Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.

Periode: Januari 2018


6/1/2048: Radio Opsinjoor uit Mechelen (Nieuwsblad)

Lokale radiozender Radio Opsinjoor is tijdelijk niet te beluisteren via de FM-frequentie 106.6. Een gevolg van problemen bij de administratie van de overheid die de zendvergunningen in orde moest brengen. Voorlopig is de zender enkel maar te horen via het internet.

Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) hertekende recentelijk het Vlaamse radiolandschap. Verscheidene radiozenders moesten hierdoor met de overgang van het oude naar het nieuwe jaar van FM-frequentie veranderen. “Iets wat we ook deden”, vertelt Peter Sweeck van Radio Opsinjoor. Sinds begin 2018 was de radio te beluisteren op 106.6 FM. Tot eergisteren. “De Vlaamse Regulator van de Media (VRM) maande ons aan om de uitzendingen stop te zetten. Omdat we onze zendvergunning nog niet hadden gekregen”, zucht Peter. “Eerder hadden al we wel een nieuwe erkenning gekregen en toen stelden ze ons gerust dat alles in orde zou komen. Nu blijkt het niet zo te zijn. Bijzonder jammer. Zeker omdat er in de overgangsperiode door de regering eerst nog een gedoogbeleid werd beloofd.”

Te weinig tijd

Radio Opsinjoor is niet de enige lokale radio in Vlaanderen met diezelfde problemen. Ook heel wat anderen kregen van de VRM te horen dat ze moesten stoppen met hun uitzendingen. Een probleem dat de radiosector heeft zien aankomen. “De overheid wilde het nog snel in orde krijgen. Tussen de bekendmaking van de erkenningen en de switch naar een andere frequentie zaten maar een vijftiental dagen. Te weinig om een 150 dossiers in orde te krijgen”, gaat Peter verder.

Hoelang het nog gaat duren voor de vergunning van Opsinjoor in orde komt, is momenteel gokken. “In sommige gevallen duurt dat zestig tot negentig dagen. Dit omdat de frequentie ‘fysiek’ naar een andere locatie en zendmast moet worden verhuisd”, legt Peter verder uit. “Maar wij hebben goede vooruitzichten en een voorlopig akkoord. We hopen terug in de ether te zijn binnen de tien à vijftien dagen.”

In ieder geval zorgt de hele administratieve rompslomp voor heel wat problemen bij de radiozender. “Sinds we uit de ether zijn gehaald, krijg ik constant telefoon. Mensen horen ons niet meer en stellen zich vragen”, klinkt het nog. “Dit gaat ons heel wat luisteraars kosten alsook heel wat adverteerders. Wat wil je, als je zolang niet te horen bent.”

De radiozender is momenteel wel te beluisteren via het internet. Maar heel wat trouwe luisteraars vinden die weg naar de radiozender niet. “Onze doelgroep bestaat uit vijftigplussers. Voor hen is het niet altijd even gemakkelijk om de weg naar het internet te vinden”, besluit Peter.

bron: https://www.hln.be/regio/mechelen/trage-overheid-legt-opsinjoor-stil~aa409560/

6/1/2018: Radio Delta uit Ophasselt (Nieuwsblad)
radiodelta2Geraardsbergen – Radio Delta uit Ophasselt werkt voortaan samen met Radio M fm uit Zottegem. Dirk De Quick, voorzitter van Radio Delta, dankt de trouwe luisteraars die de voorbije 35 jaar steevast afstemden op Radio Delta.

“Sinds 1982 heeft Radio Delta als lokale radio de reputatie opgebouwd een pluralistische radio te zijn, waar iedereen aan bod kwam, ongeacht politieke strekking, ideologie of geaardheid. Zo werden we immens populair met ook meer dan 9.100 volgers op Facebook, uniek in de lokale radiowereld” stelt voorzitter De Quick vast.

“Het was dan ook niet te geloven dat Radio Delta, zoals heel wat andere radio’s die al meer dan 35 jaar bestaan, geen vergunning meer kreeg van de minister van Media, die liever monopolie gaf aan andere lokale zenders. Maar als positief ingestelde radio, voor wie de mensen, de luisteraars belangrijk zijn, wisten we dat alles een keerzijde heeft.”

“Want ook andere radio’s hadden problemen met die beslissing, al waren ze er niet bij betrokken. Zo contacteerde Radio M fm uit Zottegem ons onmiddellijk met de vraag of we niet konden samenwerken, en de krachten bundelen om terug radio te maken waar het in essentie omgaat, radio voor en door de luisteraars. En heel vlug kwam men tot een akkoord.”

“Tijdens de nieuwjaarsnacht werd dan ook de zender van Radio Delta die jarenlang dienst deed, door enkele oudgedienden uitgezet. Het bestuur blijft uiteraard in handen van Radio M fm, maar met voldoende inspraak van medewerkers van Radio Delta.”

“Met dagelijkse liveprogramma’s van 6 uur ’s morgens tot 20 uur en op sommige dagen nog later, boordevol informatie, lokale berichten, nationaal nieuws en vooral goeie muziek zijn we zeker dat we luisteraars zullen kunnen binden aan Radio M fm dat opnieuw zal openstaan voor iedereen, als grootste regionale radio in Zuid-Oost Vlaanderen.”

“Er wordt eerst gestart met de frequentie van Zottegem 107.6 fm,  in de loop van januari wordt de frequentie 105.6 fm opgestart in Brakel, en later dit jaar een derde frequentie in Sint-Lievens-Houtem 107.2 fm. Op het gebied van regionale berichtgeving een hele uitdaging, maar er staat een sterke ploeg te trappelen om eraan te beginnen.”

“Je zal ons dus zeker ook volgend jaar kunnen beluisteren op een van deze 3 frequenties, 107.6 fm voor de regio Zottegem, Zwalm, Geraardsbergen, op 105.6 fm regio Brakel, Lierde en Geraardsbergen, en op 107.2 fm voor de regio Sint-Lievens-Houtem, en natuurlijk wereldwijd via de stream http://www.radiomfm.be.”

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/bljli_03283399

5/1/2018: Radio Goeiedag uit Opwijk
goeiedag2

Opwijk / Merchtem / Londerzeel –Na 37 jaar is er geen plaatselijke radio meer in Opwijk. Goeiedag Radio verloor, net als radio Tamara in Steenhuffel, haar vergunning aan Wim Bogemans, de man achter familieradio Enjoy. Dat zorgt voor een welles-nietesspelletje tussen beide partijen.

Op oudejaarsdag trok Goeiedag Radio de stekker van het radiostation uit. “Anders waren we illegaal bezig. We speelden onze vergunning kwijt”, zucht Ignace Heyvaert, sinds jaar en dag een spilfiguur …

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180104_03279781

2/1/2018 Topradio even terug op FM (Nieuwsblad)

topradioterug
Gent – TOPradio, het Gents radiostation dat van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) geen nieuwe licentie had gekregen, kan via een achterpoortje toch blijven uitzenden via de FM-frequentie. Zij het alleen in de Gentse regio. TOPradio hoopt vier à vijf van de tien vaste krachten te kunnen behouden.

Bij het herscheppen van het radiolandschap was TOPradio een van de zenders die uit de boot vielen en van minister Gatz geen nieuwe licentie kregen.

Reddingsactie

Heel wat van de 160.000 luisteraars reageerden boos en gefrustreerd omdat hun favoriete zender dreigde uit de ether te verdwijnen.

Er werd een petitie opgestart en een crowdfundingsactie om 100.000 euro bij elkaar te krijgen. Dat is de som dei nodig was om TOPradio te laten overleven via DAB+, digitale radio via de ether waarvoor geen erkenning nodig is van de Vlaamse overheid.

“Die som hebben we op het laatste nippertje samengekregen toen enkele zaakvoerders die altijd graag naar ons hebben geluisterd nog enkele tienduizenden euro’s schonken”, zegt Heynderickx.

Vanaf gisteren kan je dus ook buiten Gent naar TOPradio blijven luisteren. Daarvoor heb je wel een radiotoestel nodig dat DAB+ kan ontvangen. “Weinigen hebben al zo’n toestel maar wij maken er uiteraard promotie voor en ik hoor wel dat bol.com en Vandenborre vandaag al door hun voorraad heen zaten”.

bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180102_03276528

2/1/2018: Radio Wellen (HBVL.be)

radiowellen

Wellen – Lokale Radio VRW, die reeds sinds het ontstaan van de toenmalige vrije radio’s uitzendt vanuit Wellen (104.9), gaat binnenkort ook uitzenden op 106.3. Dat is de vroegere frequentie van het indertijd zo succesvolle Radio Baccara uit St-Truiden.

Dat VRW deze frequentie mag gebruiken is een gevolg van het nieuwe frequentieplan van media minister Sven Gatz. De minister wil hiermee meer levenskansen geven aan de kleine lokale radio’s.
‘Na de nodige aanpassingen aan onze zendinstallaties zijn we behalve op 104.9 binnenkort ook op 106.3 te beluisteren.’ Dat zegt Paul Thoelen (bestuurslid VRW): ‘Onze voorzitter en hoofdtechnicus Raymond Gemels is volop bezig met de technische aanpassingen. Eens deze achter de rug, zijn we bijna in volledig Zuid-West Haspengouw te beluisteren.’

Ook wat betreft de programma’s zijn er veranderingen op til. Paul Thoelen: ‘We gaan inzetten op lokaal nieuws, zes keer per dag om de 2 uur. Verder geven we zes keer per dag een activiteitenkalender en blijven we nationaal nieuws geven elk uur tussen 8 en 20 uur. Wij zoeken daarvoor nog samenstellers zowel van de activiteitenkalender als voor het lokale nieuws. Ook presentatoren zijn van harte welkom. Stuur ons een mailtje (info@radiovrw.be).’
Tenslotte nog dit: bij VRW is niemand van de medewerkers betaald. De zender is totaal afhankelijk van evenementen en wat reclame.

bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20180102_03276247/radio-vrw-binnenkort-ook-op-106-3

Oudere artikels  >>

Advertenties