Vlaamse overheid houdt een raadpleging over wij­zi­gingen aan het FM fre­quen­tie­plan

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid is vorig week een  raadpleging gestart over een aantal wijzigingen aan het FM frequentieplan voor landelijke en provinciale omroepen. Die wijzigingen komen er op vraag van de minister van Media Dalle. Onrechtstreeks kan dat plan ook gevolgen hebben voor de lokale radio.

De huidige erkenningen van de landelijke radio-omroeporganisaties Qmusic, Joe en ook Nostalgie vervallen op 31 december 2021 en dus heeft de huidige mediaminister een decreetwijziging klaar om dat allemaal in goede banen te leiden. Daarover loopt tot maandagavond 31 augustus een raadpleging. Je kan je input en bedenkingen mailen naar mediaraadplegingen@vlaanderen.be. Iedereen mag dus zijn of haar zeg doen. Niet dat met uw feedback veel rekening gehouden zal worden (tenminste dat is ons oordeel op basis van de verslagen van die raadplegingen in het verleden).

Samengevat

q musicHet voorontwerp dat door de Vlaamse Regering vorige maand goedgekeurd werd, bevat een aantal nieuwe elementen rond radio-omroepen. Zo wordt vanaf 1 januari 2023 de categorie van de regionale radio-omroeporganisaties afgeschaft en krijgen de (drie) landelijke zenders een nieuwe erkenning voor een termijn van vijf jaar, eenmalig verlengbaar met drie jaar. De bestaande erkenningen van Qmusic en Joe die afliepen in 2021 worden andermaal verlengd, met één jaar.
Bovendien wil de minister dat autoradio’s vanaf 20 december 2020 voorzien moeten zijn van een DAB+ ontvanger en dat op termijn ook andere radiotoestellen in staat moeten zijn om digitale radiosignalen te ontvangen.

Na 20 jaar terug erkenningsronde voor de landelijke zenders

Tijdens de vorige legislatuur werd door mediaminister Gatz het radiolandschap grondig hervormd: hij schafte de ketenradio’s op FM zoals Radio Maria, Familyradio… af, voerde nieuwe erkenningsregimes in voor 4 netwerkradio’s en een 120 tal lokale omroepen. Maar aan de landelijke en regionale zenders werd toen niets gewijzigd.

Sinds Qmusic en 4fm (momenteel Joe) in 2001 erkend werden als landelijke radio-omroeporganisatie en in 2003 de 5 regionale radio-omroeporganisaties werden vergund, veranderde er zo goed als niets voor hen. Al decennialang zitten zij in een zetel en mogen ze hun frequenties gebruiken zonder dat er een erkenningsronde kwam. Het enige wat de overheid deed waren enkele decreetwijzigingen  om de 5 provinciale radio’s (Radio Mango in West-Vlaanderen, Radio GO FM in Oost-Vlaanderen, Antwerpen 1 in Antwerpen, Contact Vlaams-Brabant in Vlaams-Brabant) samen te laten werken, wat in 2008 resulteerde in een de-facto derde landelijke nationale zender Nostalgie.

joeMet het nieuwe decreet worden de commerciële provinciale radio’s opgeheven en moet DPG media, wil het Qmusic en Joe behouden, na 20 jaar opnieuw een erkenningsdossier indienen.  De drie landelijke zenders krijgen een erkenning voor 5 jaar. Die vijf jaar vindt Minister Galle een redelijke termijn om investeringen terug te verdienen en is volgens zijn inschatting de periode dat FM nog een relevant audioplatform blijft. Dit betekent dat de FM-erkenningen van de nieuw erkende landelijke zenders in principe aflopen op 31/12/2027. Maar….

De FM-erkenningen voor de netwerkradio’s lopen in principe af op 4 april 2028, de laatste FM-erkenning voor de lokale radio-omroeporganisaties op 24 november 2028, later dus dan de vervaldatum van de landelijke. Om ervoor te zorgen dat de FM uitdoving gedragen wordt door alle spelers in de radiosector is het noodzakelijk dat de erkenningsduur (van landelijke, netwerkradio’s, lokale…) op elkaar afgestemd wordt. Omdat experten vandaag inschatten dat FM pas definitief kan afgeschaft worden tussen 2028 en 2030, wil de minister een extra marge voorzien.

Erkenningen lokale radio’s worden verlengd?

Daarom opteert Galle in zijn nieuw decreet voor een mogelijke verlenging van de erkenning van landelijke radio’s voor maximaal 3 jaar na de initiële erkenningstermijn van 5 jaar.  Zowel de erkenning van de netwerkradio’s als deze van de lokale radio-omroeporganisaties zou hij dan tijdelijk verlengen.  Alles zal afhangen van de snelheid waarmee de Vlaming de weg vindt naar DAB+.

Als u alles in detail wil nalezen, hierlangs voor de link naar de decreetwijziging van het departement Media waarover u dus nog tot het einde van de maand uw commentaar mag geven.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s