Nieuwe alternatieve radiozender voor Vlaanderen

DPG Media, eigenaar van Qmusic en Joe, start dit najaar met een nieuw alternatief radiostation in Vlaanderen op DAB+. De nieuwe rockzender zou een alternatief moeten worden voor Studio Brussel dat steeds breder gaat programmeren.

De website radio.nl (°)  meldt dat de radiojongens aan de Medialaan na de zomer een alternatieve zender opstarten, op DAB+. “Doordat Studio Brussel breder is gaan programmeren, is er ruimte voor een commerciële concurrent met alternatieve pop-rockmuziek vergelijkbaar met Kink in Nederland”, staat te lezen. Het nieuwe station zou in september of oktober van start gaan.

De afgelopen maanden hebben ze aan de Medialaan niet stilgezeten en om de haverklap nieuwe stations op DAB+ opgestart. Voor elk muziekgenre heeft DPG media intussen wel een non-stop station on-air op DAB+: Joe 70’s, 80’s, 90’s , Joe easy, Q-foute radio, Q maxHit en Q-summer.

genre ‘pop-rock’ geen garantie voor succes

De nieuwste radiotelg gaat daarmee de concurrentie aan met ROXX, de rockzender op DAB+ van Christophe Moens die in de plaats kwam van Clubfm dat eind 2017 op FM moest stoppen als netwerk(keten)radio.

kabelROXYHet is trouwens niet de eerste keer dat er een rockzender komt in Vlaanderen. In 2000 probeerde Gust De Coster met kabelradio Roxy de gunst van de rockliefhebber voor zich te winnen. Maar dat project was een kort leven beschoren: eind 2001 verdween Roxy van de Vlaamse kabel. In 2004 startte Emmis Belgium Broadcasting met een FM-netwerk van 12 stadsfrequenties – de helft met een hoger vermogen – als Be One, pop rock hits. Vijf jaar later stopte ook dat project. De combinatie van pop en rock is in Vlaanderen nog niet echt een succesformule gebleken. In de laatste CIM cijfers haalde ROXX een marktaandeel van 0.02 %.

We denken eerder dat DPG media alle mogelijke kanalen op de DAB+ mux aan het opvullen is. Wat de openbare VRT in het verleden gedaan heeft met de FM frequenties, doet de holding boven de particuliere VTM nu met het DAB+ spectrum. Nog een paar thema kanalen erbij en het zit eivol op 11A en 5A/5D. De concurrentie zal snel moeten zijn om nog een plaatsje te bemachtigen.

Gaat er nog ruimte over zijn voor… de lokale radio? (sorry,  retorische vraag)

(°) Link naar de website radio.nl 

2 gedachtes over “Nieuwe alternatieve radiozender voor Vlaanderen

  1. Ook op DAB+ gaat men een duopolie constructie achterna, net als in het verleden gebeurde op FM. Of DAB+ een succes formule zal worden is nog een andere zaak. Een schandelijke vertoning alweer. De geschiedenis herhaalt zich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s