De Sectorraad Media adviseert positief bij de twee bijkomende frequenties

De SARC (Strategische adviesraad voor Cultuur en Media) geeft een positief advies over het toevoegen van twee frequenties aan het frequentieplan van 2017. Het ging om de frequenties Poperinge 104.5 (pakket 1: NRJ) en Brussel 102.8 (pakket 3: Topradio).  Echt nieuw waren die twee niet, want in de eerste versie van het frequentieplan kwamen ze al voor. Wegens een dispuut met Wallonië, of meer correct: het  samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschap, verdwenen ze evenwel uit het definitieve plan.

De Sectorraad Media heeft eind april (al) advies uitgebracht bij deze wijziging van frequentiebesluit. En de rechtsdeskundigen adviseren … positief bij deze bijkomende frequenties. “Dit is een goede zaak want de dekking van deze pakketten breidt uit met een mogelijk positieve impact op het luisterbereik en bijhorende aantrekkingskracht voor adverteerders”, luidt het bij de SARC. Als ook de Raad van State geen graten ziet in het besluit voor deze frequenties, dan kunnen de twee netwerkradio’s straks een extra 1000 Watt-zender in de ether brengen.

Is dat nieuws, hoor ik u vragen, want iedereen ging daar toch vanuit? Klopt. Maar er loopt nog tot 13 mei middernacht een raadpleging over die twee extra frequenties. De Vlaamse Overheid heeft dus niet uw en mijn feedback afgewacht om al advies te vragen aan de SARC. Ik denk dat we weten wat er met die eventuele feedback van de vox populi gaat gebeuren.

Toch heeft SARC enkele interessante opmerkingen geformuleerd.

sarcZo vraagt de SARC een tijdige evaluatie van de gehele procedure van het opstellen van het frequentieplan en het toekennen van frequenties. Hoewel de erkenningen van de frequenties worden toegekend voor een periode van negen jaar meent de sectorraad dat de Regering het aflopen van deze erkenningen niet moet afwachten om dergelijke analyse uit te voeren.
Benieuwd of de minister van Media hier oren naar heeft. De ervaring uit het verleden leert dat erkenningen steeds verlengd worden omdat men niet op tijd begint aan het opstellen van een nieuw plan. Benieuwd of de (procedure tot) erkenning van de frequenties van Qmusic, Joe en Nostalgie op tijd gaan klaar zijn, of zouden de frequenties andermaal met een aantal jaren verlengd worden?

Vraag tot monitoring

Flashback naar eind 2016: Toenmalig minister van Media, Sven Gatz, doet de basis van zijn nieuwe frequentieplan uit de doeken. Hij wil een divers en kwalitatief hoogstaand aanbod bewerkstelligen, een economisch duurzaam landschap creëren voor de radio’s en een toekomstgericht frequentiebeleid voeren.
De Sectorraad wijst de Overheid nu op recente indicaties dat bijvoorbeeld de rendabiliteit van sommige netwerkradio’s niet volgens de verwachtingen is en dat er, mede hierdoor, al wijzigingen van structuren en inhoudelijke concepten worden doorgevoerd.  Ze zullen ons artikel over de overname van VBRO door BNL ook gelezen hebben (link) .

De Sectorraad herhaalt daarom zijn vraag om te monitoren of het frequentieplan daadwerkelijk geleid heeft tot een opwaardering van lokale en netwerkradio, zoals de bedoeling was van Gatz’ conceptnota ‘Naar een duurzaam en toekomstgericht radiolandschap’ uit 2016. Ik vrees dat u het antwoord op deze vraag al kent.

Link: Besluit twee bijkomende frequenites
©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “De Sectorraad Media adviseert positief bij de twee bijkomende frequenties

  1. Liever een plan over het gedeeltelijk uitzetten van de FM. Stel je voor, toen bijna alles uit was (een paar jaar geleden), kon ik aan de Franse grens toch mooi NPS Radio 1 nemen op 104.4, ook in de auto, en nu?? Geef ons vijf jaar de illusie dat FM goed was, voor ze het uitzetten, haha! En Kompas was ook goed, tegen Ieper en Poperinge, maar met die dreumessen in Ieper … Pure energieverspiliing kun je het noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s