Regeerakkoord is vaag over toekomst Vlaamse radio

Vier maanden na de verkiezingen hebben de onderhandelaars van N-VA, Open VLD en CD&V een akkoord bereikt over een nieuwe Vlaamse regering. Het regeerakkoord van Jambon I voor een nieuwe Vlaamse regering werd intussen voorgesteld. De naam van de nieuwe minister van Media en opvolger van Sven Gatz wordt pas later bekend gemaakt. Wij lieten ons oog al eens vallen op het luik media.

In het integrale regeerakkoord media (hierlangs voor het document) vinden we niets over lokale radio. Nergens. Voor de elfendertigste keer zijn ze ons vergeten, vrees ik. Worden wel expliciet vermeld: de VRT, private mediabedrijven en de regionale TV’s. Maar geen woord over de lokale omroepen. Zou Sven Gatz de onderhandelaars in het oor gefluisterd hebben om zich niet in te laten met die honderd kleine omroepjes die enkel maar tot last zijn? Toekomstige ministers van media zullen ook wel de bagger gelezen hebben die Gatz in december 2017 over zich heen kreeg door een gekende jongerenzender geen FM licentie te geven.

DAB+ vervangt FM

Wel een passage over de invoering van DAB+, maar zonder expliciete vermelding of die nieuwe digitale manier van uitzenden ook voorbehouden is voor lokale omroepen. Voorlopig geen dab+woord of er eventueel frequentiebanden bijkomen. “De nieuwe Vlaamse regering wil  de overgang naar een digitaal radiolandschap verder ondersteunen en wil dat DAB+ op een redelijke termijn FM gaat vervangen als belangrijkste uitzendtechniek voor radio buitenshuis. Binnenshuis zal internetradio ook steeds sterker worden”, lezen we in het akkoord.  Toch wel een vreemde passage: dus buitenshuis DAB+ en binnenhuis internetradio. Ik zou graag ook binnenhuis DAB+ luisteren en in mijn wagen via 5G naar internetradio.

De VRT wordt in een iets strakker keurslijf gestoken en kan zich niet meer alles permitteren. We lezen: “De nieuwswebsite van de VRT onderscheidt zich van de websites van de private nieuwsmedia en focust enkel op het audiovisueel aanbod. Geschreven tekst dient enkel ter ondersteuning van het audiovisuele (korte informatieve verslaggeving en geen longreads).”  Kan dat een probleem worden voor kleinere lokale en internetradio’s die vandaag hun nieuws halen van de site vrtnws.be?

vrmHervorming VRM

Als laatste vermeldt het  regeerakkoord dat men gaat inzetten op een sterke mediaregulator. De nieuwe regering is van plan de Vlaamse Regulator voor Media (VRM) te hervormen. Wordt het eindelijk menens en gaat men dan controleren of de lokale en netwerkradio’s hun ingediend erkenningsdossier nakomen en toch gaan halve Watt te sterk uitzenden?

Samengevat, ik blijf wat op mijn honger zitten wat radio betreft in dat nieuwe regeerakkoord. Best wachten op de visienota van de nieuwe minister van media vooraleer somber te worden. Maar hij of zij kan straks al warmlopen: nl. een handtekening zetten onder het erkenningsbesluit van de nieuw erkende radio’s van de laatste erkenningsronde van mei dit jaar want de namen zijn al lang gekend.
En als dat klaar is, de stapel klachtendossiers in behandeling bij de Raad van State al beginnen inoefenen. Alvast veel succes aan de opvolger(ster) van Sven Gatz!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s