Opinie: Herverkavelen van Klara

Een tijd geleden werden alle middengolfzenders van de VRT uitgezet omdat er te weinig luisteraars voor waren. Iedereen luisterde immers al via FM, DAB, DAB+ of internet.  Ook de DVB-T zenders gingen op zwart omdat er te weinig mensen naar keken.  “Daar zit logica in”, zegt Geert uit Brussel, een trouwe lezer van deze blog die hieronder zijn opinie aan u voorstelt. “Als je het elektriciteitsverbruik en die onderhoudskosten moet maken voor dat handje vol luisteraars en kijkers, dan is die beslissing snel genomen.”

Klara – het klassieke radioproduct van de VRT – haalt in de CIM cijfers, golf na golf,  rond de 2% luisteraars. Ocharme toch: TWWWEEEE  procent!  Volgens Wikipedia wonen er in Vlaanderen 6.230.000 Vlamingen. 2% daarvan komt dus neer op 124.600 luisteraars voor Klara. Dat is niet volledig correct o.a. omdat niet elke Vlaming radio luistert, maar hopelijk volgt u de redenering.

Klara FM zenders uitzetten

Klara heeft voor een totaal vermogen van 124.000 Watt (°°) aan zenders in de lucht. Dus evenveel vermogen als dat er luisteraars zijn, oftewel: 1 Watt per luisteraar. Tenminste als die allemaal enkel en alleen via FM zouden luisteren en dus niemand via stream of DAB+.  Als je de lijn van de redenering van het begin van het artikel over middengolf en DVB-T doortrekt, wordt het dan niet stilaan tijd om die Klara zenders uit te zetten, of er tenminste iets zinnigs mee te doen?  Radio frequenties zijn immers een schaars goed, remember!

Er zijn anno 2019 zoveel alternatieven voor de Klara luisteraars zoals overschakelen naar perfecte kwaliteit via DAB+.  Gezien het hogere opleidingsprofiel van de gemiddelde Klara luisteraar, moet het zeker lukken om een (duurdere) DAB+ ontvanger aan te schaffen.  De overheid heeft jan modaal die in zijn caravan nog via DVB-T keek ook een ontvanger doen kopen. Iedereen die het deed was na enkele jaren goed “gejost” want die dingen zijn nu voor de vuilbak. Maar we wijken af, terug naar de radio.

Die 1W per Klara luisteraar wordt betaald door de belastingbetaler. 6.230.000 Vl200px-VRT_Klara_logo.svgamingen betalen het vermogen voor de uitzendingen van een elite van 124.600 personen. Moest de VRT niet besparen?  We weten ook wel dat je de frequenties van Klara is zomaar aan een andere radio-omroep kan geven want de VRT zenders zitten nu eenmaal gebetonneerd in de grondwet. Maar laat ons hieronder even freewheelen.

Herverkaveling Klara zenders

Stel dat we dat minister van media zat voeren met Brugse zot en dat we hem zover krijgen dat hij Klara verplicht om over te schakelen van FM naar DAB+. Wat dan te doen met die vrijgekomen FM zenders? Herverdeel ze onder de nu bestaande spelers, zeker geen bijkomende nationale zender ermee oprichten dat is echt niet nodig in Vlaanderen.

Voorbeeld 1: Nostalgie moet het in Limburg doen met een lappendeken van 100W zenders. Geef de Klara zender in Limburg aan Nostalgie dan kunnen al die kleine zenders die vrijkomen terug naar lokale initiatieven. Daarmee zouden we veel echt lokale radio’s die eind 2017 moesten stoppen, een groot plezier mee doen (oa. Ariane, Holiday, ..).

Voorbeeld 2 : Joe fm is rond Brussel nergens goed te ontvangen, je kan de Brusselse ring echt niet rond met Joe op. Geef daarom Joe de Klara zender van Sint-Pieters Leeuw. Dan komen rond Brussel interessante frequenties vrij voor lokale initiatieven. En dat is nodig want vandaag telt Brussel welgeteld 1 echte lokale radio.

Voorbeeld 3: Transfereer een Klara zender aan (één van) de vier netwerken. De netwerkradio’s gebruiken in een aantal steden ook heel wat kleinere frequenties, die we kunnen recupereren als het netwerk met één zender een hele provincie zou kunnen bereiken. Op die manier kunnen de netwerken hun bereik zeker verbeteren. Ik ken een radiobaas – Bollé om geen namen te noemen – die dik tevreden zou zijn, met die 1 KW in Antwerpen of die 3KW van  Klara uit Schoten in plaats van de twee babyfoontjes waarmee hij nu Antwerpen moet bedienen.

Enkel maar voordelen

Mits wat wissels zou het vermoedelijk wel kunnen lukken om iedereen iets van die koek te geven.  Resultaat: elke radiomaker in Vlaanderen wat contenter en meer lokale initiatieven, dus goed voor meer diversiteit. Dat wou de minister toch?

En nog  voordelen: De belastingbetaler betaalt minder, de commerciële jongens kunnen meer reclame omzet verwerven, die 124.600 luisteraars van Klara kopen allemaal een DAB+ ontvanger. Laat de economie maar draaien. Dat moet toch als muziek klinken in de oren van een liberale minister!

Uitsmijter:  Als je de berekening van 1 Watt per luisteraar doortrekt naar de lokale radio’s met gemiddeld 100W ERP, dan zouden er per lokale radio 100 mensen luisteren.   Alle lokale radio’s in Vlaanderen samen hebben iets van een  30.000W, dat zijn dus alles samen 30.000 luisteraars. Oesje, is dat alles?   (’t is komkommertijd zeker?)

Bronnen:

(°) Inwonersaantal in Vlaanderen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlamingen

(°°) Vermogens Klara: http://hermanboel.eu/riv/openbare-omroep/

89.5 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 50 kW
89.9 MHz – Genk – 20 kW
90.4 MHz – Egem – 50 kW
92.0 MHz – Antwerpen – 1 kW
96.4 MHz – Schoten – 3 kW

Een gedachte over “Opinie: Herverkavelen van Klara

  1. Te laat! Straks gaan die netwerken besparen op de FM, en dat ten voordele van de DAB! Zet eens een aantal kleine zenders uit, bvb recent was Ieper 105.7 uit de lucht, en konden we weer Kompas goed nemen. Dat zorgt voor meer variatie dan al die topzenders …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s