Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Er duiken regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.


21/1/2022: Radio WFM (gva.be)
Radio WFM brak met de zender in het verleden al wel naar buiten, maar doet dat in het feestjaar enkele keren. 
Radio WFM brak met de zender in het verleden al wel naar buiten, maar doet dat in het feestjaar enkele keren.  — © RR

Radio WFM viert verjaardag met allereerste plaatje van veertig jaar geleden

Westerlo, Herentals

In 1982 ging Vrije Radio Heultje voor het eerst in de ether. En dat is de zender veertig jaar later nog altijd, al heet hij nu dan WFM. Voor die verjaardag plannen de Kempense platenruiters een gevuld feestjaar.

Hans Otten

Ook een opendeurdag in de studio met allerlei randactiviteiten wordt voor WFM een primeur. Er is daarnaast een Top 4000 in de maak, met een ongeziene formule. “De top 4000 is in feite een compilatie van iedere top 100 uit ieder jaar sinds ons ontstaan, die we uitzenden in november. Dat heeft geen enkele zender ons ooit voorgedaan. Om al deze platen te draaien tijdens de daguren, zijn we wellicht een viertal weken zoet”, vertelt Ruben Maes.

De radio trekt dit jaar onder meer naar de weekmarkt en de kermis.

De radio trekt dit jaar onder meer naar de weekmarkt en de kermis. — © RR

Brand bij buren

Het had geen haar gescheeld of WFM had die veertigste verjaardag niet gehaald. Vorige zomer brak brand uit in de lokalen van Chiro Heultje, die in de gelijknamige Westelse deelgemeente in feite onder hetzelfde dak zitten als de radiostudio. “Ondanks de overkoepelende dakstructuur hebben we enkel in beperkte mate geurhinder ondervonden. Recent investeerde de gemeente Westerlo als patrimoniumbeheerder nog in nieuw buitenschrijnwerk voor de lokalen. Onze nieuwe voordeur heeft dus meer dan een symbolische waarde.”

De toenmalige Vrije Radio Heultje verhuisde drie jaar na de opstart al van de Oude Zoerlebaan naar de huidige vestiging in de Gravin De Merodestraat. In 1997 volgde een eerste naamswijziging naar Radio Double You FM, een verwijzing naar de W van Westerlo. Twintig jaar later gebeurde dat nog een keer toen de zender bij de recentste licentieronde een nieuwe erkenning als lokale radio-omroep kreeg.

We Feel Music

“WFM verwijst niet alleen opnieuw naar Westerlo, maar wij vullen die naam in als We Feel Music. Radio Double You kreeg een volledige make-over en is nu op antenne als Radio WFM – We feel Music. We hebben de laatste jaren ook enorm geïnvesteerd in de transitie naar het digitale radiolandschap, want ook hier willen we meegaan met de toekomst. Met onze WFM Radio Academy geven we nieuwe stemmen ook de kans om hun talenten te kunnen ontplooien.”

www.wfm.be

bron: https://m.gva.be/cnt/dmf20220121_94531384?fbclid=IwAR254iUsAO2Yt6nST7_UOvhckiDBNpP3m_dSWeo97qmCCQiItNbDIV_aKqg


21/1/2022: Radio Minerva (gva.be)

Extreemlinks vindt extreemrechts als het gaat om voortbestaan Radio Minerva: “Een monument dat niet mag verdwijnen”

Antwerpen – Het voortbestaan van Radio Minerva, sinds 1982 gehuisvest in een chalet op Linkeroever, staat op losse schroeven. De Raad van State heeft de zendvergunning van de seniorenradio vernietigd. Dat gebeurde op vraag van Radio FG, dat op de frequentie aast.
Niet alleen de presentatoren zijn er het hart van in, maar ook heel wat van de 50.000 luisteraars en Beroemde Antwerpenaren lieten inmiddels op social media hun ongenoegen blijken. “Begrijpe wie begrijpe kan,” aldus radiomaker Michel Follet, die Radio Minerva een belangrijk kanaal van de samenleving noemt.

Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) omschrijft de zender als “een onvervalste brok Antwerps erfgoed” en haar partijgenoot burgemeester Bart De Wever houdt het op een even bondig als strijdvaardig “wij laten Radio Minerva nooit verdwijnen!”

Voorzitter Frank Boekhoff voor de iconische chalet van Radio Minerva

Voorzitter Frank Boekhoff voor de iconische chalet van Radio Minerva — © Dirk Kerstens

De essentie van een vrije radio

“We zijn door zowat iedereen in Antwerpen geliefd. Ik kan me inbeelden dat het Vlaams Belang en de PVDA hier samen komen betogen indien de beslissing slecht zou uitvallen,” zei voorzitter van Radio Minerva Frank Boekhoff vrijdag in deze krant.

Gemeenteraadslid Filip Dewinter kan zich daar in vinden: “Hier moet een breed politiek front mogelijk zijn want elke Antwerpenaar staat toch achter Radio Minerva? We zullen alvast oproepen om de petitie te tekenen, vragen stellen in de gemeenteraad en een motie indienen. En het is mooi dat Bart De Wever op Linkeroever al ter plaatse zijn steun betuigde, maar de N-VA zit ook in de Vlaamse regering. Hopelijk mogen we uit die hoek ook nog iets verwachten. Radio Minerva is een monument, de essentie van een vrije radio met een nichepubliek en bovendien een soort sociaal project, dat in alle omstandigheden moet kunnen blijven bestaan. Radio Fucking Good(de officiële naam van de concurrerende zender is Fucking Good Music, red.) is een commercieel verdienmodel. Ze zijn alleen in de centjes geïnteresseerd, niet in hun luisteraars. Alle senioren én sinjoren moeten Minerva kortom kunnen blijven horen.”

Positieve vibe

Peter Mertens, gemeenteraadslid voor de PVDA en zelf woonachtig op Linkeroever, beaamt: “We zullen nooit schouder aan schouder met het Vlaams Belang staan want hun racisme is verwerpelijk, maar de partij wil zich hier zeker voor inzetten. Dat hebben we in het recente verleden trouwens al gedaan door over verdelen van die frequenties parlementaire vragen te stellen. Want wat deze materie betreft, blijven de Vlaamse en de federale regering elkaar de hete ‘wie is er bevoegd?’-aardappel doorschuiven en het mag niet zijn dat daardoor de radiozender met het meeste geld met de beste frequenties gaat lopen. Dat gaat helemaal tegen onze principes in en kan een kwalijk precedent worden.”

“Het verdwijnen van Radio Minerva zou echt een drama zijn. Ze bereiken heel wat mensen en hebben altijd een positieve vibe. Ik heb er zelf ooit eens tijdens een uitzending kooktips gegeven en hun café op de Wandeldijk is geweldig, een van de weinige echt integere, mooie plekjes in Antwerpen waar ik als buurman geregeld over de vloer kom. Je ontmoet er allerlei verschillende mensen en het is er altijd tof. Nee, de zender mag gewoon niet weg. Ze belichamen de basisfilosofie van een vrije radio. De mensen staan er centraal, niet het kapitalisme.”

De PVDA zal tijdens een demonstratie weliswaar dus niet tegen het VB aanschurken, maar wat het redden van Radio Minerva betreft: “Het is heel goed dat er hier over verschillende politieke standpunten heen dezelfde bekommernis wordt getoond. Alle hens aan dek!” (mibl)

bron: gva https://www.gva.be/cnt/dmf20220121_96358634


19/1/2022: Radio Minerva (hln.be)

Radio MinervaRadio Minerva © Laenen

Raad van State vernietigt erkenning van Antwerpse radiozender Minerva

ANTWERPENDe Raad van State heeft het ministerieel besluit van 5 april 2019 vernietigd dat de Antwerpse radiozender Minerva erkent als lokale radio-omroeporganisatie. De beslissing komt er na een klacht van een concurrerende zender die een erkenning wilde voor hetzelfde frequentiepakket (98.0 FM in Antwerpen). Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) moet nu binnen de zeven maanden een nieuwe erkenning verlenen voor het frequentiepakket. Tot dan mag Minerva wel blijven uitzenden.


05/1/2022: Radio Totaal Kapellen (gva.be)

Radio Totaal speelt vergunning kwijt voor Zandvliet, Kapellen en Brasschaat maar blijft wel te beluisteren

Kapellen, Zandvliet, Brasschaat –

De VRM (Vlaamse Regulator voor de Media) trekt de vergunning in van Radio Totaal voor het uitzenden vanuit Zandvliet, Brasschaat en Kapellen in. De lokale radio gaat in beroep in afwachting van een behandeling ten gronde. Voor de luisteraars verandert er voorlopig niets.

Radio Totaal verzorgt uitzendingen vanuit Kapellen, Brasschaat en het polderdistict. De radiostudio’s bevinden zich in Kapellen en er wordt gebruik gemaakt van een zendmast op het voetbalstadion van FC Capellen. Er zijn ook zendmasten in gebruik op de woon- en zorgcentra Monnikenhof in Berendrecht en Vesalius in Brasschaat. De VRM maakt problemen voor de uitzendingen vanuit het polderdistrict en Brasschaat. Die zouden niet beantwoorden aan de regels, meer zelfs van daaruit zou zelfs niet worden niet uitgezonden volgens de VRM.

De Vlaamse Regulator voor de Media motiveert de beslissing om de vergunning in te trekken op een onderzoeksrapport, waaruit moet blijken dat Radio Totaal geen gebruik maakt van de zendmogelijkheden in Zandvliet en Brasschaat. De eerste vaststellingen dateren al van begin 2020, maar toen kreeg de lokale radio twee gewijzigde vergunningen. De VRM gaf Radio Totaal de tijd tot 22 november van vorig jaar om de toestand te regulariseren en toch gebruik te maken van de toegewezen zendmogelijkheden. Dat is volgens de VRM niet gebeurd en daarop volgde de schorsing van de vergunning.

In beroep

Volgens Björn Van Zundert, CEO van Radio Lokaal, heeft het intrekken van de vergunning vooral te maken met misverstanden en trage administratie. Hij verduidelijkt: “Vroeger zonden we uit vanuit een woning op de Bredabaan in Brasschaat en er waren plannen om een antenne te plaatsen op het dak van voetbalclub Zandvliet Sport. Om uiteenlopende redenen stuurden we deze plannen bij. Na een gesprek met de directeur van het wzc Vesalius in Brasschaat en zijn collega van het wzc Monnikenhof in Berendrecht kwamen we overeen om vanuit die twee locaties uit te zenden voor onze radio in Zandvliet en Brasschaat. Beide instellingen behoren tot Zorgbedrijf Antwerpen en dus kwam ik tot een akkoord met de directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen”, begint Björn Van Zundert zijn verhaal.

“Het akkoord om vanuit die twee locaties uit te zenden zouden we in een huurovereenkomst vastleggen. Zonder zo’n overeenkomst kan je ook geen degelijke verzekering afsluiten, dus dat contract was dringend nodig. Hier liep het administratief fout, want het contract heeft ons op een of andere manier nooit. De impact van het coronavirus maakte het niet gemakkelijker. In mijn communicatie met de VRM, ben ik echter altijd open en eerlijk geweest. Ik heb nu de indruk dat dit nu tegen mij wordt gebruikt. Ten laatste op 22 november jongstleden moest Radio Totaal alles in orde hebben, maar dat is niet gelukt. Toch kunnen we ook nu al uitzenden vanuit de twee wzc’s van het Zorgbedrijf Antwerpen”, geeft Van Zundert nog mee.

Radio Totaal heeft nu zestig dagen om in beroep te gaan. “We gaan in elk geval de schorsing van de beslissing aanvragen. Volgens onze advocaat bestaan er hiervoor voldoende gegronde redenen. Dan kan de zaak ten gronde worden behandeld”, aldus nog Björn Van Zundert. Ondertussen verandert er niets voor de luisteraars van Radio Totaal.

Erik Vandewalle

Bron: gva.be https://www.gva.be/cnt/dmf20220105_95657588


Periode: Januari 2020- December 2020


11/02/2021: Lo Radio Lochristi

Lo Radio komt thuis in Idola business center

VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business centerJohan Dhondt met zijn eerste gasten: Mike Savat en Peter Van der Henst. FOTO: GEERT HERMAN

Lo Radio, de nieuwe lokale digitale radio voor Lochristi, is sinds donderdagavond officieel verhuisd naar een vaste locatie in het Idola business center langs de Antwerpse Steenweg 19 in Lochristi. Idola-zaakvoerder Peter Van der Henst mocht symbolisch de microfoonknop openschuiven.

Stationmanager Johan Dhondt: “We hebben de voorbije maanden niet stilgezeten en met ons kernteam (ikzelf, Luc Pauwels, Thierry Van Hecke, Yentl Verschraegen en Geert Herman) alle mogelijke pistes onderzocht om naast de uitbouw van de technische know how ook een passende vaste locatie te vinden. We kunnen alleen maar blij zijn dat we dit op zulke korte tijd gerealiseerd hebben.”

Ook Peter Van der Henst, zaakvoerder van het Idola business center, toonde zich uitermate tevreden over de samenwerking: “Het is uniek voor een bedrijvencentrum om een radiozender als bewoner te mogen hebben. Op deze manier biedt Idola aan Lo Radio de ideale oplossing qua huisvesting en kunnen we de luisteraars via Lo Radio kennis laten maken met alle mogelijkheden die het bedrijvencentrum heeft. Ik veronderstel dat er in Lochristi wel heel wat ondernemers of toekomstige starters wonen die bij Idola een volledige oplossing kunnen vinden voor het vestigen of opstarten van hun bedrijf.” (lees verder onder de foto’s)

VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business center
Thuiskomen in een hypermoderne studio. FOTO: GEERT HERMAN
VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business center
Tijdens de uitzendingen kunnen er ook programma’s ingeblikt worden FOTO: GEERT HERMAN

Uitvalsbasis

Behalve van de prachtige studio kunnen de radiomakers ook gebruik maken van de vlakbijgelegen lounge voor het ontvangen van interviewgasten. Op termijn plannen ze evenementen en muzikale optredens in het Idola business center. Het centrum stelt daarvoor zijn ruimtes ter beschikking. “Het is een prachtige uitvalsbasis voor een mooie toekomst voor onze radio. Een project waar wij terecht fier op zijn”, aldus Johan Dhondt. “De nieuwe vaste studio is de kers op de taart van onze internetradio die nog maar zes maanden geleden werd opgestart. Met één druk op de knop kan die ook worden omgebouwd tot een opnamestudio. Alle comfort is er aanwezig: er zijn verschillende vaste telefoonlijnen, praatgasten kunnen vanop hun plek in de studio op een scherm het programma volgen, en er is ook een webcam waarmee luisteraars via onze website kunnen binnenkijken. In volle coronatijd gebeurt alles natuurlijk coronaproof, daar zorgen onder meer de plexiwanden voor.” (lees verder onder de foto’s)

VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business center
Tweede verdieping van Idola, de eigen studio van Lo Radio is een feit. FOTO: GEERT HERMAN
VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business center
De ruim uitgeruste studio, een pareltje met alle comfort FOTO: GEERT HERMAN

Weekendprogrammatie

Lo Radio heeft ondertussen ook al een resem oude en nieuwe radiostemmen klaar waarmee ze binnenkort de vaste weekendprogrammatie voorstellen. De lokale nieuwsredactie – een unicum voor de regio met dagelijks om de twee uur lokaal nieuws – was één van de eerste realisaties van Lo Radio en draait al meer dan een half jaar vlot. Regionieuws is elke dag te beluisteren op de pare uren met drie vaste nieuwslezers.

Bekijk hieronder het prachtige filmpje dat vanuit de lucht de nieuwe locatie toont!

Valentijn knalt openingsweekend in met Veerle Malschaert

Het openingsweekend is geen toeval: de eventverantwoordelijken hebben er meteen een fraaie Valentijnsprogrammatie aan gekoppeld. Zondag 14 februari hoort u aangepaste programma’s, met tussen 9 uur en 11 uur in de ochtend lovesongs van mannelijke artiesten (gepresenteerd door Luc Pauwels) en in de namiddag tussen 16 uur en 17 uur lovesongs van vrouwelijke artiesten (gepresenteerd door Marleen Van De Velde).

Johan Dhondt ontvangt in zijn praatshow tussen 11 uur en 13 uur seksuologe Chloë De Bie, bekend van het VTM-programma ‘Koppels.’ Zij praat er over haar nieuwe boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Meer liefde in de lucht met Lieven Van de Sijpe, een Lochristinaar die in ‘De Bachelorette’ op Play 4 straks meedingt naar de hand van Elke Clijsters. Thierry Van Hecke presenteert tussen 14 uur en 16 uur ‘De Hartstochtelijke 25’ en heeft in de gloednieuwe studio een date met sidekick en comédienne Veerle Malschaert. Daarvoor kan u nog steeds uw favoriete top-5 van lovesongs met een korte toelichting doorsturen naar events@loradio.be.

VIDEO. Lo Radio komt thuis in Idola business center
Technische hoogstandjes genoeg bij Lo Radio. FOTO: GEERT HERMAN

http://www.loradio.be



Oudere artikels  >>