Radio MIG krijgt een boete van 750 euro omdat het carnavalsmuziek uitzond op één van haar frequenties

Lokale radio’s die een cluster van meer dan één frequentie hebben, moeten op alle frequenties hetzelfde programma uitzenden. Radio MIG deed dat niet en zond via één frequentie een tijdlang carnavalsmuziek uit. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) beteugeld dit verbindend initiatief met de lokale gemeenschap met 750 euro geldboete.

Op 24 februari 2020 – in pre-coronatijden toen de VRM nog uit hun kot mocht komen om lokale radio’s te controleren – en ook de daaropvolgende dagen stelde de onderzoekscel van de VRM vast dat de VZW Streekradio’s afweek van het reguliere programma-aanbod. De VZW Streekradio’s is sinds 1 december 2017 erkend als radio MIG met een cluster van drie frequenties: Geraardsbergen (104.9 MHz), Zottegem (105.2 MHz) en Ninove (106.2 MHz). Maar in de carnavalsperiode stak radio MIG een ander programma op hun frequentie 106.2 MHz in Ninove: onder de roepnaam ENKAAVEE werd carnavalsmuziek uitgezonden. De frequentie zond ook een andere PI code uit dan vermeld op de zendvergunning.

Afwijkend programma niet toegelaten

De Ninoofse frequentie van MIG werd dus gekaapt door rasechte carnavalisten. Hoe meer verbindend naar de lokale gemeenschap kan je nog zijn? Maar de VRM kon er niet mee lachen want het is volgens de onderzoekscel niet toegelaten om via één frequentie binnen éénzelfde frequentiepakket met meerdere frequenties, een afwijkend programma-aanbod uit te zenden.

Streekradio’s voerde aan dat op ieder ogenblik de roepnaam MIG actief bleef en MIG ook altijd te horen was in de station jingles. “De kerntaak van een lokale of streekradio is zorgen voor verbondenheid tussen de inwoners en deze maximaal stimuleren. Carnaval Ninove is het volksfeest bij uitstek in de stad waar jong en oud naar uitkijkt”, argumenteerde radio MIG tevergeefs.

De VRM oordeelt dat Radio MIG éénzelfde omroepprogramma dient te
verzorgen via de drie betrokken frequenties van het haar toegewezen
frequentiepakket. Enkel voor de radioreclame mag men de uitzendingen ontkoppelen. VRM geeft radio MIG een boete van 750 euro en de gouden raad om voortaan een evenementen vergunning aan te vragen voor hun carnavalsradio.

Het volledig onderzoeksrapport van de VRM kan hieronder nalezen.

Fotocredits: Radio Mig Geraardsbergen

Een gedachte over “Radio MIG krijgt een boete van 750 euro omdat het carnavalsmuziek uitzond op één van haar frequenties

  1. Vlaamse regulator is een bende schurken bij mekaar Stadsradio Vlaanderen Brussel
    op 107.9 is wel 9 km verhuisd naar Vilvoorde op de brug over het kanaal. Knalt binnen in Overijse waar Bollé ook nog het cluster samen met 105.8 heeft dat nog steeds in de lucht is. Brussel naar Vilvoorde is een verhuis van 9, 2 km alstublieft. Dat de ene al wat meer mag dan de andere is algemeen geweten. Al wat politiek gelinkt is deugt voor geen haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s