Oostendenaar brengt vanuit Engeland strijdradio voor Vlaanderen

Frank de Leeuw, die in zijn jonge jaren nog vrije radio gemaakt heeft, woont al 26 jaar in Engeland. Maar de 62-jarige Oostendenaar is zijn roots meer dan trouw gebleven. Al een zevental jaren runt hij van over de kleine plas de internetradio Radio Vlaanderen Nationaal met een grenzeloze liefde voor het Vlaamstalig repertoire.

“Buiten non-stop muziek die 24/7 te beluisteren is, maken we sinds deze week terug dagelijks een live programma tussen 14 en 16 uur en van maandag tot vrijdag een verzoekprogramma tussen 20 en 21 uur”, zegt Frank de Leeuw bezieler van Radio Vlaanderen Nationaal.  “Ik zend uit vanuit Engeland en doe de webradio helemaal alleen, al heb ik wel vriendelijke en welwillende luisteraars die me soms wat muziekbestanden doorsturen. Momenteel heb ik ruim 7.000 nummers in de muziekdatabase”.

Die muziekjes moeten dan wel een link met Vlaanderen hebben? “Uiteraard, maar het zijn niet enkel Vlaamstalige titels, er zitten ook Nederlandse, Afrikaanse en instrumentale nummers tussen. Deze laatste moeten dan wel uitgevoerd worden door Vlaamse, Nederlandse of Afrikaner artiesten”, verduidelijkt de radiomaker.

Als het maar Nederlandstalig is

Het is niet zo dat als een Vlaamse artiest in het Engels zingt, hij niet op de playlist bij Radio Vlaanderen belandt. “Wij nemen het niemand kwalijk om eens een liedje in een andere taal te zingen, wel als ze uitsluitend in een andere taal zingen, of constant politiek correcte boodschappen staan uit te dragen in hun muziek. Maar van alle anderen willen wij best hun Nederlandstalig werk op onze radio brengen.”
Zo zal je ‘The French Song’ van Lisa Del Bo horen: een prachtig lied dat ze afwisselend in drie talen zingt, waaronder het Nederlands. In de muziekcomputer staan ook nummers van Jim Reeves die in het (heel behoorlijk) Afrikaans zingt. Ook het ‘Lied van mijn land’, gezongen door een Roemeens koor, wordt gedraaid. “En, echt waar, die zingen het in mooier en beter Nederlands dan Elio di Rupo, Charles Michel en Sophie Wilmès”, merkt Frank fijntjes op.

InternetradiosmallOp de internetradio van Frank zal je artiesten horen langskomen die op de VRT netten nooit aan bod komen en zelfs uitgesloten worden, zoals Jef Elbers en De Strangers. “Bij de VRT moet je aan de juiste kant van het (politieke) spectrum staan om aan bod te komen en moet je muziek bij voorkeur van politiek correcte aard, Engels- of anderstalig zijn. Niet dat ik iets tegen muziek in andere talen heb, maar onze moedertaal is toch niet minderwaardig zeker?”, zegt de strijdvaardige radiomaker uit Engeland.

Partij-onafhankelijk

Radio Vlaanderen is radio van en voor Vlaams nationalisten en naast de muziek wil Frank ook een politieke boodschap uitdragen. “Het is inderdaad meer dan de muziek, wij willen een boodschap van strijd voor ons volk, onze taal en ons land, dus voor een onafhankelijk Vlaanderen. Wij kondigen ook activiteiten van Vlaamsgezinde aard aan zoals Het Vlaams Nationaal Zangfeest, de Ijzerwake, activiteiten van het VNJ (Vlaams Nationalistisch Jeugdverbond), lezingen en bijeenkomsten.”

Belangrijk te vermelden is dat Radio Vlaanderen Nationaal niet aanleunt bij een politieke partij en volledig onafhankelijk werkt. “Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik mijn eigen mening en overtuiging heb, maar partijen die onze zaak gunstig gezind zijn en mee voor Vlaanderen willen vechten, kunnen op onze radio terecht”, besluit Frank de Leeuw.

webradioOn-line luisteren naar de radio met een hart voor Vlaanderen, doe je via de website https://www.vlaamseradio.tk/. Wie weet hoor je dan plots een ander leuk taaltje dat enorm op het Nederlands lijkt en je doet giechelen. Want als Frank een verzoekje heeft uit Zuid-Afrika bestemd voor de mensen uit dat land, dan presenteert hij dat stukje van zijn programma gewoonweg in het Afrikaans!

Ons wens Frank en sy werknemers van die nuwe Vlaamse webradio alle sukses toe namens die nuusblog Local radio in Vlaandere.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s