Radio Gemini is gestopt met uitzenden

Na een radioavontuur van slechts acht maanden stopte radio Gemini op zaterdagmiddag 19 januari 2019 met haar uitzendingen. Niet het slechte frequentieplan – want de radio had twee goed dekkende frequenties in Kortrijk (106.4 MHz) en Zwevegem (105.7 MHz) – wel de lastige financiële toestand deed de radio de das om.

Deze week besliste het management van VZW Radio Gemini om de uitzendingen definitief te staken omwille van financiële redenen. Ondanks het mooie zendbereik in een groot deel van het zuidwesten van de provincie West-Vlaanderen, werden er te weinig reclamegelden opgehaald om de kosten te dekken. Vooral de hoge factuur van auteursrechtenorganisatie SABAM – tarief wordt berekend per inwoner en niet per luisteraar – was een bitter pil om te slikken. Gemini is daarmee de eerste lokale radio die stopt na het in voege gaan van het nieuwe frequentieplan in 2018.

En dan te weten dat het zo mooi begonnen was op 7 mei 2018. Dank zij de samenwerking met Wasabi FM uit Zwevegem die bij de erkenningsronde van 2017 geen vergunning meer aanvroeg maar nog wel alle technische apparatuur en know-how had, kon men snel opstarten.  Gemini koos voor een 45+ format met veel aandacht voor het lokale.

gemini_wasabi

Met man en macht

“Tot en met vandaag hebben we met man en macht gewerkt aan dit jonge station”, kondigde presentator Rudi (foto links) zaterdagmorgen om 11 uur aan in wat het laatste programma zou worden. “Gemini is daardoor uitgegroeid tot een volwaardig station dat nauw contact het met zijn luisteraars en de regionale gebeurtenissen. Jammer genoeg werd de financiële kant te zwaar en zijn we genoodzaakt de uitzendingen te staken.” De presentator bedankte nog alle luisteraars die de afgelopen acht maanden trouw op post waren en de bestuurders. Eén van de laatste platen op Gemini was het toepasselijke ‘Thank you for the music’ van Abba. De laatste minuten kan je hier herbeluisteren.

Het is ons niet geweten wat er nu met de zendvergunning zal gebeuren: wordt die terug naar het VRM gestuurd, of zal er straks een andere radio op de beide frequenties starten? Wat de toekomstplannen zijn met Wasabi Fm is nog niet duidelijk maar we lezen op de Facebookpagina van Gemini-Wasabi dat dit ten gepaste tijde zal bekend gemaakt worden. Een lezer van deze radioblog melde dat het (terug) Top Selection zou kunnen worden.

radio_gemini.jpg

foto’s radio Gemini: Facebook

Fact-check: Is SABAM nu echt zo duur ?

Een kleine rekensom maakt dat voor een stad als Kortrijk met 80.000 inwoners het minimum tarief al gauw 3.000 euro is (excl. BTW) om één jaar lang enkel op FM te mogen uitzenden. SABAM (°) rekent in haar model met potentiële luisteraars (zeg maar het aantal inwoners), terwijl het effectief aantal luisteraars veel billijker zou geweest zijn. Vermits Gemini twee frequenties had, vermoeden we dat het SABAM-tarief nog hoger zal gelegen hebben.
Gezien Gemini ook nog een livestream (simulcasting) aanbood via de website, kwam daar – afhankelijk van de capaciteit van het aantal luisteraars – nog 500 à 800 euro jaarlijks bij. Bovendien moet je naast SABAM ook nog betalen voor de naburige rechten (de zogenaamde Billijke Vergoeding), voor een lokale radio vastgelegd op 550 euro per jaar.

Zo komen we op een bedrag van minstens 4.000 euro enkel en alleen om muziekproducties te mogen draaien.  Daar bovenop komen nog de andere kosten zoals: elektriciteit, nationaal nieuws, huur antennelocatie, straalverbindingen, internet, hosting website, …

De operationele kost voor lokale radio is duur, tot die bevinding zullen in de loop van dit jaar nog andere radiostations komen. Een verrassing zou dat echter niet mogen zijn, want om een erkenning binnen te halen moest er in het erkenningsdossier een financiële balans voor de volgende twee jaar gemaakt worden.
Maar theorie en praktijk kunnen al wel eens afwijken…..

(°) De tarievenlijst vind je op de site van SABAM via deze link.

3 gedachtes over “Radio Gemini is gestopt met uitzenden

  1. Het is de eerste en de het zal wellicht niet de eerste zijn die het loodje legt. Onrealistisch dat dit werkbaar is. 2 FM frequenties, sabam, huur, elektriciteit, enz… Gatz en zijn kabinetsmedewerkers doen er alles aan om de lokale omroepen zo veel mogelijk tegen te werken. Als je weet dat minstens één van de dossierbehandelaars een ex VRT’er is weet je wel hoe laat het is.

  2. Sabam en de potentiële luisteraar akkoord als iedere potentiële luisteraar ook effectief kan luisteren via FM naar de zender. Dit is nu niet het geval. We zitten hier duidelijk met een scheve schaats. Ik denk en ben er bijna van overtuigd als je geld genoeg hebt en je vecht die theorie aan via een rechtbank dan haal je uw gelijk. Te ware dat het VRM de mogelijkheid biedt op zendtechnisch vlak om optimaal te beluisteren te zijn in die regio van de potentiële luisteraar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s