Luisteraar Radio 2 West-Vlaanderen klaagt over slechte ontvangst

Willy Twiesselmann  uit Roeselare is een trouwe luisteraar van Radio 2. Tot eind vorig jaar kon hij via de frequentie 100.1 MHz perfect luisteren naar de grootste radio van Vlaanderen die via de krachtige 50 000 Watt zender vanuit Egem de programma’s verdeelt voor West-Vlaanderen.

“Maar sinds de verhuis van Egem naar Roeselare, stoort Radio Nostalgie de ontvangst van Radio 2 West-Vlaanderen”, vertelt Willy aan onze weblog ‘lokaleradioinvlaanderen‘. Radio Nostalgie zond vroeger uit vanop de 300-meters hoge mast in Pittem (Egem) met een vermogen van 3.000 Watt (98.2 MHz). Eind vorig jaar kreeg de commerciële omroep de toestemming om hun zender 15 kilometer te verhuizen naar Roeselare met een verhoging van het zendvermogen naar 15.000 Watt.

“Ik heb de Vlaamse Regulator voor de Media over de storing ingelicht en ze hebben een peiling uitgevoerd”, gaat Willy verder. “De technicus gaf toe dat het signaal van Nostalgie sterk doorkwam –  de zendmast van Nostalgie staat op 3 kilometer  –  maar alles lag binnen het wettelijke.”  Volgens Willy is Radio 2 West-Vlaanderen in de streek van Roeselare te zwak te ontvangen. Heeft hij een punt?

Daarom raadpleegden we het technisch verslag van de Vlaamse Regulator.  Uit de gemaakte bandscan (zie onderstaande grafiek) in  Willy’s straat (Jules Lagaelaan) lezen we af dat de veldsterkte van Nostalgie daar 85 dbµV bedraagt. Een meer dan pittig signaal, maar niet onlogisch gezien de korte afstand tussen de zendmast van Nostalgie aan de Meensesteenweg en de woonst van de klager.  Op diezelfde scan is ook de sterkte van Radio2 te zien: 50 dbµV, niet bepaald een comfortabel signaal voor een stad. En dan te weten dat Radio 2 met 50.000 Watt (rondstralend) uitzendt vanuit Egem, 15 kilometer verderop; de sterkte zou toch minstens 65 dBµV moeten zijn.

bandscan_roeselare
Grafiek: bandscan Roeselare (bron: Vlaamse Regulator voor de Media)

 

“Luister Radio2 via TV”

Een mogelijke verklaring voor de slechte ontvangst kan het gebruikte isolatiemateriaal van het appartementsgebouw zijn, slechte selectiviteit van het radiotoestel, het hoge uitzendvermogen van Nostalgie dat, ondanks de perfect wettelijk afgeregelde zender, het ontvangsttoestel van Willy negatief beïnvloedt, ….  Volstaat een scheiding van 1.9 MHz tussen Radio 2 en Nostalgie dan niet meer sinds de verhuis van Nostalgie naar Roeselare?  Niemand heeft voorlopig een oplossing. De technicus raadde aan om dan maar via de TV naar Radio 2 te luisteren.  “Ik hoop dat daar ooit eens iets wordt aan verholpen, maar veel geloof heb ik er niet in”, aldus Willy.

De heer Twiesselman gaat nu een rondvraag doen bij buren om te weten te komen of die ook met hetzelfde probleem kampen. “Indien er ook anderen soortgelijke klacht hebben, mogen ze mij daarover contacteren, samen kunnen we misschien iets in beweging brengen”, klinkt het.  Je kan Willy bereiken via willy.twiesselmann at skynet.be.

Of Willy intussen de goede raad van de technicus van de Vlaamse Regulator – via TV naar Radio 2 luisteren – opvolgt, weet ik jullie na mijn volgend gesprek te vertellen. Niet alleen West-Vlaanderen maar elke provinciale zender van Radio 2 is perfect digitaal te ontvangen via de Proximus decoder vanaf radiokanaal 801 en volgende.

Tot slot een bedenking bij de ‘slechte’ ontvangst van Radio 2. Hoeveel lokale radio’s sukkelen niet met dit probleem? Op een goeie 4 à 5 kilometer van de zendmast zakt de veldsterkte van laagvermogen zenders als een pudding in elkaar en zien we waarden tussen 50 en 60 dbµV, wat misschien wel kan volstaan voor een landelijke omgeving, maar wat te weinig is in een stad zeker met hoogbouw. Oplossing: antennes hoger plaatsen in de mast (met risico dat je vermogen moet minderen), mast verhuizen naar een betere locatie, (in het geniep) een kleine steunzender op  dezelfde frequentie – synchroon- laten meedraaien, ….  Of misschien FM toch verlaten en heil zoeken in DAB+ of nieuwere technologieën via 5G?

©Lokale Radio in Vlaanderen

Bron foto antennemast Egem:  http://theantennasite.com

3 gedachtes over “Luisteraar Radio 2 West-Vlaanderen klaagt over slechte ontvangst

  1. Als je in de nabijheid van een radiozendmast woont en of je woont in een dicht bebouwde omgeving, gelijkvloers of je hebt een minder gevoelig radiotoestel of tuner… dan kan je zulke problemen hebben.
    Ook hier in Mechelen-zuid heb ik weinig ontvangstkwaliteit van Radio 2 Antwerpen (vanuit Schoten). Na contact met de klantendienst van de VRT is het probleem opgelost. Ik stem af op DAB (donderdag) of via wi-fi (streaming), zodat ik ‘Ochtendpost’ kan volgen.

    Tenslotte: het is een waarheid als een koe dat een lokale radio (100 watt uitzendvermogen) veel meer last van storingen heeft in een stedelijke omgeving.

  2. Vele lokale radio’s moeten het met veel minder doen, en ondanks de 15 kw ontvang ik Nostalgie amper in Tielt , dus 16 km verder, zou eens moeten meten maar weet niet of ik aan 35µVm zal komen, als evenementen radio hebben we enkele straten verder maar een dergelijk signaal meer….mss moet de klager eens voorzien in een deftig radiotoestel met deftige filters en goede kanaalscheiding en evt een externe antenne….

Plaats een reactie