RGR2 schiet uit de startblokken maar wacht nog steeds op derde zendvergunning

Danceradio RGR – ooit nog met boenkradio als slogan –  was jarenlang het vlaggenschip van radiobaas Marc Holemans. Sinds de nieuwe radio-erkenningen trekt de Leuvenaar massaal de kaart van de oldies: Oldies RGR (op één frequentie in Leuven) en sedert een paar weken RGR2 in de regio Aarschot-Lier op drie frequenties, of neen op twee. Want na 6 maanden is het nog steeds niet gelukt om een geschikte locatie te vinden voor die laatste frequentie. “De wil bij de VRM ontbreekt”.

In het vorig decennium was radiobaas Marc Holemans heer en meester in Vlaanderen met zijn danceradio ‘RGRfm‘. Korte maar snedige speaks en het draaien van hitgevoelige dancemuziek motiveerden tientallen lokale zenders om aan te sluiten bij zijn powerstation-product. Begin 2012 werd het netwerk afgebouwd (o.a. overname door Story FM) totdat er in 2017 nog slechts 1 frequentie overbleef: 106.5 MHz in Westmeerbeek (tussen Aarschot en Heist-op-den Berg).
Met de toekenning van de erkenningen eind vorig jaar verloor RGR die enige dansfrequentie, die in het nieuwe frequentieplan ondergebracht werd in een cluster die naar Radio Christina ging.  RGRfm was voortaan enkel nog via internet te beluisteren. “Jong volwassenen luisteren immers niet meer massaal naar FM radio en maken gebruik van het ‘net’. RGR dance heeft eigen app voor Android en Iphone en is online te beluisteren sinds 1998”, vertelt Marc aan deze blog.

Oldiesradio RGR en RGR2

RGR-DJ-MARKY--2016_png
Marc Holemans

Einde verhaal voor Holemans op FM? Hoegenaamd niet.  Het merk RGR blijft meer dan ooit aanwezig op de FM band in Vlaams-Brabant (en Antwerpen). Niet meer met dance, wel met een oldies format. Zo kan je in de studentenstad al meer dan vijf jaar lang luisteren naar ‘Oldiesradio RGR Leuven’  –  ooit gestart met een soft ac format – op 104.9 MHz en sinds maart is er ‘RGR2‘ in de regio Aarschot-Lier op resp. 107.6 MHz en 107.1 MHz met oldies uit de jaren 60,70 en 80.  “Het beheer van beide pakketten is in handen van de vzw RGR. Het betreft wel twee verschillende omroepprogramma’s maar er wordt gebruik gemaakt van dezelfde muziekdatabase”, zegt de radiobaas. Er zijn op de twee frequenties van RGR2 al een paar weken gedeeltelijk gepresenteerde programma’s te horen.

Wachten op de derde vergunning

Maar één frequentie van de RGR2 cluster, de 106.8 MHz vanuit Wiekevorst (Heist-op-den-berg) – vroeger in handen van het niet-meer erkende Radio Apollo – is een half jaar na het toekennen van de erkenningen  nog steeds niet on-air.  “Wij wachten al weken op informatie over de technische beperkingen opgelegd door de administratie Media alvorens een vergunning te kunnen aanvragen. Indien je zomaar een vergunning aanvraagt met bv. twee dipolen vanop een andere locatie dan op het goedgekeurde plan, dan krijg je een zeer beperkt vermogen omdat je niet kan weten welke verzwakkingen er opgelegd zullen worden. Daarop zijn we nog steeds aan het wachten. In radioland is het niet evident om gebruik te mogen maken van zendmasten van gedupeerde spelers wat in het geval van de 106.8 een probleem is voor ons”, verduidelijkt Holemans.

Begin januari werd voor de frequentie 106.8 MHz een zendvergunning aangevraagd, niet vanop de officiële erkende locatie in Wiekevorst, wel vanop de eigen mast in Westmeerbeek 5 km meer oostwaarts (die tot eind 2017 RGRfm huisvestte). Maar de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) wilde geen zendvergunning afleveren. Uit de uitgevoerde storingsberekeningen bleek volgens de VRM dat door de beoogde verhuis van de 106.8 MHz naar de locatie in Westmeerbeek,  de naburige frequentie 106.9 MHz van Komilfoo Aarschot ernstig gestoord zou worden. De afstand tussen de nieuwe gewenste uitzendlocatie in Westmeerbeek tot de antennesite van Aarschot zou dan nog slechts 8.6 km bedragen, te klein opdat twee 100 Watt-zenders met een frequentieverschil van slechts 0,1 MHz elkaar niet zouden kunnen storen. (Dat kon je hier bij ons al eerder lezen).

“Het zou echter logisch geweest zijn om net met één richter (Yagi) weg te stralen van Aarschot om de storingen te beperken in plaats van beide zenders te laten rondstralen met 100 Watt ERP vanuit Aarschot en Wiekevorst. Maar de wil ontbreekt in Brussel. In Wallonië daarentegen komt de CSA tenminste op voor elke watt die een Waals station moet krijgen, hier knijpen ze liever nog 10 Watt af”, besluit de radiomaker.

En geef de man eens ongelijk!

Oldies RGR2: website

©Lokale Radio in Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s