Is het nieuwe frequentieplan klaar voor de gemeentefusies?

 

Nu dat het aantal Vlaamse gemeenten dat vrijwillig fuseert aan het stijgen is, wilden wij wel eens weten hoe het zit in het nieuwe frequentieplan. Zal de nieuwe grotere fusiegemeente wel behoorlijk door een lokale zender kunnen bediend worden? 

Het aantal  fusiedossiers van Vlaamse gemeenten in de pijplijn stijgt. Gisteren gaven Deinze en Nevele te kennen te willen fuseren. Als de fusie doorgaat wordt de nieuwe gemeente de tweede grootste van Oost-Vlaanderen, goed voor 43.000 inwoners. Dat het nieuwe frequentieplan (nog) geen rekening houdt met de reeds bevestigde en de gemaakte intenties tot  fuseren, is logisch. Het frequentieplan is intussen meer dan een half jaar oud terwijl de fusiegespreken nog volop bezig zijn. Toch kan het nuttig zijn te kijken welke lokale radiopakketten het beste luistercomfort geven in de nieuwe fusiegemeenten.

Deinze-Nevele

Frequentiepakket 6 bevat naast een zender in Deinze (106.2 MHz) ook een frequentie in Aalter ( 107.8 MHz). Met deze cluster zou je op papier de nieuwe fusiegemeente Deinze/Nevele goed moeten bedienen. Lezer Steven liet ons weten dat de 107.8 al vrij snel gestoord wordt in de richting van Gent en niet perfect in Nevele te ontvangen is. De oorzaak van de huidige slechte ontvangst heeft te maken met een te lage antenneconstructie. “Mits een goede antenne op 30 meter hoogte kan je met die 107.8 MHz Nevele en omgeving goed bedienen”, laat Johan Laroy aan deze blog weten.

Ook pakket 51 heeft een frequentie in Deinze  (105.1), alsook zenders in Gavere (1079,9) en Nazareth (107.5).  Minpuntje, deze laatste frequentie zal in het noorden van de gemeente Nevele niet storingsvrij te ontvangen zijn.

In pakket  52 zit een frequentie in Deinze (107.1) naast de grote Gentse broer op 105.7 MHz.  Als men de 105.7 zover mogelijk naar het westen plaats, moet het mogelijk zijn om storingsvrij Nevele te bereiken, anders niet. Al vermoeden we dat als je moet kiezen tussen Nevele of de stad Gent, de keuze snel gemaakt zal zijn. Dus niet geschikt om te fusiegemeente te bedienen.

Conclusie: Ook al is er in het nieuwe frequentieplan geen zender voorzien in Nevele, toch blijft cluster 6 – mits een investering in een goede uitzendlocatie van de 107.8 – future proof in het licht van de nakende gemeentefusie. Cluster 6 kan zich van alle hierboven vermelde paketten vanaf 2019 nog het best profileren als dé zender van de nieuwe gemeente.

Aalter-Knesselare

Aalter_klEind mei hadden de gemeenteraden van Aalter en Knesselare ook al hun fusie goedgekeurd. Wat geeft dit op lokaal FM vlak?

Het pakket 3 met de hoogvermogen- zender Aalter (500 Watt op 104.7), Eeklo (106.3) en Maldegem is het beste pakket om in het nieuwe Aalter van Crembo beluisterbaar te zijn.

Maar ook pakket 4 (Aalter en Tielt) en pakket 5 (Aalter 107,4) maken een kans alhoewel de 107.4 in het nieuwe plan nog maar 30 in plaats van 100 Watt mag uitzenden.

Conclusie: Er is een lokale zender die zowel in Aalter als in Knesselare zal te ontvangen zijn.

Limburg

We maken een sprong naar het oosten. oudsberbergenIn Limburg gaan Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren tot Oudsbergen. Welke radio zal in de grootste – qua oppervlakte – gemeente van Limburg te ontvangen zijn?

Pakket 79 bestaande uit een frequentie in Hechtel-Eksel (107.3), Meeuwen (106.3) en Peer (106.6) kan vanaf 2019 de nieuwe fusiegemeente het best bedienen met de zender van Meeuwen-Gruitrode.

We blijven nog even in de bronsgroene provincie want ook Overpelt (15.000 inwoners) en Neerpelt (17.000) gaan samen.

Pakket 80 met Hechtel-Heksel (107.7) en Lommel (106.5) is niet het meest ideale huwelijk om de nieuwe fusiegemeente Neerpelt/Overpelt te bedienen. Maar gezien er noch in Neerpelt, noch in Overpelt in het nieuwe frequentieplan een zender voorzien is, moet men roeien met de riemen die men heeft.

Antwerpen

We eindigen dit rondje fusies in de provincie Antwerpen, waar  Sint-Amands als kleine gemeente met 8.000 inwoners om financiële redenen een fusie aangaat met buurgemeente Puurs.

Pakket 35 heeft een frequentie  in Bornem (107.6) en Willebroek (104.9) en heeft daardoor de beste ontvangst in de nieuwe fusiegemeente.

Besluit: Ook al vertikte de Vlaamse Administratie voor de Media om als voorbereiding van het nieuwe frequentieplan een deftige socio-economische studie te toen om de meest optimale clusters samen te stellen, lijkt het toch mee te vallen in de vijf concrete gemeentefusies. Er zal in de nieuwe gemeente ten minste één lokale radio te beluisteren zijn. Dat is goed nieuws voor de toekomstige burgemeesters, want zoals geweten werkt een lokale radio verbindend naar de gemeenschap.

Dat er nog veel fusies uit de lucht gaan vallen, is weinig waarschijnlijk, want de deadline is bijna in zicht.  Stel je voor: nog in extremis een wijziging moeten doorvoeren aan het frequentieplan omdat er geen enkele lokale radio in de nieuwe fusiegemeente deftig te ontvangen zou zijn. En 9 jaar moeten wachten op een nieuw plan?

©Lokale Radio in Vlaanderen

lees ook: Frequentieplan definitief goedgekeurd
uitgelichte foto: VTM nieuws 11 juli 2017

10 gedachtes over “Is het nieuwe frequentieplan klaar voor de gemeentefusies?

  1. met een zender in Nazareth zou het helemaal geen probleem mogen zijn zowel Deinze als Nevele te bedienen…, mss iets minder in Hansbeke regio Zomergem maar Nevele, Vosselare etc no problemo, Hansbeke kan dan weer door de zender van Deinze bereikt worden…

  2. In extremis kunnen er geen wijzigingen aangebracht worden. Dit plan is al iets dat internationaal gecoördineerd werd en zal zo uitgevoerd worden. Nergens staat dat je ook overal in een gemeente of stad volledig moet te ontvangen zijn.

  3. Ik reageer normaal niet. Maar ik kan het niet laten als er incorrecte info wordt geplaatst. Pakket 6 (Deinze-Aalter) zou volgens jullie via 107.8 te ontvangen zijn in Nevele. Ik kan bevestigen dat dit absoluut niet het geval is. Deze zender wordt al na enkele km richting Gent gestoord. Ook met de 105.7 vanuit Gent kan je Nevele met zekerheid niet bedienen. De 105.8 vanuit Aarsele zit daar veel te dicht in de buurt. Geen enkele zender kan dus fusiegemeente Nevele bedienen.

  4. Steven, uw info klopt niet, op dit moment is het mss zo dat je met de 107.8 vanuit Aalter Nevele niet kan bedienen, kan ook maar moeilijk als de antenne maar amper 17m hoog staat en geen topkwaliteit antenne is, met 100W op een deftige hoogte zoals in het plan vermeld is dat geen enkel probleem, toen wij 25j geleden op diezelfde 107.8 uitzonden met antenne op +-30m hoogte en zelfs nog 3km richting Tielt hadden wij geen enkel probleem om Nevele, Landegem, Zomergem en Lovendegem te bedienen….
    Uiteraard zal je Nevele niet via de 105.7 bedienen, in datzelfde pakket zit toch de laagvermogen frequentie 107.1 in Deinze, mits deftige hoogte lukt het daar ook wel mee hoor..

  5. Als de zender van 107.8 in Aalter uit ligt kan je tot in Aalter de 107.7 vanuit Gent goed ontvangen, dat is dus zeker niet het vergunde vermogen voor de 107.7. 25j geleden was die in handen van radio Superstar en zond die met een Pascal zendertje 50 watt uit. Welk vermogen er vandaag op die frequentie zit…

  6. Radio Superstar zond regelmatig met een veelvoud van die 50 watt uit Steven.. en zelfs met 50 wattt… afstand in vogelvlucht is amper 16km, dus met 2, 3 of 4 gestachte dipolen op een appartementsgebouw 40-50m hoog is het toch maar normaal dat je op die afstand te ontvangen bent op een vrije frequentie dan…..
    Je bent radio-amateur, toch snap ik je reacties niet….wanneer Topradio Gent op 99.4 uitligt , knalt Vivacity 99.3 hier in Tielt ook binnnen met een hard signaal….
    Het frequentieplan is niet opgemaakt opdat iedereen op en vrije frequentie zou zitten, het is opgemaakt dat het signaal van een evt andere zender die nog te ontvangen is een bepaalde veldsterkte niet overschreidt….

  7. Radio superstar had maar een Pascal 50 zender. Dus dat veelvoud klopt niet. En er waren 2 dipolen. Maar we gaan naast de kwestie:-). Vandaag was voor velen een belangrijke dag. Laat ons daarmee afsluiten.

    1. een belangrijke dag voor velen Steven, en zowel Meteor als Caraad zijn ontvankelijk, laat het sterkste dossier het dus maar halen in december… en de Pascal50 was de “stuur”zender, dat er regelmatig met meer power werd uitgezonden daar ben ik zeker van, we hebben veldsterktemetingen gedaan, en ga het hier ook bij laten, denk niet dat jij de zendtechnieker van Superstar was, dus kan je het niet weten…

Plaats een reactie