Nieuwe erkenningsronde in mei

Minister van Media Sven Gatz liet vrijdag – net voor het verlof, zo kennen we hem – weten dat hij begin mei een oproep zal doen voor kandidaten voor acht nieuwe frequenties. Deze frequenties werden toegevoegd aan het frequentieplan dat vorige week definitief(?) werd goedgekeurd. “De voorbereidingen voor een nieuwe erkenningsronde zijn bezig”, meldde Gatz.

Maar acht?

Die acht nieuwe frequenties zijn een toegeving aan de bezwaren van de Raad van State op het vorige plan. Maar elke radiomaker in Vlaanderen weet dat dit een zoethouder is. Er zijn veel meer potentiële vrije frequenties in Vlaanderen die zouden kunnen opgenomen worden in het plan (vb. evenementzenders, minder bescherming  voor de VRT zenders, …) , maar de wil is niet meer aanwezig noch bij de minister (volgende maand eindigt zijn mandaat), noch bij de administratie Media om de Vlaamse lokale radio van deftige uitzendmiddelen te voorzien.

De oproep voor kandidaten is door minister Gatz aangekondigd voor mei, net twee jaar na de start van de eerste erkenningsronde. Inderdaad, zolang is dat circus van (schorsing van) frequentieplannen, (ingetrokken) erkenningen, (geblokkeerde) vergunningen, (niet-uitgesproken) procedures bij de Raad van State al bezig.

De lijst

Brakel 88.8 MHz  – 79 Watt (niet directioneel)
Tienen 92.2 MHz – 25 Watt
Ninove 95.0 MHz  – 12.5 Watt 
Maaseik 95.0 MHz  – 63 Watt
Tienen 96.5 MHz  – 100 Watt 
Roeselare 97.40 MHz  – 100 Watt
Mol 100.4 MHz  – 25 Watt
Sint-Niklaas 102.6 MHz  – 47 Watt

Daar zitten toch enkele leuke frequenties tussen zoals Tienen 96.5 MHz (100 Watt, weliswaar directioneel, maar wel een vrije frequentie), net als Roeselare 97,40 MHz (100 Watt, ook directioneel). Maar of de frequentie voor Ninove met amper 12 Watt ERP (je moet maar durven!) met een coördinaat die buiten het centrum ligt, veel dekking zal geven is maar de vraag. We vermoeden dat de lijst van acht verder zal uitgebreid worden met de paar vrije clusters die na de tweede erkenningsronde in 2018 geen kandidaten opleverde.

Deze acht extra frequenties kregen ook al een pakketnummer toegewezen, zie laatste bladzijde van deze publicatie in het Staatsblad.

Hulp bij erkenningsronde

helpbuttonOm de geïnteresseerden een beetje hulp te geven bij het samenstellen van hun dossier, publiceer ik hieronder nog eens de link naar ons artikel van vorig jaar hoe een goed financieel plan te maken. Want net op dat vlak behaalden veel gevestigde waarden een veel te lage score met als gevolg dat ze naast een erkenning grepen.  Dat zou toch jammer zijn vinden we, vandaar de hulplijn. Dat zijn we onze trouwe lezers van deze radioblog verplicht.

Een fijn Paasverlof toegewenst!

Link: Hulp bij het samenstellen van uw dossier

Een gedachte over “Nieuwe erkenningsronde in mei

  1. Zaterdagochtend via Ninove, Meerbeke, Pollare en Zandbergen naar Geraardsbergen gereden, met de radio op 95 FM.

    Ik kon met wat ruis naar NPO R4 luisteren, in Meerbeke zelfs met RDS !
    Maar in Pollare (ongeveer thv de vast opgelegde locatie van 95 MHz) wordt NPO Radio 4 gestoord door 94.9 van “Antipode” uit Braine l’Alleud, die er binnen knalt.

    95 MHz Ninove is dus opnieuw een onbruikbare frequentie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s