De hoge torenspits van het Sint-Maartensdal wordt gerenoveerd.

De bekende toren van de woonwijk Sint-Maartensdal in het centrum van Leuven wordt gerenoveerd. Heel wat FM en DAB+ radiostations maken gebruik van deze 115-meters hoge toplocatie.

De Sint-Maartensdaltoren op de kruising van de Sint-Maartenstraat en de Rijschoolstraat is één van de belangrijkste herkenningspunten in Leuven. De hoogbouwwijk, een ontwerp van architect Renaat Braem, werd begin jaren ’60 opgeleverd. De zendmast bovenop de toren, een expliciete wens van de architect, is 45 meter hoog en is opgebouwd uit een antennemast in roestvrij staal, op een betonconstructie met radiale lamellen.

Ondanks financieringsproblemen en een weigering van de bouwvergunnning werd de hoge mast in 1965 aangebracht. Vermits de toren intussen deel uitmaakt van de skyline van Leuven en erfgoed is, mag men haar niet afbreken en moet ze gerenoveerd worden. De gebouwen werden enkele jaren geleden al gerenoveerd, vanaf februari 2020 is het dus de beurt aan de 45- meters hoge torenspits.  De metalen constructie wordt roestvrij gemaakt en krijgt een coating. De stad Leuven gaat hiervoor 140.000 euro subsidie geven aan de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, de eigenaar van het gebouw.

Hoogste gebouw in Leuven

De toren is samen met het appartementsblok in totaal 115 meter hoog, en daarmee het hoogste gebouw in de bierstad. Dat maakt de toren zo interessant voor radiostations om er hun zendantennes in onder te brengen. Gezien de geografische ligging van Leuven (in een dal) is een hoge mast een must willen de radio’s ook buiten Leuven te ontvangen zijn.

leuven_dipolen

De mast huisvest heel wat Leuvense omroepen gaande van netwerkradio’s,  landelijke tot zelfs lokale. Hierbij het lijstje: NRJ (104.2, 3162 W), VBRO (105.3, 100 W), Topradio (102.6, 1995W),  Stadsradio Vlaanderen (105.6, 100W).
Sinds eind juli heeft ook de oudste lokale radio, Scorpio (106.0, 100 Watt), gekozen voor de St.-Maartensdaltoren nadat men jarenlang uitzond vanop het Sint-Pieters ziekenhuis. Verder bevat de mast nog de DAB+ antennes voor de VRT muxen.

Men vertelt ons dat ook de VRT steunzenders voor Leuven (oa. Stu Bru 88.0 MHz, Radio 1 98,5 MHz) naar deze toren zouden verhuizen,  of intussen al verhuisd zijn? Bevestiging ontbreekt want zoals geweten moet de VRT geen zendvergunning aanvragen en kunnen ze hun zenndersites met meer vrijheid installeren dan de particuliere omroepen.

Foto’s bezorgd door trouwe lezer G. / bronvermelding geschiedenis: Erfgoed Vlaanderen

©Lokale Radio in Vlaanderen

4 gedachtes over “De hoge torenspits van het Sint-Maartensdal wordt gerenoveerd.

  1. 105.3 stond oorspronkelijk gecoördineerd vanuit Lubbeek en staat nu in Leuven? Mag de ene wat meer dan de andere? Het lijkt me nu wel een vraag die volledige overbodig is geworden.

    1. Ik dacht dat de 105.3 in Bierbeek stond. Netwerkradio’s zijn minder gebonden aan een lokaliteit, bovendien gebruikt VBRO een yagi om min of meer binnen het plan van Geneve te blijven. Ook lokale radio’s verhuizen hun zenders: vb. Marc Holemans kreeg een erkenning voor de 107.6 in Begijnenendijk, maar verhuisde de handel naar Aarschot.

  2. Vroeger was de spelregel dat je binnen de lokaliteit moest blijven. Niemand wist ervan dat dit plots niet meer van kracht was. Benieuwd of herent in de toekomst ook naar Leuven zal kunnen. Want van het commissariaat voor de media kan je het meest ondenkbare verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s