Raad van State schorst frequentieplan

Op 25 oktober 2018 heeft de Raad van State het volledige Vlaamse frequentieplan afgeschoten. Deze vernietiging heeft gelukkig niet voor gevolg dat de erkende en vergunde radio’s hun uitzendingen meteen moeten staken, laat mediaminister Gatz weten. “Zij kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden.”

Zes radio’s en hun reclameregie tekenden vorig jaar beroep aan tegen het nieuwe frequentieplan dat door de Vlaamse regering op 21 april 2017 werd goedgekeurd. Het waren de VZW Antwerpse Ontspanningsstichting (Crooze fm), BVBA Limago (Trendy fm), Radio Brouwer, Radio Sint-Job (Trendy fm),   BVBA Airtime (fm Antwerpen) en VZW Oradio. De reden van hun ongenoegen is te vinden in 26 frequenties, die niet vervat zijn in het huidige frequentieplan. Er blijven in Vlaanderen 26 frequenties onbenut. Het gaat onder meer om bescherming tegen Franstalige frequenties, frequenties die worden voorbehouden aan Amerikaanse strijdkrachten,  frequenties voor evenementenradio’s, frequenties die luchtverkeer in Zaventem zouden storen of frequenties die door hun lage vermogen onbruikbaar zijn.

De Vlaamse Overheid heeft volgens de klagers nagelaten om die 26 frequenties toe te voegen aan het plan. “Ze maken onderdeel uit van de lopende onderhandelingen voor een samenwerkingsakkoord met de andere gemeenschappen en de federale overheid”, laat minister van media Sven Gatz weten via zijn website.  De Raad Van State is van mening dat de 26 frequenties deel hadden moeten uitmaken van de openbare consultatie van het frequentieplan van 2017 en vernietigt daarom het ganse frequentieplan.

Extra plaats op de FM band?

Moeten alle radio’s dan uit de ether ? Gatz probeert de lokale radiosector gerust te stellen: “De huidig erkende en vergunde radio’s kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden, in afwachting van de goedkeuring van een herstelbesluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de Raad van State.”
Er komt een nieuwe publieke consultatieronde inclusief de 26 frequenties.  Zodra een evaluatie gebeurd is over welke van die 26 bruikbaar zijn, worden ze toegevoegd aan het plan en kan er terug een erkenningsronde komen. Er is ineens dus toch nog extra plaats op de FM band voor bijkomende radio’s!

Het spookt in de Vlaamse ether

Wat is dit voor een chaos? Eerlijk, het was toch even griezelen bij het horen van die uitspraak van de Raad van State dat het ganse frequentieplan op de schop kon. Met het gevaar dat ineens alle Vlaamse commerciële en lokale radio’s in de illegaliteit terecht kwamen, het leken wel spoken in de ether. Zouden we terug moeten keren naar een vorig frequentieplan? Het liefst  dan dat van Genève van begin jaren 80. Dat plan had tenminste het voordeel van de duidelijkheid.

Maar onze mediaminister werkt aan een herstelbesluit: wat een geruststellende gedachte. Zou het niet beter zijn te werken aan een ‘herstel – mediabeleid’ zodat de Vlaamse ether in rustiger vaarwater terecht komt. Waar de lokale radio’s in Vlaanderen nood aan hebben is niet meer, maar wel storingsvrije frequenties zelfs met 100 Watt.  Hoeveel procedures bij de RVS nog te gaan ?

Een fijn Allerheiligenverlof gewenst aan alle Vlaamse radiomakers, met of zonder een geschorste frequentie.

©Lokale Radio in Vlaanderen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s