Persartikels met lokale radio in de hoofdrol

Lokale radio’s en de pers: in deze tijden van erkenningen en vergunningen duiken er regelmatig reportages en artikels op over de lokale radio’s, ook op de regionale pagina’s van de grote kranten. Hieronder plaatsten we de meeste opmerkelijke krantenartikels.

Periode: Mei-December 2018


9/12/2018: Radio Park uit Brasschaat (hln.be)

Park FM wil in glazen radiostudio 10.000 euro ophalen voor dierenwelzijn

Live radio in het handelscentrum moet koopzondagen opluisteren

Radio PArk_2018
Benoit De Freine Marcel Peeters van het VOC doneert vijftig euro aan het project van radiomakers Michael Ooye, Larisa De Vries en Vince ‘t Jolle.
Het Glazen Radiohuis van Brasschaat is een feit. Zaterdagmiddag heeft waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA) het startschot gegeven in de pop-up studio van Radio Park FM. Twee weken lang zal er vanuit het gemeentecentrum live radio gemaakt worden ten voordele van dierenwelzijn.

Het is de eerste keer dat de lokale radio Park FM een eindejaarsstunt zoals deze organiseert. “Het gemeentebestuur stelde ons de vraag of we de koopzondagen in december wat zouden kunnen opluisteren met muziek”, zeggen Vince ’t Jolle en Michael Ooye van Radio Park FM. “Live radio maken voor het goede doel vanuit een glazen huis in het centrum werd al snel het resultaat van een eerste brainstorm. Via sociale media hebben we de inwoners gevraagd voor welk goed doel we ons moesten inzetten. Meer dan de helft stemde voor dierenwelzijn. Onze opbrengst gaat dan ook integraal naar drie lokale goede doelen die zich daarmee bezig houden.

Een van die goede doelen is het vogelopvangcentrum (VOC) Brasschaat-Kapellen, dat vogels en andere dieren uit de ruime regio Antwerpen opvangt. “Dertien jaar geleden heb ik het VOC opgericht met één vrijwilliger en een gekwetste bosuil als eerste patiënt”, weet Marcel Peeters (72), havenarbeider op rust. “Ondertussen werken er 77 vrijwilligers bij het VOC en dit jaar alleen al konden we ongeveer 5.700 dieren helpen. Dat gaat voornamelijk om verkeersslachtoffers zoals eenden, ganzen en reeën, en om tamme konijnen die gedumpt worden door hun baasjes. Wij werken samen met de hulpdiensten en de haven van Antwerpen en zijn 24 op 7 beschikbaar voor interventies.”

Stinkdier

“We komen ook dikwijls in contact met exotische dieren”, gaat Marcel verder. “Zoals vogelspinnen of slangen die via de haven Antwerpen binnenkomen of dieren die het resultaat zijn van illegale kweek, zoals een Savannahkat die momenteel bij ons verblijft. Wij volgen cursussen om te weten hoe we met elke diersoort moeten omgaan. Eén keer was ik minder goed voorbereid. Toen probeerde ik zonder bescherming een stinkdier te vangen dat met een lading vanuit het Amerikaanse Philadelphia was meegereisd. Ik heb mijn brandende ogen een kwartier lang mogen uitwassen nadat hij zijn vloeistof in mijn ogen had gespoten”, lacht Marcel.

Marcel doneerde zelf ook 50 euro aan Het Glazen Huis Voor Een Beestig Goed Doel en vroeg het toepasselijke themalief van Baloe De Beer aan van Jungle Boek. De opbrengst gaat naast het VOC ook naar Poezenasiel Cadet en Huisdieren Opvangcentrum (HOP) Brasschaat. De organisatie wil tot tienduizend euro ophalen via sponsoring en vrije giften. Luisteraars mogen ook liedjes aanvragen voor 2 euro per nummer. Wie aankopen doet bij lokale handelaars, krijgt een gratis lotje om een lied aan te vragen.

bron:https://www.hln.be/regio/brasschaat/park-fm-wil-in-glazen-radiostudio-10-000-euro-ophalen-voor-dierenwelzijn~a83cb6b6/

3/12/2018 Radio Barbier uit Kruibeke (hln.be)

Radio Barbier en Repmond Rock gaan terug de ether in

barbier

Radio Barbier en Repmond Rock gaan in 2019 opnieuw samenwerken en een tijdelijk radiostation opzetten. Omdat het oude gemeentehuis van Rupelmonde intussen is afgebroken zal wel nog een alternatief gezocht moeten worden voor de tijdelijke studio.

Dit jaar werd de 25ste editie van het muziekfestival Repmond Rock extra opgevrolijkt door de aanwezigheid van Repmond Rock Radio, een tijdelijk lokaal radiostation dat van 10 tot 23 juni 2018 te beluisteren was via het internet en op FM in de streek van Groot-Kruibeke. “Het radiostation bleek een uitstekende motor voor het festival te zijn, want op enkele plaatsen na was Repmond Rock geheel uitverkocht”, zegt Marc Van de Velde van Radio Barbier. Inhoudelijk werd voor de programma’s beroep gedaan op de medewerkers van Radio Barbier. Dit lokale radiostation uit Kruibeke was al sinds 1986 uit de ether, maar gaf nu gestalte aan Repmond Rock Radio, met succes.

Ook in 2019 gaan Radio Barbier en Repmond Rock samenwerken om een tijdelijk radiostation tot in de woonkamers van de Kruibekenaars te brengen. “Omdat het gemeentehuis van Rupelmonde werd afgebroken en het gemeenschapscentrum nog niet klaar zal zijn, wordt nog uitgekeken naar een andere locatie om van 6 tot 20 juni 2019 de radiostudio in te richten”, vervolgt Van de Velde. “Ook nu zullen de medewerkers van Radio Barbier weer worden ingeschakeld om de inhoud van de radioprogramma’s te verzorgen.”

Om de Kruibekenaar alvast warm te maken voor het nieuwe radioproject zal de ploeg van Radio Barbier aanwezig zijn op de kerstmarkten van Bazel op 9 december en Rupelmonde op zondag 16 december. Met sfeervolle muziek in de stand zal de bezoeker worden uitgenodigd om zijn e-mailadres achter te laten en een enquête met enkele korte vragen te beantwoorden. Als beloning krijgt hij dan een nuttig kerstgeschenkje.

bron: https://www.hln.be/regio/kruibeke/radio-barbier-en-repmond-rock-gaan-terug-de-ether-in~a61295f7/

27/11/2018 

Vijf radiozenders dienen klacht in: “Alle niet-openbare radio’s zijn nu piraatzenders”

Vijf radiozenders hebben vandaag een klacht ingediend bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om onmiddellijk op te treden tegen de “illegale uitzendingen” op de FM-band van alle private nationale, lokale radio’s en de netwerkradio’s. Ze hebben het onder meer gemunt tegen Q-Music, Joe en NRJ. Volgens de klagers zenden alle niet-openbare radio’s “illegaal” uit.

De vijf – Club FM, Hit FM, Family Radio, Radio FG en Antwerpen FM – hebben het gemunt op het frequentieplan en nieuw mediadecreet van Vlaams minister van Media Sven Gatz. “Door het nieuwe mediadecreet van minister Gatz mogen wij enkel nog digitaal uitzenden”, zegt Dave Verdonck van Radio FG, vroeger een lokale radio en nu een zender die enkel nog digitaal uitzendt vanuit het Centraal Station in Antwerpen.

Het is niet de eerste keer dat misnoegde radio’s ten strijde trekken tegen het frequentieplan van de Vlaamse regering. Die keurde in 2017 de hervorming van het radiolandschap goed. Daarin werd plaats gemaakt voor vier commerciële netwerkradio’s. Voor de lokale radio’s werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen.

Acht nieuwe frequenties voor lokale radiozenders

Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. De Raad oordeelde dat de regering een fout maakte door bepaalde radiofrequenties in te houden zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.

In november 2018 maakte de Vlaamse regering acht nieuwe radiofrequenties beschikbaar. In het herstelbesluit worden acht bruikbare frequenties voor lokale radiozenders toegevoegd aan het frequentieplan.

Alle niet-openbare radio’s illegaal

De vernietiging van het frequentieplan heeft volgens de vijf zenders, die vandaag een persbericht de wereld instuurden, “een verregaande invloed op het huidige radiolandschap”. “Als radio moet je immers zowel over een erkenning als over een zendvergunning beschikken alvorens je kan uitzenden op FM. Een zendvergunning bepaalt de technische aspecten van een radio. En deze zendvergunning is gekoppeld aan het frequentieplan. Zonder frequentieplan kan er geen zendvergunning zijn”, aldus Verdonck.

Alle niet-openbare radio’s die nu uitzenden via FM zijn piraatradio’s.

Dave Verdonck, Radio FG

Volgens Verdonck zenden alle niet-openbare radio’s als gevolg van het arrest van de Raad van State momenteel illegaal uit. Verdonck doelt daarmee op de nationale commerciële radio’s, zoals Q-Music, Joe en Nostalgie, op alle netwerken, zoals NRJ, en alle lokale radio’s, zoals Bruzz.

Totale wetteloosheid

“Door het ontbreken van een rechtmatig frequentieplan kan de VRM haar taak niet meer uitvoeren. Wat inhoudt dat in het huidige radiolandschap een vorm van totale wetteloosheid geldt”, verduidelijkt Verdonck. “Alle niet-openbare radio’s die nu uitzenden via FM zijn piraatradio’s.”

De acht nieuwe frequenties zijn sterk in vermogen verlaagd, waardoor ze commercieel niet leefbaar zijn.

Dave Verdonck, Radio FG

“In plaats van de vernietiging van het frequentieplan aan te grijpen als een kans om een degelijk en goed frequentieplan uit te werken, kiest minister Gatz voor een halfslachtige oplossing: het behoud van het huidige frequentieplan met de toevoeging van acht nieuwe frequenties. Deze acht frequenties werden door de minister en zijn kabinet sterk in vermogen verlaagd, waardoor deze commercieel niet leefbaar zijn”, aldus Verdonck.

Door deze klacht neer te leggen bij de VRM hopen de klagers naar eigen zeggen “een duidelijk en niet mis te verstaan signaal te geven aan minister Gatz en zijn kabinet om met een werkbaar en leefbaar frequentieplan te komen dat een meerwaarde biedt voor zowel de grote als de kleine spelers in het radiolandschap én voor de Vlaamse luisteraars”.

7/11/2018: Radio Pallieter uit Lier

Radio Pallieter zendt opnieuw uit via FM-band

In Lier is stadsradio Pallieter sinds enkele dagen opnieuw in de ether. Na een lange procedureslag gaf Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open VLD) onlangs een frequentie vrij. Over een week gaat Pallieter trouwens ook weer vanuit Nijlen uitzenden.

Radio Pallieter heeft een lange geschiedenis. De lokale zender werd in 1981 opgericht, maar moest in 2004 stoppen omdat de frequentie toen werd afgepakt. Veertien jaar lang lag Pallieter stil, om op 1 januari 2018 terug te keren als internetradio. Nu is Radio Pallieter dus ook weer te beluisteren via de FM-band.

“Dat geeft toch een meerwaarde”, zegt spreekbuis Jos d’Haens. “We hebben hard moeten vechten voor een nieuwe frequentie. Het bleek een lange en ingewikkelde procedure, maar eind oktober kregen we dan toch groen ligt van minister Gatz. Sinds enkele dagen zijn we weer aan het uitzenden via 106.4 FM. Over een week kan je ons ook in Nijlen ontvangen via 105.3 FM. Daarvoor wordt er heel binnenkort een nieuwe zendmast opgericht.”

Radio Pallieter zendt uit vanuit het paviljoen aan de Zimmertoren en wordt draaiende gehouden door een stuk of vijftien vrijwilligers. Verschillende van die mensen waren er ook al bij in de beginperiode.

“Voorlopig maken we nog geen eigen reportages, maar dat gaat er in de toekomst zeker van komen”, beweert Jos d’Haens. “We willen erg inzetten op plaatselijke verankering. De plaatjes die we draaien zijn in hoofdzaak ‘classics’. Onze muziek komt vooral uit de periode 1950-2000.” Luisteren via internet kan ook nog steeds via www.radiopallieter.eu

bron: https://www.hln.be/regio/lier/radio-pallieter-zendt-opnieuw-uit-via-fm-band~a928f1bd/

5/11/2018: Radio Tequila uit Deinze (hln)

Emile en Jeffrey presenteren Goal op Radio Tequila

Emile Wallays en Jeffrey Hanssens.
Anthony Statius Emile Wallays en Jeffrey Hanssens.
Lokale zender Radio Tequila 106.2 FM en 107.8 FM lanceert jong radiotalent.

Emile Wallays en Jeffrey Hanssens, twee achttienjarigen uit de streek, zijn op zondag 4 november gestart met het nieuwe sportprogramma Goal. In deze ochtendshow zal de nadruk liggen op het sportnieuws en de sportbeleving in Deinze en  omstreken.

Goal wordt gepresenteerd door Emile Wallays, een eerstejaarsstudent journalistiek die al van kindsbeen af een grote passie voor sport heeft. Een ‘microbe’ die hij overkreeg van zijn grootvader. Emile heeft daarnaast de opleiding ‘Radio’ gevolgd aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, gegeven door Brecht Vanmeirhaeghe. In deze opleiding leerde hij de kneepjes van het vak en is de passie voor de radio en het radio-maken echt gegroeid. Daarnaast is de jongeman actief in de scouts, waar hij leider is van de Welpentak, allemaal jongens van het derde tot het vijfde leerjaar. Emile zal achter de schermen worden bijgestaan door Jeffrey Hanssens, ook een eerstejaarsstudent journalistiek en al even gepassioneerd door sport.

 ‘Goal’ beluisteren kan via FM 106.1 voor de regio Deinze en op FM 107.8 voor de regio Aalter, of je kan ook gewoon luisteren via de website http://www.radiotequila.be .

bron: https://www.hln.be/regio/deinze/emile-en-jeffrey-presenteren-goal-op-radio-tequila~a096dc0f/

14/10/2018: Lokale Radio Lanaken (hbvl)

Lokale Radio Lanaken maakt speciale verkiezingsshow

lanakenLanaken – Nog tot vanavond 20.00 uur stuurt de Lokale Radio Lanaken (LRL) een verkiezingsshow live de ether in.In cafetaria Lodenaken van woonzorgcentrum Ludinaca kan je de show bijwonen. Op het programma staan interviews met bekende en minder bekende Lanakenaren en vanaf ’s namiddags reageren politici op de verkiezingsuitslag, die tijdens de uitzending op de voet wordt gevolgd.

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181014_03835103/lokale-radio-lanaken-maakt-speciale-verkiezingsshow

1/10/2018: Radio Rio uit Sint-Genesius-Rode (hln)

De eerste zender die Clouseau draaide

LEGENDARISCHE RADIO RO KEERT NOG ÉÉN KEER TERUG

Radio RO
Mozkito Presentator Eddy Van Caeneghem (rechts) in gesprek met Clouseau-oprichter Bob Savenberg.
– Radio Ro heeft afgelopen weekend de microfoons eenmalig van onder het stof gehaald tijdens de jaarmarkt van Rode. Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve wist alle protagonisten van de zender samen te brengen, van Bob Savenberg tot Pascal Braeckman.

Radio Ro, de zender die in de jaren 80 furore maakte met uiteenlopende muziek- en praatprogramma’s, is een begrip in Rode en omstreken. Een begrip dat nu eenmalig terugkeerde tijdens de jaarmarkt, waar de helden van weleer nog één keer radio maakten aan de ingang van de bibliotheek. “We wilden iets speciaals doen”, zegt Liesbet Vermaelen, verantwoordelijke van gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve. “We wilden niet alleen reclame maken, maar de mensen ook verrassen met een leuk project. Tijdens een brainstormsessie kwamen we uit bij Radio Ro, die als zender een belangrijke rol gespeeld heeft in het verenigingsleven van de jaren 80. Daarom wilden we de radiozender nog één keer in de ether gooien. We vroegen eenmalig een frequentie aan en nodigden iedereen uit voor een praatje, en om een plaat aan te vragen.”

En zo werd Radio Ro tussen 12 en 18 uur weer even realiteit. Zes uur lang passeerden bekende koppen zoals Bob Savenberg en Pascal Braeckman de revue. Marc Huylebroeck, bekend van Radio Pajottenland, praatte het geheel aan elkaar. “Ik ben zelf geboren en getogen in Rode”, vertelt Huylebroeck. “Radio Ro was hier in de jaren 80 echt wel groot. Op sommige momenten had de zender meer dan honderd medewerkers in dienst. Alle verenigingen kondigden hun evenementen aan via Radio Ro, er waren praatprogramma’s voor uiteenlopende doelgroepen,… Maar na de gloriejaren ging het stilletjes aan bergaf, zoals dat met vele regionale radiozenders het geval was. De frequentie werd uiteindelijk verkocht aan Brussel Contact, het huidige ClubFM. Het is dan ook uniek dat we nog één keer radio mogen maken in Rode, en de reacties zijn overweldigend.” Geen overdreven statement, want tijdens de uitzending kwamen er zelf telefoontjes uit Peru.

Dj's van dienst Ron Praetman en Marc Huylebroeck.

Muziekgeschiedenis

Wist u trouwens dat Radio Ro ook een rol gespeeld heeft in de Belgische muziekgeschiedenis? De zender was immers de eerste die een plaatje draaide van een lokale band die door het leven ging als… Clouseau. “Bob Savenberg, die aan de wieg van de band stond, was één van de vaste dj’s van Radio Ro”, legt Huylebroeck uit. “Zijn dj-naam was Bob Beep Clouseau, omdat hij de gelijknamige inspecteur zo goed kon imiteren. Zo heeft de band ook zijn naam gekregen, en de rest is geschiedenis. De gebroeders Wauters, die in Rode woonden, kwamen destijds met een klein hartje naar de zender om hun plaatje ‘Brandweer’ te draaien, maar we hoeven ook hier niet meer te vertellen hoe dat is

bron: https://www.hln.be/regio/sint-genesius-rode/de-eerste-zender-die-clouseau-draaide~a49a1334/

29/9 Radio Tequila uit Deinze

Met Radio Tequila ga je een warme winter tegemoet

Micro_tequila

Deinze / Nevele / Zulte / Aalter – De zomer is jammer genoeg voorbij. Radio Tequila start zijn winterprogramma op 1 oktober en dat betekent een gevoelige aanpassing van de programmatie. De lokale radio wil op die manier nog meer warmte brengen in de huiskamer of op het werk. Het zal frisser klinken en de lokale radio wil nog meer diensten aanbieden aan de luisteraar van regio Deinze en regio Aalter.

Iedere ochtend van 7 tot 8 is het heerlijk wakker worden of ontbijten met presentator Frank Van Geel. Hij vertelt jou interessante weetjes waarmee je kan uitpakken op het werk of op school.   Verjaardagen van bekende personen, feiten en gebeurtenissen dag op dag hoor je in zijn ‘Van Geel Aandeel’ en dat iedere werkdag en op zaterdagvoormiddag. Heb je iets gemist? Frank is er terug in de vooravond van 17 tot 18 u.

Voor het lokale nieuws staat jouw radio perfect afgestemd op FM 106.2 in regio Deinze of FM 107.8 in regio Aalter. Iedere dag tussen 8 en 10 hoor je alle up to date berichten uit jouw buurt in het programma van Lex Hofman.

Filip, Jo, Marc, Frank en Yves brengen jullie ontspanning tussen 10 en 16 u met schitterende muziek, waarin je ook af en toe iets uit de Franstalig, Nederlandstalige of Vlaamse muziekkast kan horen.

Tijdens de avondspits brengt Jonathan jouw veilig thuis met nog meer nieuws uit jouw regio. Wil je weten naar welk optreden je in de buurt kan gaan, luister dan naar ‘Op de Planken’ en Henny iedere werkdag van 18 tot 19 u.

Hou je van het betere rockwerk? Tequila denkt aan jou op woensdagavond, dan is er Barracuda met Chris tussen 19 en 21 u.

Op donderdagavond, eveneens tussen 19 en 21 u, nodigen Yves en Rob, bij een glaasje rode wijn, diverse interessante gasten uit de regio uit voor een gezellige babbel in de ‘Rode avond’.

Het weekend start met Hendrik Anders op vrijdagavond vanaf 19 u met disco, dance, funk en soulmuziek. De populairste platen van het moment hoor je dan weer in de Tequila 30 op zaterdag van 16 tot 18 u. Aansluitend brengt Frank Van Leeuwen de Tequila’s drive in show bij jou thuis via de radio.

Klassieker op zondag is natuurlijk Up To Date, van 10 tot 12 u, waarin Peter en Roland telkens weer heel wat gasten uit de socio-culturele wereld van het zendgebied voor de micro brengen. Nog klassieker is ‘Grasduinen in de Popgeschiedenis’, waar Jacob Van Maerlant al meer dan 36 jaar, tussen 13 u en 15 u, diep graaft in het muzikale verleden.

Luisteren naar Radio Tequila kan op FM 106.2 voor regio Deinze en op FM 107.8 voor regio Aalter, of gewoon via de website www.radiotequila.be .

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180928_03792309

18/9/2018 Radio Rivierenland Willebroek

Radio Rivierenland opnieuw in de ether

RADIO-OORLOG IN REGIO GAAT DOOR: NU IS RADIO KLEIN-BRABANT FREQUENTIE KWIJT

rivierendland

– De lokale radiozender Radio Rivierenland mag na een jaar radiostilte terug uitzenden. “Minister Sven Gatz gaf groen licht voor een heropstart, meer nog: we krijgen nu zelfs 2 FM-frequenties”, zegt een tevreden Marc Van Praet. Slachtoffer van dit laatste is Radio Klein-Brabant. “Nu trekken wij naar de Raad van State.”

Radio Rivierenland was exact één jaar aan het uitzenden toen de zender plots te horen kreeg dat minister Gatz geen erkenning meer kreeg van de Vlaamse regering. “Ons dossier was in orde, maar een bestuurswissel binnen de vzw deed bevoegd minister Gatz vreemd genoeg beslissen om ons geen nieuwe erkenning meer te geven. Wij stapten echter naar de Raad van State om dit aan te vechten en dienden ook een nieuw dossier in. Gatz wachtte niet op de uitspraak van de Raad van State, maar keurde ons nieuwe dossier goed en gaf zo groen licht voor een heropstart”, aldus Van Praet.

”We kregen zelfs nog meer méér: bovenop onze vaste stek op 104.9 FM krijgen we er een tweede frequentie bij, op 107.6 mhz. Het doel van deze zogenaamde ‘cluster’ is om een beter ontvangstbereik in de regio te realiseren. Naast onze zendmast te Willebroek, zullen we nu ook werken met een zender in Bornem. Zo kunnen we een erg ruime regio probleemloos voorzien van lokale radioprogramma’s. Onze studio staat er nog, dus we kunnen meteen weer van start gaan. We wachten nu enkel nog op de officiële zendvergunningen van de VRM (Vlaamse Regie voor de Media). We mikken op Allerheiligen om weer onze regionale programma’s uit te zenden.”

De dupe van deze beslissing van Gatz is Radio Klein-Brabant, de vorige ‘eigenaar’ van 107.6 mhz. “Vanzelfsprekend pikken wij deze beslissing van de minister niet, en stappen wij op onze beurt naar de Raad van State”, reageert voorzitter van Radio Klein-Brabant Alain Colpaert.

Nieuwe erkenningsronde

“Bij de nieuwe erkenningsronde vorig jaar hadden ook wij vanuit Radio Klein-Brabant een frequentiepakket aangevraagd, maar net als bij Radio Rivierenland werd onze aanvraag onontvankelijk verklaard. Bij de jongste erkenningsronde kregen we deze frequenties wél, Rivierenland niét. We deden de voorbije weken de nodige investeringen om Radio Klein-Brabant nieuw leven in te blazen: de aankoop van extra materiaal, drukwerk, promotie, sponsoring, … Nu krijgen we plots te horen dat we alles weer mogen afblazen, want dat onze frequenties plots weer naar Rivierenland gaan.”

“Het kàn toch niet dat een minister op zijn eentje dit soort beslissingen neemt, om de uitspraak van de Raad van State te snel af te zijn? We blijven voorlopig ook uitzenden op 107.6 mhz, tot de VRM ons officieel laat weten dat we moeten stoppen.”

bron: https://www.hln.be/regio/willebroek/radio-rivierenland-opnieuw-in-de-ether~a07db055/

30/8/2018: Radio MIG uit Geraardsbergen

MIG nu ook in Ninove en Zottegem te beluisteren

radiomig.png
Frank Eeckhout Radio MIG is nu ook in Ninove en Zottegem te beluisteren

Radio MIG uit Geraardsbergen is vanaf nu ook te beluisteren in Ninove en Zottegem. MIG kan je op verschillende frequenties beluisteren: 104.9 FM voor Geraardsbergen, in Ninove via 106.2 FM en in Zottegem via 105.2 FM. 

Al 37 jaar is MIG een vaste waarde in Geraardsbergen als lokale radio. De uitbreiding betekent dat de radiozender nu een bereik heeft van 100.000 luisteraars. “Door het heuvelachtig landschap had het noordelijk deel van Geraardsbergen moeilijkheden om MIG te ontvangen. Door de expansie van het zendgebied is dit opgelost en kan iedereen in en rond de steden zonder problemen luisteren. In de auto schakelt de radio automatisch over van de ene frequentie naar de andere”, zegt voorzitter Joachim De Leeuw.

“De overgang van lokale radio naar streekradio betekent dat zowel mensen uit Zottegem, Ninove, Geraardsbergen, Lierde en omliggende gemeenten zich thuisvoelen bij MIG. Elk uur worden nieuwtjes uit de streek gedeeld. Naast nieuwe programma’s gericht op de streek, komen er ook heel wat live-uitzendingen. MIG wil op die manier zo veel mogelijk tussen de mensen staan. De officiële start in Ninove begint al op zaterdag 1 september tijdens de jaarmarkt.”

Daar houdt het echter niet op. ”Naar aanleiding van de verkiezingen komt er een vervolg op de podcast ‘MIG op café’. Dagelijks hebben we een babbel met een politicus uit de streek in ‘MIG op stemcafé’. Dit kan je niet alleen op de radio, maar ook online beluisteren via onze website http://www.radiomig.be”, voegt programmaverantwoordelijke Jonas Vierendeels daar nog aan toe.

bron: https://www.hln.be/regio/geraardsbergen/mig-nu-ook-in-ninove-en-zottegem-te-beluisteren~a27ed54f/

24/8/2018: Apollo uit Wiekevorst (hln.be)

Radio Apollo krijgt politieke partijen over de vloer

Radio Apollo, de lokale radio uit Heist-op-den-Berg, krijgt in aanloop naar de verkiezingen de verschillende politieke partijen uit de gemeente over de vloer. “In ons programma ‘Het vragen waard’ op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur blikken we terug op de voorbije jaren en peilen we naar de toekomstplannen. Hiervoor verwachten we de lijsttrekkers van de verschillende partijen, die meteen hun favoriete muziek kiezen”, klinkt het. “Op 8 september verwachten we N-VA en Open Vld. Op 15 september is het de beurt aan ETA + en Pro Heist. Op 22 september volgen Groen en PVDA, het rijtje wordt afgesloten op 29 september met CD&V en Vlaams Belang. Luisteren kan ook via http://www.radioapollo.be.” (EDT)

bron: https://www.hln.be/regio/heist-op-den-berg/radio-apollo-krijgt-politieke-partijen-over-de-vloer~ab1be8e0/

15/8/2018: Radio Pros uit Haaltert (hln.be)

Radio PROS lanceert twee nieuwe internetradio’s

pros_763
De medewerkers van radio P.R.O.S. tijdens hun laatste dag op hun voormalige frequentie op de FM-band op 31 december.

HAALTERT Lokale radio P.R.O.S. uit Haaltert lanceert met ‘Europe Gold Radio’ en ‘100 procent BE’ twee nieuwe internetzenders.
Radio P.R.O.S. is sinds 1 januari enkel nog een internetradio, nadat er geen nieuwe erkenning kwam om op de FM-band te blijven uitzenden. De medewerkers bleven niet bij de pakken zitten en gingen internetradio’s installeren bij luisteraars en in rusthuizen in Groot-Haaltert. En nu wordt er nog een versnelling hoger geschakeld.

“Met ‘Europe Gold Radio’ brengen we vooral muziek uit de jaren 80 en 90, zoals disco en dance, maar ook de beste hedendaagse platen”, zegt voorzitter Peter Schepens. ”‘100 procent BE’ richt zich dan weer op Belgische muziek. Er zullen veel Vlaamse liedjes op te horen zijn, met daarnaast ook de beste Belgische anderstalige muziek. We willen hiermee een nog breder publiek bereiken en onze luisteraars een nog ruimere muziekkeuze aanbieden. Als ik op de radio een liedje hoor dat ik niet goed vind, dan schakel ik over op een andere zender. Bedoeling is dat onze luisteraars dan naar één van onze andere internetzenders overschakelen. Zo willen we uitgroeien tot één van de grootste internetradio’s in België. Adverteerders zullen ook meer waar voor hun geld krijgen, want hun reclameboodschappen zullen op drie zenders te horen zijn.”

Europe Gold Radio is nu al te beluisteren via http://www.europegold.eu. “Momenteel wordt er non-stop muziek gedraaid, maar later zullen er ook gesproken programma’s op te beluisteren zijn.” 100 procent BE bevindt zich nog in de opstartfase en zal vanaf 1 oktober te beluisteren zijn via http://www.100procentbe.live.

bron: https://www.hln.be/regio/haaltert/radio-pros-lanceert-twee-nieuwe-internetradio-s~a2e63c16/

15/8/2018: ZRO uit Zelzate (Nieuwsblad)

Politiek Zelzate krijgt radiotijd

Politieke_boeken
ZELZATE – In de laatste week van september wijdt radio ZRO twee uur zendtijd per dag aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Elke partij krijgt gedurende die periode dezelfde tien vragen voorgeschoteld”, klinkt het bij ZRO-stem Kevin De Decker.

Op de komende gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober komen (voorlopig) zes partijen op. In alfabetische volgorde zijn dit N-VA, PVDA, SP.A, Tezamen Zelzate, VLD-SD en Zelzate Positief. Hun respectievelijke lijsttrekkers Martin Acke, Geert Asman, Brent Meuleman, Freddy De Vilder, Frank Bruggeman en Rik Laureys worden stuk voor stuk uitgenodigd in de ZRO-studio’s.

Elke avond tussen 20 uur en 22 uur zal twee uur zendtijd uitgetrokken worden per partij. Aangezien er momenteel zes partijen zijn (iedereen die wil opkomen heeft tot 15 september tijd om zijn voordrachtsakte in te dienen, nvdr) zal het programma lopen van 24 tot en met 29 september.

“We geven iedereen evenveel ruimte om dezelfde tien vragen te beantwoorden”, zegt Kevin De Decker van radio ZRO. “De vragen werden bepaald door de luisteraars na de oproep die we deden”, verduidelijk De Decker die er nog aan toevoegt dat de volgorde van uitzending zal bepaald worden door het lot, “we streven ernaar dat alles eerlijk verloopt”.

De uitzendingen zijn te beluisteren via de FM-band op 106.2. Nadien zullen ze ook nog online te beluisteren zijn via de website van de lokale radio ZRO.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blkva_03663731


10/8/2018: nieuwe radiozender NRJ (Nieuwsblad)

NTJstart.png

 

De nieuwe hitzender NRJ is vanaf 3 september te beluisteren. In Antwerpen werden donderdag de elf presentatoren voorgesteld, zes jonge talenten werden geselecteerd na een talentenjacht.

“Voor het eerst sinds de start van Nostalgie – exact 10 jaar geleden – is er een nieuwe landelijke radiozender in Vlaanderen”, zegt Tom Klerkx, directeur van Nostalgie én NRJ. De nieuwe zender start vanaf 20 augustus met een kick-off campagne en gaat op 3 september in de ether. De uitzendstudio’s in het Mediahuis-gebouw in Antwerpen zijn nog volop in aanbouw.

NRJ Vlaanderen is voor de helft in handen van Mediahuis en voor de andere helft van De Vijver Media. Er zal een operationele samenwerking zijn met de Mediahuis-zender Nostalgie, die vanuit hetzelfde gebouw uitzendt.

De Vlaamse invulling van NRJ, de van oorsprong Franse radiozender die uitgroeide tot de grootste commerciële radio-onderneming in Europa, is volgens Klerkx volledig onafhankelijk. “We hebben licentie om de NRJ-naam te gebruiken, maar inhoudelijk vullen we alles zelf in.”

NRJ zal – naast online en digitaal – te ontvangen zijn op stadsfrequenties in heel Vlaanderen. “Daarmee bereiken we 70 procent van Vlaanderen”, zegt Kristof Demasure van De Vijver Media. Een landelijke frequentie, om overal in Vlaanderen opgepikt te kunnen worden, kon NRJ niet bemachtigen. “Maar we blijven vragende partij, mocht er in de toekomst een plaats vrijkomen.”

De zender zal volop inzetten op de laatste grote hits: 70 procent van de muziek op NRJ zal niet ouder zijn dan vijf jaar. Er zullen ook live showcases georganiseerd worden, waarbij “grote namen” uit de muziekwereld beloofd worden. De presentatoren komen uit het doelpubliek: jonge, actieve twintigers die in de stad wonen. Zes van de elf presentatoren werden geselecteerd bij een talentenjacht in juni, waar 250 mensen zich voor inschreven.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180809_03655690

8/8/2018: NRJ (Nieuwsblad)

NTJ_Mylaert.png

Kim Muylaert (28, ex-Studio Brussel) zal de ochtendspits wat draaglijker maken bij NRJ, de nieuwe stadsradio die op 3 september van start gaat. “Dit wordt zeer bevredigend.”

Op de meeste radiozenders tref je tussen zes en negen uur ’s morgens een duo aan, bij de nieuwe stadsradio NRJ zal Kim Muylaert het in haar eentje doen. “Ik en heel veel gasten die voor schwung zullen zorgen”, zegt ze. “Maar ik zal mijn best doen om voor twee te tellen. De essentie van NRJ is hitmuziek. Samen met mezelf en veel toffe mensen zou dat genoeg moeten zijn.”

Voor wie Kim Muylaert niet kent: ze belandde zes jaar geleden recht van de schoolbanken bij Studio Brussel. Ze presenteerde ’s nachts, in het weekend, overdag, geen uur was te gek. In de schoolvakanties verving ze Linde Merckpoel tijdens de ochtend. Die ervaring met het ochtendgloren kan van pas komen bij NRJ: “Ik weet hoe onmenselijk het is om zo vroeg op te staan. Het went niet en het is volstrekt tegennatuurlijk. Bovendien ben ik echt een avondmens, dat heb ik deze ­vakantie nog maar eens gemerkt: ik lag bijna nooit voor één uur in mijn bed. Gelukkig is mijn ochtend­ritueel strak, echt on point: ik eet ­cornflakes terwijl ik mijn schoenen ­aantrek.”

Kim Muylaert wil ook niet zeuren: de ochtend op de radio is een ­cadeau. “Alles is nog vers. Je kunt nieuwe muziek uit Amerika voor het eerst bij je luisteraars droppen, je kunt inspelen op dingen die ’s nachts gebeurd zijn. Op maandag gaan veel mensen tegen hun goesting naar het werk. Als ik daar met muziek verandering in kan brengen, is dat zeer bevredigend. De luisteraars van Studio Brussel zijn trouwens ook welkom.” (lacht)

“Hoe mijn afscheid bij Studio Brussel verlopen is? Toen ik vertelde dat ik voor NRJ zou gaan werken, mocht ik meteen vertrekken. Zo gaat dat altijd bij de VRT, dat wist ik op voorhand. Mijn collega’s waren wel geschrokken, maar ik ben nog een keer langsgeweest met taart en ­cava. We zijn nog vrienden. Mijn bazen? Die hebben me succes ­gewenst, maar ze waren niet blij. Dat is een goed teken, denk ik: ik zou me zorgen maken als ze bij mijn vertrek op tafel stonden te dansen.”

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180807_03653270

28/7/2018: Radio Tequila uit Deinze (hln.be)

Radio Tequila nu wereldwijd te beluisteren

LAATSTE LOKALE ZENDER HEEFT NIEUWE LIVE STUDIO EN WEBSITE

De vrijwilligers van radio Tequila in hun gloednieuwe live studio.
F(oto Anthony Statius)  De vrijwilligers van radio Tequila in hun gloednieuwe live studio.
 
Radio Tequila neemt dit weekend haar gloednieuwe live studio in gebruik. Dankzij de nieuwe website met livestream, kan je nu overal ter wereld naar de laatste lokale radio rond Deinze luisteren. “De nieuwe antenne in Aalter, de studio en de website kosten handenvol geld, maar onze vrijwilligers maken dit mogelijk”, zegt voorzitter Eddy Lefevere.

Geen wirwar van kabels meer en ook de gedateerde apparatuur uit de jaren 80 is verdwenen. De nieuwe live studio van Radio Tequila op domein De Leerze in de Bredestraat in Petegem ruikt nog naar nieuw.

”In 2003 verhuisden we van het boerderijtje naar de schuur in de Bredestraat”, zegt voorzitter Eddy Lefevere. “De studio’s en het praatcafé werden uitgebroken, ontmanteld en verhuisd. Ook bij de facelift in 2009 bleef de apparatuur behouden. Vorig jaar was het alle hens aan dek voor het behoud van onze zendvergunning en in juli waren we een van de eerste gelukkigen die nog zeker negen jaar mogen verder doen. In het licht van deze nieuwe vergunning – Radio Tequila zit nu in Deinze op 106.2 FM en in Aalter op FM 107.8 – was het tijd om onze studio’s aan te pakken. In december werd de opnamestudio al aangepakt en nu hebben we ook de live studio vernieuwd. Dj Rik van Vinkt mag zaterdag om 16 uur te studio inwijden met zijn Top 30. Ook investeerden we in een nieuwe website. Voortaan kan je via streaming overal ter wereld naar Radio Tequila luisteren.”

“Hoe we dat allemaal bekostigen? Door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers hebben we heel wat zelf kunnen doen. Ook organiseren we het hele jaar door heel wat activiteiten”, zegt Marc Vandenbroecke.

Zomer Top 100 in nieuw jasje

“Zo houden we op zondag 5 augustus al voor de vijftiende keer onze fietssneukeltocht Leerzewegels en Jan Filliersroute. Met net geen 1.000 deelnemers mochten we vorig jaar spreken van een groot succes. Dit jaar kan je weer kiezen tussen twee afstanden, 25 en 45 kilometer. Alle stopplaatsen liggen in groot-Deinze: de Koninklijke Tennisclub Deinze, Filliers, fruitbedrijf Cocquyt in Meigem, Movemint in Vinkt en DoeSelf Verbeke in Grammene. We krijgen weer steun van het Fonds Jan Filliers in de vorm van borden bij gevaarlijke oversteekplaatsen. Per deelnemer gaat er 1 euro naar het fonds. Wie fietspech heeft, krijgt hulp van Thomas Cycles uit Astene. Starten kan hier bij Tequila tussen 10 en 14 uur.” Op zondag 5 augustus zendt Tequila ook haar Zomer Top 100 uit. “We brengen een overzicht van de grootste hits uit juli en augustus van de afgelopen 50 jaar”, zegt samensteller Frank Van Geel. “We blikken ook terug op zomerse nieuwsfeiten.”

Inschrijven voor de sneukeltocht kan nog tot vrijdag 3 augustus via http://www.radiotequila.be.

bron: https://www.hln.be/regio/deinze/radio-tequila-nu-wereldwijd-te-beluisteren~a8c78d6b/

25/7/2018: Radio Star Herzel (hln.be)

Radio Star rouwt om radiolegende Johnny Vanhassche

star_johnny.jpg
(foto  Frank Eeckhout) Vrijdag nog nam Johnny deze selfie in de studio van Radio Star.

Vrijdag draaide Johnny Vanhassche nog plaatjes op Radio Star, dinsdagavond kregen de radiomakers van de Herzeelse vrije radiozender het trieste nieuws dat Johnny was overleden. “Hij trok zaterdag naar het ziekenhuis met acute buikpijn. Kort nadien belandde hij al in een coma”, treurt Els Coppens van Radio Star.

Radiopresentator Johnny Vanhassche heeft zijn roots in Sint-Truiden. De liefde deed hem in Zwalm belanden. ”Al van in het begin van de jaren ’80, bij de opkomst van de lokale radio, was Johnny actief bij heel wat lokale radio’s in Vlaanderen. Begin dit jaar kwam Johnny bij ons terecht. Tot dan was hij aan de slag bij Radio Brouwer. Maar na de herverdeling van de nieuwe radiolicenties verdween die zender uit de ether en vervoegde Johnny onze collega’s”, vertelt Els.

Johnny was een gedreven radiopresentator die door zijn jaren ervaring een enorme muziekkennis had opgebouwd. “Elke vrijdagavond maakte Johnny de rit van Zwalm naar Herzele. Meer dan een uur voor de start van zijn programma was hij present in de studio. Want hij wou voorbereid beginnen aan zijn programma tussen 20 en 22 uur. In de week stelde hij zijn playlist zorgvuldig samen. Enkele weken geleden was hij nog gastpresentator bij Geert Otte tijdens de Top 100 van de jaren ’80. Ook de komende editie van Bruisend Balegem op 15 augustus zou Johnny presenteren. Hij leefde er nu al naar toe om zijn uren live radio te maken tijdens onze live on tour”, weet Els.

“Zijn zondag was pas goed als hij een bezoek had gebracht aan onze studio. Een babbel en de sfeer opsnuiven was voor hem voldoende. Hij vroeg niet veel, was tevreden met wat hij had.” Maar zondag daagde Johnny niet op. “Hij werd zaterdag met spoed met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij klaagde over hevige buikpijn. Kort nadien belandde hij in een coma waarna zijn organen het één na één begaven. Dinsagavond werden we op de hoogte gebracht van zijn overlijden. We zullen hem missen…”, zegt Els.

Ook bij radiocollega Damien De Leeuw sloeg het nieuws in als een bom. “Je voelde aan alles dat Johnny leefde om radio te maken. Na zijn verhuis van Sint-Truiden was hij blij dat hij zijn hobby kon blijven beoefenen. Johnny had niet de minste moeite om zich aan te passen aan de format van Radio Star. Hij was dan ook gemakkelijk in de omgang en een plezier om mee te werken”, vult Damien aan.

Johnny Vanhassche was nog maar pas 64 jaar geworden. Over zijn uitvaart zijn momenteel nog geen gegevens bekend.

bron: https://www.hln.be/regio/zwalm/radio-star-rouwt-om-radiolegende-johnny-vanhassche~ace78e60/

19/6/2018: Radio Waasmunster (Nieuwsblad)

Voor Vierschaarfeesten komt er weer geluid uit lokale radio

Voor Vierschaarfeesten komt er weer geluid uit lokale radio
Rie Maes (vooraan), bezieler van Radio Waasmunster Lokaal, en collega’s. Foto: jvdv
Waasmunster  Van morgen woensdag tot en met zondag 1 juli gaat de vervlogen regionale zender ‘Radio Waasmunster Lokaal’ (RWL) opnieuw de ether in naar aanleiding van de Vierschaarfeesten.

Onder de noemer ‘RWL-Event Radio’ zullen de feestprogramma’s te beluisteren zijn via FM 97.2. “We zullen onze mobiele studio installeren op de parking in de Gentstraat waar de Vierschaarfeesten plaatsvinden.”

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180618_03568338

16/6/2018: Vier bijkomende lokale radio’s in West-Vlaanderen (focustv)

Erkenning voor vier laatste West-Vlaamse lokale radio’s

Daarmee is de grote erkenningsronde voor lokale radio’s afgerond. Bij ons gaat het om B-Easy (Brugge), B-Dance (Brugge), IJzerradio (Diksmuide, Kortemark) en Ommeland (Oostkamp). De 12 nieuw erkende radio’s kunnen een zendvergunning vragen bij de Vlaamse Regulator van de Media en eens ze die hebben mogen ze starten met uitzenden.

bron: http://www.focus-wtv.be/nieuws/erkenning-voor-vier-laatste-west-vlaamse-lokale-radios


16/6/2018: Radio Apollo Wiekevorst (hln.be)

Opnieuw geen erkenning voor Radio Apollo

Bij Radio Apollo is de teleurstelling groot. Foto Marc Aerts Bij Radio Apollo is de teleurstelling groot.

Radio Apollo krijgt opnieuw geen erkenning van Vlaanderen. Begin dit jaar greep de radiozender uit Wiekevorst al eens naast een erkenning, en kon het bijgevolg geen zendvergunning aanvragen. Bij een nieuwe oproep van Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) diende het een nieuw dossier in. Zonder resultaat.

”We zijn heel teleurgesteld. Ons dossier kreeg een score van 96,66 procent maar we moesten de duimen leggen voor Radio Neteland dat 98 procent scoorde. We waren er dus heel dicht bij”, zegt Bart Smolders, presentator en programmamaker van Radio Apollo.

De erkenningsweigering betekent niet het einde van de lokale radiozender. “Na de eerste weigering zijn we ons op internetradio gaan richten. Steeds meer luisteraars vinden via het internet de weg naar onze zender. Radio Apollo is verre van dood. De link met de gemeenschap, iets waar we heel hard op inspelen, blijft bestaan dankzij het internet én de verschillende activiteiten die we organiseren. Zo kan je de komende weken in onze studio komen supporteren voor onze Rode Duivels.”

Radio Klein-Brabant (Bornem) en Radio Pallieter (Lier) ontvingen wel een erkenning van de minister. (AVH)

bron: https://www.hln.be/regio/heist-op-den-berg/opnieuw-geen-erkenning-voor-radio-apollo~a468745c/

15/6/2018: Radio Expres Antwerpen (ATV.be)

Radio Expres krijgt opnieuw zendvergunning voor Antwerpen

Op voorstel van minister van Media Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering twaalf nieuwe lokale radio’s erkend. In Antwerpen zijn dat Radio Expres en 107FM.

Minister van Media Sven Gatz koppelde de decretaal verplichte vernieuwing van de vergunningen voor de lokale radio’s aan de creatie van een nieuw frequentieplan. Sven Gatz:

“Op die manier wil ik de lokale radio’s commercieel leefbaarder en kwalitatief sterker maken, zonder dat ze hun lokale binding verliezen. Door een herschikking en samenvoeging van flink wat frequenties in pakketten krijgen de nieuwe lokale radiostations een breder draagvlak en groter publieksbereik.”

Radio Expres was van 1982 tot 1997 een heel polaire radio, die uitzond vanuit de ‘Boerentoren’ in Antwerpen.


13/6/2018: Picasso Village uit Lochristi  (nieuwsblad.be)

Evenementenradio start in Picasso Village op 87.6 Mhz

Evenementenradio start in Picasso Village op 87.6 Mhz
UNIZO-voorzitter Kaat Baertsoen, notoir Buffalofan, had het op de Kouterfeesten ook al over onze Rode Duivels Foto: Geert Herman
De technische uitleg gaan we de lezers besparen, maar uw vertrouwde evenementenradio VROB is vanaf morgenmiddag – eigenlijk al vanaf middernacht in de proefuitzendingen – in Picasso Village te vinden op 87.6 Mhz. Een tijdelijk nieuwe frequentie dus, in plaats van de vertrouwde 97.2 Mhz waar we al mee vertrouwd waren. De uitzendingen lopen tot 15 juli, met een kleine onderbreking voor Dorpsstraat kermis, waar de lokale radio ook te gast is.

Tijdens het WK voetbal haakt VROB natuurlijk zijn wagentje aan het voetbal, met live-uitzendingen op de dagen dat er op het terrein in Dorp-Oost matchen te beleven zijn. Met als hoogtepunt die van onze Rode Duivels. Drie dagen liggen al vast, maar hopelijk komen er natuurlijk veel meer. Dan is er vanaf twee uur voor de match live-interventie vanop het terrein, en wordt ook aan de rust en na de match in Picasso Village nagekaart met – liefst – uitgelaten fans. Op de niet-voetbaldagen zendt de evenementenradio non-stopmuziek uit.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180613_03560402

1/6/2018: Radio Zuid rand uit Hove (gva.be)

Radio Zuidrand volgt  Radio Frekwent op

Radio Zuidrand volgt Radio Frekwent op

Vanaf maandag kunnen de inwoners uit de Antwerpse zuidrand op de FM-frequentie 105.1 luisteren naar Radio Zuidrand. De radiozender is de opvolger van Radio Frekwent. “We willen een ‘feelgood’-radio zijn waar plaats is voor kleine en grote activiteiten uit onze regio”, zegt Steven Mostmans.

bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20180531_03539243/radio-zuidrand-volgt-radio-frekwent-op

31/5/2018: Stereo FM uit Oud-Turnhout (hln.be)

Stereo FM vrijdag in de ether

Stefan De Wilde en Marc Jansens bij het logo van hun nieuwe zender.

Stefan De Wilde en Marc Jansens bij het logo van hun nieuwe zender.

 

De radiomakers van Stereo FM zijn er helemaal klaar voor. Vrijdag, 1 juni, gaat de nieuwe radiozender in de ether. Voorlopig zendt Stereo FM alleen uit via een antenne in Oud-Turnhout. In september komt er ook een zendmast in Arendonk bij.

Stereo FM wordt het broertje van Radio Noorderkempen en kan opgericht worden dankzij een extra frequentiepakket dat de vzw achter Radio Noorderkempen toebedeeld kreeg. Vrijdag gaat Stereo FM in de ether via 107,5 FM. “Vanaf september komt er ook een extra steunzender in Arendonk. Via 106,8 FM zullen we dan een groter bereik hebben”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde.

”Met Stereo FM hopen we tijdens de eerste week reeds 2.000 luisteraars te bereiken. In het najaar, wanneer Stereo FM meer bekendheid heeft gekregen en de steunzender in Arendonk werd aangezet, proberen we door te groeien naar 20.000 à 30.000 luisteraars.”

De nieuwe radiozender richt zich vooral op muziek uit de periode tussen 2005 en 2015, aangevuld met één oldie en één recente hit per uur. ”Op Stereo FM zal je dezelfde stemmen horen als op Radio Noorderkempen horen, want dat is een geoliede machine”, zegt Stefan De Wilde. Stereo FM is vanaf september te beluisteren in Turnhout, Oud-Turnhout, Merksplas, Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Ravels, Weelde, Poppel, Arendonk, Retie en Postel. (JVN)

bron: https://www.hln.be/regio/herentals/stereo-fm-vrijdag-in-de-ether~a5cc8b19/

16 mei 2018; Stadsradio Vlaanderen (hln.be)

RADIOPRESENTATOR FRANK DE LAET ZONDER STEMBANDEN IN DE ETHER

frankdelaat

Foto Klaas   De Scheirder Radiopresentator Frank De Laet is weer aan het werk. Een plastic buisje in zijn keel zorgt ervoor dat de opening in zijn keel niet dichtgroeit.
De Antwerpse radiopresentator Frank De Laet (58) heeft een wereldprimeur te pakken. Hij zit sinds gisteren opnieuw in de ether zonder strottenhoofd en stembanden. Na weken van logopediesessies maakte hij gisteren zijn allereerste presentatie met zijn nieuwe stem. “Wat je zegt, is belangrijker dan hoe je het zegt.”

Enkele maanden geleden werden tumoren vastgesteld op zijn stembanden en strottenhoofd. Wilde de presentator zijn kansen gaaf houden op een maximaal herstel, dan was een operatieve verwijdering de enige optie. Gisteren pikte Frank zijn grote liefde terug op: radioreportages maken voor Stadsradio Vlaanderen. “Echt tevreden over mijn stem ben ik nog lang niet. Een volwaardig radioprogramma maken is nog lang niet aan de orde. Wat me wel hoopvol stelt, is dat ik zo snel na de operatie al zo vlot kan praten”, vertelt Frank die veel meer dan gewoon terug radio wil maken ook een statement in zijn actie ziet. “Ik wil tonen aan de mediawereld dat je na zo een ziekte en ingreep echt niet afgeschreven hoeft te zijn. De klank en kleur van een stem is misschien wel belangrijk, maar wat je zegt en op welke manier je de dingen zegt is zo mogelijk veel belangrijker.”

Logopedie

Via een spraakprothese tussen de luchtpijp en de slokdarm is hij in staat zachtjes te spreken. “Door intensieve logopedie zal de klank en het volume nog verbeteren”, weet hij. Maar met wat “gefoefel” kan hij zijn stem zelf een beetje bijsturen. “Ik heb momenteel een canule in de opening van mijn keel zitten, een soort plastic buisje, dat ervoor zorgt dat de opening in mijn keel niet dicht groeit. Langs die opening adem ik ook. Wanneer er zich slijmen vormen in die canule wordt praten moeilijker. Daarom verwijder ik dat buisje tijdens interviews waardoor ik vlotter, harder en duidelijker kan praten. Maar langer dan een uurtje durf ik dat niet te doen.”

Toch zal de komende periode nog zwaar zijn. Vandaag start een intensieve chemokuur van dertig beurten. “Ik heb begrepen dat dat vooral preventief is. De artsen hebben geen uitzaaiingen gevonden maar ze willen het zekere voor het onzekere nemen. Die chemokuur zal ingrijpende gevolgen hebben op mijn stem”, weet Frank.

Het verhaal van Frank spreekt heel wat mensen aan. Uit diverse hoeken kreeg hij heel wat steunbetuigingen. “Mensen uit de sport of de politiek, tot burgemeester Bart De Wever toe. Heel belangrijk was ook de steun van de collega’s, niet enkel van stadsradio Vlaanderen, maar uit de hele sector. Regelmatig bemoedigende berichtjes uit de mediawereld hebben mij echt wel de kracht gegeven om door te zetten, onder meer van Bjorn Verhoeven, ex-Q Music en JoeFM. Aan die woorden kon ik mij echt optrekken

bron: https://www.hln.be/regio/antwerpen/-wat-je-zegt-is-belangrijker-dan-hoe~aca52cb0/

13/5/2018: Radio Victoria uit Hallen (nieuwsblad)

Stef Gits gaat opnieuw radio maken

Stef Gits gaat opnieuw radio maken
Foto: idh 
 
Halle – Hallenaar Stef Gits keert terug naar zijn oude liefde, de radio, en gaat in zijn vrije tijd opnieuw radio maken bij de Halse lokale Radio Victoria.

Stef Gits is bij het grote publiek vooral gekend als woordvoerder van Toerisme Vlaanderen en heeft er voordien al een hele mediacarrière op zitten. Zo was hij jarenlang eindredacteur en nieuwslezer bij Q Music en hij was eindredacteur bij het VTM Nieuws.

“De liefde voor de radio groeide dankzij de lokale radio’s in de regio. Ik was amper veertien jaar toen ik achter de microfoon kroop bij Mega, Radio Viva, Moetoen en Radio Contact. Maar het langst maakte ik radioprogramma’s voor Stadsradio Halle; Ik houd niets dan warme en dankbare herinneringen over aan deze periode”, aldus Stef Gits. “Het was Radio Victoria die me onlangs aanbood om terug wat radio te maken. Een paar uurtjes per week. Ik heb toegezegd want een oude liefde roest niet. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik ga gewoon wat happy music draaien”.
Bij Radio Victoria is men opgetogen over de komst van Stef Gits. Deze lokale radio staat gekend om zijn sterke lokale verankering met oog voor regionaal nieuws en aanwezigheid op evenementen in de streek.

De radiostem van Stef Gits is opnieuw te horen elke werkdag van 16uur tot 17uur op Radio Victoria op 105.2 FM of via http://www.radiovictoria.be.

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blide_03509993

4/5/2018 Wasabi en Gemini uit Kortrijk

Wasabi FM en Gemini slaan handen in elkaar

ENE ZENDER HEEFT FM-FREQUENTIE, ANDERE HEEFT STUDIO

Radio Gemini en Radio Wasabi FM zijn voortaan samen te vinden op 106.4 en 105.7 FM. Foto Deleu     Radio Gemini en Radio Wasabi FM zijn voortaan samen te vinden op 106.4 en 105.7 FM.
Radio Gemini en Radio Wasabi FM maken vanaf volgende week samen radio in groot-Kortrijk en Zwevegem. De twee zenders gaan verder onder de naam Radio Gemini.

Door het frequentieplan van minister Sven Gatz raakte de Zwevegemse zender Wasabi zijn radiofrequentie kwijt, terwijl de Kortrijkse Radio Gemini wel de frequentie had, maar niet de studio en de apparatuur om radio te maken. Daarom hebben de zenders besloten om de krachten te bundelen.

Radio Wasabi FM werd 4 jaar geleden opgestart vanuit Kuurne, door een aantal doorgewinterde radiofiguren. Danny Decock, die onder zijn pseudoniem Danny Vandyck al decennialang radio maakt, was één van hen. “De radio die we toen maakten, werd enkel via het internet uitgezonden”, legt Danny uit. Amper twee jaar later kon Wasabi FM toch een FM-frequentie bemachtigen. “We konden Happy FM overnemen, en dus ook hun FM-frequentie, en sindsdien vind je ons in onze studio in de Avelgemstraat.”
Niet haalbaar

De toekomst oogde rooskleurig voor Wasabi FM, tot het frequentieplan van Vlaams minister Sven Gatz de kaarten hevig door elkaar schudde.

”Het kwam erop neer dat we enkel nog onze FM-frequentie konden behouden, als we die in Kortrijk er ook bijnamen”, legt Decock uit. “We hebben daarover getwijfeld, maar dat bleek geen haalbare kaart voor ons. Wilden we ook in Kortrijk uitzenden, dan moesten we fors investeren in een zendmast en een geschikte zendinstallatie. We hadden een kleine 25.000 euro nodig om op te starten, en dat was er niet.”

Win-winsituatie

De FM-frequentie van Wasabi kwam in handen van radio Gemini. Die radiozender beleefde gouden tijden in de jaren 70 en 80, en was op een bepaald moment zelfs de grootste vrije radio van Vlaanderen. De laatste jaren was het echter stil bij radio Gemini, en sinds januari werd er enkel nog een aangepast programma van de Gentse zender Topradio uitgezonden. “Gemini had dus de FM-frequentie die wij misten, en de mogelijkheid om in Kortrijk uit te zenden, terwijl wij in Zwevegem over de nodige studio en toestellen om radio te maken”, zegt Decock. “Een samenwerking zou ons dus allebei vooruithelpen.”

De twee zenders gaan samen verder onder de naam Radio Gemini, omwille van de rijke geschiedenis van die merknaam. ”We gaan plaatjes draaien voor een doelpubliek van boven de 45 jaar. Het wordt voornamelijk voor commerciële muziek uit de jaren 70 en 80, maar ook hedendaagse nummers zullen niet ontbreken.” Luisteraars zullen verzoekjes kunnen doen, en dat is vrij nieuw, zegt Decock. “Tussen 19 en 21uur ’s avonds kan wie wil twee favoriete plaatjes uitkiezen, die wij afspelen.” Radio Gemini is te beluisteren via 106.4 in Kortrijk, en via 105.7 in Zwevegem.

bron: https://www.hln.be/regio/kortrijk/wasabi-fm-en-gemini-slaan-handen-in-elkaar~a0c6524d/

3/5/2018: Radio Noordzee Oostende (nieuwsblad.be)

Iedereen Beroemd te gast bij Radio Noordzee

iedereen_beroemd_radio_noordzee_resized_(1).jpg

Oostende – Het reportageprogramma Iedereen Beroemd (VRT) was deze week te gast in Oostende. Voor het ‘nieuws uit Oostende’ diende Radio Noordzee als decor terwijl Oostendenaars te zien zullen zijn in het programma.

Iedereen Beroemd brengt elke vrijdag ook lokaal nieuws uit één gemeente. Oostende is deze week aan de beurt. Een reportageploeg filmde op de Zeedijk. Er zijn ook onderwerpen over miniaturen en vlaggen.

Oostendenaars

De verschillende filmpjes over de opvallende Oostendenaars worden aan elkaar gepraat vanuit de studio van Radio Noordzee. De lokale radio startte begin dit jaar met de uitzendingen op 105 FM. “We kennen ‘Iedereen Beroemd’ en hebben meteen onze medewerking verleend aan de opnames. Ze brengen immers lokale radio met een positieve knipoog in beeld. Het was best even wennen met de cameraploeg in de studio maar de samenwerking met redacteur Fred, cameraman Marc en klankman Pascal verliep prima”, zegt voorzitter Edwin Fontaine.

De uitzending van Iedereen Beroemd is te zien op vrijdagavond omstreeks 19u30 na het Journaal op Eén (VRT). Radio Noordzee is te beluisteren op 105 FM

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blefo_03495269

<<Recentere artikels                                     Oudere artikels  >>