Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, vooral  op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke kranten artikels.

Periode: Oktober 2017


15/10/2017: Radio Noorderkempen (gva)

noorderkempen_beroemdOud-Turnhout – Afgelopen weekend maakte het één-programma Iedereen Beroemd opnames bij Radio Noorderkempen. Ondertussen wacht het station de eventuele toekenning van een nieuwe frequentie af.

 In de rubriek ‘Lokale Radio’ worden telkens drie lokale items gepresenteerd door de presentator. Een van de Turnhoutse items is poppenzaal Propop, waar poppenkast wordt gemaakt met grote poppen.

Pas eind dit jaar wordt duidelijk of Radio Noorderkempen ook in 2018 nog een lokale radio is en zo ja, op welke frequentie. Het station stelde zich kandidaat voor drie zendpakketten in het nieuwe frequentieplan van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld).

Het fragment van Radio Noorderkempen wordt volgende week maandag 23 oktober 2017 uitgezonden op één.

bron: http://www.gva.be/cnt/blwad_03132568/iedereen-beroemd-dankzij-radio-noorderkempen

11/10/2017: DAB+ VRT (vrtnws.be)

dab_vrt

Alle VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen (MNM Hits, Klara Continuo, VRT NWS) zijn vanaf dinsdag 17 oktober beluisterbaar via DAB+. Daarmee zet de VRT een nieuwe stap in het digitale aanbod.

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, of digitale radio via de ether. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt op dezelfde manier je radiotoestel binnen als FM, en ook gratis. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM, met een aantal belangrijke voordelen.

Betere ontvangst, blijft gratis

Het DAB+-signaal is veel sterker en dus veel minder storingsgevoelig dan FM, zodat je het zowat overal zonder ruis kan ontvangen.  Bovendien kan je je favoriete VRT-zender beluisteren in heel Vlaanderen op één en dezelfde frequentie. Omdat de technologie ruimte biedt voor extra zenders, krijgt elke regio van Radio 2 voortaan haar eigen DAB+-frequentie – en die zijn allemaal  in heel Vlaanderen te ontvangen. En samen met het signaal wordt ook extra informatie doorgestuurd: de titel en de uitvoerder van de plaat, of een foto van de hoes.

Via DAB+ is luisteren gratis, zonder de kosten van een internet- of kabelabonnement, en met de zekerheid dat alle radiozenders in elke situatie beluisterbaar blijven, wat momenteel via internet nog niet gegarandeerd kan worden op piekmomenten.

Vaarwel DAB

De VRT zond al digitaal uit, in DAB, zeg maar de eerste generatie digitale radio. Nu er een sterk verbeterd systeem beschikbaar is, maakt het oude DAB plaats voor het nieuwe DAB+. Dat kan wel gevolgen hebben voor je huidige digitale radiotoestel, thuis of in de auto.

Sommige toestellen zullen vragen om de lijst met beschikbare radiostations te vernieuwen. Je moet je toestel dan herprogrammeren. En wie voorkeurzenders of ‘presets’ had ingesteld op zijn toestel zal dat opnieuw moeten doen voor de zenders in DAB+.

Oude DAB-toestellen

Heb je nog een ouder DAB-toestel? Dat kan mogelijk geen uitzendingen in DAB+ ontvangen. Maar vaak hebben DAB-toestellen ook FM aan boord, waardoor je ze kan blijven gebruiken. Toestellen die enkel en alleen DAB kunnen ontvangen, zullen vanaf 17 oktober in ons land geen signaal meer kunnen oppikken. Toch is het zinnig om de test te doen, want sommige producenten vermelden louter een DAB-logo, terwijl hun toestellen in werkelijkheid ook DAB+ kunnen ontvangen.

Wat met FM?

Voor alle duidelijkheid: VRT blijft de eerstkomende jaren haar aanbod ook via FM uitzenden, zolang er geen algemene digitale overschakeling is, zo staat het ook in de  lopende beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid. Daarnaast zijn de VRT-radiozenders ook te beluisteren via digitale tv, via de websites van de merken of via de apps

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/11/nieuwe-radio–kies-voor-dab-/

9/10/2017: Radio Spes (kerknet.be)

kerknet_einde_spes.png

Radio Spes, de Brusselse ‘Radio van de Hoop’, verdwijnt na dertig jaar uit de ether.

Op 31 december 2017 stopt Radio Spes, de Vlaamse radiozender voor Brussel, met uitzenden. Al dertig jaar lang verspreidt Radio Spes een boodschap van hoop en vreugde op 105.0 FM.  Het radiostation laat zich inspireren door het katholieke geloof. Zijn antenne prijkt op de koepel van de Nationale Heilig Hartbasiliek van Koekelberg.

Het verhaal begint in de jaren 1960

Onder impuls van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) schenkt de katholieke Kerk grote aandacht aan de toen moderne communicatiemiddelen. Dit heeft ook in Vlaanderen zijn weerslag.

Het Spesverhaal begint met een vraag van een commerciële radio die zijn antenne wil plaatsen op de koepel van de basiliek van Koekelberg. Mgr. Luc De Hovre, de toenmalige hulpbisschop voor de Nederlandstalige pastoraal in Brussel, was bevoegd voor de media en … weigerde. Hij vond dat een kerkgebouw geen commerciële initiatieven moest dienen. Tegelijkertijd vroeg de hulpbisschop zich af of een eigen kerkelijke radio geen evangelische boodschap van hoop kon brengen.

Golven van Hoop

Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op. Op 27 maart 1987 ging de radio vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in. Wat maakt de radio zo uniek? Hij maakt eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend en/of informatief karakter. Dit voor christenen én andere gelovigen op zoek naar zingeving. Mensen nemen contact op met de radio om te reageren op programma’s. Er was zelfs een telefoonlijn Golven van Hoop, waar mensen met vragen en moeilijkheden terecht konden.

Wim Corbeel foto Radio Spes

De radio zwijgt, maar de boodschap klinkt voort

Op 27 maart 2008 blies de radio twintig kaarsjes uit. Medewerkers blikten terug, dag op dag 20 jaar nadat de eerste uitzendingen van Radio Spes in de ether gaan. Stichters en medewerkers van het eerste uur, vertellen over de grote uitdagingen die het opstarten van een zender met zich meebrengt. Niet alleen het maken van veel programma’s op korte tijd, maar ook het verkrijgen van de licentie. Ook, en vooral, de zorg en nood aan godsdienstig sterke programma’s betekent een grote uitdaging.

Ondertussen zijn de tijden geëvolueerd. Omdat de digitale media vandaag een beter platform zijn voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap en de FM-vergunning van de radio niet is verlengd, besliste de raad van bestuur om de uitzending te stoppen. Hoewel het medium (de radio) ophoudt te bestaan, blijft de boodschap voortklinken. Het plan voor de toekomst is om dat via Kerknet te doen. De raad van bestuur buigt zich momenteel over een geschikte strategie.

Er werken twee vaste medewerkers en zij krijgen een nieuwe opdracht. Ze krijgen een nieuw takenpakket. Daarnaast steunt de radio op sympathisanten en vrijwilligers. De raad van bestuur is hen allen dankbaar voor hun jarenlange inzet en hun grenzeloos enthousiasme. Zonder hun zorg en toewijding zou de adio geen 30 jaar in de ether zijn gebleven. Tot slot dankt de raad niet in het minst ook de luisteraars. Zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen.

Positieve noot

Lina Van Obergen, een van de twee medeoprichtsters, wil het verhaal afsluiten met een positieve noot:

Er sluit zich een fantastische periode af. Het is spijtig maar ik wil op een positieve manier eindigen. Veel mensen hebben de kans gehad om aan de radio te mogen en kunnen meewerken. De focus van kerknet op zowel audio als video is een goed vooruitzicht. Ik wil een groot feest voor iedereen. Lina Van Obergen

bron: https://www.kerknet.be/vicariaat-brussel/artikel/radio-spes-stopt-met-radio-maken-maar-de-boodschap-klinkt-voort

4/10/2017: Stadsradio Vlaanderen (Nieuwsblad)

vlaanderen_randstand

Mechelen – De Vlaamse regering zette onlangs het licht op groen voor vier netwerkradio’s. Radio’s die in alle grote steden in Vlaanderen te horen zullen zijn. Stadsradio Vlaanderen, gevestigd in Mechelen, kreeg een licentie beet en haalde het daarmee van onder andere Topradio. Voor Mechelaar Geert Bollé is de licentie een droom die in vervulling gaat. “Schitterend toch dat we vanaf nu vanuit Mechelen radio kunnen maken voor een groot deel van Vlaanderen

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171002_03108131

Oudere artikels  >>

Advertenties