry stampte 37 jaar geleden Radio Utopia uit de grond. Al ruim tien jaar is de radio enkel op internet te beluisteren. Na een recente aanvraag voor een FM-frequentie kreeg Harry te horen dat zijn zender té lokaal is. “Toen brak mijn klomp.”

 

Radio Utopia is er voor jong en oud. Er werken jonge en minder jonge medewerkers. Een vaste format heeft het station niet, Utopia combineert verscheidene muziekgenres. De eerste uitzending ging in de ether op 18 juni 1981. Harry maakte vanuit zijn garage de eerste uitzendingen met een laagvermogenzendertje. De antenne was gemonteerd op een borstelsteel. Na vele experimenten reikte het signaal soms tot Scherpenheuvel. Sinds 2005 is de radio, gevestigd op de Baalsebaan, niet meer in de ether te vinden, maar enkel online.

”We dienden recent een aanvraag in bij het Vlaamse departement Media om terug op FM te raken. We scoorden goed onder de regionale zenders, maar blijkbaar niet goed genoeg. Ik kreeg te horen dat we te lokaal zijn voor lokale radio. Toen brak mijn klomp”, begint Harry Mattheus te vertellen.

De oprichter van Radio Utopia blijft niet bij de pakken zitten. “Ik ga Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Media Sven Gatz een brief schrijven. In zijn eerste interview op de radio in zijn huidige functie, jaren geleden, heeft hij beloofd alle plaatselijke zenders in ere te herstellen. Zijn maatregelen wijzen echter niet in die richting. Er is bijvoorbeeld een pakket op FM beschikbaar voor het gebied Aarschot-Heist-op-den-Berg. Wat hebben die twee regio’s nu met elkaar te maken? Zo heb je ook een pakket Kampenhout – Keerbergen. Behalve dat ze op de kaart in elkaars buurt liggen, hebben deze gemeentes weinig gemeenschappelijk. Het pakket waartoe buiten Keerbergen, ook Baal en Tremelo behoort, is nog beschikbaar. We zijn nog met drie stations in de running, maar het wordt voorlopig aan geen van de drie toegekend. Dat is nogal frustrerend”, bromt Mattheus.

”Ik heber geen flauw idee van wanneer er licht aan het einde van de tunnel zal schijnen. Indien deze radio, mijn levensdroom, opnieuw op FM komt, dan is het groot feest. Dan kunnen we weer dagelijks uitzenden en misschien zoals op het laatst in 2005, dag en nacht, dat zou mooi zijn”, herinnert de energieke radiomaker zich.

Echt radiotoestel

“Voorlopig zijn we te horen in onder andere China, Noorwegen en Costa Rica, dat is natuurlijk de bedoeling niet. Vele van onze vroegere luisteraars luisteren nog naar een echte radio in plaats van naar internet. We genieten nog veel steun, op ons bal enkele weken geleden waren er meer dan driehonderd feestvierders en ook op onze eetdagen is de opkomst groot. We kregen in 2005 duizenden handtekeningen als steun toen we moesten verdwijnen van de FM-band, maar dat heeft toen niet geholpen”, besluit de radiomaker.

Meer info vind je op http://www.radioutopia.be. Steunberichten of vragen zijn welkom op info@radioutopia.be

bron: https://www.hln.be/regio/tremelo/-we-zijn-te-lokaal-voor-lokale-radio~a1b30e92

2/2/2018: Radio Bingo uit Roeselare

Radio Bingo stapt naar Raad van State tegen verlies uitzendlicentie

Radio Bingo stapt naar Raad van State tegen verlies uitzendlicentie
Andy Degryse blijft geloven in de kracht van lokale radio. Foto: sbr
Roeselare – Radio Bingo werd begin dit jaar uit de ether gehaald. Ze zijn inventief en zochten manieren om te blijven bestaan. Maar de beslissing raakt niet verteerd en daarom stapt de radiozender naar Raad van State.

Radio Bingo pikt de beslissing van mediaminister Sven Gatz (Open VLD) niet. Gatz hervormde het radiolandschap en gaf Bingo geen erkenning meer op de FM-band en haalde de radiozender op die manier na 35 jaar uit de ether. “Onze advocaat heeft vorige week een dossier ingediend bij de Raad van State. We hebben voldoende elementen die niet kunnen genegeerd worden om deze stap te zetten. Hiermee treden we in het voetspoor van tal van andere lokale radio-omroepen die geen erkenning meer kregen”, zegt Andy Degryse, communicatieverantwoordelijke bij Radio Bingo.

Radio Bingo zond 35 jaar lang uit via de FM-band en blijft nu uitzenden via het internet. “We blijven geloven in de kracht van lokale radio en zeker in die van Radio Bingo. Dat merken we aan de steun en reacties die we krijgen. Bovendien blijven we verrassende radio maken zoals een live-uitzending verzorgd vanuit het Europees Parlement in Brussel. Zo’n uitzendingen zijn zeker voor herhaling vatbaar en we hebben hierover zelf al nieuwe plannen.”

App

Radio Bingo heeft sinds kort een eigen app voor Android om Bingo luisteren via de smartphone of tablet. Binnenkort is de app ook beschikbaar voor de iPhonegebruikers. Inventief zijn ze dus zeker, maar niets kan tippen aan zendtijd op FM.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180201_03333712

30/1/2018: Villa Botta uit Zedelgem (hln.be) 

VILLA BOTA ZENDT VANAF 17 FEBRUARI GLASHELDER UIT OP FM

De vrijwilligers in de radiostudio van Villa Bota. In Brugge kan je hen weldra beluisteren op 106.4 FM. Foto Proot De vrijwilligers in de radiostudio van Villa Bota. In Brugge kan je hen weldra beluisteren op 106.4 FM.
– Prachtig nieuws voor wie dol is op de programma’s van jongerenzender Villa Bota. Vanaf zaterdag 17 februari is het Brugse radiostation te beluisteren op FM, van Brugge tot Torhout. “Dit is een ongelooflijke boost voor onze 70 vrijwilligers”, zegt Pieter Devriese van Villa Bota.

17 februari wordt zo een mijlpaal in de jonge geschiedenis van Villa Bota, het Brugse medialab voor jongeren. Na bijna acht jaar online radio maken vanuit de studio’s in het Koningin Astridpark – de eerste muziek ging op 30 april 2010 in de ether – belandt de zender op FM. “Sinds de opstart van Villa Bota in april 2009 droomden we als jonge radiomakers al hardop van een eigen FM-frequentie”, zegt Pieter Devriese, een van de vele radiomakers. “De voorbije jaren konden we al enkele keren tijdelijk proeven van FM. De respons was toen overweldigend. De droom wordt nu dus eindelijk werkelijk.”

Met de hertekening van het radiolandschap door de Vlaamse regering en het daaraan gekoppelde nieuwe frequentieplan diende zich een mogelijkheid aan. Afgelopen zomer werd het ingediende Villa Bota-dossier goedgekeurd door bevoegd minister Sven Gatz en kreeg Villa Bota het frequentiepakket voor Brugge (106.4 FM) én Torhout (107.9 FM) toegewezen. Sinds 1 januari mag Villa Bota op deze beide frequenties uitzenden. “Na een testperiode gaan we heel binnenkort dus officieel van start”, zegt Devriese.

”Op grondgebied Brugge en Torhout – telkens binnen een straal van minstens 5 kilometer – en het gebied ertussen, zoals Loppem en Zedelgem, zal je Villa Bota dus glashelder kunnen ontvangen.”

Best of Brugge-awards

Villa Bota startte destijds met een 25-tal vrijwilligers en tien radioshows. Na vele honderden uren radio maken, tientallen live-interventies op Brugse topevenementen als Cactusfestival, Elements Festival of Red Rock Rally en ontelbare studentenactiviteiten is de werking uitgebouwd tot een stabiele kern van 70 vrijwillige radiomakers. “Momenteel lopen 33 shows op Villa Bota, goed voor 38 uur liveradio per week”, zegt coördinator Wannes Fremaut. “Wat je niet meer op de grote zenders kan horen, krijgt bij ons wel nog een plaats. Villa Bota is propaganda voor goeie muziek, door en voor de Brugse jeugd.” Jongeren die geïnteresseerd zijn om radio te maken, kunnen steeds aankloppen.

Op zaterdag 17 februari om klokslag 19 uur start een ‘pre-show’, met een vooruitblik naar de show van de Best of Brugge-awards die om 20 uur begint in theaterzaal Biekorf. Aansluitend is er nog een fuif in Factor Club.

bron: https://www.hln.be/regio/zedelgem/-boost-voor-jonge-radiomakers~ae05ae3c

29/1/2017: Radio Tamara uit Londerzeel (Nieuwsblad)

LonderzeelRadio Tamara uit Steenhuffel gaat vanaf 1 februari uitzenden via internet. Inmiddels tekenden meer dan 2.000 sympathisanten de petitie tegen het uit de ether gaan van Tamara.

tamera

bron: Nieuwsblad Noordrand-Pajottenland van 29.1.2018

29/1/2017: Radio Park uit Brasschaat (hln.be)radiopark_verhuist

 

 

 Brasschaat – De vzw Radio Park heeft zaterdag zijn nieuwe radiostudio in zaal Grasdries voorgesteld. Met ook een nieuwe radiolicentie onder de arm ziet de toekomst er voor de lokale radiozender opnieuw rooskleurig uit. “Heel Noord-Antwerpen gaat ons kunnen ontvangen.”

De voorbije jaren had Radio Park zijn thuisbasis aan de Oude Baan. Maar omdat dat pand werd verkocht, moest ‘dé lokahttps://www.hln.be/regio/zedelgem/-boost-voor-jonge-radiomakers~ae05ae3cle radio voor Noord-Antwerpen’ op zoek naar een nieuwe locatie. Met de steun van de gemeente kon de radiozender zijn intrek nemen in zaal Grasdries, een heropgebouwde hoeve aan de Grasdries. Het voorbije weekend werd de nieuwe radiostudio officieel voorgesteld. Zo’n 170 genodigden kwamen een kijkje nemen achter de schermen van de radiozender, die al sinds 1982 meedraait in het Vlaamse radiolandschap.

”We beschikken hier over twee lokalen, één radiostudio en één technische ruimte, die we voordelig van de gemeente kunnen huren”, zegt Vince ’t Jolle, voorzitter van de vzw Radio Park. “We zitten hier in een prachtige omgeving, midden in het groen. Dat hier ook een polyvalente zaal ter beschikking is, maakt het bovendien mogelijk om hier evenementen te organiseren. Zo denken we bijvoorbeeld aan een debatavond in aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen.”

Tweede zendmast

De zendmast van de radio staat nog steeds aan De Mortel in Brasschaat. Daarmee is Radio Park goed te horen op 105.6 FM in Brasschaat, Kapellen en Schoten. Maar normaal gezien komt er in de loop van dit jaar een tweede zendmast bij. “Die zal komen in Schoten, tegen de rand van Merksem, en zal uitzenden op 106.3 FM. Dan zullen we in heel Noord-Antwepen goed te ontvangen zijn, zelfs in een stukje van de stad. We hopen om dat tegen maart rond te krijgen”, zegt Vince.

Nochtans heeft de toekomst van de lokale radio vorig jaar aan een zijden draadje gehangen. Lange tijd was het niet zeker of Radio Park van minister van Media Sven Gatz (Open Vld) de nodige erkenning zou krijgen

“Onze zendlicentie liep eind vorig jaar af en we hebben tot december moeten wachten om te weten of we zouden blijven bestaan. Voor onze vrijwilligers – we zijn met een 15-tal – was dat een heel angstige periode. Gelukkig hebben we intussen een licentie kunnen krijgen en hebben we nu zekerheid voor de komende negen jaar.”

Dat is niet alleen goed nieuws voor de vzw Radio Park, maar ook voor de bewoners van de hele regio. Velen maken immers gebruik van Radio Park om op de hoogte te blijven van het streeknieuws. “Onze slogan is niet voor niets ‘Radio van bij ons’”, glimlacht Vince. “We brengen heel veel lokaal nieuws dat door sommige nationale spelers niet wordt opgepikt. Als lokale zender staan we dicht bij de leefwereld van de mensen en kunnen we kort op de bal spelen. Wat pas een dag nadien in de kranten staat, kan bij ons nog diezelfde dag in de ether.”

bron:https://www.hln.be/regio/brasschaat/radio-park-verhuist-naar-oude-hoeve~a3dbca6a

24/1/2017: Radio Frekwent uit Hove (gva.be)

Nieuwe start voor (internet)radio Frekwent is vlot genomen: “En toch willen we terug naar de FM-band”

Steven Mostmans in de radiostudio Foto: Filip Spoelders
Hove – Radio Frekwent kreeg eind vorig jaar geen zendvergunning van mediaminister Sven Gatz, maar zet zich nu door als internetradio. “Maar we blijven hopen op een vergunning tijdens de tweede erkenningsronde”, geeft Steven Mostmans van Radio Frekwent aan.

De radiozender voor de Antwerpse zuidrand zendt uit vanuit de Onderwijsstraat in Hove terwijl het nieuws en weetjes brengt uit de gemeenten Aartselaar, Duffel, Kontich, Edegem, Boechout, Hove, Lint, Ranst, Lier, Mortsel en Borsbeek.
“Ik had aanvankelijk mijn twijfels om nog door te gaan met een internetradio. Ik zit 35 jaar in de radiowereld en bij mij komt muziek nog altijd uit een radio. Maar nu ik de eerste luistercijfers krijg, ben ik tevreden. Natuurlijk zou ik meer tevreden zijn wanneer we terug naar de FM-band zouden kunnen gaan.”

Radio Frekwent lanceerde meteen zijn vernieuwde website. “We krijgen veel steun van de gemeenten waarop we ons richten. Daarom gaan we vragen of we op hun website een link mogen plaatsen naar onze internetradio. Ook willen we nauw samenwerken met ziekenhuizen en woon- en zorgcentra in de regio om onze muziek te streamen.”

bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20180124_03318544/nieuwe-start-voor-internet-radio-frekwent-is-vlot-genomen-en-toch-willen-we-terug-naar-de-fm-band

20/1/2017: Radio Pallieter uit Lier (HLN)

pallieter_klacht
  – Vzw Radio Pallieter dient een klacht in tegen mediaminister Sven Gatz wegens discriminatie en benadeling bij de hertekening van het radiolandschap. “Vorig jaar is het dossier van de vzw Radio Pallieter ontvankelijk verklaard. Maar tegelijk heeft netwerkomroep Radio Vlaanderen achter onze rug een dossier ingediend voor radio Pallieter en nog andere lokale radio’s.” De procedure voor frequentie 106 FM moet overgedaan.

Jan Ceulemans, Benny Guldentops en Jos d’Haens zijn de bezielers van Radio Pallieter. “Radio Pallieter dagvaardt minister Sven Gatz omdat het dossier niet gelijk behandeld is zoals de 38 andere dossiers die wel zijn goedgekeurd. Aan de Vlaamse ombudsdienst hebben we bemiddeling gevraagd om ons de erkenning te geven waar wij recht op hebben”, zeggen de Lierse radiomakers die sinds middernacht 31 december 2017 via internet uitzenden vanuit de Zimmertoren.

De vzw Radio Pallieter heeft zich vorig jaar kandidaat gesteld voor de erkenning van het frequentiepakket 106 FM. “Omdat het hoofd van de netwerkomroep Radio Vlaanderen (Geert Bollé uit Mechelen, red.) ook op een erkenning aasde voor die frequentie krijgen wij geen vergunning. BG Consulting bezit al netwerkomroep Radio Vlaanderen en mag daarnaast geen lokale radio’s meer hebben. Minister Sven Gatz is hier zeer duidelijk in: ‘Een netwerkbeheerder kan volgens het decreet geen lokale radio’s beheren’”, zeggen Jan Ceulemans, Benny Guldentops en Jos d’Haens.

Wijziging

Bollé beheerde verscheidene lokale radio’s en nam ontslag uit de betrokken vzw’s. Daardoor is de structuur van die vzw’s gewijzigd in de loop van de erkenningsprocedure en kan de minister geen frequenties meer toekennen. De vrijwilligers van de gedupeerde lokale radio’s zijn misnoegd. Een tiental radiozenders ging al in beroep bij de Raad van State.

“Niet mijn fout”

Geert Bollé, hoofd van netwerkomroep Vlaanderen, reageert. “Het is niet mijn fout. Wij hebben een netwerkradio (Radio Vlaanderen) gekregen. Ik ben daarvan de zaakvoerder ben en daardoor moest ik uit een aantal vzw’s stappen, volgens het decreet. Nu wordt alles in mijn schoenen geschoven terwijl ik door de minister verplicht werd uit de lokale radio’s ontslag te nemen.”

“Er zou een tweede erkenningsronde worden georganiseerd in de loop van 2018, maar er is nog geen decreet en alleszins kan ik daar niet aan meedoen. De mensen van de lokale radio’s zijn in ieder geval hun 500 euro dossierkosten kwijt. Of zij in een eventuele tweede ronde, met een nieuw dossier, hun vergunning wel zullen krijgen, is nog maar de vraag”, besluit Bollé.

bron: https://www.hln.be/regio/lier/pallieter-dient-klacht-in-tegen-minister~aa115935

20/1/2018: Hit FM Oostende (Nieuwsblad.be)

Nieuwe frequentie en straks nieuwe naam voor hit fm

Nieuwe frequentie en straks nieuwe naam voor hit fm
“We lanceren een initiatief dat in de lijn zal liggen van hit fm”, zegt De Lombaerde.  FOTO: DJI
OOSTENDE / BREDENE – Een nieuwe frequentie (105.4fm) en straks ook een nieuwe naam: 2018 wordt een belangrijk jaar voor de regionale radiozender hit fm. “We plukken stilaan de vruchten van tien jaar hard werken met hit fm”, zegt exploitant Geert De Lombaerde.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) erkende onlangs vier nieuwe netwerkradiozenders. Eentje daarvan was hit fm, de radiozender van Bredenaar Geert De Lombaerde. Dat besluit om vier nieuwe netwerkradio’s te erkennen, paste in de hervorming van het radiolandschap. Tien kandidaten hadden een aanvraag ingediend.

“Radio blijft nog steeds een geliefd medium onder de Vlamingen. Met vier nieuwe netwerkradio’s zorgen we ervoor dat de luisteraar meer keuze krijgt”, zegt Gatz.

Geert De Lombaerde bouwt al negen jaar aan de weg met hit fm. “Ook op de advertentiemarkt scoort radio bijzonder goed. Vorig jaar hadden we een toename van bijna dertig procent in aanbestedingen. Drie media zullen uiteindelijk overblijven: tv, radio en internet”, zegt De Lombaerde. “We hadden het dossier voor de erkenning goed voorbereid en zijn trots op de vergunning. We zijn de enige keten die overblijft, die bovendien niet afhankelijk is van een grote mediagroep. Dit maakt ons uniek in het radiolandschap.”

2018 wordt een belangrijk jaar. De frequentie in Oostende is veranderd naar 105.4 en straks wordt ook een nieuwe naam voorgesteld. “We lanceren een nieuw initiatief dat in de lijn zal liggen van hit fm, maar met gepresenteerde programma’s. De band met de regio blijft evenwel bestaan. Het regionale karakter van onze zender is een van de sterkste punten. Zo brengen we al rechtstreeks verslag uit op Oostende voor Anker, de basketwedstrijden van BC Oostende, de Christmas Village, Winter in het Park, de Paulusfeesten en Late Night Shopping. We brengen de luisteraar telkens dichter bij de evenementen in zijn of haar stad. We staan ook al tien jaar in voor de muziek in de winkelstraten in Oostende. Samen met het Centrummanagement hebben we een format ontwikkeld dat niet stoort bij het winkelen. We bieden nu ook de mogelijkheid dat handelaars op dit systeem kunnen aansluiten. Deweert Sport is de eerste winkel die gebruikmaakt van de instore radio. Ik ben zelf al veertig jaar bezig, maar de radiomicrobe en de vele mogelijkheden van dit medium blijven me boeien”, besluit De Lombaerde.

bron:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180119_03309222

20/1/2017: Radio Pros (Het Laatste Nieuws)

pros_internet.JPG
“Ik heb op het punt gestaan zelfmoord te plegen.” Het nieuws dat lokale radio P.R.O.S. op 31 december 2017 na 35 jaar uit de ether moest, hakte er bij sommige luisteraars zwaar in. Het station uit Haaltert probeert nu te overleven op het internet. Honderd luisteraars hebben bij P.R.O.S. al een internetradio besteld, deejays Stef (55) en Stonzy (46) komen die gratis thuis installeren, uw krant ging mee. “Weet ge wat ze bij de Zelfmoordlijn zeiden? ‘Luister naar Radio 2.’ Kunt ge u dat voorstellen?!
Anita is een kokette vrouw van 69 met een meisjesfiguur in een rood kokerjurkje. Het licht speelt met haar blonde haar en haar gouden juwelen. Op haar appartement in Outer bij Ninove zwijgt het radiotoestel al zeventien dagen, sinds het begin van het nieuwe jaar. Alleen uit de computer klinkt P.R.O.S., maar niet van ’s morgens tot ’s avonds, want “ge kunt toch niet de godganse dag voor dat scherm zitten”.

Vandaag komen Stef en Stonzy haar internetradio plaatsen. Eindelijk. “Toen ik hoorde dat P.R.O.S. van de antenne moest, awel, dat was al zo slecht of da’k mijn moeder verloor. Echt waar. Dat deed zo’n zeer. Voor mij is Pros gelijk familie.”

Anita is geen eenzame vrouw. Haar man is er ook, ze heeft juist bezoek gekregen van een familielid, ze is nog goed te been en gaat vaak buiten. Toch is ze blij dat “het zonneke in huis” weerkeert. “Ge moogt het allemaal onnozelheid noemen van mij, die liekes en die verjaardagswensen en die lollekes op zondagochtend terwijl ze koffiekoeken eten achter de micro, maar ik fleur ervan op.” Met kinderogen kijkt ze naar de internetradio die uit de verpakking komt. Maar hij werkt niet. “Productiefoutje”, zegt Stef en hij belt naar de elektrowinkel waar het toestel vandaan komt. “Oei, ge zit met een dringend sterfgeval? Innige deelneming. Ik heb juist één vraagske. De radio van Anita werkt niet. Kunt ge er een nieuwe klaarzetten?” Anita zucht eens. “Een paar dagen zonder Pros zal nog wel lukken, zeker?”

P.R.O.S. staat voor Populaire Regionale Omroep Stichting, maar iedereen zegt Pros. De zender begon in 1982 in Haaltert, een grote gemeente tussen Aalst en Ninove, en heette toen nog Atlantis. In Aalst zelf kon je P.R.O.S. niet goed ontvangen, en helaas ook nooit in het stukje van Haaltert dat in een put ligt, maar verder had het station een uitstekend bereik, tot in Wetteren aan de ene kant en Edingen aan de andere.

Schlagers en eenzame harten

Veel muziek en weinig gebabbel, dat is de fond de commerce van de zender. Op 105.8 FM vond je Vlaamse schlagers en popklassiekers, afgewisseld met signalementen van verloren honden en vereenzaamde harten. Als er iets gezegd wordt, moet het kort, gezellig, plezant of genereus zijn en liefst gaat het over mensen en dingen uit de streek. P.R.O.S. heeft nooit luistermetingen laten doen, maar dat hun website elke maand gemiddeld 3.000 unieke bezoekers heeft, zegt iets.

Eind december trok mediaminister Sven Gatz (Open Vld) de vergunning van P.R.O.S. in, samen met die van zestien andere lokale radio’s. “Geen idee waarom”, zegt voorzitter Peter Schepens. De reden staat nochtans op de website van de Vlaamse overheid: P.R.O.S heeft geen sluitend financieel plan. “We overleven al meer dan dertig jaar”, zegt Schepens. “Dan denk ik dat ons financieel plan toch redelijk goed klopt, neen?”

“Het is nog niet genoeg dat die van Brussel in de kleine man zijn zakken zitten, ze moeten ook nog ne keer ons plezier afpakken! Die Gatz weet niet wat hij de mensen aandoet”, zegt Roger uit Bambrugge en hij wrijft eens over het doodshoofd dat hij bijna vijftig jaar geleden met drie naalden en een potje Oost-Indische inkt op zijn voorarm heeft getatoeëerd. Er staat ook een ’13’ onder: ongeluksgetal. “Ik heb dyslexie. En cataract. En mijn zoon zit aan de heroïne en zegt dat ik zijn pa niet meer ben.” Roger woont in een appartement dat even chaotisch is als zijn leven. Hij is 65, trekt een OCMW-uitkering en mag daar geen enkel groot bedrag zelf van betalen. Dat doet het OCMW voor hem. Ook de rekening van 75 euro voor het nieuwe internetradiotoestel.

Roger moet moeite doen om boven het lawaai van zijn tv uit te komen. Schlagerkanaal MENT TV staat op, het liefdesverdriet klinkt luid. “Op de radio is er niks meer voor mij. Wat moet ik met Radio 2 of Qmusic of al die andere zever? Ik woon niet in Engeland, hé? Ik wil Vlaamse liedjes horen. En van tijd een advertentie voor een relatie. De vis heeft nog nooit gebeten, maar soit.” Roger lacht, want hoop doet leven en als er geen hoop meer is, dan doet muziek soms wonderen. “Ik ben content da’k weer naar Pros kan luisteren, zie.”

Andere posten? Niet nodig

Roger en Anita zijn twee van de zeven luisteraars die vorige woensdag bezoek hebben gekregen van Stef en Stonzy. Honderd trouwe fans hebben bij P.R.O.S. een internetradio besteld, want het station biedt korting van 15 tot 25 euro, en een gratis installatie. De klanten zijn allemaal zestigplussers, de meesten kunnen niet goed met de nieuwe techniek overweg. De uitleg die ze krijgen, is simpel. “Zo zet ge hem aan, zo zet ge hem uit, zo zet ge het volume hoger, zo zet ge het volume lager.” Hoe je op het toestel een andere post kiest, vertelt Stef er niet bij. Alleen Roger vraagt ernaar, voor de vorm, want “naar iets anders ga ik toch niet luisteren.” “Awel”, zegt Stef, “dan moet ik den uitleg niet doen, hé? Anders komen er toch maar vodden van. Da’s veel te ingewikkeld.”

Dj Stef is 46, heet in het echt Stephan Stoelzaet en is bediende bij bpost. Hij is al zijn hele leven gebeten door muziek. Wanneer hij achter draaitafels en een microfoon kruipt, stroomt zijn bloed pas echt, of het nu in een radiostudio is of op één of ander trouwfeest.

Onder zijn linkeroor, het grijze haar erboven is hip opgeschoren, staan twee muzieknoten getatoeeerd. Op zijn rechterhand is het een koptelefoon met een hart tussen de twee oorschelpen, in zijn nek ‘Liefde voor muziek’, maar dan in het Chinees. De drie tattoos vertellen van een passie die nooit stopt, maar ook van twee huwelijken die dat wel deden. “Twee keer heb ik moeten kiezen, twee keer heb ik voor de muziek gekozen. De derde scheiding had niks met de muziek te maken.”

“Voor een deejay is een relatie niet gemakkelijk, want ge hebt ook enorm veel aantrok van de vrouwen”, vult Stonzy hem aan. “Allez, vroeger toch”, en hij lacht zijn bruine tanden bloot. “Ik heb er ook twee huwelijken aan verloren.” Stonzy is 55 en zijn echte naam is Gaston Yserbijt. Gaston leeft van een invaliditeitsuitkering omdat chronische rugpijn, een hartaandoening en netelroos hem van een betaalde job houden, maar als Stonzy werkt hij zes dagen op zeven voor Radio P.R.O.S., gemiddeld vijf uur per dag. Hij is er presentator en programmaleider. Zijn pseudoniem is een samentrekking van zijn voornaam en van Fonzy, de rock-‘n-rollheld uit de tv-reeks ‘Happy Days’. En net als The Fonz steekt Stonzy graag zijn duim in de lucht: er bestaan weinig foto’s van hem waarop hij het niet doet.

Bouwvakkers

Radio’s als P.R.O.S. kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers als Stef en Stonzy. Die woensdagnamiddag doen ze een ronde van 70 kilometer, de benzine betaalt Stef zelf. De blijdschap op het gezicht van de luisteraars maakt alles goed. Of het nu villa-eigenaars zijn die pas een rondreis door Vietnam hebben gemaakt, een huisvrouw die in haar plattelandshuis patience speelt terwijl haar man de parkieten verzorgt, of een koppel dat elke vierkante centimeter van de woonkamer vult met porseleinen postuurtjes en ebbenhouten beelden uit Afrika, allemaal zijn ze blij dat ze P.R.O.S. weer in huis hebben. “Dan ziet ge maar hoeveel ge betekent voor de mensen”, zegt Stef.

Stonzy doet er nog een schep bovenop. “Den bouw weet niet wat gedaan sedert P.R.O.S. van de antenne is. ‘Wat moeten wij nu draaien op onze werven, Stonzy?’, vragen ze mij.” Het klinkt alsof Gaston aanwezig was op een spoedvergadering van de Confederatie Bouw, maar vermoedelijk heeft hij één bevriende aannemer gehoord. Zijn wereld lijkt niet heel groot, en P.R.O.S. neemt er zeker veel plek in.

Met die blinde liefde van vrijwilligers – P.R.O.S. heeft er 25 – alleen lukt het natuurlijk niet. Overleven op de FM-band was routine geworden, ook zonder een financieel plan dat aan de normen van de staat voldoet, maar het internet is een ander paar mouwen. Wil P.R.O.S. blijven bestaan, dan moet het elke maand 2.000 euro reclamegeld bijeenrapen. Een spotje van dertig seconden dat een maand lang elke dag vijf keer wordt uitgezonden, kost bij hen honderd euro. Twintig adverteerders per maand lijkt haalbaar, van de 32 vaste adverteerders zijn er na de overstap naar het internet 25 gebleven, maar om vol te houden moet P.R.O.S. de hele dag door zeker 500 luisteraars bereiken en dat lukt voorlopig alleen op piekmomenten. De gemeente Haaltert schiet wellicht te hulp. De gemeenteraad keurt volgende week normaal een subsidie van 25.000 euro goed. Ongeveer de helft van dat bedrag gaat naar gratis internetradiotoestellen voor luisteraars met weinig geld en naar rusthuizen in de buurt. Bij P.R.O.S. is geven een traditie: sinterklaascadeaus voor kansarme kinderen, bloemen voor Moederdag, boormachines voor Vaderdag.

Als de subsidie wordt goedgekeurd, dan haalt P.R.O.S. zeker het einde van het jaar. Voor de rest is de toekomst onzeker. “En dat is zonde”, zegt voorzitter Peter Schepens. “Ge moet hier in de streek eens de FM-band aflopen: van frequentie 105 tot 107 niks dan ruis. Geen radio te pakken. Waarom moesten wij dan weg? Deden wij de mensen iets kwaad?”

pros_radio
Beter dan psychiater

“Weet ge wat Pros gedaan heeft?”, vraagt Eddy, een luisteraar van 63 die de tranen in de ogen krijgt als hij Stef met een internetradio aan de voordeur van zijn huis in Outer ziet staan. “Pros heeft mijn leven gered.” Op één kruk kruipt Eddy de trap op naar het kamertje waar hij ’s namiddags muziek luistert terwijl hij aan een zuurstoffles ligt te rusten. Daar moet het nieuwe toestel komen.

Drie foute rugoperaties hebben Eddy invalide gemaakt en naar de rand van een depressie geduwd. P.R.O.S. zorgde ervoor dat hij niet in de afgrond stortte, zegt hij zelf. “Die zender maakt mij rustig, dat is beter dan een psychiater. Op andere zenders is het bijna allemaal takke-takke-boem-boem, daar word ik nerveus van”, zegt hij.

Toen Eddy te horen kreeg dat P.R.O.S. zijn licentie kwijt was, stortte zijn wereld in. Hij belde met dj Wim Schippers. “Ik zie het niet meer zitten”, zei hij live op antenne, “ik ga zelfmoord plegen.” Schippers en later ook Stef namen hem ernstig en belden nog vaak terug, maar Eddy bleef met suïcidale gedachten zitten. “Ik wist al precies hoe ik het ging doen. Ik ging mij in het water smijten, ik wist zelfs waar.” Uiteindelijk belde hij op aanraden van Stef de Zelfmoordlijn. “Weet ge wat ze daar zeiden? ‘Luister naar Radio 2.’ Kunt ge u dat voorstellen?! Ik zal veel succes hebben als ik naar Radio 2 bel en een plaatje van Eddy Wally aanvraag!”

Pas toen het na veel vijven en zessen bij Eddy begon door te dringen dat hij via internetradio toch naar P.R.O.S. kon blijven luisteren, kalmeerde hij een beetje. “Maar ik liep toch ambetant. We hebben veel ruzie gemaakt, hé vriend?” Hij kijkt naar zijn partner die in de zetel voor tv in een gestreepte pyjama een sigaret ligt te roken met een hondje op zijn schoot. De man kijkt even weg van zijn Franse soapserie en lacht vriendelijk. “Maar nu ben ik weer blij. Nu ga ik weer rust vinden.”

Terwijl Eddy Stef en Stonzy uitzwaait, zegt hij voor de zoveelste keer: “Ge hebt er geen gedacht van hoe dankbaar ik ben.”

bron: krant HLN van 20.1.2018

17/1/2018: Radio TROD / Goeiedag Opwijk (Nieuwsblad.be)

Radiomakers eisen vergunning terug via Raad Van State: “Boekhoudkundig document niet correct opgeslagen”

Goeiedag Radio is nog niet uitgespeeld. Uiterst links: Ignace Heyvaert.         FOTO: EGO
OPWIJK – De vzw Trod (Goeiedag Radio) stapt naar de Raad Van State. De lokale radio vecht de ministeriële beslissing aan waardoor hij baan moest ruimen voor nieuwkomer in het vak Familieradio Enjoy. “Waarschijnlijk wordt dit een langlopende procedure.”

“We weten niet hoeveel verenigingen er die dag in Vlaanderen sneuvelden”; zegt Ignace Heyvaert van radio Goeiedag. “Maar alleen in onze streek was dat het geval voor onszelf, Tamara, Beiaard (Dendermonde), Avo (Affligem), Katanga (Aalst) en Goeiedag Pajottenland (Asse-Ternat).”

Gevestigde waarden

“Dat zijn gevestigde waarden, die elk op hun manier, het begrip lokale radio op een correcte manier invulden. De erkenningsronde die lokale radio’s leefbaarder moest maken door hen een ruimer zendgebied en -comfort te verlenen, was een bijltjesronde geworden.”

Goeiedag Radio dacht eerst een petitie op te starten of zelfs illegaal verder te doen”, zegt Heyvaert.

“We zijn onze dossiers op het kabinet-Gatz gaan inkijken en stelden vast dat ons dossier zeker niet moest onderdoen voor dat van de winnaar, maar dat een nul op tien voor een deel van ons financieel plan ons de das had omgedaan. Blijkbaar, en we waren niet alleen, hadden we het boekhoudkundig document niet correct opgeladen, terwijl in onze financiële prognose nochtans meer waardevolle en reële info stond dan in het document van de winnaar.”

Langlopend

“Voor ons telt alleen de vorm, kregen we te horen. We voelden ons niet correct behandeld, namen een advocaat bij de arm en stappen naar de Raad van State om ons gelijk te halen.”, aldus nog Heyvaert. “Dat is inderdaad de enige mogelijkheid van verweer”, bevestigt Yannick Bos, projectverantwoordelijke bij de dienst Media op het ministerie.

“Of dit snel kan gaan? Ze zouden hoogdringendheid kunnen inroepen en motiveren, maar het is onwaarschijnlijk dat dit ontvankelijk wordt verklaard. Het is pijnlijk en tragisch voor de vzwTrod, maar ik vrees dat dit een langlopende procedure wordt.”

bron:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180116_03302544

17/1/2018: Goeiedag radio uit Opwijk

“Onze frequentie ging naar zender die niet uitzendt”

GOEIEDAG RADIO START PROCEDURE BIJ RAAD VAN STATE

Ignace Heyvaert bij de dertig meter hoge zendmast van het radiostation, die sinds 1 januari niet meer actief is. Foto Mozkito.  Ignace Heyvaert bij de dertig meter hoge zendmast van het radiostation, die sinds 1 januari niet meer actief is.

De vrijwilligers van Goeiedag Radio uit Opwijk stappen naar de Raad van State om het verlies van hun zendvergunning aan te vechten. Volgens bestuurslid Ignace Heyvaert heeft Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) het aanvraagdossier van de zender niet correct behandeld.

Goeiedag Radio verdween op 1 januari uit de ether nadat de zender geen frequentie meer toegewezen kreeg. Een opmerkelijke beslissing, want de zender bestaat al sinds 1981 en beschikte over heel wat gedreven medewerkers en de nodige apparatuur. Bovendien had Goeiedag Radio ook een stevige band met het dorpsleven.

De frequentie van de Opwijkse zender werd in de nieuwe vergunningsronde toegewezen aan een vzw uit Meise die geen radiostation beheert. “De bekendmaking van de resultaten leidde bij ons – en bij veel andere radiozenders – tot ongeloof en woede”, vertelt Ignace Heyvaert. “De erkenningsronde, die officieel het doel had lokale radio’s leefbaarder te maken door hen een ruimer uitzendgebied te geven, bleek vooral een bijltjesronde te zijn. Overal in Vlaanderen beseften veel radiomakers dat ze plots hun kindje kwijt waren.”

De Opwijkse radiozender stapte naar het kabinet van Gatz voor een woordje uitleg. “Daar bleek al snel dat ons dossier niet moest onderdoen voor dat van de ‘winnaar’”, vervolgt Heyvaert. “We kregen een 0 op 10 voor ons financieel plan, maar dat kwam alleen doordat we een boekhoudkundig document niet in de juiste vorm opgeladen hadden. In onze financiële prognose stond nochtans veel meer waardevolle informatie dan in het document van het winnende dossier. Een kabinetsmedewerker vertelde ons wel drie keer dat deze erkenningsronde eigenlijk een soort schoonheidswedstrijd was. We hadden dus beter een hoop gebakken lucht ingestuurd.”

Moeilijk en duur

En dus stapt de radiozender nu naar de Raad van State. “Dat wordt een moeilijke en dure procedure, maar het is de enige mogelijkheid om deze beslissing aan te vechten”, klinkt het. “Wij zijn niet correct behandeld. Deels door de jury die onze aanvraag behandelde, maar zeker ook door de manier waarop dit hele dossier aangepakt werd. Eerst administratief, later ook in de praktijk. Wij zijn gestopt met uitzenden, maar de winnende radio zendt niet eens uit. Op onze frequentie is vandaag dus niets meer te horen.”

“We hebben 500 euro betaald om onze officiële vergunningsaanvraag in te dienen”, vervolgt Heyvaert. “Voor dat geld hebben we recht op een correcte behandeling van ons dossier. Wij vinden dat we dat niet gekregen hebben.” De procedure bij de Raad van State kan leiden tot verschillende uitspraken. De rechter kan de radiozender over de hele lijn ongelijk geven, maar het kan evengoed zijn dat het toegekende uitzendpakket voorlopig geschrapt wordt.

bron: https://www.hln.be/regio/opwijk/-onze-frequentie-ging-naar-zender-die-niet-uitzendt~a8ec98b9

16/1/2018: LRL uit Lanaken (HLN)

Lokale Radio Lanaken van start op 106 FM

Sinds kort is Lokale Radio Lanaken, kortweg LRL, gestart met uitzendingen op 106 fm en via Livestream. Dat is het gevolg van het nieuwe mediadecreet.

LRL vergast Lanaken en omstreken op een muziekformat dat gezinsgericht is en vooral mikt op een luisterpubliek tussen 30 jaar en 65 jaar. Hiervoor hanteert het een horizontale programmering. Vooral de no-nonsense visie op radiomaken valt op. Daar zijn de bestuursleden niet vreemd aan: Rudi Martens, Mark Geenard, Michel Barthels, Jochen Brouns en Gunther Aussems waken over de vele vrijwilligers en de kwaliteit van hun programma. Naast de radiofrequentie kan men LRL ook volgen via de website lokaleradiolanaken.be en via de sociale media.

bron: https://www.hln.be/regio/lanaken/lokale-radio-lanaken-van-start-op-106-fm~a5e8cc39

6/1/2018: Radio Opsinjoor uit Mechelen (Nieuwsblad)

Lokale radiozender Radio Opsinjoor is tijdelijk niet te beluisteren via de FM-frequentie 106.6. Een gevolg van problemen bij de administratie van de overheid die de zendvergunningen in orde moest brengen. Voorlopig is de zender enkel maar te horen via het internet.

Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) hertekende recentelijk het Vlaamse radiolandschap. Verscheidene radiozenders moesten hierdoor met de overgang van het oude naar het nieuwe jaar van FM-frequentie veranderen. “Iets wat we ook deden”, vertelt Peter Sweeck van Radio Opsinjoor. Sinds begin 2018 was de radio te beluisteren op 106.6 FM. Tot eergisteren. “De Vlaamse Regulator van de Media (VRM) maande ons aan om de uitzendingen stop te zetten. Omdat we onze zendvergunning nog niet hadden gekregen”, zucht Peter. “Eerder hadden al we wel een nieuwe erkenning gekregen en toen stelden ze ons gerust dat alles in orde zou komen. Nu blijkt het niet zo te zijn. Bijzonder jammer. Zeker omdat er in de overgangsperiode door de regering eerst nog een gedoogbeleid werd beloofd.”

Te weinig tijd

Radio Opsinjoor is niet de enige lokale radio in Vlaanderen met diezelfde problemen. Ook heel wat anderen kregen van de VRM te horen dat ze moesten stoppen met hun uitzendingen. Een probleem dat de radiosector heeft zien aankomen. “De overheid wilde het nog snel in orde krijgen. Tussen de bekendmaking van de erkenningen en de switch naar een andere frequentie zaten maar een vijftiental dagen. Te weinig om een 150 dossiers in orde te krijgen”, gaat Peter verder.

Hoelang het nog gaat duren voor de vergunning van Opsinjoor in orde komt, is momenteel gokken. “In sommige gevallen duurt dat zestig tot negentig dagen. Dit omdat de frequentie ‘fysiek’ naar een andere locatie en zendmast moet worden verhuisd”, legt Peter verder uit. “Maar wij hebben goede vooruitzichten en een voorlopig akkoord. We hopen terug in de ether te zijn binnen de tien à vijftien dagen.”

In ieder geval zorgt de hele administratieve rompslomp voor heel wat problemen bij de radiozender. “Sinds we uit de ether zijn gehaald, krijg ik constant telefoon. Mensen horen ons niet meer en stellen zich vragen”, klinkt het nog. “Dit gaat ons heel wat luisteraars kosten alsook heel wat adverteerders. Wat wil je, als je zolang niet te horen bent.”

De radiozender is momenteel wel te beluisteren via het internet. Maar heel wat trouwe luisteraars vinden die weg naar de radiozender niet. “Onze doelgroep bestaat uit vijftigplussers. Voor hen is het niet altijd even gemakkelijk om de weg naar het internet te vinden”, besluit Peter.

bron: https://www.hln.be/regio/mechelen/trage-overheid-legt-opsinjoor-stil~aa409560/

6/1/2018: Radio Delta uit Ophasselt (Nieuwsblad)
radiodelta2Geraardsbergen – Radio Delta uit Ophasselt werkt voortaan samen met Radio M fm uit Zottegem. Dirk De Quick, voorzitter van Radio Delta, dankt de trouwe luisteraars die de voorbije 35 jaar steevast afstemden op Radio Delta.

“Sinds 1982 heeft Radio Delta als lokale radio de reputatie opgebouwd een pluralistische radio te zijn, waar iedereen aan bod kwam, ongeacht politieke strekking, ideologie of geaardheid. Zo werden we immens populair met ook meer dan 9.100 volgers op Facebook, uniek in de lokale radiowereld” stelt voorzitter De Quick vast.

“Het was dan ook niet te geloven dat Radio Delta, zoals heel wat andere radio’s die al meer dan 35 jaar bestaan, geen vergunning meer kreeg van de minister van Media, die liever monopolie gaf aan andere lokale zenders. Maar als positief ingestelde radio, voor wie de mensen, de luisteraars belangrijk zijn, wisten we dat alles een keerzijde heeft.”

“Want ook andere radio’s hadden problemen met die beslissing, al waren ze er niet bij betrokken. Zo contacteerde Radio M fm uit Zottegem ons onmiddellijk met de vraag of we niet konden samenwerken, en de krachten bundelen om terug radio te maken waar het in essentie omgaat, radio voor en door de luisteraars. En heel vlug kwam men tot een akkoord.”

“Tijdens de nieuwjaarsnacht werd dan ook de zender van Radio Delta die jarenlang dienst deed, door enkele oudgedienden uitgezet. Het bestuur blijft uiteraard in handen van Radio M fm, maar met voldoende inspraak van medewerkers van Radio Delta.”

“Met dagelijkse liveprogramma’s van 6 uur ’s morgens tot 20 uur en op sommige dagen nog later, boordevol informatie, lokale berichten, nationaal nieuws en vooral goeie muziek zijn we zeker dat we luisteraars zullen kunnen binden aan Radio M fm dat opnieuw zal openstaan voor iedereen, als grootste regionale radio in Zuid-Oost Vlaanderen.”

“Er wordt eerst gestart met de frequentie van Zottegem 107.6 fm,  in de loop van januari wordt de frequentie 105.6 fm opgestart in Brakel, en later dit jaar een derde frequentie in Sint-Lievens-Houtem 107.2 fm. Op het gebied van regionale berichtgeving een hele uitdaging, maar er staat een sterke ploeg te trappelen om eraan te beginnen.”

“Je zal ons dus zeker ook volgend jaar kunnen beluisteren op een van deze 3 frequenties, 107.6 fm voor de regio Zottegem, Zwalm, Geraardsbergen, op 105.6 fm regio Brakel, Lierde en Geraardsbergen, en op 107.2 fm voor de regio Sint-Lievens-Houtem, en natuurlijk wereldwijd via de stream http://www.radiomfm.be.”

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/bljli_03283399

5/1/2018: Radio Goeiedag uit Opwijk
goeiedag2

Opwijk / Merchtem / Londerzeel –Na 37 jaar is er geen plaatselijke radio meer in Opwijk. Goeiedag Radio verloor, net als radio Tamara in Steenhuffel, haar vergunning aan Wim Bogemans, de man achter familieradio Enjoy. Dat zorgt voor een welles-nietesspelletje tussen beide partijen.

Op oudejaarsdag trok Goeiedag Radio de stekker van het radiostation uit. “Anders waren we illegaal bezig. We speelden onze vergunning kwijt”, zucht Ignace Heyvaert, sinds jaar en dag een spilfiguur …

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180104_03279781

2/1/2018 Topradio even terug op FM (Nieuwsblad)

topradioterug
Gent – TOPradio, het Gents radiostation dat van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) geen nieuwe licentie had gekregen, kan via een achterpoortje toch blijven uitzenden via de FM-frequentie. Zij het alleen in de Gentse regio. TOPradio hoopt vier à vijf van de tien vaste krachten te kunnen behouden.

Bij het herscheppen van het radiolandschap was TOPradio een van de zenders die uit de boot vielen en van minister Gatz geen nieuwe licentie kregen.

Reddingsactie

Heel wat van de 160.000 luisteraars reageerden boos en gefrustreerd omdat hun favoriete zender dreigde uit de ether te verdwijnen.

Er werd een petitie opgestart en een crowdfundingsactie om 100.000 euro bij elkaar te krijgen. Dat is de som dei nodig was om TOPradio te laten overleven via DAB+, digitale radio via de ether waarvoor geen erkenning nodig is van de Vlaamse overheid.

“Die som hebben we op het laatste nippertje samengekregen toen enkele zaakvoerders die altijd graag naar ons hebben geluisterd nog enkele tienduizenden euro’s schonken”, zegt Heynderickx.

Vanaf gisteren kan je dus ook buiten Gent naar TOPradio blijven luisteren. Daarvoor heb je wel een radiotoestel nodig dat DAB+ kan ontvangen. “Weinigen hebben al zo’n toestel maar wij maken er uiteraard promotie voor en ik hoor wel dat bol.com en Vandenborre vandaag al door hun voorraad heen zaten”.

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180102_03276528

2/1/2018: Omroep Neteland (Herenthout)

Omroep Neteland mag niet uitzenden door “stomme” administratieve fout

Martin Lieckens in de studio. Foto Vanderveken.  Martin Lieckens in de studio.
De lokale radiozender Omroep Neteland uit Herenthout start 2018 in mineur. Door een “stomme” adminstratieve fout hebben ze voorlopig geen zendvergunning meer.

Enkele lokale radio’s uit de Kempen kregen vorig jaar geen nieuw frequentiepakket, maar Omroep Neteland kreeg er wel een. Toch kunnen ze niet in de ether gaan.

Eind 2016 bundelde cultuurminister Sven Gatz namelijk twee of drie frequenties en gaf dat geheel een nummer. Dat was voor Omroep Neteland 85 (Herentals-Lille-Kasterlee) en 86 (Herentals-Herenthout). In 2017 werd het frequentieplan echter aangepast, waardoor sommige nummers niet meer overeen kwamen met hun zendgebied. Achter nummer 85 en 86 zat plots Herzele (Oost-Vlaanderen) en Overijse (Vlaams-Brabant). Het gebied van Omroep Neteland kreeg de nummers 82 en 84. Dat werd te laat opgemerkt, waardoor er een aanvraag werd ingediend voor het verkeerde zendgebied. “Het is een kleine stomme fout, met grote gevolgen”, zegt voorzitter van Omroep Neteland Martin Lieckens. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij. Ik heb het nog proberen recht te zetten, maar dat was niet meer mogelijk.”

Ook de minister vindt het een spijtige zaak. In het voorjaar van 2018 start een nieuwe toekenningsronde voor de twintig zendpakketten die nog open zijn gebleven. De medewerkers hopen om één van die twintig te kunnen bemachtigen. “Volgens de minister hebben de lokale radio’s niets te vrezen”, zegt Martin. Omroep Neteland bestaat ondertussen al 35 jaar en telt meer dan 20 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de lokale radio. Vanaf 1 januari is de omroep enkel nog te beluisteren via internet. (TJW)

bron: https://www.hln.be/regio/herenthout/omroep-neteland-mag-niet-uitzenden-door-stomme-administratieve-fout~a6a55286

2/1/2018: Radio Wellen (HBVL.be)

radiowellen

Wellen – Lokale Radio VRW, die reeds sinds het ontstaan van de toenmalige vrije radio’s uitzendt vanuit Wellen (104.9), gaat binnenkort ook uitzenden op 106.3. Dat is de vroegere frequentie van het indertijd zo succesvolle Radio Baccara uit St-Truiden.

Dat VRW deze frequentie mag gebruiken is een gevolg van het nieuwe frequentieplan van media minister Sven Gatz. De minister wil hiermee meer levenskansen geven aan de kleine lokale radio’s.
‘Na de nodige aanpassingen aan onze zendinstallaties zijn we behalve op 104.9 binnenkort ook op 106.3 te beluisteren.’ Dat zegt Paul Thoelen (bestuurslid VRW): ‘Onze voorzitter en hoofdtechnicus Raymond Gemels is volop bezig met de technische aanpassingen. Eens deze achter de rug, zijn we bijna in volledig Zuid-West Haspengouw te beluisteren.’

Ook wat betreft de programma’s zijn er veranderingen op til. Paul Thoelen: ‘We gaan inzetten op lokaal nieuws, zes keer per dag om de 2 uur. Verder geven we zes keer per dag een activiteitenkalender en blijven we nationaal nieuws geven elk uur tussen 8 en 20 uur. Wij zoeken daarvoor nog samenstellers zowel van de activiteitenkalender als voor het lokale nieuws. Ook presentatoren zijn van harte welkom. Stuur ons een mailtje (info@radiovrw.be).’
Tenslotte nog dit: bij VRW is niemand van de medewerkers betaald. De zender is totaal afhankelijk van evenementen en wat reclame.

bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20180102_03276247/radio-vrw-binnenkort-ook-op-106-3

Oudere artikels  >>

Advertenties