Frequentieplan definitief goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft op haar ministerraad van vrijdag 21 april 2017 het nieuwe FM-frequentieplan op voorstel van mediaminister Sven Gatz definitief goedgekeurd. Ook het uitvoeringsbesluit werd goedgekeurd. Vanaf midden mei kunnen radio’s een aanvraag voor een nieuwe erkenning indienen.

Wie gehoopt had dat de Raad van State stokken in de wielen ging steken van de mediaminister heeft het mis. “De Raad van State heeft geen fundamentele bezwaren gemaakt tegen de twee besluiten van de Vlaamse Regering“, lezen we op de website van Sven Gatz. En dus zag de Vlaamse regering geen graten in het nieuwe radiodecreet dat vandaag definitief goedgekeurd werd. Toch had de Raad van State een aantal pertinente opmerkingen. Wie zich graag verdiept in de twee adviezen, vindt de linken hieronder.

Dat nieuwe radiolandschap – voor diegenen  die de afgelopen maanden op Pluto zaten – ziet er zo uit: vanaf september 2018 moeten de landelijke radio’s ook op DAB+ uitzenden, begin 2018 mogen vier nieuwe netwerkradio’s de ether ingaan vanuit de 15 grootste steden en in mei 2017 volgt een nieuwe erkenningsronde voor de lokale radio’s die hun aantal van 290 gereduceerd zien tot 124.  Voor de netwerkradio- en lokale radioomroepen werden specifieke frequentiepakketten samengesteld (gaande van de 1 tot 3 frequenties).  Er wordt hiervoor geput uit de bestaande frequenties van het huidige (oude) plan die overblijven nadat de beste frequenties naar de vier netwerkradio’s gingen. Voor de lokale radio’s werden geen extra  frequenties of hogere vermogens voorzien, ook al werd technisch aangetoond dat er nog ongebruikte kanalen zijn in de FM band.

Nieuwe erkenningsronde

Na 4 maanden ongeduldig wachten en nagelbijten – want het was geleden van voor Kerstmis dat de Vlaamse regering het plan een eerste keer voorlopig goedkeurde – weten we eindelijk waar we aan toe zijn. Tegen midden mei hoopt de minister de nieuwe erkenningsronde officieel af te trappen. “In het najaar vallen dan per frequentiepakket de beslissingen over de erkenning en reikt de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) de vergunningen uit, zodat alle nieuwe radio’s vanaf 1 januari 2018 in de ether kunnen“, zegt Gatz.

Gerustgesteld?

Gatz stelt in zijn bericht de lokale radio’s gerust. “Ongerustheid bij de lokale radiomakers is niet nodig”, zegt hij. “De nieuwe lokale radio’s zullen immers dicht bij de mensen uitzenden, met lokaal nieuws en op het zendgebied gerichte ontspanningsprogramma’s.

Dat noem ik nog eens een open deur intrappen. Dat doen de echte lokale radio’s vandaag toch al! Meer nog, dat doen ze al sinds het begin van de jaren 80 met veel passie. Wake up! Ik lees niets over de garantie die een lokale radio krijgt dat het pakket waarop hij gaat intekenen niet ingenomen zal worden door een andere radio die zich jaren niets aangetrokken heeft van de lokale gemeenschap maar wel een hogere score zou kunnen halen in de komende beauty contest.
Ook het bevorderen van de leefbaarheid waar de minister graag mee uitpakt, moet genuanceerd worden: zenders van sommige kavels overlappen elkaar te veel (daar is 1+1 niet gelijk aan 2) en er zijn nog steeds pakketten van één enkele zender met in het beste geval 100 Watt aan zendervermogen. Leefbaarheid begint met een ongestoorde ontvangst en laat net daar het nieuwe plan niet voor elke lokale radio een oplossing bieden. Een gemiste kans! Daarom dat die geruststelling van de mediaminister me net wel ongerust maakt.
Soit, we hebben eindelijk een goedgekeurd frequentieplan en met wat geluk kunnen we nog een drietal weken onbekommerd genieten van de lentebloesems om onze gedachten vrij te maken voor het bittere ernst wordt. Sterkte alvast aan alle radiomakers bij het voorbereiden van uw dossier (-s, voor de gulzigen die er meerdere gaan schrijven).

Adviezen van de Raad Van State:
Definitief frequentieplan: Frequentielijst
bron: persbericht Sven Gatz

4 gedachtes over “Frequentieplan definitief goedgekeurd

 1. Bij het bekijken van de definitieve goedgekeurde lijst met FM-frequenties merk ik dat vanuit Schoten (bij Antwerpen) de frequentie 102.9 MHz die gebruikt wordt door Radio Nostalgie, niet meer opgenomen is? En schrijven we dat in de vorige twee frequentielijsten (december 2016 en februari 2017) deze frequentie liefst een zender van 100 KW zou mogen gebruiken? Ongezien in Vlaanderen, en nu wat nu?

 2. Ik snap niet waarom je steeds opnieuw schrijft , en ik citeer:
  “…voor de lokale radio’s die hun aantal van 290 gereduceerd zien tot 124.”

  Er zijn al jaren geen 290 lokale radio’s meer! Er zijn wel 290 frequenties beschikbaar voor lokale radio.
  Volgens het persbericht van Minister Gatz zijn er nog 105 verschillende échte lokale radiostations in de lucht … ik zou ze eens moeten tellen.
  Alle andere huidige “lokale frequenties” worden al jaren gebruikt door de ketens.

  Dat die 124 pakketten voor lokale radio niet overal optimaal verdeeld zijn, daar ben ik het mee eens.
  En de ongerustheid in het lokale radiowereldje is inderdaad terecht!

  Ik blijf het jammer vinden dat Minister Gatz niet eerst met elke lokale radio is gaan praten, alvorens het nieuwe frequentieplan op het internet te gooien. Op die manier konden hun noden in kaart gebracht worden. Want niet elke lokale radio heeft een 2de frequentie nodig om leefbaar te zijn/blijven.
  105 lokale radiostations bezoeken had perfect gekund!

  OK, er zijn hoorzittingen geweest, ik heb ze online gezien.
  Maar eigenlijk waren die een lachertje …

  Maar bon, there is no way back, we zullen het ermee moeten doen.
  Alleen hoop ik dat men bij de erkenningsronde de pakketten ook daadwerkelijk zal uitdelen aan die overgebleven 105 échte lokale radio’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s