Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.

Periode: Mei-Juni  2018


19/6/2018: Radio Waasmunster (Nieuwsblad)

Voor Vierschaarfeesten komt er weer geluid uit lokale radio

Voor Vierschaarfeesten komt er weer geluid uit lokale radio
Rie Maes (vooraan), bezieler van Radio Waasmunster Lokaal, en collega’s. Foto: jvdv
Waasmunster  Van morgen woensdag tot en met zondag 1 juli gaat de vervlogen regionale zender ‘Radio Waasmunster Lokaal’ (RWL) opnieuw de ether in naar aanleiding van de Vierschaarfeesten.

Onder de noemer ‘RWL-Event Radio’ zullen de feestprogramma’s te beluisteren zijn via FM 97.2. “We zullen onze mobiele studio installeren op de parking in de Gentstraat waar de Vierschaarfeesten plaatsvinden.”

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180618_03568338

16/6/2018: Vier bijkomende lokale radio’s in West-Vlaanderen (focustv)

Erkenning voor vier laatste West-Vlaamse lokale radio’s

Daarmee is de grote erkenningsronde voor lokale radio’s afgerond. Bij ons gaat het om B-Easy (Brugge), B-Dance (Brugge), IJzerradio (Diksmuide, Kortemark) en Ommeland (Oostkamp). De 12 nieuw erkende radio’s kunnen een zendvergunning vragen bij de Vlaamse Regulator van de Media en eens ze die hebben mogen ze starten met uitzenden.

 

bron: http://www.focus-wtv.be/nieuws/erkenning-voor-vier-laatste-west-vlaamse-lokale-radios


16/6/2018: Radio Apollo Wiekevorst (hln.be)

Opnieuw geen erkenning voor Radio Apollo

Bij Radio Apollo is de teleurstelling groot. Foto Marc Aerts Bij Radio Apollo is de teleurstelling groot.

Radio Apollo krijgt opnieuw geen erkenning van Vlaanderen. Begin dit jaar greep de radiozender uit Wiekevorst al eens naast een erkenning, en kon het bijgevolg geen zendvergunning aanvragen. Bij een nieuwe oproep van Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) diende het een nieuw dossier in. Zonder resultaat.

”We zijn heel teleurgesteld. Ons dossier kreeg een score van 96,66 procent maar we moesten de duimen leggen voor Radio Neteland dat 98 procent scoorde. We waren er dus heel dicht bij”, zegt Bart Smolders, presentator en programmamaker van Radio Apollo.

De erkenningsweigering betekent niet het einde van de lokale radiozender. “Na de eerste weigering zijn we ons op internetradio gaan richten. Steeds meer luisteraars vinden via het internet de weg naar onze zender. Radio Apollo is verre van dood. De link met de gemeenschap, iets waar we heel hard op inspelen, blijft bestaan dankzij het internet én de verschillende activiteiten die we organiseren. Zo kan je de komende weken in onze studio komen supporteren voor onze Rode Duivels.”

Radio Klein-Brabant (Bornem) en Radio Pallieter (Lier) ontvingen wel een erkenning van de minister. (AVH)

bron: https://www.hln.be/regio/heist-op-den-berg/opnieuw-geen-erkenning-voor-radio-apollo~a468745c/

15/6/2018: Radio Expres Antwerpen (ATV.be)

Radio Expres krijgt opnieuw zendvergunning voor Antwerpen

Op voorstel van minister van Media Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering twaalf nieuwe lokale radio’s erkend. In Antwerpen zijn dat Radio Expres en 107FM.

Minister van Media Sven Gatz koppelde de decretaal verplichte vernieuwing van de vergunningen voor de lokale radio’s aan de creatie van een nieuw frequentieplan. Sven Gatz:

“Op die manier wil ik de lokale radio’s commercieel leefbaarder en kwalitatief sterker maken, zonder dat ze hun lokale binding verliezen. Door een herschikking en samenvoeging van flink wat frequenties in pakketten krijgen de nieuwe lokale radiostations een breder draagvlak en groter publieksbereik.”

Radio Expres was van 1982 tot 1997 een heel polaire radio, die uitzond vanuit de ‘Boerentoren’ in Antwerpen.

 


13/6/2018: Picasso Village uit Lochristi  (nieuwsblad.be)

Evenementenradio start in Picasso Village op 87.6 Mhz

Evenementenradio start in Picasso Village op 87.6 Mhz
UNIZO-voorzitter Kaat Baertsoen, notoir Buffalofan, had het op de Kouterfeesten ook al over onze Rode Duivels Foto: Geert Herman
De technische uitleg gaan we de lezers besparen, maar uw vertrouwde evenementenradio VROB is vanaf morgenmiddag – eigenlijk al vanaf middernacht in de proefuitzendingen – in Picasso Village te vinden op 87.6 Mhz. Een tijdelijk nieuwe frequentie dus, in plaats van de vertrouwde 97.2 Mhz waar we al mee vertrouwd waren. De uitzendingen lopen tot 15 juli, met een kleine onderbreking voor Dorpsstraat kermis, waar de lokale radio ook te gast is.

Tijdens het WK voetbal haakt VROB natuurlijk zijn wagentje aan het voetbal, met live-uitzendingen op de dagen dat er op het terrein in Dorp-Oost matchen te beleven zijn. Met als hoogtepunt die van onze Rode Duivels. Drie dagen liggen al vast, maar hopelijk komen er natuurlijk veel meer. Dan is er vanaf twee uur voor de match live-interventie vanop het terrein, en wordt ook aan de rust en na de match in Picasso Village nagekaart met – liefst – uitgelaten fans. Op de niet-voetbaldagen zendt de evenementenradio non-stopmuziek uit.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180613_03560402

1/6/2018: Radio Zuid rand uit Hove (gva.be)

Radio Zuidrand volgt  Radio Frekwent op

Radio Zuidrand volgt Radio Frekwent op

Vanaf maandag kunnen de inwoners uit de Antwerpse zuidrand op de FM-frequentie 105.1 luisteren naar Radio Zuidrand. De radiozender is de opvolger van Radio Frekwent. “We willen een ‘feelgood’-radio zijn waar plaats is voor kleine en grote activiteiten uit onze regio”, zegt Steven Mostmans.

bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20180531_03539243/radio-zuidrand-volgt-radio-frekwent-op

31/5/2018: Stereo FM uit Oud-Turnhout (hln.be)

Stereo FM vrijdag in de ether

Stefan De Wilde en Marc Jansens bij het logo van hun nieuwe zender.

Stefan De Wilde en Marc Jansens bij het logo van hun nieuwe zender.

 

De radiomakers van Stereo FM zijn er helemaal klaar voor. Vrijdag, 1 juni, gaat de nieuwe radiozender in de ether. Voorlopig zendt Stereo FM alleen uit via een antenne in Oud-Turnhout. In september komt er ook een zendmast in Arendonk bij.

Stereo FM wordt het broertje van Radio Noorderkempen en kan opgericht worden dankzij een extra frequentiepakket dat de vzw achter Radio Noorderkempen toebedeeld kreeg. Vrijdag gaat Stereo FM in de ether via 107,5 FM. “Vanaf september komt er ook een extra steunzender in Arendonk. Via 106,8 FM zullen we dan een groter bereik hebben”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde.

”Met Stereo FM hopen we tijdens de eerste week reeds 2.000 luisteraars te bereiken. In het najaar, wanneer Stereo FM meer bekendheid heeft gekregen en de steunzender in Arendonk werd aangezet, proberen we door te groeien naar 20.000 à 30.000 luisteraars.”

De nieuwe radiozender richt zich vooral op muziek uit de periode tussen 2005 en 2015, aangevuld met één oldie en één recente hit per uur. ”Op Stereo FM zal je dezelfde stemmen horen als op Radio Noorderkempen horen, want dat is een geoliede machine”, zegt Stefan De Wilde. Stereo FM is vanaf september te beluisteren in Turnhout, Oud-Turnhout, Merksplas, Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Ravels, Weelde, Poppel, Arendonk, Retie en Postel. (JVN)

bron: https://www.hln.be/regio/herentals/stereo-fm-vrijdag-in-de-ether~a5cc8b19/

16 mei 2018; Stadsradio Vlaanderen (hln.be)

RADIOPRESENTATOR FRANK DE LAET ZONDER STEMBANDEN IN DE ETHER

frankdelaat

Foto Klaas   De Scheirder Radiopresentator Frank De Laet is weer aan het werk. Een plastic buisje in zijn keel zorgt ervoor dat de opening in zijn keel niet dichtgroeit.
De Antwerpse radiopresentator Frank De Laet (58) heeft een wereldprimeur te pakken. Hij zit sinds gisteren opnieuw in de ether zonder strottenhoofd en stembanden. Na weken van logopediesessies maakte hij gisteren zijn allereerste presentatie met zijn nieuwe stem. “Wat je zegt, is belangrijker dan hoe je het zegt.”

Enkele maanden geleden werden tumoren vastgesteld op zijn stembanden en strottenhoofd. Wilde de presentator zijn kansen gaaf houden op een maximaal herstel, dan was een operatieve verwijdering de enige optie. Gisteren pikte Frank zijn grote liefde terug op: radioreportages maken voor Stadsradio Vlaanderen. “Echt tevreden over mijn stem ben ik nog lang niet. Een volwaardig radioprogramma maken is nog lang niet aan de orde. Wat me wel hoopvol stelt, is dat ik zo snel na de operatie al zo vlot kan praten”, vertelt Frank die veel meer dan gewoon terug radio wil maken ook een statement in zijn actie ziet. “Ik wil tonen aan de mediawereld dat je na zo een ziekte en ingreep echt niet afgeschreven hoeft te zijn. De klank en kleur van een stem is misschien wel belangrijk, maar wat je zegt en op welke manier je de dingen zegt is zo mogelijk veel belangrijker.”

Logopedie

Via een spraakprothese tussen de luchtpijp en de slokdarm is hij in staat zachtjes te spreken. “Door intensieve logopedie zal de klank en het volume nog verbeteren”, weet hij. Maar met wat “gefoefel” kan hij zijn stem zelf een beetje bijsturen. “Ik heb momenteel een canule in de opening van mijn keel zitten, een soort plastic buisje, dat ervoor zorgt dat de opening in mijn keel niet dicht groeit. Langs die opening adem ik ook. Wanneer er zich slijmen vormen in die canule wordt praten moeilijker. Daarom verwijder ik dat buisje tijdens interviews waardoor ik vlotter, harder en duidelijker kan praten. Maar langer dan een uurtje durf ik dat niet te doen.”

Toch zal de komende periode nog zwaar zijn. Vandaag start een intensieve chemokuur van dertig beurten. “Ik heb begrepen dat dat vooral preventief is. De artsen hebben geen uitzaaiingen gevonden maar ze willen het zekere voor het onzekere nemen. Die chemokuur zal ingrijpende gevolgen hebben op mijn stem”, weet Frank.

Het verhaal van Frank spreekt heel wat mensen aan. Uit diverse hoeken kreeg hij heel wat steunbetuigingen. “Mensen uit de sport of de politiek, tot burgemeester Bart De Wever toe. Heel belangrijk was ook de steun van de collega’s, niet enkel van stadsradio Vlaanderen, maar uit de hele sector. Regelmatig bemoedigende berichtjes uit de mediawereld hebben mij echt wel de kracht gegeven om door te zetten, onder meer van Bjorn Verhoeven, ex-Q Music en JoeFM. Aan die woorden kon ik mij echt optrekken

bron: https://www.hln.be/regio/antwerpen/-wat-je-zegt-is-belangrijker-dan-hoe~aca52cb0/

13/5/2018: Radio Victoria uit Hallen (nieuwsblad)

Stef Gits gaat opnieuw radio maken

Stef Gits gaat opnieuw radio maken
Foto: idh 

 

 
Halle – Hallenaar Stef Gits keert terug naar zijn oude liefde, de radio, en gaat in zijn vrije tijd opnieuw radio maken bij de Halse lokale Radio Victoria.

Stef Gits is bij het grote publiek vooral gekend als woordvoerder van Toerisme Vlaanderen en heeft er voordien al een hele mediacarrière op zitten. Zo was hij jarenlang eindredacteur en nieuwslezer bij Q Music en hij was eindredacteur bij het VTM Nieuws.

“De liefde voor de radio groeide dankzij de lokale radio’s in de regio. Ik was amper veertien jaar toen ik achter de microfoon kroop bij Mega, Radio Viva, Moetoen en Radio Contact. Maar het langst maakte ik radioprogramma’s voor Stadsradio Halle; Ik houd niets dan warme en dankbare herinneringen over aan deze periode”, aldus Stef Gits. “Het was Radio Victoria die me onlangs aanbood om terug wat radio te maken. Een paar uurtjes per week. Ik heb toegezegd want een oude liefde roest niet. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik ga gewoon wat happy music draaien”.
Bij Radio Victoria is men opgetogen over de komst van Stef Gits. Deze lokale radio staat gekend om zijn sterke lokale verankering met oog voor regionaal nieuws en aanwezigheid op evenementen in de streek.

De radiostem van Stef Gits is opnieuw te horen elke werkdag van 16uur tot 17uur op Radio Victoria op 105.2 FM of via http://www.radiovictoria.be.

 

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blide_03509993

4/5/2018 Wasabi en Gemini uit Kortrijk

Wasabi FM en Gemini slaan handen in elkaar

ENE ZENDER HEEFT FM-FREQUENTIE, ANDERE HEEFT STUDIO

Radio Gemini en Radio Wasabi FM zijn voortaan samen te vinden op 106.4 en 105.7 FM. Foto Deleu     Radio Gemini en Radio Wasabi FM zijn voortaan samen te vinden op 106.4 en 105.7 FM.
Radio Gemini en Radio Wasabi FM maken vanaf volgende week samen radio in groot-Kortrijk en Zwevegem. De twee zenders gaan verder onder de naam Radio Gemini.

Door het frequentieplan van minister Sven Gatz raakte de Zwevegemse zender Wasabi zijn radiofrequentie kwijt, terwijl de Kortrijkse Radio Gemini wel de frequentie had, maar niet de studio en de apparatuur om radio te maken. Daarom hebben de zenders besloten om de krachten te bundelen.

Radio Wasabi FM werd 4 jaar geleden opgestart vanuit Kuurne, door een aantal doorgewinterde radiofiguren. Danny Decock, die onder zijn pseudoniem Danny Vandyck al decennialang radio maakt, was één van hen. “De radio die we toen maakten, werd enkel via het internet uitgezonden”, legt Danny uit. Amper twee jaar later kon Wasabi FM toch een FM-frequentie bemachtigen. “We konden Happy FM overnemen, en dus ook hun FM-frequentie, en sindsdien vind je ons in onze studio in de Avelgemstraat.”
Niet haalbaar

De toekomst oogde rooskleurig voor Wasabi FM, tot het frequentieplan van Vlaams minister Sven Gatz de kaarten hevig door elkaar schudde.

”Het kwam erop neer dat we enkel nog onze FM-frequentie konden behouden, als we die in Kortrijk er ook bijnamen”, legt Decock uit. “We hebben daarover getwijfeld, maar dat bleek geen haalbare kaart voor ons. Wilden we ook in Kortrijk uitzenden, dan moesten we fors investeren in een zendmast en een geschikte zendinstallatie. We hadden een kleine 25.000 euro nodig om op te starten, en dat was er niet.”

Win-winsituatie

De FM-frequentie van Wasabi kwam in handen van radio Gemini. Die radiozender beleefde gouden tijden in de jaren 70 en 80, en was op een bepaald moment zelfs de grootste vrije radio van Vlaanderen. De laatste jaren was het echter stil bij radio Gemini, en sinds januari werd er enkel nog een aangepast programma van de Gentse zender Topradio uitgezonden. “Gemini had dus de FM-frequentie die wij misten, en de mogelijkheid om in Kortrijk uit te zenden, terwijl wij in Zwevegem over de nodige studio en toestellen om radio te maken”, zegt Decock. “Een samenwerking zou ons dus allebei vooruithelpen.”

De twee zenders gaan samen verder onder de naam Radio Gemini, omwille van de rijke geschiedenis van die merknaam. ”We gaan plaatjes draaien voor een doelpubliek van boven de 45 jaar. Het wordt voornamelijk voor commerciële muziek uit de jaren 70 en 80, maar ook hedendaagse nummers zullen niet ontbreken.” Luisteraars zullen verzoekjes kunnen doen, en dat is vrij nieuw, zegt Decock. “Tussen 19 en 21uur ’s avonds kan wie wil twee favoriete plaatjes uitkiezen, die wij afspelen.” Radio Gemini is te beluisteren via 106.4 in Kortrijk, en via 105.7 in Zwevegem.

bron: https://www.hln.be/regio/kortrijk/wasabi-fm-en-gemini-slaan-handen-in-elkaar~a0c6524d/

3/5/2018: Radio Noordzee Oostende (nieuwsblad.be)

Iedereen Beroemd te gast bij Radio Noordzee

iedereen_beroemd_radio_noordzee_resized_(1).jpg

Oostende – Het reportageprogramma Iedereen Beroemd (VRT) was deze week te gast in Oostende. Voor het ‘nieuws uit Oostende’ diende Radio Noordzee als decor terwijl Oostendenaars te zien zullen zijn in het programma.

Iedereen Beroemd brengt elke vrijdag ook lokaal nieuws uit één gemeente. Oostende is deze week aan de beurt. Een reportageploeg filmde op de Zeedijk. Er zijn ook onderwerpen over miniaturen en vlaggen.

Oostendenaars

De verschillende filmpjes over de opvallende Oostendenaars worden aan elkaar gepraat vanuit de studio van Radio Noordzee. De lokale radio startte begin dit jaar met de uitzendingen op 105 FM. “We kennen ‘Iedereen Beroemd’ en hebben meteen onze medewerking verleend aan de opnames. Ze brengen immers lokale radio met een positieve knipoog in beeld. Het was best even wennen met de cameraploeg in de studio maar de samenwerking met redacteur Fred, cameraman Marc en klankman Pascal verliep prima”, zegt voorzitter Edwin Fontaine.

De uitzending van Iedereen Beroemd is te zien op vrijdagavond omstreeks 19u30 na het Journaal op Eén (VRT). Radio Noordzee is te beluisteren op 105 FM

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blefo_03495269

Oudere artikels  >>

Advertenties