Terugblik op het woelige radiojaar 2018

Net zoals vorig jaar brengen we ook nu een terugblik op het voorbije radiojaar. De schrijver van deze blog  had zich voorgenomen om een optimistische inleiding te schrijven want 2018 ging toch het jaar van de opleving van de lokale radio worden. De activering van het nieuwe frequentieplan zou zuurstof geven aan de lokale radio, clusters met 3 frequenties moest radiobazen laten dromen van regionale dekking en de nieuwe netwerkradio’s gingen voor meer diversiteit op FM zorgen.
…365 dagen later weten we allemaal wel beter. Ik kan zonder probleem mijn introductie van het jaaroverzicht van vorig jaar terug boven halen; die blijft – jammer genoeg – nog steeds brandend actueel.

Het jaar 2017  2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar van nieuwe erkenningen en vergunningen, van procedures bij de Raad van State, van tonnen bagger die de mediaminister over zich heen kreeg van boze niet-erkende ketenradio’s, Eén constante: bijna altijd was het minister Gatz die de boter gefret had.

Overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar 2018:

januari

Vanaf donderdag 4 januari worden verschillende erkende lokale radio’s uitgezet. De reden: ze mogen dan wel erkend zijn door de minister van media, een geldige zendvergunning hebben de omroepen (nog) niet. En dus moeten ze tijdelijk uit de lucht. Gevolg: verlies aan luisteraars en reclame-inkomsten.

Mediaminister Sven Gatz belooft op 10 januari in het Vlaams Parlement om de hangende zendvergunningen tegen het einde van de maand uit te delen. De oppositie was niet mals voor de minister: “Uw uitvoering van het radiodossier getuigt niet van goed bestuur.” Volgens Gatz is het maar een klein ongemak.

Op 18 januari verkondigt Sven Gatz dat de 21 frequentiepakketten waarvoor in de eerste ronde in 2017 geen kandidaat was, tussen Pasen en het zomerverlof toegekend worden. Minister Gatz gaf ook duiding bij de zogenaamde 26 restfrequenties die nog zouden beschikbaar zijn in de Vlaamse FM band, maar die in het nieuwe frequentieplan niet voorkomen. Later op het jaar zullen die restfrequenties als een boemerang terugkeren.

februari

Op 13 februari start de mini-erkenningsronde 2018 voor lokale radio’s. Er zijn 21 frequentieclusters te verdelen waarvoor in de eerste ronde vorig jaar geen geldige kandidaat gevonden werd.

Na acht jaar experimenteren via het internet, zendt de Brugse jongerenzender Villa Bota sinds  17 februari uit op FM met frequenties in Brugge en Torhout. Het radioproject wordt gefinancierd door de Stad Brugge die voor 26.000 euro (belastinggeld) aan materiaal investeerde en er twee full-time mensen tewerkstelt.

In zijn arrest van 22 februari beveelt de Raad van State de schorsing van de erkenning van Hit voor netwerkradio 3. Topradio dat naast een erkenning greep vorig jaar, had via advocaat Christiaan Lesaffer de Raad van State kunnen overtuigen dat Hit FM misleidende informatie in het erkenningsdossier gestopt had. Zo was er sprake dat de moedermaatschappij van Hit! – CFM Media uit Bornem – een structurele samenwerking had met het tijdschrift Flair, maar daarvan bleek uitgever Sanoma niet op de hoogte te zijn.

maart

yes-topradio-keert-terug-op-fm-ge7e7Eid-O

Minister van media Sven Gatz beslist op 9 maart om netwerkpakket 3 aan Topradio te geven. De erkenning van Hit! – de radio met Flair – wordt geschorst. Na een juridische procedure aangespannen door Topradio, kan de jongerenradio terug op FM.

Op 12 mart raakt bekend dat de Vlaamse Regulator voor de Media een verhuis van oldies zender RGR2 (zendersite Heist-op-den-Berg op 106.8 MHz) over een afstand van 5 km niet toelaat. Hierdoor kunnen maar 2 van de 3 frequenties in de lucht.

april

Vlaanderen is een nieuwe radio rijker.  Sinds kort kan je via DAB+ en internet luisteren naar ROXX, de allereerste rockzender in Vlaanderen. Het creatieve brein achter het nieuwe radioproject is Jeroen Gorus. ex-DJ van Topradio.

Op 25 april, na een onderbreking van 4 maanden, is Topradio terug op FM te beluisteren. De eerste zender die aangestoken wordt, is de 102.8 FM voor Gent en omgeving.

mei

Vlaams minister van Media, Sven Gatz komt op 24 mei in de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitleg geven over een aanpassing van het mediadecreet. Een aantal artikelen ervan hebben ook betrekking op netwerk- en lokale radio. Zo mogen lokale radio’s voortaan binnen de 2 jaar na hun erkenning hun profiel en format niet wijzigen.

Muziekzender NRJ komt naar Vlaanderen via netwerkpakket 1 van S-Radio. Op vrijdag 25 mei organiseert de nieuwe zender een talentendag in Antwerpen om jonge radiomakers te werven.

Op 31 maart erkent Vlaams minister van Media Sven Gatz zeven lokale radio’s. Voor twaalf pakketten waren er meerdere dossiers en volgt er nog een individuele beoordeling.

juni

Op 15 juni maakt Gatz de laatste 12 namen van erkende lokale radio’s bekend. In totaal erkende de mediaminister in de rondes 2017/2018 121 radio’s. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen erkenning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden.

juli/augustus

stadsradio_vlaanderen_webOp 17 juli schudt de VRM Stadsradio Vlaanderen wakker door de vierde netwerkradio een waarschuwing te geven na klachten van Club FM. Stadsradio moet voor 15 september al zijn zenders opstarten, moet het format van 30% Nederlandstalige muziek respecteren en live-uitzendingen brengen, zoals in het ingediende erkenningsdossier werd beloofd.

september

Op 1 september wordt radio MIG officieel gelanceerd in Ninove en Zottegem. Dat gebeurt met een live uitzending vanop de jaarmarkt in Ninove. De radiozender die al 37 jaar een vaste waarde was in Geraardsbergen als lokale radio, gaat voortaan door het leven als streekradio.

De start van jongerenzender NRJ op de frequenties van S-radio, initieel met een generalistisch profiel, doet veel wenkbrauwen fronsen bij ex-ketenradio’s die buiten de prijzen vielen bij de toekenning van een licentie voor netwerkradio.

nrj_opstart_2018

Netwerkradio VBRO reageert met een éénmalig persbericht op de bezwarende berichten die in de media gelanceerd werden. “Gezien de lastercampagne blijft aanhouden, zijn we genoodzaakt ons advocatenkantoor te gelasten met het opstarten van gerechtelijke procedures.”

Op 16 september 2018 start EAZYFM als enige Vlaamse lokale radio in Brussel. Dit gloednieuwe radiostation wil radio maken vanuit het buikgevoel en wil een verademing zijn tussen al het hitgeweld op de FM-band.

oktober

Sinds 19 oktober levert GMGroup, het mediabedrijf achter de websites newsmonkey en Express, radionieuws, op maat voor de regionale en lokale radiozenders in Vlaanderen. Volgende radio’s gingen alvast de samenwerking aan: Elisa FM, Radio Brugs Ommeland, MFM, IRO, TRO, X-RAY, FM Goud en FM Goud Plus.

Op 25 oktober 2018 schiet de Raad van State het volledige Vlaamse frequentieplan af. De Vlaamse Overheid heeft nagelaten om 26 restfrequenties toe te voegen aan het plan. Deze vernietiging heeft gelukkig niet voor gevolg dat de erkende en vergunde radio’s hun uitzendingen meteen moeten staken, laat mediaminister Gatz weten. “Zij kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden.”

november

Het frequentieplan dat eerder door de Raad van State was afgeschoten, wordt op 9 november in ere hersteld wanneer de Vlaamse regering een herstelbesluit goedkeurt met een aangepast frequentieplan. Er komen 8 bijkomende lokale radio’s in Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en Tienen.

december

Stadsradio Vlaanderen krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media een boete van 1.250 euro en de verplichting zich tegen 31 januari 2019 in regel te stellen met het mediadecreet. Het netwerk draaide maar 27,2% Vlaamse en Nederlandstalige nummers terwijl er 30% in de erkenningsaanvraag was beloofd.

Beste lezers,
Bij deze wil ik u hartelijk danken voor de reacties het afgelopen jaar, het delen en liken en het aanbrengen van nieuwe artikels. Eind 2016 begon deze blog met één bezoeker, intussen staat de teller op een kleine 200.000. Thanks!

Dhappy_2019eze blog blijft ook volgend jaar doorgaan met eigen artikels schrijven. Temeer daar het een boeiend radiojaar zal worden met andermaal procedures bij de Raad van State, waarschuwingen van de VRM, beslissingen van mediaminister Gatz en – vanaf de zomer – zijn opvolger, de opstart van de laatste lokale radio’s.

Ik wens u en uw naasten en fijne jaarovergang en een gelukkig 2019. Tot binnenkort!

©Lokale Radio in Vlaanderen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s