Bruzz bouwde nieuwe studio om visual radio te maken

Terwijl de meeste lokale radio’s bang afwachten hoe de teerlingen zullen vallen als straks de rest van de FM-erkenningen uitgedeeld worden, bouwde Bruzz een nieuwe radiostudio. Zo kan de Vlaamse stadsradio voor Brussel en daarbuiten inzetten op visual radio: naast geluid zijn er voortaan ook live TV-beelden vanuit de studio zowel online als op TV.

Twee jaar geleden raasde een storm door de regionale Nederlandstalige radio- en TV-zender voor Brussel. Toenmalig CEO van de Vlaams-Brusselse Media, Michel Tubbax, vond dat de radiozender FM Brussel niet levensvatbaar was voor het competitieve Nederlandstalige radiolandschap en besliste de radio-uitzendingen te stoppen. Een koude douche voor FM Brussel dat in 2000 ontstond als studentenradio maar vrij snel evolueerde tot een professionele Nederlandstalige stadsradio. “De crisis van twee jaar geleden heeft even nagezinderd, maar een jaar geleden startten we met het heropbouwen van onze zender”, zegt Koen Van Dijck, chef radio bij Bruzz, de nieuwe naam van FM Brussel. “We brachten Citynieuws – Brussels nieuws op het half uur – terug op antenne en met BRUZZ Live@AB capteerden we drie concerten vanuit de legendarische concertzaal. Dat project zetten we ook komend seizoen verder”.

koen_van_dijck_bruzz
Koen Van Dijck

Waar de medewerkers de laatste dagen het meest enthousiast over zijn, is nieuwe radiostudio. De vorige studio’s dateerden uit 2004 en waren rond DHD en Zenonmedia opgebouwd. Het waren twee identieke radiostudio’s met een gemeenschappelijke voicebooth. “De opstelling liet toe om met een technicus te werken en had ook de mogelijkheid van een presentator in een aparte ruimte – ‘achter glas’. Ideaal om radio ‘van vroeger’ te maken, maar visueel weinig interessant en een vrij uitgebreide knoppenwinkel”, motiveert Koen Van Dijck.
Dat moest beter! Door de nieuwe eengemaakte werking van de Vlaams-Brusselse Media was de oude radiostudio te ver van de redactie verwijderd en werd een nieuwe, meer visuele radiostudio gebouwd. “Die visualiteit toont zich op alle vlakken: zo kijkt de studio uit op het bekende Flageyplein en krijg je als bezoeker van Bruzz meteen een prachtige inkijk in de actie van de radio via het grote raam op onze vierde verdieping. Dit is zowel leuk voor de bezoekers als de radiomakers.”

Bruzz, uitzendend op 98.8 Mhz, heeft niet alleen een goede band met de Brusselaars maar ook met de inwoners van de Vlaamse Rand.  Dat vindt Koen Van Dijck cruciaal:  “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers in Brussel wonen en leven. De band met de stad, en dus ook met de luisteraar, is enorm belangrijk. Anders kan je niet geloofwaardig berichten over de stad. Anderzijds staren we ons er ook niet op blind. De Nederlandstalige Brusselaars gaan ook naar een concert in Het Depot, shoppen wel eens in Antwerpen en kijken ’s avonds naar Netflix terwijl ze hun Instagram updaten. Onze luisteraar leeft niet op een eiland en dat doen ook wij niet.”

Visual radio

De gloednieuwe studio werd mooi uitgewerkt en voorzien van decorelementen. De radiopresentaties worden in beeld gebracht met vier gerobotiseerde camera’s die volautomatisch werken en indien gewenst manueel kunnen gestuurd worden. Interviews en items worden visueel ondersteund door beelden te projecteren op een plasmascherm achter de DJ. “We kunnen natuurlijk live bellen met luisteraars en reporters maar nu is dat ook mogelijk via Skype. Dat maakt het voor de kijkers meteen zichtbaar. Die beelden kunnen meteen ook gebruikt worden voor online en televisie”, aldus Koen.

bruzz_logoEn of het een geslaagde remake is?  Oordeel zelf want je kan iedere ochtendshow en avondspits, respectievelijk van 7 tot 10 en van 16 tot 18 uur volgen op het TV-kanaal BRUZZ. De beste momenten worden aangeboden via de website alsook social media. “Videohouse heeft met de medewerking van TVV sound project de wensen en input van Bruzz perfect weten te vertalen in een knap geheel. We zijn trots op onze nieuwe radiostudio en willen graag alle troeven de komende maanden en jaren uitspelen”, zegt radiobaas Koen.

Axia consoles

Er werd heel veel apparatuur gerecupereerd uit de oude radiostudio. Zo blijft Bruzz verder werken met Zenonmedia voor playout en andere automatisering. De DHD mengtafel werd bedankt voor (goede) bewezen diensten en vervangen door Axia radioconsoles (Telos Alliance). “De grote radiostudio kreeg een Axia Fusion en de kleinere Back-up studio kreeg een compacte IQ8. We kozen Axia voor de zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding en het bijzonder flexibele Livewire/AES67 protocol. Livewire maakt het mogelijk om alle compatibele apparatuur en playout-computers via netwerk audio te verbinden. Ook alle GPIO’s kunnen mee verstuurd worden over dezelfde netwerkverbinding. Dure geluidskaarten en excessieve audiobekabeling  worden hierdoor overbodig en alle audiobronnen en bestemmingen kunnen virtueel gepatched, geschakeld en verdeeld worden. De layout van de mengtafels is zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief waardoor de radio DJ’s zich meteen vertrouwd voelen met de bediening”, besluit een tevreden chef radio.

Bruzz , in een nieuw kleedje, is op die manier uitstekend gewapend om de volgende negen jaar – want bij decreet erkend door de Vlaamse Overheid – verder te blijven uitzenden voor Brussel en de Vlaamse Rand. Maar ook tot in Leuven en Mechelen kan je via de krachtige 3 kW zender naar Bruzz luisteren … en voortaan ook kijken.

bron foto’s: www.bruzz.Be
Bijzondere dank aan Koen Van Dijck en Karel Feys voor de technische uitleg bij de nieuwe Bruzz studio

©Lokale Radio in Vlaanderen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s