Hasselt1 volijverig op zoek naar locatie voor tweede frequentie.

 

Hasselt1, sinds 2016 de stadsradio voor de hoofdstad van de provincie Limburg, is al sinds december vorig jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de tweede zender in Kortessem. Een nieuwe antennesite in het zuiden van de gemeente kreeg een njet van de VRM. Evenmin gaf de regulator toestemming om richtantennes te plaatsen om de andere kant niet te storen. Dan maar de oude mast gebruiken van de lokale radio die er tot vorig jaar uitzond? Dat kreeg de vorige eigenaar niet over zijn hart.

Op 1 december 2017 kreeg de VZW Lokale Radio Mid-West Limburg het frequentiepakket 78 toegewezen met zenders in Hasselt (107.2 MHz) en Kortessem (107.6 MHz.). Het project Hasselt 1 haalde het van Radio Ariane dat na meer dan 30 jaar uit de ether moest.  Voor de Hasseltse frequentie kon radiobaas Bjorn Verhoeven gebruik blijven maken van de gekende 107.2 Mhz. Voor de tweede in Kortessem moest hij op zoek naar een nieuwe locatie, een zoektocht die niet over rozen liep.

Verhuis van 5 km was er één van 10

“Na de goedkeuring door het gemeentebestuur van Kortessem wilden we opstarten met een antenne op het ideaal gelegen ‘Vlierhof’ in Vliermaal-Kortessem. Dit bleek een probleem te zijn wegens storingen op de naburige frequentie 107.7 vanuit Tongeren”, vertelt Bjorn. De nieuwe locatie die Hasselt1 op het oog had, was volgens de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een verhuis van 5 km ten opzichte van het goedgekeurde frequentieplan en zelfs een verhuis van bijna 10 km tegenover de theoretische coördinaat uit het oorspronkelijk plan van Genève uit 1984.  De VRM wilde daarom de zendvergunning niet toekennen vanop het Vlierhof omdat uit de uitgevoerde storingsberekeningen bleek dat door de beoogde verhuis van Kortessem 107.6 MHz, de frequentie Tongeren 107.7 MHz (Sport FM) ernstig zou gestoord worden.  De onderlinge afstand zou dan nog slechts 7 km bedragen, te klein opdat twee 100 Watt zenders met een frequentieverschil van slechts 0,1 MHz elkaar niet zouden kunnen storen.

kortessem_hasselt1
De nieuwe locatie week 5 km af van de officiële coördinaat

“Na deze afwijzing hebben we nogmaals een aanvraag op dezelfde locatie ingediend, maar dan met specifieke richtantennes richting Kortessem-centrum. Ook deze werd afgewezen,” zegt Verhoeven. Wel vreemd dat de regulator in haar motivatie over de weigering van de zendvergunning met geen woord rept over deze nieuwe aanvraag noch de uitgevoerde berekening.  Het is geweten dat vb. een 3-elements Yagi in de achterwaartse richting al snel 18 DB verzwakking geeft zodat Hasselt nog maar met 1.5 Watt richting Tongeren zou uitzenden (ipv de vergunde 100 Watt). De kans op storingen met zo’n beperkt vermogen zou toch een heel pak minder zijn. Maar dit voorstel stuitte op een njet. De verplaatsing was niet inpasbaar is in het frequentieplan, luidde het bij de VRM.

Hoop op het najaar

bjorn verhoevenMaar Verhoeven bleef niet bij de pakken zitten. “Vervolgens hebben we gesprekken gestart met Radio Ariane die tot eind vorig jaar een eigen antenne had op de vergunde locatie. Er werd een samenwerking besproken waarbij geïnteresseerde medewerkers van Ariane hun passie konden verderzetten binnen Hasselt 1 met het oog op de verankering van lokale informatie uit Kortessem en het Haspengouw”. Dit leidde tot een overeenkomst en de zendvergunning werd aangevraagd. Alles peis en vree? Toch niet. “Op de dag dat de VRM de zendvergunning afleverde liet Radio Ariane ons weten dat de oprichter van de radio – die tevens de eigenaar van de antennemast was – het nog steeds moeilijk had met het feit dat zijn Ariane niet meer vergund was”. Gevolg: de samenwerking van antenne en mensen werd alsnog afgeblazen.

Op dit ogenblik zoeken de medewerkers van Hasselt 1 met het gemeentebestuur opnieuw naar geschikte locaties. Gezien het heuvelachtig en agrarisch landschap van Kortessem is het zomaar plaatsen van een antenne geen evidentie. Men blijft vooralsnog zoeken en hoopt dit najaar ook operationeel te zijn in Kortessem via 107.6 Mhz.
Een lichtpunt: “We zijn blij dat de programma’s en het muzikaal aanbod van Hasselt 1 op 107.2 MHz al veel fans kent binnen de hoofdstad van de smaak”, besluit Bjorn Verhoeven.

De problematiek van het vinden van een geschikte uitzendlocatie is ook tal van andere lokale radioprojecten niet vreemd. Onze redactie heeft weet van radio’s die al een half jaar lang op zoek zijn naar een andere locatie dan die in het officieel plan voorkomt omdat ofwel de ligging niet optimaal is, of omdat de vorige eigenaar geen toestemming geeft of omdat de huidige locatie – vaak in handen van vroegere ketens of zenderexploitanten- duur betaald moeten worden. Het zou de lokale radio’s enorm vooruithelpen (en een voorbeeld zijn van goed bestuur) mocht de VRM dat vermaledijde plan van Genève uit 1984 openbaar beschikbaar stellen. Kwestie van te weten welke verhuizingen mogelijk zijn of niet. Ongelooflijk dat een plan van 35 jaar oud nog steeds  beslist over een mogelijke verhuis!

Hasselt1 kan je hier beluisteren
Zendergunning  Kortessem (bron:VRM): weigering verhuis

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s