Minister Dalle spreekt de lokale radiosector toe (DEEL 1)

Maandagnamiddag 20 juli richtte minister van media Benjamin Dalle zich tijdens een online meeting tot alle lokale radio’s van Vlaanderen. Iets minder dan de helft (60 radio’s)  van de lokale radiosector deed de moeite om gedurende een uur te luisteren naar de boodschappen van de minister.  “Het is een unicum dat een minister van media in gesprek gaan met 130 lokale radio’s”, stak hij van wal.
Wat volgde was een bondige uiteenzetting van de minister over de verdeling van het noodfonds en de evolutie van FM naar de digitale vormen van radioluisteren.  Hij gaf de lokale radio’s ook huiswerk mee: nadenken welke lokale radio’s echt interesse hebben in regionale DAB+ en de noodzaak van een reclameregie die als aanspreekpunt kan dienen.

Minister Dalle heeft het als bevoegd minister goed voor met de lokale radio’s – en dat is bij zijn sommige van zijn voorgangers ooit anders geweest. Hij gelooft in de meerwaarde van de lokale radio die ingebed zit in het lokale weefsel en verbondenheid weet te creëren. Tijdens het eerste deel van zijn uitleg, gaf hij een overzicht van de verdeling van de middelen van het noodfonds.

Eenmalige subsidie

Bedrijfsinformatie specialist Graydon heeft de impact van corona nagegaan op de media en die is zeer negatief. “Daarom hebben we vanuit de Vlaamse Regering een noodfonds opgericht bestemd voor de gesubsidieerde omroepen zoals de VRT en de regionale tv-omroepen”, sprak de minister. Merk op: de lokale radio’s zaten daar niet bij want ze zijn tot nader order niet gesubsidieerd.

Omdat hun reclame inkomsten (voor een groot deel) waren weggevallen tijdens de lockdown en men vreesde dat ze dreigden overkop te gaan, heeft de minister beslist de lokale radio’s toch een subsidie toe te kennen. Elke lokale radio krijgt eenmalig 1.250 euro, dat kon je hier al eerder lezen. “Het is een forfaitair bedrag waar de lokale radio geen verantwoording voor hoeft af te leggen, dit in tegenstelling tot oa. de  VRT. Jullie moeten dus geen detailleerde schadedossier voorleggen”, verduidelijkte de minister.

Via de webtoepassing KIOSK kan elke lokale radio tussen 10 en 31 augustus deze subsidie aanvragen. Enkel een verklaring op eer dat tijdens de maanden maart, april en mei voldaan werd aan de verplichtingen van het radiodecreet. Voor het einde van het jaar zal het bedrag dan gestort worden.

Vragen van de sector

Vertegenwoordigers van elke lokale radio kregen ook de mogelijk om via de chat of rechtstreeks in de zoom-sessie hun vragen te stellen aan de minister.

Star FM wilde weten waarom de jaarlijkse taks van 500 euro te betalen aan de VRM voor het gebruik van de FM frequentie niet kon geannuleerd worden. Minister Dalle antwoordde dat hij niet de budgettaire mogelijkheid heeft om deze taks af te voeren. Hij heeft wel bekomen dat de betalingstermijn werd uitgesteld tot eind september. Star FM vond het maar een vestzak-broekstak operatie voor de  overheid want die premie van 500 euro vloeit via VRM immers terug naar de overheid.

Sebastien vroeg zich af waar de 500.000 euro aan subsidie naar toegegaan was? Minister Dalle antwoorde dat die 500.000 euro het totale bedrag was voor lokale radio EN een aantal (kleinere) mediaspelers.  Zoals het fonds Pascal Decroos dat een extra impuls krijgt van de minister voor onderzoek alsook Media.21 (koepel van digitale media zoals Apache, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO.be, Newsmonkey, ) waar de freelance journalisten ondersteund worden met een compensatiepremie van 3.000 euro.

netelandMartin van Omroep Neteland gaf aan dat lokale radio’s ook bij de lokale overheid kunnen aankloppen voor subsidies. Minister Dalle bevestigde dat de gemeenten 87 miljoen subsidies ontvingen van Vlaanderen en dat de lokale radio’s zeker eens moeten polsen bij hun gemeentebestuur.

Sebastien stelde de minister de vraag of er ook iets voorzien was voor de ‘digital only’ radio’s die enkel via DAB+ uitzenden zoals ROXX, Yesterdayland of Radio Maria. De minister antwoordde dat als objectief criteria FM genomen was zodat de DAB+ only stations  geen subsidie zullen ontvangen.

Digitale luik

In deel 2 zoemen we in op het digitale luik en de takeaways die de minister voor de lokale radio’s in petto had. Hij vroeg de sector eens na te denken over een reclameregie zodat de overheid niet zelf moet aankloppen bij de 130 individuele lokale radio’s bij een eventuele nationale reclamecampagne. En of er radio’s zijn die door de zware kostenstructuur af willen van een of meerdere frequenties uit hun cluster van twee of drie. De minister wil zich ook een beeld kunnen vormen van de lokale radio’s die echt interesse hebben in regionale DAB+.

Tot morgen voor deel 2.

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s