Bruno Heyndrickx van Topradio stapt naar Raad van State

Topradio dat vorige week geen erkenning kreeg als netwerkradio, stapt naar de Raad van State.  Volgens de jongerenzender zijn er fouten gemaakt bij de evaluatie van hun erkenningsdossier.

Net een week geleden kreeg de van origine Gentse dance radio een koude douche toen minister van Media Gatz Topradio niet erkende. Toen luidde het nog dat men zich neerlegde bij Gatz’ beslissing. Maar – geruggesteund door meer dan 45.000 luisteraars die een on-line petitie ondertekenden voor het behoud van hun radio op FM – klinkt de jongerenzender strijdvaardiger en trekt ze naar de Raad van State. “TOPradio moet blijven!”

Volgens grote baas Bruno Heyndrickx (foto) staan er fouten en onnauwkeurigheden in het eindverslag van Gatz . Topradio greep naast de licentie voor netwerkradio en het was Hit (CFM media) dat met het pakket 3 ging lopen, al bedroeg het verschil tussen beide dossiers slechts 1,3 procent (zie tabel hieronder).
Topradio liet het afweten bij het financieel  plan waar het de helft van de punten op het onderdeel ‘balans voor de volgende 2 jaren’ verloor. “Ons financieel plan was realistisch en waterdicht. Onze concurrent kreeg betere punten door beloftes te doen”, liet Bruno optekenen in de krant De Standaard. Maar vooral het businessplan van Topradio werd minder hoog gequoteerd dan dat van concurrent Hit. Zo werd de luistervoorkeur van de beoogde doelgroep niet onderzocht binnen het businessplan en was het groeipotentieel van de luistermarkt onvoldoende geduid en niet onderbouwd met cijferonderzoek.

vergelijking Tohit
Tabel: De eindbeoordeling voor pakket 3: Hit scoorde op  vier van de zes domeinen beter dan Topradio (bon: Website Media van de Vlaamse overheid)


Competenties in vraag

Hendrickx maakt zich druk omdat de administratie media werkte met tijdelijke contractuelen, waarvan hij de competenties en onafhankelijkheid in vraag stelt- zonder met echte bewijzen te komen. Hij eist dat minister Gatz zijn verantwoordelijkheid neemt en op zijn beslissing terugkomt. Maar Sven Gatz is niet onder de indruk van de dreigementen van Heyndrickx:  “Ik kom niet op mijn beslissing terug”, stelt hij kordaat. “We hebben net op deze manier gewerkt, met een onafhankelijke jury, om subjectiviteit te vermijden.”

Ook de andere grote verliezer  Clubfm, die twee aanvraagdossiers niet erkend zag worden, stapt naar de Raad van State. Een uitspraak volgt naar alle waarschijnlijk pas ten vroegste binnen een half jaar. Tegen dan zou het nieuwe frequentieplan al lang in voege moeten zijn.

De waarheid gebiedt me te zeggen dat  Top radio zich al die jaren geen jota aantrok van het brengen van lokale informatie, nog steeds de belangrijkste missie van lokale radio’s. En het opkopen van lokale zenders om zo te groeien en tot een grote keten met nationaal zendbereik te komen, was ook niet de bedoeling van de regelgever. Topradio mag niet de enige zijn die ik hier viseer want ook andere ketens bezondigden zich daaraan. Het is jammer dat de VRM nooit het lef gehad heeft op te treden tegen die wanpraktijken.
Beste Bruno,  ik kan begrijpen dat jullie volledig overtuigd waren het beste dossier te hebben voor de doelgroepenzender. Het zal pijn doen om op 31 december al uw FM zenders te moeten afzetten. Temeer omdat je de architect was van het concept van de netwerkradio’s in Vlaanderen. Je had beter op twee paarden gewed door ook een aanvraag te doen voor pakket 4 – dat je trouwens met twee vingers in de neus had binnengehaald.
In plaats van te janken en te klagen, ga uit van jullie sterktes en doe verder op DAB+ en internet. Met jullie USP (unique selling proposition) in de doelgroep jongeren lacht een veelbelovende toekomst jullie toe via de nieuwe digitale manier van radio luisteren. Als al die luisteraars die jullie online petitie tekenden mee de overstap wagen van FM naar DAB+ zullen de electro-ketens  – ik gebruik dat woord bewust nu pas voor de eerste keer in dit artikel- weldra door hun voorraad DAB ontvangers zitten.

Wees een  k(t)oploper voor DAB+ in Vlaanderen! Veel succes.

Erkenningen netwekradio: S-Radio wordt de (voorlopige) naam van de radiozender van VIER TV
Artikel in De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170921_03087118
De online petitie van Topradio

update 23/9/2017: Bram Van Hee van Topradio liet ons weten dat er intussen meer dan 55.000 deelnemers de petitie steunen. “We wachten af waar de petitie zal stranden. Tal van luisteraars plannen nog acties om ons te steunen”, aldus Bram.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “Bruno Heyndrickx van Topradio stapt naar Raad van State

  1. Beste Redactie
    een en ander wordt door onze advokaat klaargemaakt voor raad van state. Dat dossierevalutatie gekleurd werd is ondertussen vaststaand. Ik bezorg u later de detailanalyse. Wie de pen in handen gehad heeft is op dit ogenblik nog onduidelijk. Niemand weet van iets. Dit blijft niet zonder gevolgen.

Plaats een reactie