VBRO wordt BNL radio en krijgt een nieuw bestuur

De Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO), erkend als netwerkradio (pakket 2), brengt sinds begin 2018 Vlaamstalige en Hollandse muziek via 17 FM frequenties in de grootste steden van Vlaanderen. Daarnaast is de omroep ook op DAB+ en via internet te beluisteren.  De volgende weken staan echter grote veranderingen op het programma. Voorlopig is het nog gissen hoe het on-air zal gaan klinken maar juridisch gaf de organisatie toch al enkele zaken prijs.

Gezien de federale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nog steeds van kracht zijn, en onze redacteur nog steeds zijn moto niet van stal mag halen, bleef hij in zijn kot en deed zich tegoed aan openbare publicaties van de federale overheidsdienst justitie (staatsblad) en de nationale bank van België.

Nieuwe naam BNL

Op donderdag 19 maart 2020 riepen de huidige aandeelhouders van VBRO bvba een buitengewone algemene vergadering samen om de statuten te wijzigen.  Frederik Thomas en Olivia Cornilly, beide reeds lang statutaire bestuurders van de VBRO, beslisten een naamswijziging door te voeren. De Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO) zou BNL Radio, afgekort BNL, gaan heten.
De domeinnaam bnlradio.be werd eind februari al geregistreerd door het Hasseltse communicatiebedrijf  pure-communication dat oa. Joe en Qmusic tot haar klanten kan rekenen. Het bedrijft creëert onder andere logo’s en zorgt voor de ontwikkeling van websites en apps.
VBRO deed begin maart ook een aanvraag bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) om het merk ‘BNL’ te registeren.

Nieuw bestuur

hugo foets (2)In diezelfde vergadering werden de twee statutaire zaakvoerders van VBRO ontslagen uit hun functie en werd een nieuwe niet-statutaire bestuurder benoemd. Voortaan zou er nog maar één bestuurder zijn bij BNL radio, nl. de Besloten Vennootschap ‘A box of ideas’, gevestigd in de Potterierei 66 te Brugge. Vaste vertegenwoordiger in die vennootschap is – sinds vorige maand –  Hugo Foets (55, foto rechts) die in Vlaanderen bekend werd als manager van een ganse rist Vlaamse artiesten. Foets was tot aan het faillissement in 2015, jarenlang zaakvoerder van artiestenbureau King Entertainment uit Diest, dat grote namen in portefeuille had zoals Clouseau, Natalia, 2FAbiola, Frans Bauer en Sam Gooris. In 2017 startte Foets met de organisatie van Yesterday land in Bobbejaanland.  Nuttig om te weten: Yesterdayland radio vervangt sinds kort VBRO evergreen op DAB+.

 
Financiële toestand

Op de resultatenrekening van eind 2018 – de laatste officiële publicatie  –  zien we dat VBRO bvba in dat jaar een brutomarge van 20.000 euro overhield, maar na aftrek van bezoldigingen, sociale lasten en afschrijvingen werd dat een verlies van 61.000 euro. Dat was wel een verbetering van de toestand eind 2017 (opstart van het netwerk) toen het verlies nog 142.000 euro bedroeg.  Maar in zijn totaliteit keek VBRO aan tegen een  opgebouwd verlies van meer dan 1 miljoen euro.  Deze ongezonde financiële toestand deed zich al voor voor de start van VBRO als netwerkradio. Maar de financiële toestand was geen criterium om een erkenning in de wacht te slepen, de projectie van de balans voor de volgende twee jaar was dat wel.

Bij het ontwerp van de jaarrekening per 31 december 2018 stelde de zaakvoerder vast dat ten gevolge van de geleden verliezen het netto-actief minder bedroeg dan één vierde van het maatschappelijk kapitaal, dus werd de alarmbelprocedure ingesteld. We vermoeden dat dit een aanleiding kan geweest zijn om de vennootschap VBRO over te laten aan een nieuwe investeerder.

Ook de andere vennootschap VBRO media, bvba werd omgevormd met de nieuwe bestuurder A box of ideas en kreeg een nieuwe naam: TTP MEDIA. De nieuwe eigenaar krijgt op die manier de volledige controle over VBRO bvba en VBRO media bvba.

Even samenvatten

Mocht het te technisch geworden zijn, even samenvatten: VBRO wordt na twee jaar netwerkradio binnen een paar weken BNL radio en krijgt een nieuw bestuur. Of VBRO deze beide wijzigingen al kenbaar gemaakt heeft aan de administratie Media van de Vlaamse Overheid en of deze hiermee akkoord ging, is ons niet geweten.  Afwachten hoe de VBRO metamorfose zal klinken op de radio en hoeveel van het origineel Nederlandstalige DNA er nog zal overblijven bij BNL. We zullen het horen na Pasen.

©Lokale Radio in Vlaanderen
NB: dit artikel verscheen nadien ook op radiovisie.Be (wij fier natuurlijk!)

8 gedachtes over “VBRO wordt BNL radio en krijgt een nieuw bestuur

 1. BNL bvba werd al opgericht op 1 april 1974, met identiek zelfde adres als VBRO. Is dit een vroege aprilgrap of is het de waarheid. Yesterdayland is te beluisteren via het kanaal van Evergreen en is een ware verademing op DAB+. Eens iets anders dan al die nonstop van de meeste zenders.

  1. Een vraagje waarom is bnl niet te beluisteren via Fm en dab+ radio mijn schoonvader was zo blij met deze radio

   Wachtend op antwoord groet ik jullie

   1. Sinds 23 september zijn een aantal zenders off-air. Eerst werd gedacht aan een technisch probleem, maar het gaat om meerdere zenders die uit de lucht zijn (St. Niklaas, Antwerpen,…). Er wordt verwezen naar de moeilijke financiële toestand van BNL, De radio is nog wel beluisteren via de webplayer.

 2. Wat is de bedoeling met tegenwoordig zoveel Engelstalige muziek. De slogan is of was toch muziek van eigen bodem of muziek van de lage landen. Ik heb al verschillende kennissen gehoord dat voordien de VBRO ’n heel leuke zender was om naar te luisteren, maar tegenwoordig het niet meer aangenaam is. ’s Morgens vroeg heb ik al dikwijls mijn radio uitgezet omdat die engelstalige muziek mij op de zenuwen werkt. Dat is misschien goed voor de jeugd, maar de ouderen hebben daar geen boodschap aan. Duitse muziek of schlagers horen we nog zelden, en de wekelijkse praatjes over wijn en zo al helemaal niet meer. VERANDERING is daarom geen VERBETERING.
  Groetjes uit Oostende van ’n luisteraar.
  Cleenwerck Willy

 3. Ik vind het juist heel leuk om een mix te horen. Ik luisterde nooit naar VBRO omdat ik al die smartlappen na elkaar niet goed vond en dan nog al die Nederlandse brol. Naar BNL luister ik regelmatig, kwaliteitsvolle radio leuk gepresenteerd. Ik ben 64 dus geen jeugd meer.

  1. VBRO evergreen is geen Nederlandstalige brol. Het zijn Crooners, slagers van Duitse bodem, Chansons, The Red pack, luisterliederen, Pop corn…. Dat is het hem juist. Jaren 50, 60 komt ook in het verhaal voor en is heel afwisselend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s