Monitoring radio’s: ‘Big Brother’ luistert mee

De onderzoekscel van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) monitorde in de eerste jaarhelft al 85 verschillende omroeporganisaties, in totaal goed voor 230 onderzoeksopdrachten. De meest gemonitorde zender is VBRO (15 keer), gevolgd door Stadsradio Vlaanderen (11) en het inmiddels geschorste Hit! (9).

Met het kaderbesluit “Monitoring’ dat een aantal jaar geleden goedgekeurd werd, is de onderzoekscel van de VRM belast met het toezicht op de naleving van en de beteugeling van de bepalingen van het mediadecreet. Zo kan die cel op regelmatige basis of via steekproeven, gerichte controles uitvoeren op de naleving van de regels inzake commerciële communicatie (reclame, sponsering, …).  Minstens eenmaal per jaar doet ze ook een gerichte controle bij de VRT inzake de boodschappen van algemeen nut.

vrmVastgestelde overtredingen worden door de onderzoekscel aan de algemene kamer voorgelegd onder de vorm van een onderzoeksrapport. Een algemeen overzicht van alle uitgevoerde monitoringonderzoeken wordt via de website gepubliceerd.  Het zijn die cijfers die we wat dieper gingen analyseren in dit artikel.

Over een periode van een half jaar – tussen midden januari en midden juli 2018 – werd door de onderzoekscel van 230 stations gaande van de lokale stations, over netwerkradio’s tot de openbare zenders (tot Klara toe) de radio-uitzendingen gemonitord.  Dat is een behoorlijk hoog aantal want vorig jaar werden er op een gans jaar maar 298 monitoringopdrachten uitgevoerd. In 2016 waren dat er 319.
Als de dames en heren van de onderzoekscel even productief blijven in de tweede jaarhelft, dan wordt 2018 een grand cru jaar. De start van het nieuwe frequentieplan is daar natuurlijk niet vreemd aan. Zo vertelde men ons dat zodra VRM weet krijgt dat een radio de uitzendingen gestart heeft nalv een onlangs uitgeschreven zendvergunning, de kans groot is dat men even langs komt (om te luisteren). Sinds de meeste radio’s een webstream hebben, kan dat dat luisteren vanop kantoor en moet men zelfs niet meer in de autoradio naast de zendantenne postvatten.

VBRO al 15 keer gemonitord

headerVBRODe omroeporganisatie met de meeste onderzoeken achter haar naam is de Vlaamse Radio- en Televisieorganisatie VRT: Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM werden de eerste jaarhelft al 8 keer gemonitord. Ook Klara werd – weliswaar maar twee keer – betrokken in de onderzoekdaden. Dat brengt het totaal voor de ganse VRT op 34 (tegen 44 vorig jaar).

De tweede omroep is verrassend niet een station van de Medialaan (Qmusic of Joe fm), wel VBRO. De tweede commerciële netwerkradio werd al 15 keer intensief beluisterd door de media-cel, zelfs ter plaatse in o.a. Hasselt, Brussel, Diksmuide en Poperinge.

Derde meest gemonitorde zender is voorlopig Stadsradio Vlaanderen van BG Consulting, al 11 keer. En iets zegt ons dat dit aantal na de zomer nog wel eens zou kunnen stijgen als VRM wil vergewissen dat de stadsradio zich in regel stelde met de gestelde eisen.

Verrassend op de vierde plaats vinden we …. Hit!, de vergruisde netwerkradio die na  twee maanden uitzending haar erkenning verloor. Toch nog goed voor 9 onderzoekdaden. Opvallend: opvolger Topradio werd nog maar één keer beluisterd. De plaatsen vijf en zes worden ingenomen door de zenders van de Medialaan: Joe (8 ) en Qmusic (7).  Nostalgie werd dit jaar al 6 keer gemonitord.

Monitoring: eerste jaarhelft 2018 #
VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEPORGANISATIE NV 34
VRIJE BRUGSE RADIO OMROEP BVBA 15
B.G. – CONSULTING NV 11
C FM NV 9
JOEFM NV 8

Lokale radio’s?

Welke lokale radio volgt als eerste in de lijst? Die eer is weggelegd voor VZW Digitaal die met radio Domino en VlarFm twee pakketten rijk is en dit jaar 5 keer gemonitord werd. Daarna volgt een ganse rist radio’s die 4 keer gecheckt werden: M fm, Radio 2000 (met IRO en TRO), Vrije radio neutraal (met Tamboer en Aktief plus), VZW Antares (Radio Media) en Music and Info (City Music).  Alle verdere gegevens vind je in deze bijlage.

De gemonitorde radio in kwestie ontvangt van de VRM geen enkele vorm van communicatie noch voorafgaandelijk aan het onderzoek, noch achteraf. Tenzij er onregelmatigheden tegen het decreet zouden vastgesteld zijn, zoals teveel minuten radioreclame, geen duidelijke afbakening tussen de redactionele en commerciële boodschappen, reclame voor sigaretten, enz..  Voor de duidelijkheid: tijdens een monitoring sessie wordt het uitgezonden vermogen niet gecheckt, evenmin of de uitzendingen conform de vergunning verlopen. Het lijstje zou er dan totaal anders uitgezien hebben, vermoeden we.

Resultaten analyse:  VRM monitoring radio’s 2018
bron: www.vlaamseregulatormedia.be

©Lokale Radio in Vlaanderen

2 gedachtes over “Monitoring radio’s: ‘Big Brother’ luistert mee

  1. Dan zullen ze bij RBS toch enkel de internetradio-omroep kunnen monitoren hebben want die is nu gescheiden van de FM en de FM heeft geen internetstream op dit moment. Dit komt pas later als de FM overal opgestart is wat niet het geval is. Men wacht nog altijd op vergunningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s