Herstelbesluit frequentieplan telt 8 bijkomende frequenties

Juicht lokale radiovrienden, juicht! Het frequentieplan dat twee weken geleden door de Raad van State was afgeschoten, is in ere hersteld. Meer zelfs: er is in een keer plaats voor 8 bijkomende lokale radio’s in Vlaanderen. Het gaat om (low power) frequenties in Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en Tienen.

Op voorstel van minister van media Sven Gatz heeft de Vlaamse regering een herstelbesluit goedgekeurd met een aangepast frequentieplan. Dit was nodig na de vernietiging door de Raad van State van het frequentieplan van 21 april vorig jaar, omdat 26 frequenties niet voor consultatie waren voorgelegd.
Het frequentieplan van vorig jaar bestond uit dezelfde frequenties als de vorige frequentieplannen van 2003, 2006 en 2012. Er stonden echter 26 frequenties in die niet vervat waren in het frequentieplan van vorig jaar en dus evenmin in die van 2003, 2006 en 2012.

Met het herstelbesluit wordt tegemoetgekomen aan het vernietigingsarrest van de Raad van State. Het herstelbesluit bevat ook een motivering voor het weglaten van de onbruikbare frequenties. Van die 26 niet opgenomen frequenties blijken er immers 18 niet bruikbaar voor het frequentieplan.

Nieuwe bijkomende erkenningsronde

In het herstelbesluit werden zo acht wel bruikbare frequenties voor lokale radio-omroeporganisaties toegevoegd aan het frequentieplan: het gaat om frequenties voor Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en twee frequenties voor Tienen. Minister Gatz zal over dit aangepaste frequentieplan een nieuwe publieke raadpleging organiseren. Verwacht echter geen wonderen, want de toegekende vermogens voor die extra frequenties zijn meestal minder dan 100 Watt. De technische karakteristieken van deze zenders  vind je hier.

Brakel 88.8 MHz  – 79 Watt
Tienen 92.2 MHz – 25 Watt
Ninove 95.0 MHz  – 12.5 Watt
Maaseik 95.0 MHz  – 63 Watt
Tienen 96.5 MHz  – 100 Watt
Roeselare 97.40 MHz  – 100 Watt
Mol 100.4 MHz  – 25 Watt
Sint-Niklaas 102.6 MHz  – 47 Watt

“Voor de acht toegevoegde frequenties kunnen lokale omroeporganisaties, na een oproep, een aanvraag tot erkenning indienen,” zegt minister van Media Sven Gatz.

En wat met de reeds erkende radio’s?

“Alle radio’s die al beschikken over een erkenning en vergunning kunnen blijven uitzenden, wat dus voor ongeveer 90% van de radio’s het geval is. De overige 10%, waarover aparte juridische geschillen bestaan (oa. netwerkradio’s, nvdr) , zal geval per geval door de Raad van State beslist worden,” zegt de minister.

Persbericht Gatz: https://svengatz.prezly.com/vlaamse-regering-keurt-herstelbesluit-frequentieplan-goed#

Een gedachte over “Herstelbesluit frequentieplan telt 8 bijkomende frequenties

  1. Moeten die vrijgegeven frequenties nu niet automatisch gaan naar de volgende op de lijst van batig gerangschikte kandidaten a la de fix voor Topradio?
    In St.Niklaas bv. waren er meer kandidaten dan nu erkende stations. Logisch zou dus zijn dat de volgende op de lijst die frequentie krijgt. Scheelt weer een erkenningsronde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s