Mediaminister Dalle kan niet optreden tegen ongebruikte frequentie van Joe in Voeren

Een lacune in de wetgeving zorgt ervoor dat de Regulator voor de Media (VRM) niet kan optreden tegen Joe die al jaren de steunzender in Voeren niet gebruikt.  In tegenstelling tot lokale radio’s die hun zendvergunning verliezen indien ze niet uitzenden, is er blijkbaar op het vlak van de landelijke radio-omroepen geen soortgelijke juridische verplichting.

Tijdens de vergadering van de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van donderdag 18 juni 2020 kaartte Filip Brusselmans (Vlaams Belang) het feit aan dat Joe al jaren geen gebruik maakt van haar frequentie 97.4 MHz in Voeren. Een paar jaar geleden schreef ik hier op mijn nieuwsblog reeds een artikel over (link). Omroep Voeren wilde als lokale radio in Voeren uitzenden op de ongebruikte FM-frequentie van Joe. Maar de vorige minister van Media, Sven Gatz, zag dat niet zitten. Zou de huidige mediaminister Benjamin Dalle er anders over denken?

dalleFilip Brusselmans wilde van de minister van media Dalle (foto links) weten waarom de VRM – zoals ze dat wel doet bij lokale radio’s – nagelaten heeft om ambtshalve vast te stellen en desgevallend te sanctioneren dat deze Voerense frequentie inactief is, al 15 jaar lang. De Minister van Media antwoordde dat Joe wel degelijk een zendvergunning op zak heeft voor de 97.4 MHz in Voeren voor een zender van 100 Watt.  De exacte reden waarom deze frequentie niet gebruikt wordt is bij de VRM niet bekend. Mogelijkerwijze wordt het theoretisch verzorgingsgebied Voeren bediend door de uitzendingen via de frequentie 103.4 MHz te Genk (met een maximaal effectief uitgestraald vermogen van 20 kilowatt)  en/of via de frequentie 89.1 MHz te Tongeren (met een maximaal effectief uitgestraald vermogen van 2512 watt).

Twee maten en twee gewichten

Nochtans is de regelgeving heel duidelijk: Artikel 134, tweede lid van het Mediadecreet bepaalt onder meer: “Als de landelijke, regionale, netwerk- of lokale radio-omroeporganisatie één jaar na de datum van ingang van de erkenning nog niet uitzendt, kan de erkenning door de Vlaamse Regulator voor de Media ambtshalve worden ingetrokken”.  Op basis van de toepassing hiervan heeft de VRM in het verleden reeds een aantal procedures gevoerd tegen lokale radio’s die geen gebruik maakten van de toegewezen zendmogelijkheden, doordat er op één of meerdere frequenties niet werd uitgezonden.

Waarom treedt de VRM dan niet op tegen het landelijke Joe?

Simpel: Voor de landelijke radio-omroeporganisaties is er geen verplichting vastgelegd om elke frequentiecapaciteit of elke frequentie uit het toegewezen pakket te gebruiken.  “De VRM kan zich dan ook niet op eenzelfde wettelijke of reglementaire grond baseren bij de beoordeling van het niet-gebruik van één of meerdere frequenties door de verschillende categorieën van particuliere radio-omroeporganisaties”, deelde minister Dalle mee tijdens de commissievergadering. Twee maten en twee gewichten als u het ons vraagt.

“Ik plan geen initiatieven”

Of de minister dan zelf in plaats van de VRM kan optreden tegen Joe?  Ook niet mogelijk want de VRM werkt onafhankelijk als toezichthouder op de regelgeving.  “Het komt de Vlaamse Regering en mezelf niet toe om de VRM instructies te geven over welke inbreuken op het Mediadecreet de VRM moet onderzoeken. Ik plan dan ook geen initiatieven ter zake”, antwoordde Dalle.

Een andere lid van de mediacommissie Wilfried Vandaele (N-VA) vond het jammer dat bepaalde frequenties niet gebruikt worden en opperde om de lacune in de regelgeving dat optreden tegen landelijke omroepen niet kan, te veranderen. Ook Katia Segers (sp.a) wilde laten bekijken hoe men alle frequenties kunnen gebruiken.
De minister voegde er nog aan toe dat  indien er toch gebruik van die frequentie zou worden gemaakt, dat natuurlijk door Joe zou gebeuren. Het is niet dat er extra ruimte beschikbaar zou worden voor vb. een lokale radio. Hij beloofde wel om te peilen naar de decretale toestand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s