De ketenradio’s zijn terug op FM

Iedereen ging er vanuit dat op 1 januari alle zenders van de vroegere radioketens Clubfm, Familyradio en Topradio zouden zwijgen wegens niet meer erkend. Maar in het Gentse geven ze zich nog niet gewonnen. Een kat heeft immers zeven radiolevens.

Topradio is terug op FM te beluisteren!  Hoe dit kan zonder erkenning? Vrij simpel. Je vraagt aan de mensen achter Plus FM – die wel erkend werden en pakket 71 binnenhaalden – om het signaal van Topradio even door te steken op hun vergunde frequenties. Eén van de bestuurders van de betrokken VZW ZEN is Bruno Heyndrickx, oprichter en baas van Topradio.  Dat maakt dat je momenteel in Gent (op 107.7) en Merelbeke (106.8) de dancebeats van Topradio kan horen. Niet zo illegaal als het op het eerste zich lijkt (we veronderstellen dat Plus FM deze naamswijziging wel gemeld heeft).

Topradio in Gent
Uiteraard blijft Top ook op DAB+ uitzenden, maar in de bakermat van de jongerenzender primeert voorlopig FM.

familyradioWordt die truc de force ook elders toegepast? Zeker, we ontvingen een ontvangstrapport dat op de frequenties van pakket 52 het signaal van Familyradio zit: zowel in Deinze (107.1 MHz) als in Gent (105.7 MHz). Ook hier geeft een vorige maand erkende lokale radio (Radio Systeem) het signaal door van een niet-erkende netwerkradio. Eén van de bestuurders van de erkende VZW Canteclaer is medewerker bij Clubfm.  Ook radio Tamboer (Eeklo  102.6 / Kaprijke 107.2 MHz) zou het signaal van Family (voorlopig) doorgeven.

Geen twee zonder drie 

Op de Gentse frequentie 106.4 zit niet radio Domino – zoals de administratie het graag gewild had – maar wel Clubfm.  Tot in juni vorig jaar was de VZW Caroline in handen van Christophe Moens.

Samenvattend kunnen we stellen dat overal in het Gentse de ketens terug zijn, behalve … de netwerkradio’s die erkend waren door de minister.  Erg hé.

Update: De inkt van dit artikel was nog niet droog of lezer Tom meldde ons dat op de frequentie van Radio Gemini (106.4 MHz) te Kortrijk het volgende programma speelt:  http://www.topradio.be/ webplayer-topselection. Da’s Top ?  Als je de reacties onderaan dit artikel leest, dan zijn er nog radio’s die ketentje spelen.

…. en nu is de mediaminister terug aan zet?

Lees ook: Minister Gatz vraagt om bladzijde om te slaan.

©Lokale Radio in Vlaanderen

11 gedachtes over “De ketenradio’s zijn terug op FM

  1. Ik heb gisteren in latem ‘tamboer +’ ontvangen op 102.6 fm in de wagen. Tamboer + op rds maar met hezelfde geluid als Family. Hetzelfd gold voor 107.4 fm vanuit kluisbergen. Rds toonde vlar fm.

  2. Blijkbaar hebben ze in Eeklo de niet-vergunde radio’s allemaal een plaats gegeven. (Radio Max via radio VERO en op pakket 20 radio aktief).
   Via 102.6 fm is radio Tamboer+ te horen. Deze radio zendt stiekem hetzelfde uit als VLARFM in oudenaarde. In regio Gent kun je met wat goede wil beide radio’s ontvangen.

   1. Lijkt me logisch, zit in hetzelfde pakket als 106.4 fm van Gent. Ook daar club fm.

    Eigenlijl zijn in Gent alle ketens terug behalve degene die vergund werden als keten 🙂

 1. Binnenkort nog Blankenberge, Knokke, Oostende,Aalter… aanleggen en alles was weer zoals voorheen. Hiervoor kreeg VLARFM een vergunning.

  Voor de lege frequenties kunnen ze zich dan ook kandidaat stellen – Brugge – Oostkamp – Diksmuide,…. en bijna heel Wvl is weer gedekt door een ketenradio.

  Staat er in de regeltjes van GATZ specifiek dat het niet dezelfde programma’s mogen zijn ? Of is een zinnetje voor de tijdswissel voldoende, om hetzelfde signaal te mogen uitzenden ?

  Momenteel is Family radio te ontvangen tot in Brugge via 107.1 vanuit Deinze !
  Komt wellicht omdat 107.3 leeg staat in Brugge. AL mag Deinze maar uitzenden met 16 w …..

  De radio die Topradio inpakt in Kortrijk zou dan toch moeten gaan naar KortrijkFM. Deze speler wou lokaal gaan ???

  106.8 – Torhout komt ook binnen tot in Brugge ! met slechts 8 w zenden ze uit… ?
  RAY…. zal zijn instellingen eens moeten nakijken, denk ik.

  Naast BRUZZ in Brussel heeft Brugge nu ook zijn eigen radio VILLA BOTTA. Aangezien daar elk jaar € 1.000.000 subsidie daartoe gaat, kon er wel een eigen radiootje vanaf.
  Maar wat gaat een Brugse jeugdclub gaan doen in Torhout ? De Brugse Villa koos immers het pakket 106.4 Brugge en 107.9 Torhout…. of gokte de VZW op 2 paarden en wou die VZW zeker de mooie frequentie 107.9 niet kwijt….. Geen nood…. er was niemand anders kandidaat.

 2. Als VZW Gemini topradio nu nog uitzendt, dat gaan zijn juridisch heel zwaar in de fout. Het zou me niet verwonderen want Gemini bestaat al lang niet meer in Kortrijk. Meteen vergunning intrekken en naar andere kandidaat laten gaan.

 3. Weeral een aantal vergunning die men per direct kan intrekken wat mij betreft… zo komt er misschien terug ruimte voor de echte lokale radio’s. Controle van het dossier had men al jaren geleden moeten doen dan was er nu geen probleem geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s