Verliezer StarRadio (Putte) reageert

Bijna altijd  hoor je de winnaars van een erkenningsronde aan het woord. Wie tweede of derde werd in de rangschikking is dan van geen tel meer en verdwijnt in het beste geval in een voetnoot op de website van de administratie media. Maar ook verliezers zijn radiomensen die een droom nastreefden en evengoed recht hadden op een FM pakket.

Alleen haalden hun dossiers minder punten en liepen ze een erkenning mis.  Zo iemand is Benny Baeten van StarRadio uit Putte (Antwerpen). Vrijdag vernam hij het slechte nieuws dat hij naast een erkenning viel voor de kavel 92 (Kampenhout 107.0 FM / Keerbergen 105.2 FM). Die ging, tegen alle verwachtingen in, naar de VRA (Radio Komilfoo) uit Aarschot. In deze blog krijgt de verliezer – alleen hij – zijn three minutes of fame, als troostprijs, want de winnaar mag straks 9 jaar uitzenden.

bennyGeen“We zijn tekort geschoten”, zegt radiomaker Benny, “of… afgeschoten”. “De punten waar we slecht scoorden waren de financiële balansen en de programmering (format). Komilfoo haalde een score van 93 %, wijzelf 70 %.”  In de motivering van de Vlaamse Administratie Media staat artikelsgewijs vermeld hoeveel punten beide omroepen op elk onderdeel van het ingediende erkenningsdossier behaalden. De Vlaamse beoordelaars vonden dat StarRadio de programma’s onvoldoende omschreven had. Ook de band met de gemeenschap werd onvoldoende aangetoond, al was duidelijk vermeld dat StarRadio al jaren actief was als internetstation. Bij de beoordeling van het financiële luik viel het feit dat de ratio’s negatief waren en verslechteren over de eerste twee exploitatiejaren, niet in goede aarde.

verloren van non-stop zender

“Ik heb geen glazen bol wat het financieel zou worden maar wat mijn petje echt te boven gaat is dat Komilfoo 20 punten meer haalt op de programmering terwijl ze vandaag een pure non-stop radio zijn”, foetert Benny. Waar de radioman heel wat bedenkingen bij heeft, is hoe het kan dat StarRadio die zich profileert als radio met lokale binding het moet afleggen tegen een radio die 20 kilometer verderop zit. “Wellicht vroeg concurrent Komilfoo die FM frequentie in Kampenhout aan (107.0 MHz) om storingen op zijn eigen hoofdstation (106.9) te vermijden.”

starRAdioGoldHet zit Benny hoog dat in de afgelopen twee erkenningsrondes overal dezelfde personen opduiken. “De meeste dossiers komen meestal van één en dezelfde persoon die sterk is in het schrijven ervan en voor de juiste prijs alles netjes opstelt en zo elke concurrentie uitschakelt”.  Toch blijft Benny niet bij de pakken zitten. “We gaan promotie voeren met StarRadio en zo de concurrentie op hun plaats zetten. Wetend dat ze een aanvraag deden om “easy radio” te maken. Maar ik denk dat die tijd voorbij is”, zegt Benny zelfverzekerd.

Raad Van State?

Of er nog een waterkans is dat StarRadio het pakket toch in handen krijgt?  Benny gaat zelf niets ondernemen tegen de erkenning van de VRA. Maar het kan volgens hem nog alle kanten uit voor het pakket Kampenhout/Keerbergen. VZW Radio Uilenspiegel zou een klacht bij de raad van State ingediend hebben omdat ze meent onterecht niet ontvankelijk verklaard te zijn. De VZW Uilenspiegel,  waarvan Geert Bollé tot februari 2017 voorzitter was, werd hierdoor uitgesloten van de erkenningsprocedure. Zolang er geen uitspraak is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de VRA de twee zenders snel on-air brengt.

Het juridische deel laten we over aan de experten, maar ik wil even terugkomen op de opmerking van de Vlaamse ambtenaren die het dossier van StarRadio beoordeeld hebben. Waarom krijg je minder punten als bepaalde financiële ratio’s het tweede jaar slechter zijn dan het eerste? Denkt men in Brussel dat je als nieuwkomer enkel het eerste jaar zwarte sneeuw ziet en vanaf het tweede uitzendjaar de inkomsten ziet binnenstromen. Wat is er fout om – vanuit een conservatievere bedrijfsaanpak – pas vanaf het derde jaar op beterschap te mikken? Ik zou de lokale radio’s geen eten willen geven die eind 2019 met een negatief eigen vermogen op hun balans zitten.

Soit, ik ben blij dat de erkenningsrondes volledig achter de rug zijn want dit spektabel is al bezig sinds december 2016 (cfr. goedkeuring decreet in het Vlaams Parlement). Of het moest zijn dat het na de zomer nog een staartje krijgt met bepaalde uitspraken van de RVS ? Zou het?

©Lokale Radio in Vlaanderen

2 gedachtes over “Verliezer StarRadio (Putte) reageert

  1. Minder punten halen op het format?? Dit zegt veel méér over de beoordeelaars van het dossier dan over het format van StarRadio zelf. Moet het werkelijk altijd die eenheidsworst zijn en de “allerlaatste” hits? De muziek die StarRadio brengt wijkt anders genoeg af van wat hier (in mijn buurt althans) allemaal lokaal in de lucht is. Ook een radio met presentatie (al zijn het bij velen ook
    alleen maar voice-tracks) zou ALTIJD juist 20 punten meer moeten krijgen dan een non-stop project. Daarom ook dat men de “luchtverkopers” (dossiers met vele valse beloftes en leugens) ook eens serieus zou moeten afstraffen (wat jammer genoeg waarschijnlijk weer niet gaat gebeuren). Dit kan door de zenders die nu on-air komen (ook de nationale!) allemaal effectief in de praktijk te onderzoeken op wat voor format zij brengen (ook al is dat maar via korte steekproeven, maar juist veel meer steekproeven dan nu het geval is). Andere naam? Ander format? Spijtig! Direct stoppen en de frequenties aan een ander project overlaten. Kans gehad en verkeken. Geen tweede kans want anders ga je dergelijke leugenaars eigenlijk alleen nog maar belonen. Als je verkeerd gokt op een wedstrijd ben je toch ook je geld kwijt? Dus leugenaars hebben met hun valse dossier gegokt en moeten dan de gevolgen ook maar dragen (+ nog een flinke boete erboven op).
    Benny Baeten -de Kempense dus en niet die van Maeva- heb ik altijd graag bezig gehoord (oa destijds in 1988 al op Uniek FM Turnhout, later in de jaren ’90 op Kick FM Herentals en Power/Contact Geel). Hij heeft misschien niet direct de “spitsvondigheid” van bijvoorbeeld Rudi Van Vlaanderen, maar mag wel gerust in dat rijtje van radio-DJ’s gezet worden qua professionaliteit.

    Nog veel succes met uw radio-project Benny!

  2. Ik vraag me af wat sommigen verwachten als je hoort dat hun jingles van een jinglewebsite geplukt en geknipt zijn en de beheerder van diezelfde kandidaat op facebook al gaat rondbazuinen dat hij tegen iedereen klacht gaat indienen, nog voor de administratie een beslissing heeft genomen. Dan denk ik dat de sector deze figuren beter kwijt dan rijk is. En als ie dan toch radio wil maken, dat ie dan doet zoals ik: bij een bestaand initiatief aankloppen en daar creatief aan de slag gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s