Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, vooral  op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke kranten artikels.

Periode: augustus 2017


19/8/2017: Radio MIG uit Geraardsbergen (Persregio Dender)

Radio-MIG-op-toernee-Persregio-Dender.jpg
Foto: MIG-deejay Bryan tijdens de eerste live-uitzending met de nieuwe mobiele studio.

MIG heeft een nieuwe mobiele studio. De lokale radiozender voor Geraardsbergen en omgeving heeft er afgelopen zomer hard aan gewerkt. “Hiermee kunnen we opnieuw dichter bij onze luisteraars radio maken vanop eender welke locatie”, zegt voorzitter Joachim De Leeuw.

De mobiele studio van MIG is een sterk staaltje technologie. Naast het 3D-geprinte meubel, zit de nieuwste technologie verwerkt in de studio. Een volledig digitale mengtafel, afgestemd op de noden van een hedendaagse radiozender. Ook voor de transmissie van het geluid tussen de mobiele en vaste studio van MIG, zijn verschillende mogelijkheden uitgewerkt. Zo kan er zowel gestreamd worden via vast als mobiel internet (3 en 4G) als via satelliet. “Op die manier kunnen we op zowat elke locatie in de regio radio maken. De vuurdoop gebeurde afgelopen week in De Gavers”, zegt MIG deejay Bryan.

Voor de realisatie sloeg MIG de handen in elkaar met twee Geraardsbergse bedrijven. OMD3D, het bedrijf van Peter De Corte, is gespecialiseerd in 3D-printing. Voor Peter was het dan ook een hele uitdaging om de volledige studio te printen. “Het opzet was een compacte en toch erg stevige studio te bouwen. Ik denk dat we hier meer dan in geslaagd zijn. Het hele meubel is volledig opvouwbaar en in enkele minuten volledig opgebouwd.” Lucasound van Luc Cansse stond in voor een deel van de technische apparatuur. “Een goeie geluidskwaliteit is zeer belangrijk. Zowel de luisteraars thuis als op locatie zullen kunnen genieten van nog een betere geluidskwaliteit.”

Volgende week zondag (27 augustus) zendt MIG een hele dag live uit vanop Kermis Geraardsbergen. Nadien volgen ook nog uitzendingen op Gaverrock en in Ninove. MIG is te beluisteren via FM 104.9 en radiomig.be.

bron: http://www.persregiodender.be/index.php/mig-trekt-er-op-uit-met-3d-geprinte-studio/

16/8/2017: Radio Beiaard uit Dendermonde (HLN)

beiaard_dendermonde

De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders zorgen voor ongerustheid bij de vrijwilligers van Radio Beiaard. Nergens in Vlaanderen zijn er meer aanvragen dan in Dendermonde om de huidige frequentie van Beiaard over te nemen. “We hopen dat het sterke dossier dat we indienden ervoor zorgt dat we toch kunnen blijven bestaan”, klinkt het.

Onder impuls van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse overheid een nieuw plan uitgewerkt waarin de uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations wordt vastgelegd. Het aantal regionale radio’s in Vlaanderen wordt zo teruggedrongen van 300 tot 124. Bedoeling is om vrije radio’s een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moet een radiostation een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. De vergunningsaanvragen zijn nu lopende en daaruit blijkt dat nergens in Vlaanderen meer aanvragen zijn dan voor de frequentie waar nu de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio’s zijn kandidaat om die over te nemen en zo zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. “Voor dit hele gebied mag er maar één zender overblijven”, zegt Maurits De Saeger van Radio Beiaard. “Natuurlijk hopen we dat wij dat zijn, maar vooralsnog is dat koffiedik kijken. En dat zorgt voor ongerustheid over onze toekomst.”

“Willen doorgaan”

Radio Beiaard is ondertussen al liefst 36 jaar bezig in Dendermonde. Een twintigtal vrijwilligers houdt de zender draaiende. “Natuurlijk gaan we hier allemaal heel graag mee verder”, zegt De Saeger. “Tijdens een vergadering bleek iedereen unaniem voorstander om door te gaan met onze voltallige ploeg. Alleen ligt ons lot nu in handen van de minister en is het bang afwachten wat die beslist.” De Saeger hoopt alvast wel dat het dossier dat Beiaard indiende voor de vergunningsaanvraag sterk genoeg doorweegt. “Net door onze lange voorgeschiedenis, kunnen we toch uitpakken met een stevig lokaal imago”, zegt hij. “Wij hebben hier in Dendermonde prima lokale contacten en zijn als geen ander gebonden aan deze regio. Laat ons hopen dat de minister daar rekening mee houdt.”

Fikse uitdaging

Dat zoveel gegadigden de frequentie van Radio Beiaard willen, heeft volgens de zender alles te maken met de hoge luistercijfers. “We zijn goed beluisterd en dat is natuurlijk een stevige basis, een goed elan om op door te gaan voor wie de vergunning in handen krijgt”, zegt De Saeger. “Dat er ook voor de frequentie van de Dendermondse Radio Tros vijf aanvragen zijn, heeft allicht dezelfde reden. We staan allebei sterk in deze regio, ook al omdat we altijd uit elkaars vaarwater gebleven zijn. Tros mikt op de jeugd, wij op een ouder publiek en op die manier functioneren we al jaren goed naast elkaar.”

Radio Beiaard mag dan al hopen dat het zijn vergunning kan behouden, financieel gezien wordt het er voor de toekomst dan ook al niet simpeler op. “Een ruimer zendgebied betekent immers ook extra investeringen, onder andere in bijkomende zendinstallatie en straalverbinding. Ook de kosten van Sabam zullen hoger oplopen. Het wordt een hele puzzel om zo’n begroting rond te krijgen, maar we gaan ervoor.” Het is voor de medewerkers van Radio Beiaard alvast nog afwachten tot het einde van het jaar om duidelijkheid te hebben voor de toekomst. De aanvragen voor vergunningen moeten ten laatste 14 december toegekend worden. Vanaf januari 2018 gaat de nieuwe regeling in voege.

bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/radio-beiaard-ongerust-over-toekomst-a3233648/

14/8/2017 Randstad FM uit Mechelen (Nieuwsblad)

graffiti_bollé

Mechelen – Vandalen hebben de nieuwe mobiele studio van radiozender Randstad FM volgespoten met graffiti. Zowel vooraan als achteraan en opzij zijn er tekeningen en woorden geschreven. De daders zijn voorlopig spoorloos.

Het was radiomaker Geert Bollé die het vandalisme maandagochtend opmerkte, toen hij voorbij de mobiele studio reed. “De studio is in een caravan ingebouwd. Die stond aan de overkant van ons radiogebouw in Battel. Maandagochtend zag ik dat vandalen de hele caravan hadden besmeurd met een verfspuitbus”, zucht hij.

Bollé hoopt dat de graffiti van de mobiele studio kan worden gehaald zonder dat alles helemaal moet worden herspoten. “Hopelijk krijgen we de zwarte verf er zo van af. Het zou spijtig zijn moest ook de grijze verflaag van de caravan schade oplopen. Herspuiten kost natuurlijk handen vol geld.”

“Wie hiervoor verantwoordelijk is? Ik heb er geen idee van. Het kan iemand geweest zijn die dronken was of jongeren die zich verveelden en op zoek waren naar een plaats waar ze graffiti konden aanbrengen. Ik hoop alleszins dat ze gevat worden zodat we de kosten op hen kunnen verhalen.”

Met de mobiele studio trekt radio Randstad FM van evenement naar evenement om er live te kunnen uitzenden. Geert Bollé en zijn team gaan nu proberen om de sporen van het vandalisme snel uit te wissen. In september moet de mobiele studio al opnieuw dienst doen tijdens Pukema in Puurs.

De caravan zal in de toekomst op een afgesloten parkeerplaats worden geplaatst om te vermijden dat er opnieuw vandalisme gebeurt.

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170814_03018040

8/8/2017: Q music en Joe FM op DAB+ (mediaspecs)

Q op DAB

Medialaan heeft Norkring België als partner gekozen om alvast tot 2024 de DAB+ uitzendingen van Qmusic en Joe in Vlaanderen en Brussel te verzorgen. Hiermee doet Medialaan nu al wat pas verplicht wordt vanaf september 2018.

Norkring zal het DAB+ netwerk trouwens verder uitbreiden waardoor er over afzienbare tijd in heel Vlaanderen perfecte digitale radio in HD-kwaliteit te ontvangen zal zijn (zie www.digitalradio.vlaanderen/dekking voor meer info).

DAB+ is de digitale manier om naar radio te luisteren. Het heeft als voordeel dat de geluidskwaliteit beter is. Via DAB+ verschijnt ook extra informatie over de programma’s en de artiesten die gespeeld worden. Het aanbod is bovendien groter en het zoeken naar een station eenvoudiger. Mensen hebben wel een radio met DAB+ nodig om te kunnen luisteren.

bron: https://www.mediaspecs.be/radiozenders-qmusic-en-joe-vanaf-september-dab-beluisteren/

4/8/2017 Radio RIO / Radio TRO (Nieuwsblad)

IRO_Izegem.png

Torhout / Oostkamp –In Oostkamp en Torhout gaat begin volgend jaar een nieuwe regionale radio in de ether. T.R.O. (Torhoutse Radio-omroep) mikt vooral op jongere luisteraars en draait muziek met een alternatief kantje. Het wordt het tweede net van Radio I.R.O. uit Izegem. 

Tot en met eind december zendt Radio I.R.O. (Izegemse Radio-omroep) uit via frequenties in Izegem, Zonnebeke en Torhout. Met het frequentieplan van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) moest de lokale radio opnieuw zijn frequenties aanvragen. I.R.O. stelde zich kandidaat voor de frequentiepakketten Izegem/Roeselare en Torhout/Oostkamp. Omdat de vzw voor elk van die twee pakketten de enige kandidaat was, weet I.R.O. nu al dat het vanaf januari op de vier frequenties kan radio maken.

Ook in Brugge en Roeselare

I.R.O. levert dus de frequentie in Zonnebeke in, maar krijgt er Oostkamp voor in de plaats. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Maarten Veys van Radio I.R.O. “Via de zendmast van Oostkamp zullen we dan ook in stad Brugge te beluisteren zijn via FM. Tegelijk krijgen we ook goed bereik in centrumstrad Roeselare. Voor ons is dit een ideaal scenario.”

De vzw achter I.R.O. bestaat sinds 1982, maar maakt onder de huidige naam I.R.O. radio sinds 2005. Voor elk pakket moet er in het nieuwe frequentieplan een apart product worden gemaakt. Daarom komt op de zendmasten in Torhout en Oostkamp T.R.O., een aparte radioproductie.

Wie dus al luistert vanuit Torhout en omgeving zal zijn vertrouwde radio nog steeds horen, maar met eigen programma’s.

“Ons format werkt, daar gaan we dus niet te veel aan sleutelen. Uiteraard is het wel het moment voor nieuwe vormgeving, zowel visueel als op de radio, maar we behouden ons principe van werken en onze sound”, verzekert Maarten.

Live vanop Land of Love

In Torhout kunnen luisteraars al jarenlang naar I.R.O. luisteren. Binnenkort wordt het dus nog persoonlijker, wanneer T.R.O. in de ether gaat.

Voor de Torhoutenaars die I.R.O. nog niet kennen, is Land of Love alvast een goede kennismaking. Op 26 augustus maakt de enthousiaste groep vrijwilligers, weliswaar nog onder de vlag van I.R.O., radio op het festivalterrein. Reporters zullen er de sfeer opsnuiven en artiesten interviewen. Ook zullen stukken van de optredens live worden gestreamd tijdens de radio-uitzending.

INFO: I.R.O. in Torhout via 107.5 FM of http://www.radio-iro.be

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170803_03001282

2/8/2017 ROCK FM uit Dendermonde (HLN)

rockfm_dendermonde

Dendermonde krijgt er voor een week een extra radiostation bij. De zender gaat zeven dagen lang de lucht in, met als climax een avondvullende uitzending als de Grote Markt één groot strand wordt. Dat past in de terrasanimatie die de stad tijdens de zomervakantie organiseert. Dendermondenaar en presentator Jeroen Gorus leidt de radio in goede banen.

Dendermonde houdt er een traditie op na om elke zomer uit te pakken met wekelijkse terrasanimatie op donderdagavond. Voor de editie volgende week donderdag wordt de Grote Markt zelfs omgebouwd tot een heus strand. Daarvoor worden tonnen zand aangevoerd naar het plein in hartje stad. “Maar bij een strand hoort tegenwoordig ook een radiozender”, vertelt Patrick Seghers, hoofd van de Dienst Toerisme en Stadspromotie. “Denk maar aan het Q-Beach House, Radio 2 aan Zee en Nostalgie in Middelkerke. Daarom leek het een leuk idee om ook op het Dendermondse strand een radio te hebben.”

Jeroen Gorus, Dendermondenaar en presentator, was meteen gewonnen voor het idee. “Ik heb meteen een tijdelijke zendvergunning aangevraagd, want dat is nodig”, zegt hij.

Terrasjesradio

“Samen met de internetradio Rock FM die ik al langer draaiende hou, gaat de nieuwe tijdelijke zender vanaf vrijdag 4 augustus de ether in. Het is een ideale manier om de terrasanimatie van de stad te promoten en ondertussen genieten luisteraars van toffe rock- en popmuziek, van het prille begin in de jaren vijftig tot vandaag, met speciale aandacht voor Belgische groepen zoals De Mens, The Scabs en Raymond Van het Groenewoud.” Een week lang zal de belforttoren boven het stadhuis op de Grote Markt dus voorzien worden van een antenne als zendmast. Donderdag 10 augustus komt daar ook nog eens een glazen radiostudio bij, op het strand van de Grote Markt. Gorus zendt dan van daaruit een hele avond live uit. Rock FM wordt dan Terrasjesradio.

Zomerse beleving

“Dat wordt dikke ambiance”, zegt hij. “Alle bezoekers op de Grote Markt kunnen in de studio binnen springen om hun favoriete zomerplaat aan te vragen, groetjes over te maken aan luisteraars of om te vertellen over hun favoriete zomermoment. Op die manier maken we de zonnigste radio-uitzending ooit.” De uitzendingen zullen te volgen zijn vanaf vrijdag 4 augustus om middernacht tot en met donderdag 10 augustus om 23 uur. Luisteraars kunnen afstemmen op de frequentie 88.1 FM. De terrasjeasavond op het strand start op donderdag 10 augustus vanaf 19 uur. Iedereen is welkom op de pop-up beach op de Grote Markt voor een extra zomerse beleving. De muzikanten van Vierkante Meter zorgen voor een vrolijke noot en aan animatie zal geen gebrek zijn met klimpalmbomen, een waterbassing met reuzenballen, een tattoozetter en pyro-acts.

bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/terrasjesradio-op-grote-markt-a3222713/

Oudere artikels  >>