Intrekking licentie HIT fm ongedaan gemaakt

P-magazine trapte maandag 22 juli een open deur in door te zeggen dat er chaos heerst in het Vlaams radiolandschap. Lezers van onze site kunnen al sinds eind 2016 de saga meevolgen van het nieuw frequentieplan, de toekenning van de erkenningen, de schorsingen van die erkenningen en volledig frequentieplan, de adviezen van de Raad van State, het terug re-activeren van het plan, ….  Chaos, zou het?

Eindelijk beginnen ook de iets grotere nieuwssites oor te hebben voor de problematiek van het  Vlaamse FM landschap. Een beetje laat, maar toch. P-Magazine komt met nieuws over HIT fm en Topradio. Auteur van het artikel, dat je via deze link kan lezen, is Stefan Lambrechts. Hij schrijft dat anderhalf jaar na de schrapping van Hit FM ten voordele van Topradio de Raad van State het ministerieel besluit voor de intrekking van de licentie voor HIT fm ongedaan heeft gemaakt. P-Magazine is duidelijk over het gevolg: “complete chaos in radioland!”

Intrekking erkenning C FM (Hit fm) vernietigd

Extract uit het arrest van de Raad van State (20 juni 2019)

Terugblik: HIT fm was in 2017 een van de vier nieuwe commerciële netwerkradio’s en zou een ‘vrouwenradio’ worden door samen te werken met weekblad Flair.  Daarop stapte Topradio naar de Raad van State (zie link). De zender greep naast een licentie en voerde als argument aan dat de samenwerking met Flair niet voldoende bewezen zou zijn. De Raad van State volgde dit argument (zie arrest schorsing HIT)) waarna Hit fm uit de ether moest.

svenbekijkttopradio

Gatz was voortvarend

Minister Sven Gatz gaf in maart 2018 de licentie van het pakket 3 aan Topradio (zie link) zonder op de definitieve uitspraak van de Raad van State te wachten. Deze beslissing van de minister voor Media zou hem volgens P-Magazine wel eens zuur kunnen opbreken, want in een arrest van 20 juni 2019 heeft de Raad van State het ministerieel besluit over de intrekking van de licentie voor Hit FM vernietigd. De hele procedure tot het vernietigen van de licentie van Hit fm blijkt ongegrond, maar de minister van Media heeft met z’n voortvarendheid op de lopende procedure de betwiste licentie al aan Topradio toegekend. Het arrest van de Raad van State van 20 juni 2019 over de intrekking van de schorsing van Hit fm kan je hier nalezen.

Wat had de minister dan moeten doen? Anderhalf jaar wachten tot de Raad van State klaar is met het advies en al die tijd de 15 frequenties van netwerkpakket 3 ongebruikt laten? Lijkt me een slecht idee want FM frequenties zijn een schaars goed. Topradio heeft er tenminste iets nuttigs mee gedaan.  Vraag zal nu zijn:  gaat men Topradio verplichten de FM-uitzendingen (voor een tweede maal) te staken? Er kan immers maar één erkende omroep zijn voor het volledige pakket 3. Wat een toestand!

Schadeclaim van 1 miljoen euro?

logohitfmP-Magazine denkt dat Gatz de hete aardappel zal doorgeven aan zijn opvolger in de Vlaamse regering. Hit FM zal naar alle waarschijnlijkheid een schadeclaim indienen die tot ver boven het bedrag van één miljoen euro kan belopen. “De chaos die de minister veroorzaakt heeft, kost de Vlaamse gemeenschap – lees: de belastingbetaler – zo wellicht weer een mooie duit centen”, concludeert auteur Stefan Lambrechts.

P-Magazine: link

2 gedachtes over “Intrekking licentie HIT fm ongedaan gemaakt

  1. Het najaar zal voor nog meer vuurwerk gaan zorgen. Pure waanzin en onwettelijke praktijken zijn het handelsmerk van Svennie gatz. Het resultaat is een zoveelste Vlaamse ether chaos. Het lijkt een “Never Ending Story” te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s