Musica FM is de nieuwe regiozender voor Kortrijk en Menen.

Bij de eerste oproep in 2017 viel de VZW Twinmedia nog uit de boot voor een erkenning, maar bij de tweede oproep een jaar later haalde de VZW Twinmedia alsnog een  frequentiepakket voor Kortrijk en Menen binnen.  Sinds kort – twee jaar na hun erkenning – kunnen alle Kortrijkzanen naar Musica FM luisteren.

“Musica FM is een project dat al enkele jaren online bestond, maar met onze erkenning kregen we eindelijk de kans om via FM te gaan uitzenden”, zegt voorzitter Tim Decouttere uit Kortrijk. “De opstart zou snel gebeuren, echter werkten tal van onvoorziene omstandigheden onze opstart tegen.”

Dankzij een samenwerking met de vrienden van Radio I.R.O. uit Izegem kon de droom van Tom toch doorgaan. Onder de vlag ‘The Music Is Yours’ worden programmatie, techniek en commerciële werking gedeeld en zal Musica FM binnenkort naar de luisteraar toe komen. Live uitzendingen op verplaatsing, om de nieuwe zender te promoten, staan bovenaan de planning zodra de COVID-19 maatregelen worden afgebouwd.

Onder de motorkap

Musica FM is in de ether via steunzenders van het merk BW Broadcast: de zender voor Menen staat in Wevelgem (107.1 MHz) en is sinds eind vorig jaar in de lucht, deze voor Kortrijk (105.3 MHz) zendt uit sinds 3 mei 2020. De automatisering is een volledig zelf geschreven pakket, waar drie jaar aan gewerkt werd. Ook de software voor de RDS aansturing werd zelf geschreven. De verbinding tussen de zenders gebeurt via een mesh WiFi netwerk. Dit netwerk zal ook ingezet worden bij de live verslaggeving van o.a. rally-wedstrijden.

Voor de audioprocessing maakt Musica FM gebruik van een Ariane leveler met Optimod 6300 audioprocessor. “Het klankje op FM mag er wel wezen en dat zonder tussenkomst van externe partijen of geleende pre-sets van andere stations”, zegt een fiere Tom. Alle audio in de studio wordt over een Dante netwerk gestuurd, het mengpaneel is een Studer digitale tafel.

Regionale informatie

“Momenteel kiezen we nog voor een rustige opstart, maar wel met een volwaardige programmatie. Op vandaag wordt het project technisch verder uitgebouwd en geoptimaliseerd.”  Musica FM zal weldra starten met het uitzenden van regionale informatie en het ondersteunen van regionale muzikale initiatieven.

Tom vraagt ons nog volgende oproep te doen: Ben je een muziekband uit Kortrijk of ruime omgeving of schrijf je zelf nummers? “Stuur uw demo’s naar info@musicafm.be. Na evaluatie door onze muziekredactie, brengen we uw muziek heel graag op de radio.”

De website van Musica FM met webplayer vind je op https://musicafm.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s