Radio Rivierenland komt terug in de ether

De Vlaamse mediaminister blijft ons verbazen, zelfs maanden na het afsluiten van de erkenningsronde. Terwijl de sector al lang had moeten bezig zijn met haar core business, nl. lokale programma’s maken en zo de band met de luisteraars opbouwen, zijn niet alle radio’s zeker dat ze hun erkenning mogen houden of niet. 

Flashback naar vrijdag 7 september 2018: Minister Sven Gatz trekt 8 erkenningen van lokale radio’s in en erkent 7 ervan terug. Hoe de vork precies aan de steel zat zodat Gatz kon ontsnappen aan een veroordeling door de Raad van State, kan je nalezen via deze link.  Onze interesse werd getriggerd door die achtste erkenning.

Radio Klein-Brabant versus Rivierenland

Radio Klein-Brabant werd op 15 juni 2018 in de tweede erkenningsronde erkend voor pakket 35 (Bornem/Willebroek). Veel geniet hebben ze  daar in de Rupelstreek niet van gehad, want minder dan drie maanden later wordt de rechtspersoon die tot eind vorig jaar het signaal van Hit FM doorstuurde en intussen met een nieuw programma gestart was, de erkenning terug afgenomen. Geen FM avontuur voor Radio Klein-Brabant (RKB) zegt de minister! De licentie gaat naar VZW Sint-Jan omdat hun dossier na eerst ontvankelijk verklaard te zijn geweest, meer punten scoorde.  Radio RKB verliest de vergunning en mag niet meer uitzenden  (voorlopig zijn ze nog wel on-air via 107.6), terwijl Radio Rivierland zich mag klaarmaken om on-air te gaan.

Marc van Praet van Radio Rivierenland gaf aan deze blog duiding bij dit onwaarschijnlijk verhaal. “Eind vorig jaar diende Radio Rivierenland zijn uitzendingen te staken omdat de zender geen vergunning ontving in het kader van het nieuwe decreet”, steekt de radioman van wal. “Na een aantal vereiste aanpassingen in de structuur van de VZW Sint-Jan werd ons dossier eerst niet-ontvankelijk beschouwd, maar na een herziening keurde minister Sven Gatz het dossier goed  en kregen we groen licht voor een heropstart.”

“juridisch in orde”

rivierenland“Volledig terecht!”, verduidelijkt Marc, “aangezien ons ingediende dossier beantwoordde aan de gestelde juridische voorwaarden maar vooral ook omdat we een goedgevuld werkingsverslag konden voorleggen waarin kon worden aangetoond dat de radio zijn opgelegde taak vervulde met veel streeknieuws, interviews, reportages en aanwezigheden op evenementen zoals Pukema, 725 jaar Puurs, Jaarmarkten, Kom op tegen Kanker en de Kanaalfeesten.”

Momenteel wordt gewerkt aan een doorstart om Klein-Brabant en de ruime regio rond van Willebroek te voorzien van lokale radioprogramma’s. Daarvoor zorgt een team van medewerkers waaronder oprichter en presentator Marc van Praet, die reeds in 1980 aan de wieg stond van diverse lokale radio’s in de regio, waaronder Radio Sint-Jan op 104.9 fm, een frequentie die de hele periode overeind is gebleven.

oude studio nog intact

De nieuwe Radio Rivierenland zal uitzenden op twee frequenties, de zogenaamde ‘cluster 35’ zal zorgen voor een beter ontvangstbereik in de rivierenland_2016regio. Naast de ‘oude’ frequentie 104.9 MHz met zendmast te Willebroek komt er een tweede frequentie op 107.6 MHz bij met zender in Bornem. De radiostudio, gehuisvest in het bedrijvencentrum Rivium in Klein-Willebroek is nog steeds intact en operationeel, wat een snelle heropstart mogelijk maakt.

Na een jaar van radiostilte zal Radio Rivierenland zijn uitzendingen kortelings hervatten. “Het is enkel nog wachten op groen licht van de VRM die de twee zendvergunningen moet afleveren. In afwachting daarvan kan reeds geluisterd worden via de stream op de website”, besluit van Praet. Als herstartdatum van de FM uitzendingen wordt gemikt op eind oktober, begin november.

website:  www.radiorivierenland.be

 

2 gedachtes over “Radio Rivierenland komt terug in de ether

  1. RKB/Hit FM Bornem is al jaren een lege doos. Was ook nu weer gewoon non-stop. Rivierenland, qua vormgeving kan men discussiëren, was dat de laatste jaren zeker niet. Zeer aanwezig in de regio, programmas met duiding etc. Het zijn geen R1 stemmen maar er gebeurde wel iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s