VRM stelt netwerkradio VBRO in gebreke

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) besliste om netwerkradio VBRO in gebreke te stellen. VBRO krijgt tijd tot eind maart 2020 om de frequenties Meerhout 106.7 FM en Gent 96.3 FM aan te zetten en zich zo te conformeren aan de erkenningsvoorwaarden en het erkenningsdossier.

VBRO die sinds 2018 in de lucht is als netwerkradio met een Nederlandstalig en Vlaams profiel, heeft na meer dan twee jaar nog niet alle frequenties in gebruik genomen. Dat was ook Familyradio – die in 2017 in de running was voor datzelfde pakket – niet ontgaan. Dus volgde een klacht tegen VBRO. Volgens FamilyRadio liet VBRO na om drie frequenties van haar netwerk te gebruiken en ontkoppelde VBRO ook haar omroepprogramma per regio voor nieuws. FamilyRadio is van oordeel dat VBRO hierdoor respectievelijk artikel 143/3 en 134/1 van het Mediadecreet schendt.

VBRO erkent dat zij zich niet aan de erkenningsvoorwaarden en het erkenningsdossier heeft gehouden wat betreft het gebruik van de haar toegewezen frequenties en de ‘concrete timing voor de uitrol van de technische investeringen’. Volgens de Brugse netwerkradio  gebeurde dat buiten haar wil om en slechts deels en tijdelijk.

Ongebruikte VBRO frequenties

De frequentie Meerhout 106.7 FM, tot eind 2017 in gebruik door Trendy fm, is al meer dan twee jaar niet operationeel.  VBRO heeft wel recentelijk een aanvraag tot zendvergunning ingediend voor deze 100 Watt frequentie in de Antwerpse Kempen (gelegen op 6 km van de stad Geel).

De andere betrokken frequenties  (Gent 96.3 FM en Brussel 105.0 FM) werden ooit door  VBRO na haar erkenning wel degelijk in gebruik genomen, maar waren sinds oktober 2019 buiten dienst.  Waarom stopten ineens de uitzendingen in de steden Gent en Brussel? De oorzaak zou een dispuut geweest zijn tussen VBRO en haar externe partner die de zendapparatuur in Gent vergrendelde en wat later ook de zender in Brussel op de basiliek van Koekelberg stillegde.

(lees verder onder de kaart)

VBRO-FMfrequenties-edities-2018_kaart

Nu er een minnelijke schikking gemaakt is met hun externe partner, kunnen de uitzendingen via deze twee frequenties hervat worden. Voor Brussel 105.0 FM gebeurde dat reeds op 24 december 2019, maar voor 96.3 FM nog niet. Voor deze frequentie diende eerst nog een aangepaste zendvergunning te worden afgewacht, vooraleer de uitzendingen rechtmatig konden worden hervat. Lezers van deze blog lieten weten dat de Gentse frequentie intussen terug on-air is.

De VRM besliste vorige maand om VBRO in gebreke te stellen. VBRO krijgt uiterlijk tot 31 maart 2020 de tijd om uitzendingen te verzorgen op de frequenties Meerhout 106.7 FM en Gent 96.3 FM.

Wat de vermeende inbreuk op de ontkoppeling van het nieuws betreft, kon door de VRM geen inbreuk worden vastgesteld.  VBRO liet weten dat ze wel regionaal ontkoppelt voor reclame, maar het nieuws dat zij uitzendt enkel nationaal is.

bron:VRM

4 gedachtes over “VRM stelt netwerkradio VBRO in gebreke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s