Column: Wat hebben liberale ministers toch met frequenties afpakken ?

Het is nog steeds komkommertijd in radioland: pas volgende week maakt NRJ de nieuwe programmering bekend, tegen half september gaan we weten of Stadsradio Vlaanderen zich in regel stelde met de eisen van de Vlaamse Regulator, en in het najaar wachten nog een hele rist aan lokale frequenties om aangezet te worden.

Tot die tijd is het aftellen tot wanneer het kwik eindelijk eens onder de 25 graden zakt en de broodnodige regen bij bakken uit de hemel valt en houden wij ons onledig met het schrijven van deze en andere ongein.

Vorig week stemde de federale regering in haar zomerakkoord ermee in om volgend jaar een vierde mobiele operator te lanceren. Naast de drie bestaande – Proximus, Orange en Base – wil federaal minister van telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) een bijkomende operator voor mobiel telefoon- en dataverkeer. Ook al toonde een studie van het BIPT aan dat de Belgische markt al gesatureerd en competitief was, minister De Croo wil kost wat kost dat er een extra licentie komt, liefst in handen van een Europese speler. Een vierde operator à la tête du client.
Om dat vierde netwerk te creëren moet er bestaand frequentiespectrum afgenomen worden van de huidige drie om de vierde mee te depanneren. Niet alleen voor de toekomstige 5G norm, maar ook al op de huidige 4G (LTE en upgrades daarvan)

Waar heb ik dat schabouwelijk schouwspel nog eerder gezien? Juist, in de wereld van de lokale radio!

mast_egem Daar was het ook een liberale minister, Sven Gatz, die eind december 2017 een nieuw frequentieplan goedkeurde. Net zoals zijn Open VLD-partijgenoot De Croo, die frequenties gaat weghalen bij de huidige drie operatoren om een nieuwe vierde speler te lanceren, schrapte Vlaams minister van Media Gatz een 60-tal goede frequenties bij de lokale radio’s om er netwerkradio’s van te maken. Akkoord: tussen die frequenties zaten heel wat ketenradio’s, maar volgens de letter van de wet waren het allemaal lokale radio’s. Die laatsten zagen hun speelveld terugvallen tot laagvermogen zendertjes, terwijl de betere frequenties naar één van de vier netwerken gingen (S-radio, VBRO, Top, Stadsradio).

Ook gelijklopend is de koppigheid van de beide ministers om (geen) rekening te houden met objectieve studies en adviezen. Zo argumenteerde de strategische adviesraad voor de media (SARC) het nieuwe frequentieplan voor radio-omroepen een gemiste kans dat de socio-economische verzorgingsgebieden van lokale radio’s niet in kaart werden gebracht, maar Vlaams minister Gatz vond dat er hiervoor geen tijd was en hield geen rekening met het advies van de SARC. Daarom ook dat vandaag de vreemdste frequenties in een cluster werden ondergebracht, niet zelden steden of gemeenten die geen directe verbondenheid met elkaar hebben.
Idem zo voor De Croo die het advies, dat de Belgische markt al gesatureerd is voor het mobiele verkeer, naast zich neer legt.

Nog een parallellisme: De Croo zou al een buitenlandse GSM operator op het oog hebben om voor die extra concurrentie te zorgen op de mobiele markt in ons land. We weten intussen allemaal hoe dat het afliep met de toewijzing van de eerste netwerkradio: die moest, per se, naar SBS Belgium gaan met S-radio intussen verveld tot NRJ … met hoofdzetel in Frankrijk. Waarom nooit eens iets van eigen kweek?

Ik zal hier maar stoppen zeker, vooraleer ik nog meerdere déjà-vu’s krijg. Het moet toch zijn dat  aanhoudende hittegolven of een te langdurige blootstelling aan elektro-magnetische FM straling nefast zijn voor een blogger. Fijne vakantie nog!

foto: https://telecomnieuwsnet.files.wordpress.com/2018/02/mobile_payment_yourstory.jpg

Een gedachte over “Column: Wat hebben liberale ministers toch met frequenties afpakken ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s