Plannetje van Clubfm en Familyradio is mislukt

Een aantal misnoegde ex-ketenradio’s waaronder Clubfm, Hitfm en Familyradio zijn er niet in geslaagd met een klacht bij de VRM de erkende lokale radio’s uit de ether te halen. Zoals geweten werd het Vlaams frequentieplan door een arrest van de Raad van State eind vorig jaar vernietigd. Maar de klagers halen hun gram niet: de erkende lokale radio’s blijven in de lucht!

De VRM ontving in november 2018 een klacht van Airtime, Radioworks, C FM, FamilyRadio Vlaanderen en Radio Club FM tegen alle particuliere radio-omroepen (zowel nationale, regionale, netwerk- als lokale radio’s) die uitzenden in FM in het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De vijf klagers vroegen aan de VRM om onmiddellijk op te treden tegen de uitzendingen van alle particuliere radio’s gezien het arrest van de Raad van State van 25 oktober 2018 waarbij het Vlaams frequentieplan werd vernietigd. Dit frequentieplan vormt de rechtsgrond voor de zendvergunningen die zijn uitgereikt door de VRM. Volgens de  klachtindieners betekent het feit dat de Raad van State met dit arrest oordeelt dat de rechtsgrond nooit heeft bestaan, dat de vergunningen voor de particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio’s in het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest nooit geldig waren.

Maar de VRM stelt dat de individueel verleende erkenningen en zendvergunningen na het  vernietigingsarrest van oktober nog altijd bestaan. Volgens rechtspraak van de Raad van State zijn individuele erkenningen, waartegen binnen de voorziene termijn geen beroep werd ingesteld, definitief. En hiermee kunnen de erkende lokale radio’s voorlopig weer opgelucht ademen.
Let wel: In de gevallen waarin wel een beroep tot nietigverklaring tegen een individuele erkenning werd ingesteld, heeft de Raad van State nog geen uitspraak gedaan. De zittingen van 21 januari werden voorlopig uitgesteld. Pas ten vroegste op 18 februari valt er nieuws te rapen van de Raad van State.

Het volledige verslag kan je lezen op de site van de VRM via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s