Minister Dalle zoomde met de lokale radiosector (DEEL 2)

Begin deze week hield minister van media Benjamin Dalle een online meeting met alle lokale radio’s van Vlaanderen. In Deel 1 stonden we stil bij de subsidie van 1.250 euro die elke lokale radio uit het coronanoodfonds ontvangt.  In dit tweede deel zoemen we in op de omschakeling van FM naar digitale radio die minister Dalle deze legislatuur wil voortzetten.

Hij moet zijn dat hij geluisterd heeft naar de argumenten die hem vorig jaar ingefluisterd werden door bepaalde belangengroepen om lokale radio’s toegang te geven tot DAB+. Want media minister Dalle stelde de sector alvast gerust: “We moeten daar oog voor hebben want er zijn geen A en B zenders”, verwijzend naar het feit dat DAB+ vandaag niet mogelijk is voor de lokale radio. “De Vlaamse overheid zet in op DAB+ maar ook op de digitalisering via internetradio in thuis en via 5G in de auto.”

Welke lokale radio’s hebben interesse in DAB+?

Allemaal goed en wel, maar DAB+ is vandaag geen evidentie: er is weinig perspectief voor de lokale radio omdat er enkel nationale dekking is. “Dat is niet wenselijk maar ook financieel niet haalbaar. Bovendien willen bepaalde lokale radio’s ook niet afhankelijk zijn van één zenderprovider om het DAB+ signaal in de ether te sturen”, sprak Dalle die bekend maakte dat zijn kabinet bezig is met een oefening op technisch en juridisch vlak. Maar dat vraagt tijd, veel tijd. De minister beloofde wel om nog deze legislatuur met een definitief plan voor DAB+ te komen. Hij stelde zich wel de vraag of DAB+ wel zo interessant zal zijn voor elke lokale radio. Om te weten wat er leeft bij de sector, zal hij daarom later dit jaar een bevraging houden welke radio’s via DAB+ willen uitzenden.

Na het DAB+ luik, ging minister Dalle over tot het aspect van streaming via apps en website. Hij vernoemde daarbij expliciet Radioplayer, een online muziekplatform van de VRT, DPG Media en Mediahuis waar je radio kan luisteren vanop alle toestellen die aangesloten zijn op het internet, zoals PC’s, smartphones en tablets. “Radioplayer is belangrijk voor lokale radio’s die voorlopig geen toegang hebben wegens te duur. Ik weet dat sommigen onder jullie twijfelen aan de meerwaarde maar dit is wel een wereldwijd initiatief.” Concrete beloften of timings werden echter niet vastgelegd.

Vragen uit de sector

Christian van Radio Valencia wilde van de minister weten hoe succesvol DAB+ in Vlaanderen is en of er cijfers bekend zijn over het aantal luisteraars via dit medium. De minister antwoordde dat het laatste onderzoek daarover dateerde van december vorig jaar en dat al 9% luistert naar DAB+.  “Dat is een grote vooruitgang, DAB+ zit duidelijk in de lift, in tegenstelling tot internetradio dat een minder spectaculaire groei liet optekenen. Ik zal trouwens vanaf december 2020 de autoconstructeurs verplichten om een DAB+ ontvanger in elke nieuwe auto te installeren”.

Zonder financiële steun, zal het geen grote vaart lopen op DAB+ wat de lokale radio’s betreft. Vince van Radio Park confronteerde de minister met het feit dat in Wallonië de gewestelijke overheid een budget van 912.000 euro voorzien heeft als ondersteuning. Maar in Vlaanderen moet men zich geen illusies maken. “Budgetair heb ik de volgende vier jaar geen ruimte om dit ook in Vlaanderen te doen”, antwoordde de minister.

logopngtransparantSebastien van Clubfm Zele opperde om het al jaren niet-gebruikte kanaal 10 bestemd voor digitale ethertelevisie beschikbaar te stellen voor lokale radio. Of een alternatief via het gebruik van buitenlandse frequenties die dan wel moeten gecoördineerd worden (zoals in Wallonië). Michel Vanderfeesten van FM Goud, vroeg de mediaminister om beter te zoeken naar DAB+ restfrequenties zoals band 8.  Minister Dalle antwoordde dat hij momenteel de mogelijkheden van mux 10 onderzoekt maar dat dit volgens hem een moeilijke oefening is: een technische, geen politieke! Deze nationale mux moet immers hervormd worden naar een regionale. Voor de volledigheid moet er wel gezegd worden dat de kanaal 10 tot 2024 in handen is van Norkring die hiervoor een officiële erkenning heeft.

Op sommige vragen bleef de minister vaag.  Zullen de lokale radio’s die nu uitzenden voor een stad of een beperkte regio, geen zware factuur van SABAM in de bus krijgen eenmaal ze een kanaal krijgen op DAB+ waarmee ze een of meerder provincies kunnen bestrijken. Auteursrechten zijn echter niet de bevoegdheid van de minister Dalle gezien dit federale materie is. Iemand vroeg via de chat ook naar de erkenningen van de landelijke FM licenties die andermaal verlengd worden. Maar daarop ging de minister niet in.

Slotboodschappen

De minister beëindigde zijn geslaagde zoom-sessie met de lokale radio’s met twee boodschappen.  “Het is zeer goed dat ik jullie vandaag allemaal via zoom kan bereiken en toespreken.  Veel moeilijker is het dat als een overheid een nationale reclamecampagne wil boeken, zelf moet aankloppen bij elk van de 130 afzonderlijke radio’s”.  Hij vroeg de 60 aanwezige lokale radio’s daarover na te denken.

Iemand die zich geroepen voelt een nationale reclameregie op te starten? Ben wel nieuwsgierig naar de toegepaste commissielonen.

En als uitsmijter maakte de minister een opening naar die radio’s die het moeilijk hebben om al hun frequenties uit de cluster on-air te houden. “Voor sommige lokale radio’s die meerdere FM frequenties in dienst hebben, wordt dat een zware financiële last. Ik ga een bevraging doen wie er afstand wil doen van één van die twee of drie frequenties”, besloot mediaminister Dalle.

Zouden er radio’s bereid zijn een minder goede frequentie of met overlappend bereik uit hun pakket af te staan? Gezien frequenties een schaars goed zijn, moeten ze dan uitgedeeld aan andere lokale radio. Of gebruikt worden om de abominabele (nationale) dekking van de netwerkradio’s op te krikken?

Zo, uw reporter gaat even de batterijen opladen, tot later. Ik wens al mijn lezers alvast een fijne en veilige vakantie.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s