Het mislopen van een FM licentie betekende niet het einde voor het jonge MFY

Net één jaar geleden waren heel wat radiomakers aan het zwoegen aan hun erkenningsdossier waarmee ze een gooi deden naar één of meerdere FM pakketten. Zo  ook de jongeren van  het Limburgse MFY. Hun ambitieus project zou een half jaar later echter gekelderd worden. Toch betekende dit niet het einde, wel een nieuwe wending voor presentator Lenn Melotte. “Ze zijn nog niet van ons af!”

Radio MFY uit Houthalen-Helchteren – al zeven jaar on-line te beluisteren –  kreeg in december 2017 van minister Sven Gatz geen FM erkenning,  terwijl concullega’s een boogscheut verder zelfs twee pakketten in de wacht konden slepen. Maar boos is Lenn Melotte, voorzitter en presentator van de jongerenradio MFY niet, wel teleurgesteld: “We geloven niet meer in de objectiviteit van de erkenningsronde. We hebben als geen ander geïnvesteerd in onze zender en maken een goed product. Ik durf zeggen dat ons product beter is dan de gemiddelde zender en daarom vind ik het erg jammer dat we geen kans krijgen”. Lenn kon met eigen ogen zien hoe een mooi dossiertje met veel woorden voorrang kon krijgen op een realistisch dossier waarvan geen letter gelogen was.

Het niet binnenhalen van een FM licentie betekende echter niet het einde van Lenns carrière. Hij werkt intussen fulltime bij NV De Buren en maakt programma’s voor TV Limburg, ATV en TV Oost. Daarnaast is Lenn een van de vaste correspondenten bij Radio 2 Limburg. “Ik mag reportages maken voor de radio en filmpjes voor online. Ik geloof dat ik meer dan genoeg bagage heb om een zender succesvol te maken, maar toch is dat blijkbaar niet geloofwaardig genoeg om een FM frequentie te krijgen. Terwijl jan-met-de-pet zonder enige journalistieke kennis wel kansen krijgt”.

grk_mfy

Snedigere versie

Begin dit jaar kreeg verliezend project MFY onderdak bij Radio GRK uit Genk die wel een nieuwe erkenning kreeg voor de volgende negen jaren. “De samenwerking met GRK was ons back-up plan. Ik had me al wat voorbereid op een eventueel negatieve uitslag. GRK kon expertise en extra programma’s gebruiken en dus werken we samen”, verduidelijkt Lenn.
MFY richt zich op jongeren en jonge gezinnen, GRK op een wat ouder publiek. Overdag ontmoeten de twee doelgroepen elkaar. “Binnen enkele weken gaan we programma’s ontkoppelen: je hoort dan muziek op de radio die zowel jong en oud kan smaken. Regionieuws maken we samen en interviews doen we ook in groep. Op MFY zenden we wel een wat snedigere versie uit dan op GRK. We voorzien een jingle pakket met dezelfde sound maar met andere stemmen op onze zenders. Zo zal de overgang naadloos zijn”, vertelt Lenn in primeur.MFY_mobielestudio

 

Lokaal werkt ook on-line

Lenn gelooft rotsvast in ‘samenwerken‘ tussen radio’s – voor MFY was er trouwens geen andere optie –  dat wil niet altijd zeggen ‘samen programma maken’. “Omdat we zelf geen FM vergunning hebben, kunnen we onze programma’s ontkoppelen naar GRK. Het is belangrijk dat elke zender zijn eigenheid kan behouden. We springen er daarom ook voorzichtig mee om en ontkoppelen niet zomaar lukrake programma’s. Interviews afnemen is vaak een grote klus en daarin samenwerken lijkt me wel erg nuttig. Een lokale radio moet ook nieuws brengen over de gemeentegrenzen heen. Bij ons geldt de regel eigen gemeente en alle gemeenten er rond zijn onze regio. Ook al krijgt onze eigen regio natuurlijk voorrang en is klein nieuws daar zeker zo interessant.”

Jongerenzender MFY blijft dus verder on-line uitzenden. Maar massaal luisteren de Limburgers nog niet via internet, al ziet Melotte toch een veranderd luistergedrag door het feit dat zijn station volop de kaart trekt van het lokale. “Onze luisteraas willen graag horen wat Jef, onze overbuur, te vertellen had over het buurtfeest uit de straat. Dat is de kracht van lokale radio en ook online werkt dat prima.”
Daarom zal de radioploeg van MFY de komende maanden extra artikels plaatsen op de eigen website waarop luisteraars uitgebreid het lokale nieuws kunnen lezen, maar ook de radio interviews kunnen (her)beluisteren. “Op die manier trekken we de luisteraars naar ons toe. In de toekomst krijgt GRK dezelfde site, alleen zullen we daar meer artikels over Genk posten.”

“Mensen waarin ik geloof”

mfy_glen

Het is niet zeker dat MFY voorgoed verbannen blijft van de ether want mocht er een nieuwe erkenningsronde komen, dan doet MFY terug mee!  Lenn heeft nog een goede raad voor mediaminister Gatz: “Luister zelf eens naar lokale radiozenders, ook na de erkenning en bekijk dan eens of ze die (nog)verdienen. Een licentie moet ingetrokken kunnen worden wanneer zenders de frequentie niet zoals afgesproken benutten.” DAB+ zou voor MFY een kans zijn die Melotte ooit zou willen grijpen, al lijkt dat niet voor meteen. “Hoe dan ook, ze zijn nog niet van ons af! MFY moet en zal een voorbeeld worden van hoe lokale radio in de toekomst er gaat uitzien. Dat is ons ultieme doel. Met mijn journalistieke bagage zal ik er alles aan doen om dat waar te maken.”
Of Lenn nog een radiowens heeft? “Ik wil gewoon radio blijven maken op een professionele manier. Onze groep is niet de grootste, maar het zijn wel allemaal mensen met talent. Mensen waarin ik geloof dat ze iets kunnen. Ik hoop dat we ons hier verder mee kunnen onderscheiden”, besluit de ambitieuze radiomaker.

Van één ding ben ik na dit interview overtuigd: dank zij het enthousiasme van die  jonge visionaire Limburgse radioman heeft lokale radio nog een toekomst. Dankzij de jeugd.
Wordt het niet tijd dat de oude(re) garde de fakkel doorgeeft. “Je wordt ouder papa”.

Enjoy the Music: MFY

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s