De radio-plannen van de nieuwe minister van media

De nieuwe minister van media Benjamin Dalle heeft zijn beleidsnota  2019-2024 ingediend bij het Vlaams parlement. Een aantal van de speerpunten in die beleidsnota zijn de uitrol van 5G en de verdere omschakeling van FM-radio naar digitale radio. De 30 bladzijden tellende nota werd deze week besproken in de bevoegde commissie.

Laat ons starten met wat goed nieuws: in tegenstelling tot het regeerakkoord media (hierlangs voor het artikel) waar we niets terugvonden over lokale radio,  worden we deze keer niet vergeten. We grasduinen in de teksten die gaan over wat minister Dalle wil doen op vlak van de radio.

Omschakeling van FM naar DAB+

dab_site_-_siteVooreest wenst hij de ingeslagen weg van geleidelijke omschakeling van FM-radio naar digitale radio verder te zetten. “Samen met de doelgerichte organisatie ‘Digitale Radio Vlaanderen’, wil ik een transparant, aanvaardbaar en gedragen transitieplan voor de afschakeling van FM opstellen. Ik wens hierbij ook aandacht te hebben voor de noden en verwachtingen van de lokale radiozenders op het vlak van digitalisering”.

Galle gaat ernaar streven dat de radiotoestellen die in Vlaanderen verkocht worden ook meteen een ingebouwde DAB+ ontvanger krijgen.

De erkenning van FM radio-omroepen

“Ik zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal uitlopers van de hertekening van het FM radiolandschap en van een nieuwe erkenningsronde in 2017”, schrijft Galle in zijn beleidsnota.

Zijn eerste wapenfeit verwachten we de volgende weken.  Er zijn nog immers acht (heel) lokale frequentiepakketten te verdelen, waarvoor in mei 2019 een oproep gelanceerd werd tot kandidaatstelling.

Met het frequentiepakket Essen 105.5 – Wuustwezel 107.2 en de frequentie Tienen 92.2 zal  hij weinig werk hebben, daar was slechts een kandidaat. Voor de andere 6 moeten 18 dossiers afgewogen worden. We zijn benieuwd of er voor PROS deze keer wel een FM licentie inzit en of radiomaker Vanderfeesten nog bijkomende radio’s verwerft in Maaseik en Mol.
In de wandelgangen vernamen we dat die erkenningsdossiers al lang geanalyseerd zijn en de toegekende kandidaten al gekend. De minister moet enkel die lijst van de Administratie Media nog erkennen.

Eenmaal deze laatste radio’s erkend, kan hij zich volledig toeleggen wat hij gaat doen met de FM-erkenningen van de private landelijke radio-omroeporganisaties (Qmusic, Joe, …) die eind 2021 komen te vervallen.

Gaat hij de frequentiepakketten van de landelijke pro-forma voor de elfendertigste keer zomaar verlengen of komt er voor de grote jongens ook een erkenningsronde? Zal de media minister toelaten dat het pakket van Qmusic of Joe naar een andere mediaspeler gaat (RTL, SBS, …) of staat nu al vast dat DPG media op beide oren kan slapen? Eén ding is klaar: in 2021 is het nog te vroeg om de FM band al uit te schakelen zodat de private landelijke radio’s nog een tijdje op FM zullen blijven.

Tussendoor kan Dalle zich volledig bezighouden met de opvolging van rechtsgeschillen die hun oorsprong vinden in de erkenningsrondes van 2017 tot 2019.  Of hij ook zoveel bagger over zich heen zal krijgen dan zijn voorganger, denken we niet. We zijn intussen al twee jaren verder en merken dat de netwerkradio’s geen potten breken, de appetijt voor radio op FM is stillaan aan het wegebben.

Lokale radio op DAB+

Dalle_ministerDe rode draad door de nieuwe beleidsnota van Dalle is dat internet en DAB+ toekomstgerichte vormen van radioluisteren zijn die de minister wil verder uitbouwen. Niet alleen voor de landelijke radio’s, maar ook -jawel- voor de lokale radio.
“De landelijke radio-omroepen en de netwerkradio’s bieden hun programma’s reeds aan via DAB+, naast FM. Ik wil een haalbaar traject plannen dat ook aan lokale radio’s de mogelijkheid geeft om de digitale transitie te maken.”

Zeer concreet is dat allemaal nog niet want hoe zal dat haalbaar traject van de minister er dan uitzien voor de lokale radio, welke timing,  welke Mux en tegen welke prijs? Maar de lokale radio’s zijn hiermee toch voor een stuk gesust want ze mogen op termijn mee op de flow van de DAB+, een kinderhand is immers snel gevuld.

De volledige tekst van de beleidsnota media, vind je hier

©Lokale Radio in Vlaanderen

Een gedachte over “De radio-plannen van de nieuwe minister van media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s