VRM beboet Kustradio wegens dubbele inbreuk op mediadecreet

Uitzenden met dubbel vermogen als erkend, met een andere merk van zender dan vermeld op de vergunning en richtantennes naar de verkeerde richting. “Dat is dan 1000 euro boete.”

Radio Noordzee (Oostende, 105 MHz) legde in augustus vorig jaar een klacht neer tegen Kustradio (105.1 in Knokke Heist) wegens storingen. Kustradio heeft twee frequenties : Blankenberge 107.6 MHz (nog niet on-air) en Knokke-Heist 105.1 MHz (sinds 17 maart 2018 in de lucht).  Het station brengt enkel Belgische en Nederlandstalige muziek.

Het BIPT controleerde Kustradio op 28 en 29 augustus 2018. Op de eerste dag werd enkel een referentiemeting gedaan gezien de controleurs geen toegang kregen tot de zendinstallatie in Knokke-Heist. Een dag later kwamen ze terug en stelden vast dat de verantwoordelijke van Kustradio het uitgangsvermogen van de zender van 150 Watt teruggedraaid had naar het vergunde vermogen van 72 Watt.  Bovendien zond de radio uit met een andere zender (Elenos ETG 500.5) dan vergund (DB Broadcast PM 500) en merkten de controleurs op dat de richting van de dipolen t.o.v. het noorden ingesteld stonden op 180° i.p.v. 50° zoals vermeld op de zendvergunning.  Kustradio zond hierdoor te veel vermogen uit in een geheel andere richting dan vergund met storingen richting Oostende tot gevolg.

Dubbele inbreuk

Conclusie luidt dat  Kustradio heeft uitgezonden met een veelvoud van het vergunde vermogen, met een niet-conform gerichte antenneconfiguratie in de richting van het zendgebied van de klager en met een niet-vergund zendtoestel.  “Bovendien is er op 28 augustus 2018 een feitelijk gebrek aan medewerking geweest om direct de controleurs binnen te laten, ze dienden een dag later terug te komen”, zegt de regulator.

De VRM oordeelt dat  Kustradio tweemaal een inbreuk op artikel 135 van het Mediadecreet heeft begaan door zowel de bepalingen van de zendvergunning niet na te leven als geen medewerking op eerste verzoek te verlenen aan een controle door het BIPT.  De regulator is dan ook van oordeel dat het opleggen van een administratieve geldboete van 1.000 euro aangewezen is.  De volledige tekst van de beslissing kan je hier nalezen.

bron: website Regulator voor de Media VRM (link

2 gedachtes over “VRM beboet Kustradio wegens dubbele inbreuk op mediadecreet

  1. Er zou nooit een zender mogen zijn met 0,1 verschil. Als ze een GRID namen van 0,2, dan zou dat veel aangenamer zijn voor veel luisteraars die met een goeie tuner of een autoradio zo al niet makkelijk storingen krijgen. En dan kun je … om de ?100km een zender plannen op dezelfde freq. En bovendien is 2x100W te vervuilend voor de ether, beter 1x500W(of meer).
    Het klopt wel dat een radio maar verondersteld wordt 8km ver te gaan, maar in werkelijkheid ken ik mensen die op 50km met een antenne luisteren, en dan te klagen hebben … terwijl in afgelegen streken in .. bvb Frankrijk je soms verondersteld wordt naar France Inter te kunnen luisteren op 128km van de zender. (bvb Pic du Midi).
    En nog iets: het is zinloos om een zender te plaatsen aan de kust, waarom niet 6 tot 8km terugtrekken binnenlandwaarts? Je zendt niet uit voor zoutwater, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s