Stadsradio Vlaanderen moet zich in regel stellen na waarschuwing VRM

Geert Bollé van Stadsradio Vlaanderen krijgt 2 maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschuwing na klachten van Club FM. Stadsradio moet voor 15 september al zijn zenders opstarten, moet het format van 30% Nederlandstalige muziek respecteren en live-uitzendingen brengen, zoals in het ingediende erkenningsdossier werd beloofd.

De VZW Radio Club FM legde bij de VRM negen klachten neer tegen de netwerkradio-omroeporganisatie BG Consulting NV (de rechtspersoon achter Stadsradio Vlaanderen). Dit omdat Stadsradio Vlaanderen zich volgens Club FM, die vorig jaar naast een erkenning greep, niet aan de ingediende erkenningsofferte zou houden.  Club FM was van oordeel dat door de inbreuken de erkenning van Stadsradio Vlaanderen moest worden ingetrokken. Maar zover komt het niet.  Van de negen verschillende klachten  werden er door het VRM uiteindelijk drie ontvankelijk en gegrond verklaard, die we hieronder één voor één in detail overlopen.

  • Technische uitrol

logo_stadsradioIn het aanvraagdossier had Stadsradio Vlaanderen beloofd om de volledige uitrol van het netwerk te doen in het eerste kwartaal van 2018 terwijl ze op het moment van de klacht slechts uitzenden via 5 frequenties (van de 14). De omroeporganisatie kreeg de erkenning op 15 september 2017 en beschikte volgens Club FM over voldoende tijd voor de aanvraag van de verschillende zendvergunningen. Volgens de regelgeving heeft men 1 jaar de tijd maar Stadsradio Vlaanderen heeft ervoor gekozen om uit te rollen in het eerste kwartaal om met die garantie meer punten te scoren in de vergelijkende test.

De VRM stelde in haar onderzoeksrapport inderdaad vast dat enkel de frequenties te Antwerpen (107.4 MHz), Kruibeke (107.2 MHz), Mechelen (105.5 MHz), Leuven (105.6 MHz) en Gent (103.8 MHz) in dienst werden gesteld. Volgens de onderzoekscel strookt de vastgestelde situatie niet met de in de offerte vooropgestelde timing dat Stadsradio Vlaanderen de uitzendingen onmiddellijk na de aflevering van de zendvergunningen kan starten.  Stadsradio Vlaanderen kreeg bij de evaluatie van het dossier voor dit onderdeel 9.33 op 10 punten (tegenover 7.86 voor Club fm).

→ Conclusie: Stadsradio Vlaanderen overtrad artikel 143/3, § 2, van het Mediadecreet

  • Actief live programma-aanbod

Randstad_foto GVA (2)In het aanvraagdossier werd door radiobaas Geert Bollé  (foto links)  beloofd om vanaf de eerste dag een actief live programma-aanbod te brengen tussen 6 en 23 uur. Club FM klaagde dat Stadsradio Vlaanderen enkel non-stop programma’s en vooraf opgenomen programma’s uitzond die zich beperkten tot voice-tracks.

De onderzoekscel van de VRM heeft bij het luisteronderzoek van de online-uitzendingen van Stadsradio Vlaanderen op dinsdag 24 april 2018 tussen 14 uur en woensdag 25 april 2018 tot 14 uur vastgesteld dat er geen live-uitzendingen werden verzorgd maar dat de uitzendingen waren samengesteld met behulp van voicetracks. Er is volgens VRM op de onderzochte data geen sprake van een actieve dagprogrammatie.  Stadsradio Vlaanderen kreeg voor het onderdeel inhoud en diversiteit van de programma een score van 19.25 op 25 tegen 17.0 voor Club FM.

Conclusie: VRM stelde andermaal inbreuk vast op artikel 143/3, § 2, van het Mediadecreet. 

  • Aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties

In het aanvraagdossier beloofde Stadsradio Vlaanderen vanaf dag 1 dertig procent Vlaamse muziek te brengen.

Uit het luisteronderzoek van de onderzoekscel, uitgevoerd op dinsdag 24 april 2018 tussen 14 uur en woensdag 25 april 2018 tot 14 uur, blijkt dat er op 24 uur in totaal 42 Vlaamse/Nederlandstalige muzieknummers werden uitgezonden waarbij er gedurende vier uitzenduren geen enkel dergelijk nummer werd uitgezonden. Als je uitgaat van 16 gedraaide platen per uur, haalt Stadsradio met moeite 11 % in plaats van de 30% uit hun kandidaatstellingsdossier.

 Conclusie: de VRM stelde een derde inbreuk vast op artikel 143/3, § 1, van het Mediadecreet 

Op basis van deze inbreuken geeft de Vlaamse Regulator een waarschuwing aan BG Consulting NV, met de verplichting zich uiterlijk tegen 15 september 2018 aan het Mediadecreet te conformeren. Stadsradio Vlaanderen kan tegen deze beslissing nog beroep aantekenen bij de Raad van State.

Persoonlijk komt Stadsradio hier voorlopig goed weg: de netwerkradio krijgt enkel een waarschuwing en mag zijn erkenning behouden. In het voorjaar verloor een andere netwerkradio nog zijn licentie omdat in het ingediende dossier onwaarheden stonden.  Vraag blijft of je op 2 maanden tijd de resterende zenders allemaal opgestart krijgt: vergunning, materiaal, geschikte locatie. En live gaan uitzenden tussen 6 uur en 23 uur? Er zijn zelfs nationale spelers die daar niet in slagen omdat het een te dure uitgavepost is. Ben ook benieuwd hoe men het zelf opgelegde quotum van 30% Nederlandstalige muziek gaat halen zonder afbreuk te doen aan de eigenheid van het station. Ik wens Stadsradio Vlaanderen alle succes toe.

Het volledige klachtendossier kan je hier nalezen (bron: VRM).

 

5 gedachtes over “Stadsradio Vlaanderen moet zich in regel stellen na waarschuwing VRM

  1. Die dossiers, dat is toch om te lachen? Wie het meeste liegt, krijgt de licentie. Of zal men daar in Brussel eens wakker worden. Dat wil zeggen, controleren en sanctioneren? ’t Ziet er naar uit dat de leugenaars eindelijk eens lik op stuk krijgen. Geen medelijden, moeten ze maar niet liegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s