De laatste 8 lokale radio’s zijn erkend

De erkenning van acht nieuwe – en tevens ook de laatste –  lokale radio’s is het eerste wapenfeit van kersvers minister van Media Benjamin Dalle.  Ten tijde van zijn voorganger bleven er nog 10 vrije FM frequenties over waarvoor in de maand mei een erkenningsronde werd gehouden.  Voor twee van deze tien pakketten had niemand interesse.  Op maandag 25 november 2019 erkende de minister de overgebleven acht radio’s. Voor zes frequenties gebeurde dat met een vergelijkende test omdat er meer dan een aanvraag was.

De lijst van de erkende radio-omroepen:

Tussen de gelukkigen van deze acht bijkomende paketten, vinden we bekende namen, die reeds bij vorige erkenningsrondes in 2017 en 2018 erkend werden voor één of meerdere frequenties. Het spook van de mini-ketens is weer helemaal terug. Je begint je opnieuw af te vragen waarom er zo nodig in 2017 een nieuw frequentieplan moest komen?

Frequentiepakket 60 (Essen 105.5 en Wuustwezel 107.2) gaat naar gcv Ekw Media. Deze vereniging is al in bezit van een pakket van 3 frequenties in dezelfde regio met Radio Nova (in Essen, Kalmhout en Wuustwezel). EKW Media zal, als het deze extra zenders aanzet, beschikken over 5 frequenties. Goed voor de diversiteit?

Frequentiepakket 127 (Mol 100.4) wordt weggekaapt door vzw Planet Rock die reeds sinds eind 2017 een pakket bezit van 3 frequenties in Meeuwen, Peer en Hechtel.  De voorzitter van deze vzw is Michel Vanderfeesten die met deze extra frequentie voet aan grond krijgt in de Antwerpse Kempen. Goed voor de diversiteit (bis)?

Frequentiepakket 126 (Maaseik 95.0) gaat naar vzw FM Goud die sinds december 2017 reeds twee frequenties had in Bree en Kinrooi. De vzw FM Goud is in handen van de vrouw en de broer van radiomaker Michel Vanderfeesten. Goed voor de diversiteit (tris)? FM promotion, ook kandidaat voor deze nieuwe frequentie in Maaseik, valt opnieuw buiten de prijzen.

logo-fm-goud-noordoost-limburg-2018_origOfficieel zijn er geen bindingen tussen de beide rechtspersonen en wordt de media wetgeving gerespecteerd, maar een blinde kan zien dat de familie Vanderfeesten in bezit komt van vier – volledig onafhankelijke – radiostations met in totaal zeven frequenties. Een mini-keten zowaar. Zouden de betrokken radio’s nog lid mogen blijven van de Vereniging Regionale Radio Omroepen, VRRO, die Vanderfeesten zelf in het leven riep? Een voorwaarde om lid te worden bij de start in 2013 was dat je maximum 3 frequenties mocht bezitten.

Frequentiepakket 128 (Ninove 95.0) gaat naar bvba Media Tactics en verrassend niet naar Radio PROS. Geen geluk voor de sympathieke radio PROS die met de erkenningsronde van de laatste kans terug een plekje probeerde te bemachtigen op de FM band na de verplichte stop van begin 2018. Media Tactis is het reclamebureau van zaakvoerder Ewoud Van Der Poorten, betrokken bij Goeiedag radio in Aalst.

Frequentiepakket 129 (Roeselare 97.4) gaat naar vzw Bingo, die na twee jaar off-air terug een erkenning krijgt. Ze mogen hun evenementenfrequentie die ze een laatste keer gebruikten eind vorige maand, nu wel definitief opbergen.

Frequentiepakket 130 (Sint-Niklaas 102.7) is voor gcv Oorstrelend. Oorstelend, beheerder van Goldies radio met reeds frequenties in Stekene en  St.-Niklaas, krijgt hiermee een tweede product in St.-Niklaas.

touring-rgbFrequentiepakket 131 (Tienen 92.2) gaat naar  vzw Touring, enige kandidaat in de Suikerstad.

Frequentiepakket 132 (Tienen 96.5) is voor vzw B.O.R of voluit BEGIJNENDIJKS ONAFHANDELIJK RADIOSTATION, dat vandaag reeds over een cluster met 3 frequenties in het Kempenland beschikt.  Tot in maart 2017 was Geert Bollé lid van de raad van bestuur van deze vzw.

Vergunning aanvragen

Nu de radiozenders hun erkenning op zak hebben, kunnen ze een zendvergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Eénmaal die is toegekend, kunnen de radiozenders starten met hun uitzendingen.

Met deze laatste erkenning is er eindelijk een einde gekomen aan de saga van de golf van  erkenningsrondes. Gestart in mei 2017 – wat zagen we toen de toekomst nog rooskleurig en waren we nog in de waan van meer diversiteit en mogelijkheden voor lokale radio –  kunnen we na 2,5 jaar zeggen dat alles (voorlopig) achter de rug is. Het hobbelparcours van de vorige minister van Media zijn we nog niet vergeten. Vandaar dat we weten dat er nog altijd een kans is dat de RVS roet in het eten gooit van de ene of gene radio, maar in grote lijnen zal er de volgende 9 jaar weinig veranderen op de FM band voor de lokale radio.

Op naar de volgende erkenningsronde!

 

2 gedachtes over “De laatste 8 lokale radio’s zijn erkend

  1. Ik kan niet begrijpen waarom FM goud die al 2 paketten hebben, opnieuw een erkenning krijgen oa. in Maaseik. Minister Dalle (CD&V, van dezelfde partij als Vanderfeesten) zou beter kijken om ook andere kandidaten iets te gunnen. FM goud = terug ketenradio. = zelfde stemmen = zelfde reclame. Ongehoord!!!

  2. Kleine correctie en aanvulling.

    “Frequentiepakket 130 (Sint-Niklaas 102.7) is voor gcv Oorstrelend. Oorstelend, beheerder van Goldies radio met reeds frequenties in Stekene en St.-Niklaas, krijgt hiermee een tweede product in St.-Niklaas.”

    Het is Sint-Niklaas 102.6. Lenny Cant haalde met Oorstrelend inderdaad al frequenties binnen in Sint-Niklaas en Stekene. De vzw achter Goldies greep in eerste instantie naast de prijzen voor Sint-Niklaas, en haalde enkel de 105.7 vanuit Haasdonk binnen.

    Vader en zoon Cant hebben +/- een jaar na de vergunning een mooie deal gedaan, waarna de non-stop (naamloze) RGR-versie op 106.8 plaats maakte voor Goldies, het vermogen wat werd opgedreven, en de 107.5 vanuit Stekene werd geactiveerd. Ook die laatste komt opvallend verder dan in tijden van Hit FM.

    Overigens, als men zich aan de wettelijke beperkingen zou houden (N-O uitzenden met maximum 47W), wordt het moeilijk:
    – 102.5 Brussel: Q-Music
    – 102.6 Eeklo: gekende power van Christophe Moens
    – 102.6 Tournai 50kW: Musiq3
    – 102.7 Rotterdam 100kW: 538

Plaats een reactie