DAB+ wint aan populariteit in Vlaanderen

1 op de 4 Vlamingen luistert tegenwoordig via digitale kanalen naar de radio. Vooral DAB+ is aan een opmars bezig.  Vlaams minister van Media Benjamin Dalle kwam maandagochtend duiding geven op Radio 1 bij de cijfers en verklaarde dat op termijn ook de lokale radio’s naar DAB+ kunnen.

In Vlaanderen wordt steeds meer naar de radio geluisterd via digitale kanalen. Vooral DAB+, waarbij radio in digitale geluidskwaliteit via de ether wordt verspreid, wint aan populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoekbureau Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid.

Voor 26 procent van de totale radioluistertijd wordt een vorm van digitale radio gebruikt: internet, digitale tv of DAB+. Voorlopig luisteren we nog steeds vaker via het internet, maar DAB+ is aan een opmars bezig. In vergelijking met vorig jaar is de luistertijd via DAB+ verdrievoudigd (van 3 naar 9 procent). Luisteren via digitale tv daalt lichtjes (van 6 naar 5 procent) en luisteren via het internet blijft stabiel (12 procent).

luistertijd.png
Luistertijd digitale radio en bezit DAB+ toestellen  (bron : VRT)

Vaker in de auto

Uit het onderzoek blijkt dat er in België ondertussen al ruim 841.000 toestellen verkocht zijn die DAB+ kunnen ontvangen. Meer dan 16 procent van de Vlamingen heeft al een DAB+-toestel en 12 procent wil er een kopen. Er wordt ook steeds vaker in de auto naar DAB+ geluisterd. Meer en meer nieuw verkochte auto’s hebben zo’n toestel aan boord en dat zal nog toenemen. Vanaf december 2020 zijn autofabrikanten en importeurs verplicht om DAB+ standaard in te bouwen in elke nieuw verkochte auto.

lokale radio op DAB+

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is tevreden dat mensen meer en meer via DAB+ naar de radio luisteren. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie, …. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle.
De opvolger van Gatz deed ook een belangrijke uitspraak over de lokale radio’s. De radio’s hebben nu nog een erkennning voor negen jaar en we zullen kijken om ze ook op DAB+ een plaatsje te geven, vertelde hij in het ochtendprogramma van Radio 1. Op welke kanalen dit zal gebeuren – want de huidige DAB+ zit volledig vol met landelijke radio’s –  werd niets gezegd.

Het volledige artikel lees je op de nieuwssite van de VRT, via deze link.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s