Stadsradio Vlaanderen draait te weinig Nederlandstalige muziek: boete van 1250 euro

Stadsradio Vlaanderen krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een boete van 1.250 euro en de verplichting zich tegen 31 januari 2019 in regel te stellen met het mediadecreet. De reden: het netwerk draaide maar 27,2% Vlaamse en Nederlandstalige nummers terwijl er 30% in de erkenningsaanvraag was beloofd.

Het bestuur van Stadsradio Vlaanderen had wellicht een leukere Kerst voor ogen. Vandaag deelde de VRM haar beslissing mee van een onderzoek dat ze dit najaar voerde of BG Consulting – de NV achter Stadsradio – wel conform hun erkenning uitzond.  Zo werd het door Stadsradio Vlaanderen in zijn erkenningsdossier aangekondigde aandeel van 30% Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties onderzocht.  Uit luisteronderzoeken stelt de VRM vast dat het aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muzieknummers duidelijk gestegen is ten opzichte van het eerste klachtonderzoek in het voorjaar, maar geen 30% van het totale muziekaanbod vertegenwoordigt. De VRM telde 130 Vlaamse en Nederlandstalige muzieknummers op 478, zijnde 27,2%. Bovendien werd het grootste aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muzieknummers uitgezonden buiten de dagprogrammering.

“Milow is Vlaams”

bolleStadsradio bij monde van Geert Bollé verweerde zich door te stellen dat de onderzoekscel van de VRM bij haar luisteronderzoek uitgegaan is van een onjuiste invulling van de begrippen ‘Vlaamse en Nederlandstalige muziek’ . “Zij heeft ten onrechte geen rekening gehouden met Vlaamse muziekproducties in een andere taal dan het Nederlands”. Stadsradio Vlaanderen somt elf dergelijke nummers op voor de onderzochte periode, zoals onder meer het nummer ‘You don’t know’ van de Vlaamse artiest Milow en het nummer ‘Stone cold liar’ (2x) van de Vlaamse artiest Milo Meskens.  “Indien deze muzieknummers wel in rekening worden gebracht, is het aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muziek meer dan 30%”, zegt Bollé.

30% op de volledige muziekdatabase

Maar de VRM verwijst naar het decreet dat het wel degelijk om een aangekondigd aandeel van 30% Vlaamse en Nederlandstalige muziek gaat, geen producties. Stadsradio Vlaanderen betwist bovendien dat dit percentage behaald zou moeten worden per dag of per uur. Zij voert aan dat het gaat om een aandeel dat bereikt wordt na afspelen van haar volledige muziekaanbod (op basis van een afspeellijst-generator die de volgorde bepaalt) en beweert dat dit ongeveer een week in beslag neemt. Volgens Stadsradio Vlaanderen waren de luisteronderzoeken bijgevolg van te korte duur om te kunnen besluiten tot een inbreuk.

Stadsradio Vlaanderen houdt er aan vast dat haar muziekdatabank 30% Vlaamse en Nederlandstalige muziek bevat, maar dat kan de regulator niet overtuigen.  De VRM besluit een administratieve geldboete van 1.250 euro op te leggen. BC Consulting NV wordt bovendien verplicht zich uiterlijk tegen 31 januari 2019 aan het Mediadecreet te conformeren.

Beslissing (bron: Vlaamse Regulator Media)

Een gedachte over “Stadsradio Vlaanderen draait te weinig Nederlandstalige muziek: boete van 1250 euro

  1. Vlaamse en Nederlandstalige muziek staat in het dossier. Milow is NIET Nederlandstalig. Moeilijk om te begrijpen lijkt mij dat niet. Tenzij…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s