Nieuwe bevraging FM-frequentieplan

Er loopt bij de Vlaamse Overheid departement Media een nieuwe raadpleging over het FM-frequentieplan.  De vorige bevraging van eind vorig jaar werd niet correct gevoerd en dus moet de Vlaamse Overheid haar huiswerk overdoen. Tot woensdag 13 maart 2019 kan u een nieuwe poging overnemen in de hoop dat men nu wel rekening houdt met uw opmerkingen. Tweemaal is scheepsrecht?

Even ter herinnering: Op 21 april 2017 werd het FM frequentieplan goedgekeurd dat voorzag in vier netwerkradio’s en een honderdtal lokale radio’s (al dan niet geclusterd).  Door een beslissing van de raad van State werd dat plan vernietigd op 25 oktober 2018. Geen probleem volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz die op 9 november een nieuw besluit goedkeurde dat voorzag in bijkomende low-power frequenties.  Na een eerste raadpleging eind vorig jaar waar alle opmerkingen vanuit het veld ‘horizontaal’ werden geklasseerd, werd het besluit op 21 december 2018 een tweede maal geagendeerd op de Vlaamse Regering.

Niet transparant

Maar de Raad van State vond dat de Vlaamse overheid die raapleging niet op een correcte manier had gevoerd. De raadpleging moet immers transparant worden georganiseerd, wat niet het geval was. Zo kreeg het publiek geen inzage in het samenwerkingsakkoord van 31 augustus 2018 (akkoord met de Walen over storende frequenties) , ontbrak het aan een motivatie waarom bepaalde frequenties  niet voor gebruik werden vrijgegeven en werden de frequenties voor tijdelijke zendvergunningen (voor evenementen) niet vermeld, noch wat hun karakteristieken waren.

Die ontbrekende dossiers zijn sinds dinsdag 12 februari beschikbaar op de website van het departement media. En dus kan een nieuwe raadpleging over het FM-frequentieplan starten. De procedure loopt tot woensdagavond 13 maart 2019 om middernacht. U kan uw bedenkingen conform de bepalingen van de procedure van raadplegingen mailen naar mediaraadplegingen@vlaanderen.be. De voorwaarden waaraan uw vraag moet voldoen vindt je hier:
https://cjsm.be/media/themas/raadplegingen/procedure-van-raadplegingen

Na consolidatie wordt alles gebundeld en aan de minister van Media bezorgd. Of men ook daadwerkelijk gaat rekening houden met uw input of bedenkingen, is een andere vraag.

Ik heb voor heel dat schouwspel maar één woord: amateurisme (of ben ik nu te streng?)

 

 

Een gedachte over “Nieuwe bevraging FM-frequentieplan

  1. Jullie redacteur heeft overschot van gelijk!
    Eén voorbeeld: Antwerpen op 103.9 MHz zou mogen uitzenden met maximaal 7 watt, om te vermijden dat zenders opgesteld in o.a. Gent, Leuven, Dendermonde en Vlaams-Brabant storingen zouden krijgen. Wat een belachelijk idee! Met geen woord wordt er gerept over BEL-RTL (Brussel, 104 MHz) die uitzenden met enkele duizenden watts en ver in Vlaanderen doordringen! Er is dus één groot probleem voor de verschillende lokale radiostations die rond 104 MHz uitzenden. Hoogtijd dat we van frequentieband verwisselen want het huidige beleid voor FM trekt op niks. DAB+ kan een uitkomst betekenen maar alleen als er verschillende aanbieders een kans krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s