Familyradio dient drie klachten in tegen BNL

FamilyRadio heeft op verschillende tijdstippen drie klachten ingediend tegen BNL. Doel was de erkenning te laten intrekken maar zover kwam het niet. Eén van de klachten resulteerde wel in een boete van 1.000 euro voor de netwerkradio met Nederlandstalig en Vlaams profiel die spreekt van een ‘destructieve strategie’ van FamilyRadio.

Eerste klacht

Volgens Familyradio liet BNL na om drie frequenties van haar netwerk (Gent 96.3 FM, Brussel 105.0 FM en Meerhout 106.7 FM) te gebruiken, hoewel een onmiddellijke opstart was beloofd in het aanvraagdossier in 2017.

BNL werd begin dit jaar in gebreke gesteld, gevraagd om de toestand te regulariseren en uiterlijk op 31 maart 2020 ook uitzendingen te verzorgen op frequenties Meerhout 106.7 FM en Gent 96.3 FM.

De uitzendingen in Gent zijn al sinds februari terug opgestart, maar de BNL zender in Meerhout (bij Geel in de provincie Antwerpen) is nog steeds niet on-air. De oorzaak: problemen met de stroomvoorziening.

De regulator voor de media (VRM) stelt BNL opnieuw in gebreke en eist dat BNL op 31 oktober 2020 de uitzendingen moet verzorgen op de frequentie Meerhout 106.7 FM. BNL komt er van af zonder boete, met hulp van corona. “Het kan immers niet worden uitgesloten dat de door de overheid opgelegde coronamaatregelen inderdaad een impact hebben gehad op de ingebruikname van de betreffende frequentie en voor een bijkomende vertraging hebben gezorgd”, luidde de motivering van de VRM.

Tweede klacht

FamilyRadio beschuldigt BNL ervan nieuwe statuten aangenomen te hebben, die in het Belgisch Staatsblad zijn gepubliceerd, zonder daarvoor de decretaal vereiste goedkeuring van de Vlaamse Regering te vragen of af te wachten.

De BVBA Vrije Brugse Radio Omroep heeft op 23 maart een naamsverandering van de vennootschap laten doorgaan naar BV BNL RADIO en de aandeelhoudersstructuur en de statuten gewijzigd. Maar had dit voorafgaandelijk ter goedkeuring moeten voorleggen aan de Vlaamse Regering, is het oordeel van de VRM. De vraag tot goedkeuring werd pas na het doorvoeren van de wijzigingen en na de publicatie gevraagd aan de Vlaamse Regering.

De VRM beslist voor deze inbreuk een administratieve geldboete van 1.000 euro op te leggen.

Derde klacht

FamilyRadio had nog een derde klacht die ze op 7 mei 2020 indiende. Inhoud van deze nieuwe klacht: BNL houdt zich niet aan het ingediende aanvraagdossier op basis waarvan ze de erkenning verkreeg, waardoor er sprake is van een niet-toegelaten wijziging van het profiel.

BNL is decretaal verplicht zich te houden aan een specifieke basisvoorwaarde dat zij een aanzienlijk deel van haar aanbod uitzendt via de invulling van het Nederlandstalige en Vlaams profiel of muziekaanbod.

Na het beluisteren van de door FamilyRadio betwiste uitzendingen (27 april 2020 van 6u tot 19 uur) komt VRM tot besluit dat alles in overeenstemming is met het erkenningsdossier en de erkenningsvoorwaarden en er geen sprake is van een niet-toegelaten wijziging van het profiel.

BNL kan gewoon de uitzendingen via FM blijven verzorgen. Het plan van Familyradio om de erkenning van BNL te laten intrekken, is niet gelukt.

“Destructieve strategie”

BNL is niet opgezet met de constante stroom van klachten van FamilyRadio en spreekt van een “destructieve strategie” die FamilyRadio sinds 2017 tegen haar (VBRO/BNL) voert. BNL betwist dat FamilyRadio over een voldoende belang beschikt voor het indienen van klachten bij de VRM. Aangezien FamilyRadio slechts als derde werd gerangschikt bij de beoordeling van de kandidaatstellingsdossiers in 2017 (na Ment) heeft zij geen belang bij de eventuele intrekking van de erkenning van BNL, vinden ze bij de netwerkzender.

Is er dan niets waar FamilyRadio en BNL het wel over eens zijn? Misschien dat ze beiden de facturen te hoog vonden van de DAB+, waar ze sinds midden augustus van verbannen werden.

Hieronder kan je het verslag van de Vlaamse Regulator VRM nalezen met daarin in alle geuren en kleuren de details. Download
 

Wil je ons volgen op facebook ? https://www.facebook.com/LokaleRadioInVlaanderen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s